aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: visszatérő pofák Takács Máté
2016. január 17. 17:39:00

Kategória: film 12 komment

A Pofázunk és végünk Miamiban számított a hosszú amerikai hétvége sztárjának papíron, ám az akcióvígjáték-folytatás az első rész alatt futott be, s ezzel elsőségét is veszélyeztette: az Oscar-jelölésekkel megszórt A visszatérő szorosan a nyomában furakodott szintén az élről leköszönő Star Wars: Az ébredő Erő elé. Jól nyitott még a 13 óra: Bengázi titkos katonái is, ám a Norm, az északi című rajzfilm azt kapta, amit a kritikák alapján megérdemelt: gyakorlatilag semmit.

13_hours_benghazi_kiskep.jpg

> új filmek
2014 januárjában havi nyitányrekordot állított be a Pofázunk és végünk, és az újságírók fújolása ellenére –ám a diverzitás jegyében– Ice Cube és Kevin Hart poénjai 130 millió dollár fölött váltak csak szakállassá. Folytatni, kell, ennyi az egész – a Universal tavalyi jó évét egyből biztos befutóval kívánta ismétléshez előkészíteni, ám a Pofázunk és végünk Miamiban (Ride Along 2; hazai bemutató: január 21.) az ezúttal is 40 millió felé tendáló előrejelzéseknek csak a kibővített víkenddel tud megfelelni, lévén a szokványos péntek-vasárnapi állás 34 milliót mutat csupán. A lemorzsolódás alighanem az annyira azért nem ütős nézői vélekedéseknek, no meg a túlzottan ismétlős jellegnek tudható be – mindazonáltal az előzetes olyan színvonalú poénokat ezúttal is szállítani tudott, mint előzőleg. Az Oscar-jelöltek időszakában egy ilyen halovány blockbuster-csalatkozásra is fel tudjuk kapni a fejünket, de illúzióink azért nincsenek, lévén a 40 milliós büdzsével átellenben papírra kerülő újabb 100 millió dollár még akár egy harmadik résznek is érvényt szerezhet. Remélhetőleg a Pofázunk és végünk Párizsbant átugorják, a Pofázunk és végünk Pekingbent csak fontolóra veszik, de végül a Pofázunk és végünk a Marsont valósítják meg. Az ütős lenne.

Michael Bay a 2013-as művészfilmje, azaz a Pain & Gain után ismét erőt vett magán, és robotok nélküli filmet forgatott. A 13 óra: Bengázi titkos katonái (13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi; hazai bemutató: március 3.) simán lehetne Kathryn Bigelow, Peter Berg vagy Antoine Fuqua kezébe való projekt, de amekkora katyvasz van-volt ott a Közel-Keleten, éppenséggel Bay stílusában is el lehet képzelni ezt a vészes-hősies igaz történetet. A film 50 millióból készült, és ennyire simán futni fogja bevételi oldalon is tőle, hiszen a 16 milliós nyitány éppen addig érő pályára állítja, plusz kiváló nézői értékelésekkel felvértezve fut –amúgy alacsony számúnak minősülő– 2400 moziban. Ami a kritikákat illeti, rossznak nem rosszak; vagyis az említett Pain & Gain után ismét bebizonyosodott, hogy Baynek érdemes lenne inkább ilyesmire fecsérelnie magát. A Paramount bizalma töretlen marad benne, el lehet adni, amit művel, ezt is, meg azt is, amit ötödjére fog.

Január közepén járunk, de az év legrosszabb filmjének címéért már bejelentkezett valaki, vagy inkább valami. A Norm, az északi (Norm of the North; hazai bemutató: február 11.) egy nagyvárosba kerülő jegesmedvéről szóló animációs film, és azon kevés vállalkozó szellemű kritikus közül, akik nézőtereire merészkedtek, egyetlen sem akadt, aki bármi méltató szóval lett volna felőle. A 0%-os Rotten Tomatoes-értékelés után még sok is tán az a 6.7 millió dollár, ami összegyűlt az amúgy ugyancsak nem sok moziból (2400 körül ez is), úgyhogy a Lionsgate nem tudott olyat művelni, mint két éve egy másik független forgalmazó A mogyoró-melóval. A januári rajzfilmekbe fektetett hit mostanság kezd megrendülni, hiszen tavaly a Strange Magic is csúfondárosan leszerepelt. A Norm, az északi ronda animációja és irtóztató előzetese nem eredményezhet többet 20 millió dollárnál – ami döbbenetes módon így is több az állítólagos költségvetésnél. Mondjuk érthetőbb, ha tudjuk: a címszereplő eredeti hangja a kétfilléres Rob Schneider!

> korábbi filmek
Bivalyerős hétközbeni bevételével A visszatérő hamar 60 millió dollár közelébe került, és heti lebontásban végül megelőzte Az ébredő Erőt is a toplistán. A második országos hétvégéjének 12 Oscar-jelöléssel nekivágó dráma mutatói jól alakultak ezúttal is, bár nem akasztották ki a mérőket. 26%-ot csökkent a Fox terjesztése hétvégi vonatkozásban, vagyis 29.5 millió dollárral őrizte meg a második helyet. Komplett bevétele 90 millió fölé fog kerülni a hétfői szünnappal, úgyhogy hamar el fogja érni az igencsak megveszekedett költségvetés szintjét is. Nem rossz, nem rossz. Pláne, ha majd még nyer is február 28-án.

A Star Wars: Az ébredő Erő négy hétre prolongált vezető szerepének intett búcsút. Tette mindezt 850 millió dollárral a kasszákban, ami oly hatalmas összeg oly rövid idő alatt, hogy ezt már tényleg nem látjuk egyhamar megismétlődni. De most tényleg. Az Avatar eredeti futására már egy százast ráverő Disney-gondozott 25 milliós ötödik körön van túl (ennél már nem csak az Avatar és a Titanic, hanem a Jégvarázs is többet hozott ötödjére), a vége pedig 900 millió felett alakul. Ami a nemzetközt illeti, a milliárd már zsebben...

> végszó & ami jön
Nem volt olyan ütős ez a Martin Luther King-hétvége összforgalom terén, mint az előző kettő évben, de megjárja. A Pofázunk és végünk Miamiban nem hozta a maxot, a 13 óra a kötelezőt villantotta, a Norm, az északi pedig elsüllyedt szégyenében. Nem jó a premierek bizonyítványa, de majd a Nagyfater elszabadul felrázza a dolgokat, nem? A vígjáték kétesélyes, és Az 5. hullám is inkább tűnik egy újabb A buroknak, semmint egy újabb Az útvesztőnek. A harmadik delikvens A fiú című horror lesz, nyilván ez járt majd legjobban, relatíve beszélve. A nagy súly továbbra is A visszatérőn és társain nyugszik.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1 ú  Pofázunk és végünk Miamiban
$34.0m $34.0m $40m
2 2  A visszatérő
$29.5m $87.7m $135m
3 1  Star Wars: Az ébredő Erő
$25.1m $851.1m $200m
4 ú  13 óra: Bengázi titkos katonái
$16.0m $16.0m $50m
5 3  Megjött apuci!
$9.3m $129.3m $50m
6 ú  Norm, az északi
$6.7m $6.7m $18m
7 4  The Forest
$5.8m $21.1m $10m
8 7  A nagy dobás
$5.2m $50.5m $28m
9 5  Lánytesók
$4.4m $81.9m $30m
10 6  Aljas nyolcas
$3.4m $47.6m $44m

Címkék

box office comedy animation action paramount michael bay ice cube universal sequel lionsgate war movie children movie kevin hart

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr948280766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Repce Manó 2016.01.17. 20:25:34

A Saul fia meg 360%-ot nőtt a Golden Globe díjnak és az Oscar jelölésnek hála. Igaz, dobtak is hozzá 17 mozit.

A Star Wars esetében miért nem írták le sehol, hogy "ismétlős jelleget" gyakorol?

Csaba Turbucz 2016.01.18. 00:14:21

@Repce Manó: ismétlős jelleget? Még a,Titanic sem lesz meg world wide nem,hogy az Avatar...valamit elszámoltunk nagyon! Szerinted?

Repce Manó 2016.01.18. 12:13:42

@Csaba Turbucz: szerintem arra vonatkozott a kérdésem, hogy a kritikák bírálják a Pofázunk és végünk 2-t, hogy ugyanarról szól a második, mint az első, ahogy a Star Wars 7 is ugyanaz, mint az Star Wars 4

cjnin 2016.01.18. 15:00:19

@Repce Manó: Én se értettem mire gondolsz, így már tiszta. Igazából ez már csak így működik, de azért nem mindegy, hogy egy folytatás milyen minőségű filmet majmol. Szerintem is kicsit pofátlan, amit a Star Wars esetében ismét eladtak, de azt nem tudom mondani, hogy nem volt szórakoztató (ugyanakkor bízom benne, hogy ez csak egy családbarát, nosztalgiára építő bevezetés volt és kicsit megerőltetik magukat a későbbiekben, mert az ilyen szempontból "sokak" által szétfikázott Avatar-ban kétszer annyi ötlet meg eredetiség volt).

Olifat 2016.01.18. 15:34:43

Nemzetközileg a Star Wars-nak, főleg Angliától kelet felé haladva (főleg az ázsiai régiókban) nincs akkora rajongói tábora, mint egyéb produkcióknak, legalábbis a bevételi adatokból ez jön le! Manapság Kínában legalább akkora potenciál van mint az USA-ban, tehát kínai promó nélkül nemzetközi rekordot már nem lehet dönteni! A Star Wars pedig majdnem egy hónapos késéssel került a kínai mozikba, ergo ott eleve halálra volt ítélve! Gazdasági szempontból kell a kínai tőke és színész az ilyen giga blockbusterekbe! Ennyi! :)

2016.01.18. 16:42:30

@Csaba Turbucz:

nem az számít. a titanic óta a legsikeresebb film észak-amerikában, hogy az egész nyugati világban is az-e, nem tudom.
ill. az év legsikeresebb filmje nemzetközi viszonylatban.

ez már épp elég.

Andrews 2016.01.18. 17:55:50

Leelőzte már az eredeti 1.8 milliárdos bevételét csak a 3D újrabemutatás miatti 2.1 -et nem biztos, hogy fogja.

Csaba Turbucz 2016.01.18. 22:51:03

@Olifat: A Transformers 4 fináléja is pekingben volt és lám 250 felett végzett. Na star wars ennek közelében sem lesz! Pedig nem kis különbség van a két brand között...

2016.01.18. 23:21:06

@Csaba Turbucz:

ha az inflációt is figyelembe veszed, akkor nem, a titanic milliárd felett van jóval, az avatar meg csak nyolcszázvalahány millió.

misafeco 2016.01.19. 02:02:23

@Andrews: Sokat elmond arról, hogy mekkora monstrum volt a Titanic, hogy az eredeti 97-98-as bevételének elérése még ma is óriási dicsőség, majdnem 20 év inflációval, a globális piac óriási növekedésével és IMAX/3D-vel felturbózott jegyárakkal. A teljes bevételéről nem is beszélve, amit csak az Avatar volt képes megdönteni.

pele_nka 2016.01.19. 12:01:46

@misafeco: Bizony. Ez a "monstrumitás" már anno is látványos volt, amikor úgy kezdődött az all-time rangsor, hogy
1. Titanic 18xx millió
2. Jurassic Park 9xx millió

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása