aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: nagyfater elszabadul [dirty grandpa] (2016) Takács Máté
2016. január 27. 21:12:00

Kategória: film 10 komment

Kezdjük ezzel a plakáttal. Akkor most erre ment ki a játék? Leégetni Robert De Nirót? Ehelyett inkább már a Comedy Central roastjába kellett volna meginvitálni. De mondom a tényállást: Zac Efronnak jóval kínosabb a Nagyfater elszabadul.

dirty_grandpa_kiskep.jpg

Mert hát Robert De Niro blamálta már magát nem egy szerepben, és a kéjenc, mocskos szájú vénember csak egy ezek közül, ugyanakkor kétségtelen, hogy produkál olyasmit a 100 perc leforgása alatt, amit sosem akartunk látni. Mikor megözvegyül az általa játszott Dick, ráveszi az esküvőjére készülő, feltörekvő ügyvédként tevékenykedő unokáját, Jasont (Efron), hogy kocsikázza el Daytona Beachre, ahol nonstop a partihangulat és sok a mindenre kapható ifjú hölgy. Emberünk ugyanis szexelni akar egyet.

Ilyesfajta motiváció mellett Jasonre nem várnak kellemes élmények, a nagyobb baj, hogy a nézőre se. A Nagyfater elszabadul ugyanis túlzottan tapló film. R korhatáros zavarában az elsőfilmes forgatókönyvíró minden szemérmetlen és bűnös dolgot belezsuppolt a játékidőbe, ami eszébe jutott, elegyengetni őket viszont már nem volt kedve. A milliószor látott, előre lejátszott "merev hisztérika menyasszony" vs. "laza kedves csaj" meccs, illetve a két főszereplővel való rokonszenvezés lehetőségének teljes hiánya pedig a maradék esélyt is felőrli. Efron figurájának kirohanásai túlpörgetettek, De Niróé pedig nem csak unokájával, de gyakorlatilag az összes szereplővel képtelen a megfelelő hangot megütni, ha meg mégis fordulat áll be ebben, az teljesen légből kapott. Sunyi dolog lenne azonban elhallgatni, hogy Dicknek azért van pár eszelős beszólása (Reviczky Gábor szokás szerint prímán szinkronizál), aminek felét mondjuk többször is elsüti, de a legnagyobb kár az, hogy nem méltó kontextusban hangzanak el.

És ezzel a Nagyfater elszabadul sértő lehet gyakorlatilag mindenkire: idősekre, fiatalokra, nőkre, feketékre, melegekre, zsidókra, rendőrökre, fűterjesztőkre, kisgyerekekre és nőkre optimalizált gépjárművekre. Mert nem szatirikus, csak szimplán prosztó a humor, ami a jó, kedvelhető figurák hiányában nem tud úgy működni, ahogyan szánják. Ha jó figurákban hiányt is szenved a film, akad színész, akinek a rossz figura is jól áll: Aubrey Plaza a ledér leány olcsó szerepében simán visz mindent. Ennyire vicces a csaj. Annyira, hogy ami bárki másnak megalázó lenne, azt ő két kézzel ragadja meg és teszi teljesen magáévá (és ebben magyar hangja, Nemes Takách Kata is partner).

De Nirót meg én nem féltem. Amíg David O. Russell kétévente meginvitálja rendezéseibe, addig nem vész el, bár a farbaujjazásokat remélhetőleg ezzel a filmmel egy életre letudta. Ami Efront illeti, ő lassan túllendül azon az időn, amikor érdemes hülyét csinálnia magából. Itt hol egy szál méhecskében, hol még idiótább öltözetekben nyafog, az épkézláb pillanatai pedig szörnyen közhelyesek. Fene tudja, merrefelé óhajtja építeni karrierjét, mindenesetre a Miénk a világ után újabb ballépést jelent a Nagyfater elszabadul, még ha más szempontból is. És ha már szempontok: a vígjáték rém szubjektív műfaj, úgyhogy ha a Vakáció nálam átment a rostán, ugyanúgy ez is csúszhatott volna. Csak nem voltam eléggé felkészülve a seggekre és plajbászokra. Hogy melyiket villantja Efron és melyiket De Niro, az maradjon meglepetés.

dirty_grandpa_hun_poster.jpg

Címkék

kritika comedy 4csillagos robert de niro zac efron aubrey plaza

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr448323440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Repce Manó 2016.01.28. 10:22:01

Mi az, hogy plajbász?

ergerberger 2016.01.29. 03:09:25

@Repce Manó: Kva nehéz lett volna beírni a Google-ba, ugye?
bfy.tw/3yjq

2016.01.29. 06:23:29

Robert De Niro ennyire rászorul a pénzre? Siralmas.

Void Bunkoid 2016.01.29. 10:39:33

@Zoltanius: szegényke már teljesen átképezte magát 21. századi Walter Matthauvá.

Az már más kérdés, hogy Matthau mindig is ilyen dinka öregembert alakított (sőt ifjabbkori szerepeiben is lökötteket játszott), és soha nem játszott ilyen Keresztapa meg Szarvasvadász szintű filmekben. Kissé siralmas.

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2016.01.29. 11:25:59

@Void Bunkoid: Ezzel csak az a baj, hogy Walter Matthauból csak egy volt, és megismételhetelen. Matthau másképp volt nagy színész, mint De Niro.

Repce Manó 2016.01.29. 11:30:48

@ergerberger: Szeretek beszélgetni, tudom, hogy te csak leszólni szeretsz embereket, de hát nem lehetünk egyformák :)

Repce Manó 2016.01.29. 11:38:56

Általában azon filmeken, amit a kritika leszól, elég jól szórakozom. Ilyen volt a Holtpont is. Látom, hogy a dramaturgia hol tré, de máshol nagyon is szórakoztató és izgalmas.

Make Valamit · http://make.blog.hu 2016.01.29. 12:32:47

4 csillag? Kettő az inkább. DeNiro-nak a kilencvenes évek óta - amikor valaki rászólt hogy hé Bob, te tudsz vicces is lenni - nem volt normális filmje. Ronin, Szemtől szemben, azt slussz.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása