aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: nagykönyv Takács Máté
2016. április 17. 17:45:00

Kategória: film 4 komment

A hétvégén A dzsungel könyve tarolására lehetett számítani. Tarolt is.

jungle_book_kiskep.jpg

> új filmek
A Disney rajzfilmtárának megfilmesítési folyama egy olyan darabhoz érkezett, ami más, mint az eddigiek: Rudyard Kipling örökérvényűjéből jó pár feldolgozás létezik már, klasszikussá érettek és elfeledettek egyaránt. Ám most megérkezett az a változat, ami minden korábbi fölé tornyosul majd. A dzsungel könyve (The Jungle Book; hazai bemutató: április 21.) ugyanis nemcsak kasszát robbantott, de a kritikusok elismerését is kivívta, és az ilyesmi ritka tett egy sokszor látott történet esetében. De maradjunk a számoknál. A film a premier napján 32 millió dollárt fialt, s ezzel már biztosította is magát a százmilliósok közé, egyúttal a második kilenc számjegyet igénylően nyitó áprilisi bemutatóvá lépett elő (a tavalyi Halálos iramban 7. után). Az érdeklődés eme tetőfokára hágását, azaz a 70-80 millió dollár közé szóló prognózisok messzemenő megfejelését a hónap első felének eseménytelen csörgedezése, a történet alapos ismerete, a Disney szokásosan jó fogásai idézték elő. Ez kell 103 millió dollárhoz olyasmiből kifacsarva, amit már megfacsartak számtalanszor. A 175 milliót kóstáló kalandfilm a stúdió második 300 millió fölé irányzékoló családi mozija lesz már idén, és persze nem az utolsó. Megélnének ezek csupán 7-8 sztoriból is, újra előadva minden évtizedben.

A sokat késő folytatások közül ígéretesebb box office-esélyekkel vágott neki a listának a Barbershop: The Next Cut. A 2002-es első rész igen komoly meglepetés volt 20 milliós nyitányával és 75 milliós zárásával, és még a 2004-es második eresztés is összehozott 65 milliót. Ehhez képest ez a 12 év igencsak méretes hézag, de lehetett éppenséggel érdemben lamentálni az azóta eltelt változásokon. A kritikák szerint ez sikerült is, ami az első meglepetés, a másik, kisebb meg az, hogy a Warner terjesztése nem tudott felnőni a - talán kissé elkanászodott - várakozásokhoz. 20 millió dollárt ollózott össze, ami persze simán jó egy 20 milliós vállalkozástól, de mégsem árulkodik akkora igényről, mint amit bátorkodtak feltételezni a 25 millió fölé nyújtózó előrejelzések. Kreatív szempontból tehát jobban megérte ennyit várni a harmadik résszel, mint anyagiból.

Kevin Costner inkább már csak szuperhősök nevelőapjaként boldogul, egyéni megmozdulásait csakhamar eltemeti a közönség, még mielőtt igazán napvilágot látnának. A Beépített tudat (Criminal; hazai bemutató: április 21.) kábé A jövő hírnöke óta a leggyatrább nyitányt jegyzi a színész karrierjében, ami önmagáért beszél eme sci-fibe nyúló thriller megtekintést provokáló anyagainak hatékonyságáról. A Lionsgate az, aki nem végezte jól a dolgát, mert alig 6 milliónál azért csak ki lehetett volna többet hozni ebből a felállásból. 31,5 millió dollár bánja a kudarcot, bár a forgalmazó nyilván ezen is csak babot veszített a jogeladások és visszaigénylések jóvoltából.

> korábbi filmek
A Zootropolis - Állati nagy balhé és a Batman Superman ellen: Az igazság hajnala is átlépte a 300 milliót, ám míg előbbinek ez szuper mérföldkő, addig utóbbinak csak erőlködés. A szuperhősök ezúttal (is) több mint 60%-ot zuhantak.

> végszó & ami jön
Ilyen bőséges 16. hétvégét még sosem zártak a tengerentúli mozik. A dzsungel könyve igencsak ártalmas hatást gyakorol majd A vadász és a jégkirálynőre, bár a film esélyei eleve nem nyúlnak az égig. A Universal 30 millió dolláros bemutatkozást látva már boldog lehet...

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1 ú  A dzsungel könyve
$103.6m $103.6m $175m
2 ú  Barbershop: The Next Cut
$20.2m $20.2m $20m
3 1  A főnök
$10.2m $40.4m $29m
4 2  Batman Superman ellen
$9.0m $311.3m $250m
5 3  Zootropolis - Állati nagy balhé
$8.2m $307.5m $150m
6 ú  Beépített tudat
$5.9m $5.9m $31.5m
7 4  Bazi nagy görög lagzi 2.
$3.3m $52.1m $18m
8 6  Miracles from Heaven
$1.9m $56.9m $13m
9 7  God's Not Dead 2
$1.7m $17.0m $5m
10 10  Eye in the Sky
$1.6m $13.1m n.a.

 

 

Címkék

disney thriller box office comedy warner kevin costner sequel adventure adaptation lionsgate the jungle book

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr928635256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

misafeco 2016.04.17. 18:26:16

"A hétvégén A dzsungel könyve tarolására lehetett számítani. Tarolt is."
Ahogy mondod, lehetett rá számítani. :)

aeonflux.blog.hu/2016/04/10/usa_box_office_szoftkor#comments
"misafeco
2016.04.10. 18:18:01
Dzsungel könyvétől tarolásra számítok."

Repce Manó 2016.04.17. 19:28:36

"alig 6 millió dollárnál többet is ki lehetett volna hozni" A beépített tudat esetében én kételkedem. Semminek nem sikerült mostanában jobb bevételt elérnie. A Tarsem-es Self/Less hasonlóan nyitott, a Gunman még gyengébben is, a Triple 9 is hasonló összeget hozott nyitásként és még talán sorolhatnánk, hogy mi bukik el ilyen műfajban. A Criminal csak egy újabb példa arra, hogy lényegében minden elhasal, ami nem képregény/szuperhős, remake, folytatás, előzmény, vagy csak úgy simán 150 milliós + költségvetéssel készült és hatalmas marketing kampány övezi. Szerintem a Pénzes cápa is aránylag gyengébben fog muzsikálni. A The Shallows-t is alig fogják megnézni. Eleve túl zsúfolt a nyár, majdnem minden héten lesz valami nagy film, ha nem kettő vagy három. Családi filmek is folyamatosan jönnek. Most Dzsungel könyve, majd Angry Birds, majd Alice, rögtön utána Tini Nindzsa teknőcök, majd Szenilla nyomában, Jégkorszak, Kis kedvencek titkos élete, kihagytam valamit? Amerika kapitány, X-Men, az ilyenekre is viszik majd a gyereket. Tuti, hogy leírhatjuk majd az év végén, hogy megint mennyivel többen mentek moziba idén, de hogy egyénenként kevesebb film fog igazán jól muzsikálni és még több eredeti ötlet alapján készült film fog megbukni, az is biztos.

Repce Manó 2016.04.17. 19:32:54

@Repce Manó: The BFG és Tarzan, ezeket hagytam ki, ráadásul egy hétvégén kezdenek. Nem fog minden moziba járó család mindent megnézni, szelektálniuk kell majd. Nagyon jó esélyt látok rá, hogy sokkal több deficites film lesz, mint reméltük.

Csaba Turbucz 2016.04.19. 00:27:33

@Repce Manó: jah baz mi durva.. Ledz még Függetlenség 2 is. Az robbani fog persze! De tényleg sokan meg kinyirják majd egymást

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása