aeon flux

ready for the action now, danger boy?

trailer + poszter + van képünk hozzá: born to be blue (2015) Bajtai András
2016. február 13. 13:28:16

Kategória: film Szólj hozzá!

A jazz rajongói (az vagyok én is) örülhetnek, hiszen Miles Davis után egy másik nagy és egészen más sorsú trombitásról is film készült, amit március 25-től vetítenek az USA-ban. A Born to Be Blue című életrajzi moziban Ethan Hawke kelti életre a legendás Chet Bakert, aki a cool jazz legnagyobb üdvöskéje volt az ötvenes évek elején. Érzékeny és melankolikus játékstílusához magával ragadó énekhang és James Deanéhez hasonlítható sármos vonások társultak, ám heroinfüggősége hamar derékba törte felívelő karrierjét. Többször is megjárta a börtönt, és ha éppen nem a rácsok mögött ült, akkor Cadillecjével utazgatott mindenfelé.

Robert Budreau hangulatosnak ígérkező biopicje Chet Baker karrierjének mélypontra jutását és zenei visszatérését dolgozza fel a hatvanas évek végén, amikor is az éppen drogot vásárolni akaró trombitást olyan súlyosan összeverték, hogy szájsérülései és törött fogai miatt újra meg kellett tanulnia játszania. Ez sikerült neki, a droggal azonban sosem tudott szakítani, ami a nyolcvanas évek végére nemcsak erőteljesen eltorzította egykori jóképű vonásait, hanem a halálában is fontos szerepet játszott: 1988-ban belőve kiesett egy amszterdami hotel második emeleti szobájából, halálhíre hallatán aznap éjszaka pedig csendbe borultak a párizsi jazzklubok.

Az öreg Chet Bakert egyébként Bruce Weber örökítette meg az 1988-as Let's Get Lost című Oscar-díjra jelölt, egyszerre megrázó és hihetetlenül hangulatos dokumentumfilmjében, de A lírai hangú jazztrombitás címmel egy remek monográfia is megjelent róla pár éve magyarul. Robert Budreau korábban rövidfilmeket és egyetlen egészestés mozit, a 2006-os That Beautiful Somewhere-t rendezte, az előzetes tanúsága szerint pedig Hawke énekli a My Funny Valentine-t, ami Chet Baker egyik utolsó és egyben legnagyobb, tokiói koncertjének is az egyik csúcspontja volt.

born-to-be-blue-chet-baker-ethan-hawke.jpg

born_to_be_blue_xlg.jpg

Címkék

trailer music poster biopic robert budreau

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr58386834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása