aeon flux

ready for the action now, danger boy?

trailer: legend (2015) Richter Géza
2015. április 30. 14:49:25

Kategória: film 5 komment

Egy jenki Artúr király udvarában, avagy minden idők egyik legjobb filmje, a Szigorúan bizalmas Oscar-díjas forgatókönyvét jegyző Brian Helgeland brit gengszterdrámát ír és rendez. Ő adaptálta Dennis Lehane zseniális regényét, a Titokzatos folyót alapanyaggá Clint Eastwood azonos című, nem kevésbé zseniális noirjáhaz. A szakmai hazatérésnek számító Legend irodalmi eredetije a hírhedt Kray ikrekről szól, akik hazájuk, Anglia történetében először követték el cselekményeiket szervezett bűnözés keretei között az ötvenes-hatvanas években. A film a fivérek hátborzongató és erőszakos bűnözői karrierjének bemutatásán túl hangsúlyt fektet a Ronaldot és Reginaldot összekötő testvéri kötelék ábrázolására. Kapcsolatuk nem csupán végigkísérte alvilági felemelkedésüket és bukásukat – utóbbi végül 1969-es, életfogytig tartó bebörtönzésükben manifesztálódott –, de a végsőkig életük legmeghatározóbb formálója maradt.

legend_01.jpg

A szkript Reggie Kray szemszögére összpontosít, ahogy próbálja bátyja egyre durvább pszichotikus hajlamait kordában tartani. A direktorként eddig hullámzó nívót produkáló Helgeland az elhatalmasodó munkamánia tüneteit mutató Tom Hardy-t nyerte meg az ikerpár mindkét felének alakítására, aki ezzel idén az ötödik és hatodik főszerepét szállítja. Dupla élvezet, felőlem akár a hét törpét vagy a százegy kiskutyát is eljátszhatná, minél többet látom vásznon, annál klafább nekem. Partnereként Emily Browning (Pompeji, Álomháború) domborít, a további karakterek megszemélyesítői pedig Colin Morgan (Humans, Merlin kalandjai), David Thewlis (A mindenség elmélete, Mezítelenül), Christopher Eccleston (Thor: Sötét világ, Lidércfény), Chazz Palminteri (Modern család, Közönséges bűnözők), Tara Fitzgerald (Trónok harca, Exodus: Istenek és királyok), valamint a Kingsman: A titkos szolgálattal berobbant Taron Egerton lesznek.

Címkék

trailer teaser thriller legend gangster drama action universal crime brian helgeland david thewlis chazz palminteri paul bettany tara fitzgerald biopic emily browning christopher eccleston tom hardy crime movie brit flick britflick gangster movie freeman film studiocanal taron egerton

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr597415406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovács Erzsébet 2015.04.30. 16:33:06

Sőt, némely klasszikus brit gengszterfilm (Long Good Friday, Gangster No. 1) brutalitásainak is a Krayék viselt dolgai voltak az ihletője.
"Kedves bebörtönzött hősöm... Reggie Kray, mond neked valamit a nevem? ... Ronnie Kray, megismered az arcom?" (Morrissey: The Last Of The International Playboys)

Richter Géza 2015.04.30. 17:40:49

@Kovács Erzsébet: "Bambán bámultam a biliárdasztal túloldalán Bubbát, miközben egy pogány barbár kiválasztott egy dalt a Smithstől a zenegépen. Gyűlölöm a Smithst. Inkább kötözzenek egy székbe, és kényszerítsenek egy Suzanne Vega- és Natalie Merchant-számokból álló egyveleg végighallgatására, mialatt performanszművészek szögeket kalapálnak a nemi szervükbe az orrom előtt, minthogy meg kelljen hallgatnom harminc másodpercet Morrissey meg a Smiths nyavalygós művészlélek-szorongásából, ami nem szól másról, mint hogy ők is csak emberek, akik szeretetre vágynak. Lehet, hogy cinikus vagyok, de ha valaki szeretetre vágyik, az hagyja abba a nyavalygást, és akkor még összejöhet neki egy dugás is, ami kezdőlépésnek ígéretes.
Bubba hátrafordult a bárpult felé, és odakiáltott:
– Melyik picsafejű tette be ezt a szart?
– Bubba – mondtam.
– Egy pillanat – tartotta fel az egyik ujját. – Ki tette be ezt a dalt? Na?
– Nyugalom, Bubba – csitította a csapos.
– Én csak tudni akarom, ki játszotta le ezt a dalt.
Gigi Varon, egy harmincéves, összeaszott alkesz, aki kinézett vagy negyvenötnek, meghunyászkodva felemelte a kezét a pult sarkán.
– Nem tudtam, Mr. Rogowski. Sajnálom. Kihúzom a dugót.
– Ó, Gigi! – Bubba széles mozdulattal odaintegetett a nőnek. – Szervusz. Ugyan, rá se ránts.
– De tényleg kihúzom.
– Hagyd csak, drága – rázta Bubba a fejét. – Paulie, a következő két kört én állom Giginek.
– Köszönöm, Mr. Rogowski.
– Sebaj. De Morrisey attól még szar, Gigi. Nem vicc. Kérdezd csak meg Patricket. Vagy bárki mást.
– Ja, Morrissey szar – jelentette ki az egyik öreg fickó, mire mások is helyeselni kezdtek.
[...]
– Nem értem, miért hozod a frászt Gigire – mondtam. – A zenegép a tied. Te tetted bele a Smiths-cédét.
– Én ugyan nem tettem bele semmiféle Smiths-cédét – tiltakozott Bubba. – Ez az egyik válogatásalbum, tudod, "a nyolcvanas évek legjobb slágerei". Muszáj volt beletörődnöm a Smiths-számba, mert rajta van a Come on, Eileen, meg még egy csomó kurvajó cucc.
– Katrina and the Waves? – találgattam. – Bananarama? Efféle remek bandákra gondolsz?
– Hé – mondta –, szerepel rajta Nena, szóval kuss legyen.
– 99 Luftballoons – idéztem fel. – Az mindjárt más."

a Hideg nyomon magyar nyelvű kiadása óta eltelt években alig vártam, h végre idézhessem ezt a részt Dennis Lehane-től.

aztán 2013. május 23-án, 21 óra 7 perckor zenefüggők egy Fb-csoportjában teljesült a kívánságom. akkor még azt hittem, talán az lesz az egyetlen alkalom, de ezek szerint tévedtem. köszönöm :D !

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.04.30. 21:04:32

váá, tom hardy angol gengszter lesz és rögtön kettő. most akarom.

Kovács Erzsébet 2015.04.30. 22:29:39

@Richter Géza: Most elkezdenék érvelni, hogy Morrissey dalszövegírása nemcsak az érzelmességet, hanem a romantikus öniróniát is átvette Byronéktól, de kezdjek el ágálni fiktív szereplőknek? :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása