aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: kis bumm Takács Máté
2016. július 24. 18:03:00

Kategória: film 2 komment

Két újabb folytatás mondott csődöt ezen a hétvégén, már amennyiben a helytállást kizárólag a megelőző epizód felülmúlásában látjuk. Egyébiránt a Star Trek: Mindenen túl korrekt kört futott, s az első helyen ért célba, határozottan életben tartva a franchise-t. S ha már élő franchise: a Jégkorszak: A nagy bumm teljesen kihalásra ítélte a veterán animációs sorozatot, hiszen ez az ötödik eresztés még az Amikor kialszik a fény nyitányát is alulmúlta - jóllehet a horror magasan a várakozásokon felül teljesített.

lights_out_kiskep.jpg

> új filmek
A második részre négy évet kellett várni, a Star Trek: Mindenen túl (Star Trek Beyond; hazai bemutató: már a mozikban) ezzel szemben három esztendővel követi elődjét, holott elkészülte jóval ingatagabb alapokon nyugodott. A rendezőváltások után egyenesbe került a Paramount 185 millió dollárt kóstáló projektje, és látva a kész filmet, világos, hogy egy csöppnyi szemléletváltás is jellemezte a legfrissebb űrszekért. A jó bevételek szempontjából szükséges is volt a színesebb, akciódúsabb kiállás, hogy a közönség kellő hányada maradjon a sorozattal harmadik nekifutásra is. Az box office-előrejelzések a leszállóág egyértelmű folytatódását helyezték kilátásba, és valóban, az első rész 75 milliója és a második rész 70 milliója után a Mindenen túl 60 millióval röppent be, s ezzel úgy felel meg nevezett várakozásoknak, hogy azért határozott energiát mutat. Végső soron tehát sikernek lehet elkönyvelni a sci-fi kalandot, kiváltképpen, ha tudja tartani a korábbiak mérsékelt csökkenését, és nem áll meg 175 millió dollár alatt (azaz csaknem kitermeli azt, amibe került). Ennél többet jelen körülmények között aligha lehetett volna kérni tőle, és még a kritikusokat is megvette magának, szóval a Star Trek-franchise biztosan az év túlélői között van.

Nem így a Jégkorszak, de ezt azok után könnyebb volt megmondani, hogy a sorozat legmagasabb bevételű epizódját (3.) a legalacsonyabb bevételű (4.) követte négy évvel ezelőtt. Az viszont, hogy nemzetközileg egyre csak gyarapodott a sorozat, életre hívta a Jégkorszak: A nagy bummot (Ice Age: Collision Course; hazai bemutató: már a mozikban), ám történt mindez egy csábítóbb vetélytársakkal teli idényben-évben, így hát ez meg az alapvető fásultság teljesen elgáncsolta: 21 millió dollárt kapirgált össze a Fox rajzfilmje. Alig fele ez a korábbiak leggyengébb nyitányának is, és egyértelművé teszi, hogy a 105 milliós költségvetés közelébe se ér majd a bevétel kapuzáráskor. Nyilván a cél nem is az volt, hogy letarolja Észak-Amerika filmszínházait, de ezzel együtt is csalódás, hogy 80 millió alatt zár majd, s így a milliárdos globális bevételnek is alighanem befellegzett. First world problems.

A két szíkvel közé egy lóbadzset horror vágta be magát. Az Amikor kialszik a fény (Lighs Out; hazai bemutató: már a mozikban) végleg eloszlatja a kétségeket afelől, hogy James Wan ne lenne a horror új királya, hiszen az Insidious és a Démonok között után újabb kritikailag és anyagilag is roppant sikeres ijesztgetőt tett le az asztalra producerként. A Warner forgalmazta, ötmillióból összedobott film, igencsak rálicitálva a prognózisokra, 21 millió dollár felett nyitott, beintve a Jégkorszaknak és a Szellemirtók második hétvégéjének is. Jó idő jár a műfajra, hiszen A zátony után ez már a második delikvens, ami duplázza vélt lehetőségeit. A végeredmény 55 millió dollár környékére várható.

Időnként országos terjesztésre érettnek bizonyul egy-egy politikai dokumentumfilm, és most ilyen idő van. A Hillary's America: The Secret History of the Democratic Party igencsak megmozgatta a szavazópolgárok adekvát felét, és ezen a pár mozit magában foglaló első hétvégén az újonc Quality Flix forgalmazó nyerészkedett, illetve terjesztette ki nyerészkedését országos, ezer mozi feletti színtérre is most. Közel 4 millió dollárral top 10-es helyezést ért el a 2012-es, 33 milliót besöprő 2016: Obama's America szellemi folytatása.

> korábbi filmek
A Szellemirtók erős hétköznapi bevételekkel tornázta fel magát 65 millióra, mielőtt beköszöntött a második menet, ami 53%-os esést tartogatott, 21 millióra. A Star Trek: Mindenen túl és az Amikor kialszik a fény együtt tán túl komoly konkurenciát jelentett, meg hát nyári látványosság módjára való ez a csökkenés, úgyhogy magyarázható még a bizonyítvány. A Sony fantasy-vígjátéka 86 milliót dobozolt be tíz nap alatt, aztán majd még elválik a következő hetekben, hogy van-e olyan tartása, mint Paul Feig korábbi rendezéseinek.

A kis kedvencek titkos élete két hét után visszalépett a második helyre, ezúttal 29 millióval; ezzel Universal animációs eresztése 260 millió fölé ért. Ezalatt a Szenilla nyomában 460 millióhoz ért, amivel már top 10-es az észak-amerikai öröklistán. She just kept swimming.

Immáron a trilógia legmagasabb bevételét birtokolja a The Purge: Election Year, így ha eddig nem lett volna egyértelmű, lesz negyedik rész. Meg ötödik és hetedik is (a hatodikat már észre sem vesszük).

Elérte végre a 100 milliót A függetlenség napja: Feltámadás. Ez a nyögvenyelés igen kellemetlen minden idők egyik legnagyobb filmsikerének folytatása esetében, de hát ezt jelenti húsz év távlata. Tekintve, hogy nemzetközileg sem szárnyal kifejezetten, a megszellőztetett harmadik rész elkészülte kétséges. Ha már egyszer Tarzanra is jobban vevők az amerikaiak...

> végszó & ami jön
Öt film 20 millió felett, az élen csaknem 60 millióssal - ez nem lehet egy rossz hétvége jellemzése. A Star Trek: Mindenen túl alacsony szombati csökkenése bizalomgerjesztő, így a Jason Bourne tán csak annyira söpri el, amennyire szükséges. A Rossz anyák talán jó szelet fog ki egy 20 millió körüli rajthoz, a szerdán nyitó Idegpálya pedig az alfélen igyekszik boldogulni majd.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Star Trek: Mindenen túl
$59.6m $59.6m $185m
2  A kis kedvencek titkos élete
$29.3m $260.7m $75m
3  Amikor kialszik a fény
$21.6m $21.6m $4.9m
4  Szellemirtók
$21.6m $86.9m $144m
5  Jégkorszak: A nagy bumm
$21.0m $21.0m $105m
6  Szenilla nyomában
$7.2m $460.2m $200m
7  Tarzan legendája
$6.4m $115.8m $180m
8  Mike és Dave esküvőhöz csajt keres
$4.4m $40.4m $33m
9  Hillary's America
$3.7m $3.8m $12.5m
10  The Infiltrator
$3.3m $12.2m $25m

 

 

Címkék

politika fox horror star trek anniversary box office animation sci fi warner paramount ice age sequel documentary james wan children movie ice age 5

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr68911434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NorthopViggo 2016.07.24. 22:57:01

Azért ezek elég harmatos számok a ST számára. Nem véletlenül hozták be Justin Lint és az 50. Évforduló kapcsán is többet várhattak, lásd Skyfall esete. Ezek gyenge eredmények, a negyedik részt nem is venném biztosra.

Repce Manó 2016.07.25. 19:09:20

@NorthopViggo: azért amilyen zsúfolt nyarunk van és amennyi blockbuster elhasalt (X-Men: Apocalypse, Warcraft, Szemfényvesztők 2, TMNT 2, Alice 2, Independence Day 2, Ice Age 5 - tényleg volt 4? - stb...) még jól is járt. Nem orbitális bukás, csak egy kicsit. A 83%-os kritikai átlag sem valami jó, hiszen már csak a 90% felettiekre figyel fel a néző, ahogy nagyon sok, amúgy nagyon rossz közönségfilm valahogy feltornázta már magát 90% felé. A Skyfall idejében, ha leírta valaki, hogy ez tényleg jó, vagy érdemes odafigyelni rá, akkor arra a néző is felfigyelt, de ma már csak legyintenek, hiszen havonta jön egy év legjobb filmje... oké túlzok, de azért elég sokmindenre rányomják ezt a bélyeget.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása