aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kis magyar mozitörténet: batman - a denevérember (1989) Takács Máté
2016. március 28. 20:21:00

Kategória: film 4 komment

Már Superman ellen küzd, de Batman is kezdődött valahol: nagy bummal, a tengerentúlon (nyitányrekord) és mifelénk is, ahol máig a legnézettebb képregényadaptáció Tim Burton első Batman-filmje. Most egyebek is kiderülnek az 1989-as filmről, magyarországi vonatkozásban.

ic_06_batman.png

> Éppen időben dőlt össze a Szovjetunió ahhoz, hogy Batman ne jusson Superman sorsára: 1989 nagy nyári sikerei ősszel-télen már megérkeztek hozzánk is, így a Batman - A denevérember óriási hírveréssel, 1989. december 21-én került a hazai mozikba.

> Az óriási hírverést persze az adott évtized léptékével kell mérni, de kétségtelenül nagy szám volt, hogy a Pesti Műsor címlapot szentelt Gotham hősének, miközben rendre hazai táncdalénekeseknek, színészeknek és fedetlen keblű női ismeretleneknek volt fenntartva e kiemelt oldal. A műsormagazin már a premiert megelőző héten egy oldalas cikkel készült a filmre, a premierkor pedig három oldalon át volt téma a film és főszereplői.

> Alapos a gyanúnk, hogy 1989-ben nem volt túl gyakori, hogy egy film premierjével egy időben a filmzenealbum is megjelenjen, ám a Batman - A denevérember Amerikában igencsak kelendő anyagát a Hungaroton sebtiben kiadta hanglemezen és kazettán is.

> A filmet a működését abban az évben megkezdő InterCom mutatta be, szinkronizáltan. 14 éven felülieknek ajánlották.

> Az első héten Budapesten kilenc mozi tűzte műsorra, ami meglehetősen soknak számított. Az Alkotmány, a Corvin, a Duna, a Felszabadulás, a Kőbánya, a Május 1., az Olimpia, az Uránia és a Vörös Csillag játszotta; legkorábban délelőtt 10.00-kor lehetett megnézni a Május 1.-ben és a Vörös Csillagban, legkésőbb pedig hétvégén 23.00-kor a Corvinban és a Dunában.

> A Kőbánya mozi igen modern hangrendszerrel, sztereóban játszotta a Batman - A denevérembert.

> Az érdeklődés kétségtelenül a tetőfokára hágott, hiszen az év végéig, vagyis egy teljes műsorhét és még egy hétvége elegendő volt a félmilliós nézőszám túlszárnyalására, s mindezt 1286 előadás alatt, 82.6%-os kihasználtság mellett.

> Összesen nem kevesebb, mint 837.325 néző váltott jegyet a filmre; ezzel az év harmadik leglátogatottabb bemutatója lett az Esőember és az Ikrek mögött, és máig az InterCom hatodik legnézettebbje a Star Wars I. rész: Baljós árnyak, az Avatar, a Titanic, a Nicsak, ki beszél! és a Harry Potter és a bölcsek köve nyomában.

> A film bevétele 41,3 millió forint volt (az év legnagyobb összege, az Esőember és az Ikrek 40 millió alatt hozott), azaz egy jegy átlagosan 49,3 forintba került. Ez cirka 1450-nel kevesebb, mint amennyiért a Batman Superman ellen: Az igazság hajnalára be tudunk ülni.

> A film a '90-es évek legelején megjelent videokazettán a kölcsönzőkben, megvásárolhatóvá pedig 1995. szeptemberében vált, a Mindörökké Batman mozipremierjéhez igazodva.

batman_poster.jpg

Címkék

batman intercom superhero kis magyar mozitörtenet

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr718532606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

solfilo 2016.03.28. 21:34:19

Ebben a 837.325 nézőben én is benne voltam, szüleim vittek el rá, még nem voltam 10. ;)

iopi 2016.03.29. 12:19:09

Kiváló film. Szerintem azóta sem készült jobb Batman mozi.

Jester. 2016.03.29. 12:39:03

"a Pesti Műsor címlapot szentelt Gotham hősének, miközben rendre ... fedetlen keblű női ismeretleneknek volt fenntartva e kiemelt oldal."

Ez jól hangzik, de nem igaz. :)

Jester. 2016.03.29. 12:39:46

Mármint a félmeztelen csajok.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása