aeon flux

ready for the action now, danger boy?

házi oscar Németh Barna
2016. február 20. 08:22:00

Kategória: film 6 komment

Tíz férfi. Hét nő. Tizenegyen negyven felett, hatan alatta. Mind fehérek. A nevük homályban marad. Mind szavaztak az idei jelöltekre, mi pedig rajtuk keresztül megmutatjuk, hogyan működik Oscar. Persze ez csak játék, de mi nem az...

oscar-lead.jpg

A fentebb említett embereket kértem meg, hogy játsszák el az Oscar-szavazót, és állítsák sorrendbe a soron következő Oscar legjobb film jelöltjeit. Ahogy az igazi szavazóknak, nekik sem kellett minden címet felhasználniuk (néhányan nem is tették), viszont az igazi szavazókkal ellentétben őket megkértem, hogy tényleg a saját fejük szerint szavazzanak. Íme az eredmény:

oscar11.jpgÉs akkor most nézzük, hogy mi történik akkor, mikor a szavazatszámlálók maguk elé fogják a beérkezett voksokat. Első körben minden lapon megnézik, hogy melyik film kapta az első helyen leadott szavazatot, majd összesítik az eredményt. Jól látszik, jelen esetben a Mad Max és A visszatérő 4-4, A szoba és A nagy dobás 3-3, a Spotlight 2, míg a Brooklyn 1 darab voksot gyűjtött be az első helyeket. A győzelemhez 50%+1 szavazat, azaz most 9 kell.

Mivel a Mentőexpedíció és Kémek hídja egy szelvényen sem került az első helyre, a verseny számukra véget ért, de a legkevesebb pontot gyűjtött Brooklyn sincs jobb helyzetben, hiszen a szabályok szerint ő is kiesett a játékból, viszont a szavazó voksa nem vész el. Lássuk még egyszer ezt a lapot:

oscar2.jpgA preferenciális szavazás szabályai szerint ebben az esetben meg kell nézni, hogy melyik versenyző áll a második helyen. Jelen esetben A szoba kapja a pontot, vagyis a verseny állása: Mad Max - 4, A visszatérő - 4, A szoba - 4, A nagy dobás - 3, Spotlight - 2. Ahogy az előbb, most is likvidáljuk a legkevesebb ponttal rendelkezőt, vagyis a Spotlight számára is véget ért a játék, a szavazólapok újrahasznosításra kerülnek:

oscar33.jpgAhogy kell, ugrunk a második helyekre, ahol azonban mindkét esetben már kiesett filmeket találunk, vagyis irány a harmadik sor, ahonnan az egyik szelvényről A szoba gyűjt újabb pontot, míg a másik cetlin már a negyedik helyen járunk a Brooklyn korábbi elkaszálása miatt, ami a Mad Max számára hoz egy pontot. Az állás: A szoba - 5, Mad Max - 5, A visszatérő - 4, A nagy dobás - 3. A nagy dobás kiesett, a szavazólapjait újraszámláljuk:

oscar4.jpg

Ugyanúgy haladunk mint korábban, azaz az első és második szelvényről A szoba, a harmadikról pedig a Mad Max jut újabb pontokhoz, vagyis az állás már a következő: A szoba - 7, Mad Max - 6,  A visszatérő - 4. A visszatérő búcsúzik, jön az utolsó kör:

oscar5.jpgAz első szavazótól a Mad Max kap újabb pontot a második helyről, míg a második szavazó A szobát segíti a harmadikról. Az állás 8:7 A szoba javára, amelyet a harmadik szavazó kiegyenlít, a negyedik pedig eldönti a versenyt. And the imaginary Oscar goes to...

room_poster.jpg

És hogy mi értelme volt ennek az egésznek? Újra bebizonyosodott, hogy ebben az új szavazási rendszerben nem elég a nagy rajongótábor, szükség van az általános szeretetre. 

Ezt a számlálási módszert az Oscaron kívül csak a PGA használja, ugyanezzel a példával a BAFTA és a Golden Globe módszerét követve holtversenyt kellett volna hirdetni A visszatérő és a Mad Max között. De ez csak játék volt... jövő vasárnap jön az igazi.

Címkék

oscar dijszezon dijszezon 2015

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr798405250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tjunior 2016.02.20. 09:29:54

Szerintem ez egy fölösleges túlbonyolított rendszer. Mindenki jelöljön meg kötelezően X filmet, Az első helyen lévő kapjon X pontot, a következő X-1. Összesítik, kész.

Németh Barna 2016.02.20. 10:06:53

@tjunior: Ez a rendszer megköveteli az első helyen szereplést egy bizonyos arányban. A puszta számlálás nem. De azért csak a te kedvedért:)

a szoba 103
mad max 92
spotlight 91
visszatérő 88
a nagy dobás 74
kémek hídja 62
brooklyn 57
mentőexpedíció 41

kaamir 2016.02.20. 10:36:04

Nagyon jó cikk, gratula!

Érdekes lenne megnézni, hogy visszamenőleg mely filmek kapta volna Oscart ezzel a számítási rendszerrel.

Két kérdés:
- Ha csodák csodájára mégis holtverseny lenne, akkor mi dönt?
- Minden kategóriában így számolnak, vagy csak a legjobb film esetében?

Németh Barna 2016.02.20. 10:42:28

@kaamir: Semmi, ha holtverseny, akkor holtverseny, lásd PGA-n a 12 év és Gravitáció. És nem, csak a fő kategóriában számolnak így, máshol csak az első helyeket nézik, azaz matematikailag 20%+1 szavazat elég a győzelemhez.

tjunior 2016.02.20. 11:17:38

@Németh Barna: Értem a rendszert mögötte, csak nem tartom a legjobbnak. Szerintem az én javaslatom igazságosabb :)

Atkakukac1989 2016.02.20. 21:07:23

Újabb tök jó cikk, nagy köszönet érte.

Nekem tetszik ez a módszer. Mert nem az van, hogy csak az első hely számít, hanem szükség van a masszívabb háttértámogatásra, hiszen a kinyílt ollóval (5+ film jelölhető) nem annyira lejátszott a meccs. Főleg egy olyan évben, ahol a PGA, SAG stb. sem döntötték el, hogy kit favorizálnak kizárólagosan. Izgalmas lesz a jövő hét vége.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása