aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: a cipőbűvölő [the cobbler] (2014) Kovacs Gellért
2015. március 13. 12:53:11

Kategória: film 4 komment · 1 trackback

 - SPOILERMENTES -

A film, melyről sose fogom megtudni, hogy mit gondolnék róla, ha nem Adam Sandler lenne a főszereplője. Bár találgatni azért lehet: valami olyasmit, amit most. S akkor ezzel szerintem most megdicsértem Sandlert.

the_cobbler.jpg

Persze a dolog ott kezdődik, hogy Thomas McCarthy elég jó filmes, s elképesztően kínos lett volna, ha olyan címek után, mint Az állomásfőnök, A látogató és a Győzzünk már! (vagy a Fel! Oscarra jelölt forgatókönyve), ő se lett volna képes nézhetőbb keretek közé terelgetni a gatya- és pénzlehúzós vígjátékok e jelentős világsztárját.

Sandler nyilván bízott is McCarthy-ban, ez a bizodalom látszik is rajta, ahogy New York-i, magának való cipészként a lábbeliket talpalja, vagy épp szokásos sandleri bambasággal néz ki a fejéből, illetve a családi örökségként rámaradt üzletéből. A szomszédban Steve Buscemi borbélykodik, ő is nyilván színvonalemelő tényező, bár e két színész barátsága eléggé híres ahhoz – ráadásul Buscemi a haver nélkül nélkül is szokott azért öv alá választani időnként –, hogy még mindig éljünk a gyanúperrel: átérezhető brooklyni hangulat ide vagy oda, még simán lehet, hogy itt is mindjárt elszabadul az infantilizmus, ami úgy temeti alá az egész produkciót McCarthystól, Buscemistől, mindenestől, hogy a saját cipőnket is alig találjuk majd meg a zűrzavarban.

No de A cipőbűvölő abból a szempontból szerencsére mindvégig kellemes meglepetés marad, hogy nem rendelődik alá főszereplője múltjának: ez az Adam Sandler nem az az Adam Sandler, akitől legszívesebben sikítva menekülnénk át egy másik terembe. Ez a Sandler az a Sandler, aki most nem (ál)önironikus zsidó vicceit tolja el a igénytelenségig, hanem mesét, ha úgy tetszik, legendát, vagy ha úgy tetszik, univerzumot építene a suszter rejtélyes masinájának segítségével. Mert ugye, itt arról van szó, hogy akinek a csukáját ezzel a régi-régi szerkezettel hozzák helyre, annak varázsereje lesz – Sandler pedig a cipőbe ugrik, s külsőleg nyomban a tulajdonossá változik. Lesz is ebből kavarodás, meg viccelődés. Na de sajnos semmi olyan, ami igazán érdekes, vagy igazán humoros lehetne.

A végére ugyan végképp kiderül, hogy Sandler és McCarthy szimpla Woody Allen-hommáge helyett inkább egy olyan kicsi film kedvéért forgattak New Yorkban, amely kicsisége felől szeretne felnőni mondjuk a nagyobb szuperhősfilmekhez, hátha neki is lepottyan valami – igen ám, csak ehhez a mutatványhoz az is kellett volna, hogy a dramaturgia ne csak az utolsó harmadban legyen igazán szellemes és szerethető, hanem már rögtön a film elején elkezdődjön az építkezés. Persze, lehet, hogy azt gondolták, a nézőnek még meg kell szoknia ezt a Sandlert, de ha ezt gondolták, rosszul gondolták. Az ugyanis már régen látszik, hogy Adam szeretné, ha komolyabban vegyék, próbálkozott is párszor. A szándékot értjük, túl vagyunk rajta, megértettük, örülünk neki. Nem ártana ehhez akkor most már igazán erős filmeket is gyártani – mert ez A cipőbűvölő igazából csak a tévében lehet képes kisebbfajta varázslatokra. De, s akkor most tényleg igyekszem rendes lenni, a szándékot se árt persze díjazni, még ha az igyekvés önmagában tényleg kevés, így kap azért egy plusz csillagot.

Kövess minket facebookon és twitteren!

the_cobbler_poster.jpg

Címkék

kritika *** fantasy comedy dustin hoffman drama adam sandler steve buscemi ellen barkin thomas mccarthy big bang media dan stevens

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr917265267

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2015.03.13. 16:39:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

isvaen 2015.03.13. 13:44:24

3 csillag? ez is? látom ez egy 3 csillagos hétre sikerült kritika-ügyileg... hova lett aeonflux? hova lett aeonflux? OMG...

Richter Géza 2015.03.13. 14:18:30

@isvaen: elüldözték a rinyáló kommentelők :P .

Richter Géza 2015.03.13. 14:30:56

@isvaen: amúgy ide, és nem nagyon tér el Gellértétől a véleménye: hu.ign.com/a-cipobuvolo/1599/review/kritika-a-cipobuvolo

mojoking77 2015.03.19. 04:43:29

Biztos velem van a gond, de en szerintem fel tudok sorolni lealabb 4-5 filmet, ami tetszett tole. 3-at biztos. Sot negyet is, ha az Airheads-et belevehetem (ott csak mellekszereplo volt). Az egy, Ures varos miatt meg hajlando vagyok ezt a filmjet is megnezni (mentsegemre legyen mondva, hogy az igazan alja filmjeit -Jack and Jill -es tarsait mar csak elvbol sem neztem meg)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása