aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: cápapénz Takács Máté
2016. május 15. 18:19:00

Kategória: film Szólj hozzá!

Az Amerika Kapitány: Polgárháború túl nagy falat ahhoz, hogy egyből utána újabb nagypályás versenyző lépjen ringbe, így hát a bizonyítási vágy csak a Pénzes cápát fűthette át, ami annak rendje és módja szerint rá is licitált az elvárásokra. Ezalatt a The Darkness című horror sem múlta alul őket, jóllehet eleve aprópénz várományosa volt.

money_monster_kiskep.jpg

> új filmek
Jodie Foster körbeinterjúzta a filmes sajtót új rendezése, a Pénzes cápa (Money Monster; hazai bemutató: június 2.) kapcsán, és mi másról beszélt volna, mint a női rendezők meg úgy általában női filmesek előnytelen helyzetéről. Szóval ha másra nem, legalább hangja hallatására jó apropót szolgáltatott volna ez a sztárokkal eladni kívánt thriller, egy olyan korban, amikor a sztárok nem fordíthatók le dollármilliókra. Ám ha George Clooney és Julia Roberts mellé egy szemernyi krimis izgalom is párosul, akkor azért fel-felkelthető az érdeklődés. A Sony 27 milliót szánt a filmre, úgyhogy vélhetően itt le is írták előre a veszteségeket, ami azért mégse lesz annyi, mint amit a 10-11 millió körül mozgó prognózisok jósoltak. A több mint 3000 moziban pergő Pénzes cápa 15 milliót fialt, ami decens összeg, és még egyfajta segélykiáltásnak is felfogható, miszerint nem csak szuperhősök és folytatások kérettetnek májusban sem. A kritikák felemásak, a nézői visszajelzések korrektek, s mindez már elég lehet arra, hogy akár az 50 milliót is megközelítse a végeredmény. Nincs még meg a nyári szezon első blamája. Más kérdés, hogy 15 éve ennek 100 millió fölé kellett volna érkeznie.

Horrorból nem lesz hiány a következő pár hónapban, de a High Top Releasing (akik a The Green Infernót is rászabadították a nagyérdeműre) bemutatója, a The Darkness, csupán gyenge előszele a darálásnak. Ebben a Kevin Bacon/Radha Mitchell-fémjelezte parafilmben valamilyen természetfeletti jelenlét is hazatér egy famíliával a Grand Canyonból. A műfaj kedvelőinek ez már kecsegtetően hangzik, ám a megkérdezett nézők fitymálták a filmet ezerrel, és a Rotten Tomatoes-on is simán az év legrosszabbjai közé nyert bebocsátást csakhamar. Úgy kell neki, meg még 5 millió kellett neki a hétvégi negyedik helyhez, de mivel csak 4 millióból forgatták, senki nem fog hosszasan merengeni azon, hogy a Grand Canyon feltöltésével talán jobban jártak volna a producerek.

> korábbi filmek
A szokásos mértékben, 59%-ban csökkent az aktuális Marvel-film bevétele a nyitányt követően. Az Amerika Kapitány: Polgárháború 72 millióval vezeti a mezőnyt, összbevétele pedig megközelíti a 300 milliót. Ezzel nyilván jócskán felülmúlja a címszereplő korábbi egyéni feltűnéseit az idei, de ház ugye, ebben sok segítsége volt.

A dzsungel könyve túl van a 300 millión, miközben a stúdió (továbbra is a Disney) rekordidő alatt érte el a milliárdos forgalmat idén. És még van pár nyerő kártyájuk.

> végszó & ami jön
Nincs izgalmas szalagcím, a Pénzes cápa a kötelezőt hozta, s Amerika Kapitány is a várható mértékben ereszkedett. A top 12 összbevétele mondjuk 2008 óta nem volt ilyen alacsony, de hát nem mindig a jó lépésben jön ki a naptár ezekben az éves összevetésekben. A következő héten az Angry Birds - A mozifilm és a Rossz szomszédság 2. megérkezik a tengerentúlra is, kérdés, van-e elég szufla bármelyikben is 40 millió fölötti eredményre, s ezzel a Polgárháború kiütésére? Jön még a Rendes fickók is, amit Cannes-ban imád mindenki; tekintve a magas moziszámos premiert, és hogy mekkora királyságnak ígérkezik ez a film, 13 millió felett kellene kezdeni.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1 1  Amerika Kapitány: Polgárháború
$72.6m $295.9m $250m
2 2  A dzsungel könyve
$17.8m $311.8m $175m
3 ú  Pénzes cápa
$15.0m $15.0m $27m
4 ú  The Darkness
$5.2m $5.2m $4m
5 3  Anyák napja
$3.3m $28.8m $25m
6 7  Zootropolis - Állati nagy balhé
$2.8m $331.8m $150m
7 4  A vadász és a jégkirálynő
$2.6m $44.5m $115m
8 5  Keanu
$1.9m $18.6m $15m
9 6  Barbershop: The Next Cut
$1.7m $51.4m $20m
10 8  A főnök
$1.2m $61.1m $29m

 

 

Címkék

horror sony box office george clooney jodie foster julia roberts kevin bacon radha mitchell captain america captain america civil war

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr848718974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása