aeon flux

ready for the action now, danger boy?

díjszezon 2016: a berlini filmfesztivál nyertesei Németh Barna
2016. február 21. 10:41:00

Kategória: film Szólj hozzá!

Sundance már kitermelt magából néhány várólistás darabot, most pedig az óceán ezen partján is megejtették az első nagy filmes seregszemlét, hogy tovább bővüljön az arthouse ínyencségek sora, amelyek között most a Meryl Streep vezette zsűri igyekezett rendet tenni. Íme a végeredmény...

66-berlinale_560.jpg

Ahogy mindig, a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díját már a nagy záróceremónia előtt átadják. Idén a Senkiföldje című darabbal Oscart, tavalyelőtt ugyanitt pedig az Epizód egy vasgyűjtő életéből című drámáért a zsűri nagydíjával kitüntetett Danis Tanovic legújabb filmje, a Death in Sarajevo kapta a rangos elismerést. Az egy helyszínen játszódó film a neves francia filozófus-író, Bernard-Henri Levy színdarabja alapján készült, és a modern európai ember életét leginkább megkeserítő létbizonytalansággal foglalkozik. Az ökumenikus zsűri díját a 2013-as Velencei Filmfesztiválon Arany Oroszlánt nyert Gianfranco Rosi új dokumentumfilmje, a Fire at Sea kapta, amely Lampedusa szigetéről mutatja be a menekültválságot, de nem a menekültek, hanem a helyi halászok szemszögéből. A dokumentumfilm egyébként megkapta a Berliner Morgenpost olvasóinak díját is.

Az esti zárógála később megerősítette, hogy a kritikusok, a nézők és a független zsűrik ízlése nagyon szépen találkozott a Meryl Streep vezetésével bevonult hivatalos versenyzsűri véleményével, hiszen a fesztivál fődíját ők is Rosi dokumentumfilmjének ítélték oda, akinek így már csak egy Cannes-i Arany Pálma hiányzik a repertoárjából. A zsűri nagydíját Tanovic drámája kapta, míg legjobb rendezőként Mia Hansen-Love állhatott színpadra az Isabelle Huppert főszereplésével készült L'avenirért, amelyben egy egyetemi tanár élete hullik darabokra, miután elbocsátják, édesanyja meghal és férje is hűtlenkedik.

Legjobb színésznő Trine Dyrholm lett, ő Thomas Vinterberg Kollektivet című alkotásáért kapta az elismerést, amely egy hetvenes évekbeli dán kommuna életét mutatja be. További szerepekben Ulrich Thomsen és Fares Fares látható. A legjobb színész Majd Mastoura lett, akit a Hedi címszereplőjének megformálásáért jutalmaztak. Mastoura egy mindenki által kötélen rángatott férfit alakít, aki az esküvője előtti héten keveredik szerelmi viszonyba. A film megnyerte a legjobb első filmnek járó kitüntetést is. A legjobb forgatókönyv díja Lengyelországba vándorolt a United States of Love író-rendezője, Tomasz Wasilewski polcára, aki a rendszerváltás évéből meséli el négy asszony történetét, akik immár szabadon néznek szembe a megváltozott jövővel.

Címkék

berlin independent filmfesztival dij berlinale eurocinema dijszezon 2016

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr338406888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása