aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: warcraft - a kezdetek [warcraft] (2016) Duba Dániel
2016. május 26. 09:09:00

Kategória: film 12 komment · 1 trackback

 - SPOILERMENTES -

Egy számítógépes játék filmes átirata a legtöbb esetben el van átkozva, erre megszámlálhatatlan példát ad az elmúlt húsz év. Ahogy néztem a trailert pár hónappal ezelőtt, pontosan ennek az átoknak a jeleit láttam (több néven emlegetik, de leginkább úgy ismerik: "blockbuster", vagy egyes beszámolók szerint "látnoki erejű rendező"), és rögtön az jutott eszembe, hogy íme a fantasy filmek Transformers-e, ami plasztikus látványvilággal és abszolút felejthető semmitmondással pozicionálja be magát a Csatahajó és valamelyik újabb Snyder-film közé félúton.

warcraft_44_b.jpg

Anno a legtöbb Warcraft játék megfordult a kezeim között, éppen ezért egy ilyen régi jó barát felkoncolása, majd zöldhasúvá sajtolása általában megfekszi a gyomrom. Egyetlen név volt, ami miatt nem intéztem el az egészet csupán egy vállrándítással: Duncan Jones. Ma pedig az IMAX terem nagyvásznán azt láttam, amit titkon reméltem: David Bowie fia felkapott egy Doomhammert, és kettőt pördülve lesújtott. Megtört az átok.

Na nem azt mondom, hogy a sztorin vagy a dramaturgián ne éreztem volna, hogy egyfajta félkész, embrionális állapotban helyezték volna bele a nagy egészbe, de ami a hangulatot és a látványt illeti, nyugodtan hátradőlhetünk. Már a nyitójelenet tökéletesen felrajzolja a film irányvonalát, és befecskendezi a nézőbe azt az erős fantasy hangulatot, amivel olyan ritkán találkozni a mozivásznon.

Az orkok világára pusztulás vár. Vezérük, a mágikus képességekkel rendelkező sámán, Gul'Dan (Daniel Wu), új otthonuknak Azeroth zöldellő vidékeit nézte ki, ahol az emberek élnek viszonylagos békében. Tervük egyszerű, odamennek és elveszik. Mi a legrövidebb út két pont között? A szeretet, mondaná Mr. McConaughey, kivéve, ha van egy portálod. Ha az megnyílik, semmi sem áll majd ellen a beáramló, mágiával felturbózott, vérszomjas orkok mindent elsöprő hordáinak. Ehhez azonban az azerothi seregek vezére, Anduin Lothar (Travis Fimmel) felaprított tetemén kellene átgazolniuk, aki mögött egy ifjú varázslótanonc, Khadgar (Ben Schnetzer), egy félig ember-félig ork harcos amazon, Garona (Paula Patton), egy nagy hatalmú varázsló, az Őrző (Ben Foster), és az emberek birodalmának királya, Llane Wrynn (Dominic Cooper) és légiói állnak. A harc hevében azonban Lotharnak a legváratlanabb helyről érkezik szövetségese.

warcraft_45_b.jpg

A filmben leginkább azokat az apró kis rezzenéseket értékeltem igazán, amik tulajdonképpen elválasztják a Warcraftot a többi látványparádétól, és értésünkre adják, hogy a rendező nemcsak hozni akarta a kötelezőt, hanem hajlandó volt nyakig merülni a film mitológiájában. Ilyen, mikor valakibe kardot mártanak, a kamera nem fordul el félszegen, vagy az a zseniális jelenet, amikor az ork sámán úgy osztja ki a parancsait, hogy közben minden mondat után odanyúl egy mellé ültetett ember rabszolga arca elé, és szív kicsit az életerejéből, akárha csak sós mogyorózna. Ellenpélda – és erre azért ügyelhettek volna –, amikor Garona, a félork harcosnő, akinek nem mellesleg agyarak lógnak ki a szájából, úgy hajt fel egy pohár vizet, hogy közben feltartja a kisujját, mint valami angol kisasszony. Ne már.

Az sejthető volt, hogy a látvánnyal nem lesznek gondok, habár az előzetes videókban azért benne volt a műviség, a végső vágásra ez szerencsére letisztult és kiélesedett. A játékokhoz hű, nagyon színes, a gamereknek minden bizonnyal ismerős világ tárul elénk, koponyaroppantóstul, griffestül, a mágiahasználat pedig talán sose volt még ennyire eye candy (bár talán pont emiatt, egy kicsit fröccsöntött). Duncan Jones mindennek tetejébe hozza a drámát is, ami továbbgörgeti a sztorit, de sajnos itt a szereplők nem keltek ki magukból eléggé, és ez szinte mindenkire igaz, annak ellenére, hogy a főszereplő telitalálat. A Vikingekből ismerős Fimmel megszállott, villogó, szinte néhol őrületbe hajló tekintetét nagyon könnyen aranyra válthatja Hollywoodban.

Nem egy meglepetésmozi, a kliséket úgy mondja fel, mintha kötelező lenne, univerzum építésről is aligha beszélhetünk (habár sejthetően lesznek még következő részek), mindennek ellenére azonban nem tudok mást mondani: szinte minden percét élveztem. Duncan Jones a Holddal a magasból indult, és annak ellenére, hogy folyamatosan lefelé tart, még mindig valahol a sztratoszférában van, bőven Hollywood lankái felett.

Kövess minket facebookon és twitteren!

warcraft_magyar_poszter_01_b.jpg

Címkék

kritika game fantasy jatek warcraft legendary 3d blizzard action universal imax cgi adventure adaptation toby kebbel ben foster duncan jones paula patton dominic cooper game adaptation war movie 7csillagos travis fimmel

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr448747258

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Warcraft: A kezdetek 2016.05.26. 09:37:51

Bár sosem tartottam sokra, de mindig is kedveltem a Ray Harryhausen-filmeket. A stop motion trükkök egykori mesterének fantáziavilága könnyedén képes magába szippantani, a lényeinek megvan a maguk bája és a filmek hangulata olyannyira sajátságos, hogy ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2016.05.26. 09:31:55

Örülök hogy jónak ígérkezik. Szombaton meg is nézzük.

Azt viszont nem értem, hogy kritikát írók mi alapján dolgoznak mert pl a Geekz -en úgy van bemutatva mint hogy "Új viszonyítási alap született de abban az értelemben ha a jövőben rossz játékadaptációra vagyunk kíváncsiak."

Szerintem jó film lesz. Szombaton kiderül. :)

peterd127 2016.05.26. 10:17:01

@Prof. William:

feltéve ha a Geekz-et viszonyítási alapnak vesszük (ők elhitték a csomó negatív kritikát a filmmel kapcsolatban, és ebből indultak ki gondolom)

én is láttam és nekem is tetszett, sőt várnék még hozzá folytatásokat, hogy kiteljesedjen ez az izgalmas tartalom új világokkal és lényekkel

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2016.05.26. 10:24:41

@peterd127: Ha sikeres lesz akkor remélhetőleg még láthatunk Warcraft filmeket. Talán idővel majd Arthasig is eljutunk. :)

Aztán pedig...Ki tudja? Starcraft? Diablo?

Remélem a Blizzard ezzel Marvel szintű trendet indít be. :)

Vészmadár · http://foxhole.blog.hu 2016.05.26. 10:26:11

@Prof. William: hehehe - szerintem a Super Marionál, és Doubla Dragonnál NEM lehetséges, hogy létezik rosszabb játékadaptáció.
Mi is megnézzük - én pozitív vagyok, bár alacsonyra tettem a mércét. Szórakoztasson el, és kész:)

nortonp 2016.05.27. 09:19:58

újabb részek, Marvel-szintű trend...hogyne. ez a film bukta lesz.

nem kívánok neki rosszat, mert örülnék, ha jönnének a jó fantasyk, de nem ez lesz a katalizátor, csak egy újabb vaskos hasas a pénztáraknál.

Repce Manó 2016.05.28. 08:28:41

"Na nem azt mondom, hogy a sztorin vagy a dramaturgián ne éreztem volna, hogy egyfajta félkész, embrionális állapotban helyezték volna bele a nagy egészbe, de"

Magyarán ez is egy pornófilm dramaturgiájának a minőségi szintjén van, ahol a lényeg a látvány és az akció, de a sztori másodlagos?

Repce Manó 2016.05.28. 11:14:59

@Duba Dániel: tehát vészes, és mégis 7 csillagos. Az Amerika kapitánynál komolyabb vagy gyengébb a dramaturgia?

Duba Dániel · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2016.05.28. 11:21:13

@Repce Manó: Nem vészes, és így, ezzel együtt is 7 csillagos. Pontosan ez van odaírva ;)

Kobor Szellem 2016.05.28. 15:53:04

A film teljesen jó és vállalható, bár lehetett volna hosszabb. A drámái és csatái ütősek. Simán 9/10 a fantasyk között. A lotr-ban sem magyaráztak semmit, szauron gonosz, készpassz. A marvel filmekben is a képedbe nyomják a thanos vicsorgó fejét, hogy na most ő lesz a főgonosz, pedig azt sem tudod, eszik vagy isszák. Ide sem kellett lexikon. A cselekmény haladt, pörgős volt, a tájak szépek, egyedül azt hiányoltam, hogy hosszabb legyen, és több mindent, hosszabban megmutassanak, pl. Dalarant

K. Kálmán 2016.05.28. 19:32:48

Most néztem a filmet; nos, én maximun (nagy jóindulattal) 4/10-et adnék neki, abból is az egyik pont a zenei főtémáért jár. Szerintem minden ízében bugyuta, erőtlen, sematikus a film, de ha ez nem lenne elég, még unalmas is.
Drámának, humornak, karaktereknek nyoma sem található; nagyon sajnálom, hogy Duncan Jones két remek film után ehhez a B-mozihoz adta a nevét és tehetségét(?)

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2016.05.28. 23:03:13

Anno végigvittem a Warcraft 1-2-3 -at nagyon régen + kicsit olvasgattam Loreról szóval nem mondanám magamat fannak.

De a film tetszett. Végig lekötött sőt 1-2 jelenetnél éreztem azt a kellemes borzongást amit már rég élveztem film nézése közben.

A Blizzard logó bejövetelekor a jégbe fagyott alakzatoknál Lich King? Frostmore? komoly brand érzésem volt. Mintha Marvel logót néztem volna.

Az Orkok CGI-je szédületes volt. Egy-két megbicsaklástól eltekintve tökéletes volt a Föorkok és közorkok közel tökéletesek voltak. Ezen felül a tájak, erődök stb is szépek voltak. Mintha egy 2 órás Blizzard videót néztem volna.

Az emberi szereplőkkel sem volt baj. Hozták a szokásost, de semmi extra.

Nem tudom hogy mások miért mondták hogy milyen gagyik a varázseffektek... Szerintem nagyon jó effektek voltak.

A ruhák-páncélok-fegyverek nagyon szépek voltak. Kb. Gyűrűk Ura szint.

A történet is oké volt. Lehetett volna jobb is de szépen összefoglalta a történet elején. Végig lekötött.
Írták hogy milyen zsúfolt volt a film első 20 perce. Hogy csak úgy nyomták az infókat... Én ezt észre sem vettem. Mondtak pár nevet + pár helységnevet + pár tényt és ennyi...
Teljesen követhető volt még azoknak is akik nem igazán halottak a Warcraftról. Anno a LoTR -ban sem mondák el az első filmben hogy pl Szauron miért gonosz stb...Sőt a többiben sem nagyon...

Kihozták belőle ami két óra alatt lehetett. A történettel már csak nagy vonalakban voltam tisztában de szerintem jó adaptáció volt. A harclenetek jók és 1-2 helyen meglepően brutálisak voltak.

Ami zavart

SPOILER SPOILER SPOILER

1. Mi a francnak kell minden filmbe az a nyamvadt szerelmi száll? Ráadásul olyan semmilyenül volt megoldva, hogy ha kimaradt volna, az sem változtatott volna semmit a történeten.
2. Egy két logikátlan hülyeség. Pl amikor mágusok lehordták a palit hogy hogy mer odajönni? Szóval átment az egész városon és csak a tanácsteremben tűnt fel hogy hívatlan vendég? Ez ám a komoly biztonság. :)
3. Medvin árulása. Megérkeznek a toronyba és bár egy jelentettel előtte még normális volt akkora ,hirtelen már egy rothadó "zombi." Mintha lett volna egy komoly vágás vagy mi...

SPOILER VÉGE!

Ettől eltekintve szerintem egy teljesen vállalható igazi High Fantasy film volt.

Bemutatták kezdeteket, kaptunk egy keveset a többi fajból is, és területből is amiket majd idővel -a többi filmben- ki lehet bontatni.

Remélem hogy jól teljesít és majd újabb filmek is várhatóak lesznek majd a jövőben.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása