aeon flux

ready for the action now, danger boy?

magyar box office: bad business Takács Máté
2015. március 09. 18:54:00

Kategória: film Szólj hozzá!

Minden évben eljön egyszer ez a hétvége. Először süt meggyőző hőmérsékletű sugarakkal a nap, és akkor hiába is tolnak az orrunk elé sci-fiket meg vígjátékokat: mind a Chappie, mind az Üzlet bármi áron megbukott a magyar mozikban is, ami sose következik az amerikai kudarcból, de most akár kényelmes takarót is nyújthat az elégtelen nézőszámokhoz a tengerentúli blamázs...

unifinished_business.png

> új filmek
Semmi sem tart örökké, és a magyar mozik jó szériájának mi más is vethetett volna véget, mint a tavaszira nyomokban már emlékeztető időjárás. Mert ha azt vesszük, hogy az elmúlt hónapokban mindent faltunk, akkor az nem lehet indok, ami tengerentúlon okozta a Chappie vesztét. A határozatlanságot és összevisszaságot, amit esetleg az előzetesek sugároztak a nézők felé, simán felülírja, hogy egy robotos sci-firől van szó, ami alanyi jogon megkövetelhet magának 20-25 ezer nézőt. Csak sajnos nem most. A Chappie nagyon csúnyán elbotlott a maga 12.706 nézőjével, aminek még az Amerikai mesterlövész (ez az új példálozó filmünk!) is dupláját posztolta pár hete. Az InterCom IMAX-ben és 4DX-ben is, amúgy összesen 44 moziban nyomatott bemutatója hosszú sikerszériát tör meg, de nem csak a forgalmazónak, hanem Neill Blomkampnak is, akinek első munkájára, azaz a District 9-ra (54.760, csak Budapest) még csak módjával kattantunk rá (nem csoda: újonc forgalmazó, nem magyarított cím, nem túl lukratív szezon), az Elysium - Zárt világ (140.850) viszont egész derekasan teljesített. Volt honnan zuhanni, s bár bízhat még abban a forgalmazó, ami az egyéb elfoglaltságokra alkalmat adó hétvégéket követni szokta, vagyis s stagnáló, netalán emelkedő nézőszámokra, most úgy néz ki, hogy a Chappie a világon sehol, még nálunk se kap szárnyra, s be kell érnie 40 ezer nézővel, amit még simán lejjebb tornázhat az esetlegesen rossz visszhang.

Vince Vaughn önerőből sosem volt igazán nagymenő a hazai kasszáknál, de ettől függetlenül jó pár népszerűnek bizonyult vígjátékban benne volt, és megbízható arccá nőtte ki magát ezen a komédiazabáló piacon. Még legutóbbi amerikai mélypontja, az Elpuskázva (104.834) is levitte a százezres lécet, s a Gyakornokok (87.398) is korrekt módon muzsikált másfél éve, szóval józan elvárás volt, hogy az Üzlet bármi áronnal is egy húron pendül majd a honi nagyérdemű. Hát nem. A 37 moziban prezentált vígjáték csupán 11.050 főt érdekelt, ami régen a legrosszabb nyitány errefelé is a színész filmográfiájában. Ha szem előtt tartjuk, hogy a Chappie eredményéhez hasonlóan ez is kábé fele az ideálisnak, vagyis tényleg szimplán rossz passzban volt ezen a víkenden a mozi, akkor azért nekünk még nem kell úgy leírnunk a fickót, mint ahogy azt az amerikai lapok teszik. Az Üzlet bármi áron még simán szépíthet, bár azzal együtt sem túl esélyes, hogy eléri az 50 ezer nézőt. Pedig ugye, annak kétszerese lett volna a cél egészen csütörtökig...

Volt már szerencsénk az utóbbi években a latino vidékről származó rajzfilmhez, és hát a Tad Jones csudálatos kalandjai jól bele is állt a földbe. Az MTVA-nak több marketinglehetősége van azért annál, hogy holtan érkezzenek a bemutatói, de van ugye, amin még az sem segít, ha nagyon nyomják. Bárhonnan is nézzük, a Csocsó-sztori nem az a tipikus "magyar gyerek kedvence", pláne nem egy SpongyaBobbal és Csingilinggel nehezített mezőnyben, úgyhogy a 3.518 nézője, ha nem is mentesen minden keserűségtől, de megelégedésre adhat okot. A 20 moziban pergő argentin produkció 4.8 millió forinttal a top 10-en kívül nyitott, és csak nagy-nagy rámelegítéssel juthat 15 ezer eladott jegy közelébe. De ezt tudtuk előre.

2008 áprilisában az Odeon mutatta be a Párizs, szeretlek! című szkeccsfilmet, amit a New York, I Love You 2010 februárjában követett a Mokép forgalmazásában, módfelett szélesebb körű premierrel. Most a Vertigo Médián volt a sor, hogy szolidabb romantikus sikert faragjon a Rio, szeretlek!-ből, a kettő közé mért terjesztéssel, s a kezdő lökést, ha visítva is, de megkapta a film. 1.652-en, 2.2 millió forint értékben választották a 20 moziban futó művet, ami nem nagy kunszt, de ezen a hétvégén mégis a derűsebb performanszok közé sorol be. A vége pedig innen ideális esetben 6-7 ezer néző között lesz, alapból ideális esetben viszont 10 ezer fő fölé szólt volna.

Ha a Csocsó-sztori nincs a magyar gyerekekre szabva, akkor A tenger dala sem remélhetett sok jót. Az Oscar-jelölt ír mesefilmet a Szabolcs Cinema Kft. hozta el 13 moziba, ami egy derék cselekedet, és itt inkább ez (mármint a derék cselekedetért járó elismerés) lehet a boldogító, semmint az a 845 néző, akik vették a fáradságot, és SpongyaBob helyett Saoirse és Ben történetét fürkészték ki. A film egymillió forintot gyűjtött.

Mivel egy fia Oscar-jelölést sem kapott, a Forum Hungary újraprogramozta a Nagy szemek hazai bemutatóját: februárról márciusra vándorolt Tim Burton filmje, és csupán a fővárosi Művész és Puskin mozikba fészkelődött be. Ezek után aligha lehet a szerény teljesítményt számon kérni rajta, de azért mégis csak egy neves direktorral és menő, díjnyertes főszereplőkkel bíró darabról van szó. Ez vezérelte a két artteátrumba azt a 422 nézőt, akik nem vesztették hitüket Margaret és Walter Keane történetében azután sem, hogy a Filmakadémia említést sem tett róluk. Mit lehet mondani? A bevétel 520 ezer forint, amiért alighanem még egy Keane-t se tudna vásárolni a forgalmazó.

> korábbi filmek
Az újdonságok gyengélkedéséből kifolyólag februári versenyzők osztoznak a vezető pozíción: bevételi lebontásban a Focus - A látszat csal előrelépett az első helyre 26.3 millió forinttal, ami mérsékelt, 32%-os csökkenést jelent, de ennél nagyobb problémás is lett volna a jó, de nem remek startot követően. Az InterCom romantikus krimije 18.435 új nézővel gyarapodott.

Második a forintokra összpontosító rangsorban, de a legnézettebb volt 20.459 látogatóval a SpongyaBob: Ki a vízből!, immáron második hete. A UIP eszement sikerű animációs vígjátéka ugyancsak 26.3 millió forintot szívott magába az elmúlt négy nap folyamán, és a különbség az első két helyezett között mindössze 40 ezer forint, vagyis alig 30 nézőn múlott a más végkimenetel. A közkedvelt szivacs eddig 181.875 magyar ösztönzött megtekintésre, két héten belül pedig csatlakozik a 200.000-esek táborába. Yay!

> végszó & ami jön
Hét filmet láttak több mint 10 ezren a hétvégén, a top 10-re pedig összesen 113.172 jegy kelt el, szóval távol van ez a gyengétől, de a két fő premier félgőzös indítása azért lelombozó. Hogy kik fordíthatnak? Hát Adam Sandler és Liam Neeson, akiknél biztosabb pont nincs is manapság a magyar mozikban. A cipőbűvölő viszont nem a szokásos Sandler –hacsak nem a kritikáit nézzük–, más az alkotói szándék és más a forgalmazó is, de 20 ezer néző alatt ezzel együtt is csalódás volna a hétvégi bizonyítvány. Neeson az Elrabolva 3.-mal új horizontokat fedezett fel a januári toplistán, és már azt megelőző akciói is meglepően jól futottak, szóval az Éjszakai hajsza a Sírok között (21.110) és a Non-stop (34.873) közé kell, hogy befaroljon, utóbbi felé hajolva.

A magyar box office-jelentés elkészültét biztosította: a UIP-Duna Film.

> a top 10 (csütörtök-vasárnap)

# volt
#
film csüt-vas
Ft bevétel
változás Ft össz-
bevétel
össznéző
1 2  Focus - A látszat csal
26.3m -31.7% 74.3m 52.520
2 1  SpongyaBob: Ki a vízből!
26.3m -37.5% 237.1m 181.875
3 2  Chappie
18.2m - 18.2m 12.706
4 3  A szürke ötven árnyalata
17.3m
-49.5% 475.0m 358.858
5 2  Üzlet bármi áron
15.7m - 15.7m 11.050
6 6  Liza, a rókatündér
15.5m -20.8% 65.5m 47.381
7 5  Kingsman - A titkos szolgálat
14.6m -38.8% 138.6m 99.464
8 4  Amerikai mesterlövész
11.9m -50.3% 88.9m 64.222
9 8  Csingiling és a Soharém legendája
5.7m -38.7% 70.3m 54.294
10 9  Kódjátszma
5.5m -36.1% 121.4m 85.301

 



Címkék

box office comedy animation sci fi forum hungary action vince vaughn tim burton intercom romance biopic neill blomkamp mtva eurocinema children movie box office hazai vertigo media

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr447254791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása