aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: focus - a látszat csal [focus] (2015) Takács Máté
2015. február 25. 22:42:00

Kategória: film 3 komment

Lopni, megyünk lopni... Ilyen kedélyesen kezdődik a Focus: a nyitó képsorokban Will Smith sitty-sutty bent terem a puccos étteremben, a következő percben betoppan életébe a Nő, öt-hat perc múlva pedig már a közös balhé zajlik. Tempó az van, és a lopkodásokat jó nézni, nagyobb kunszt nélkül, de megnyerően játsszák el nekünk, hogy ez így megy.

focus_will_smith.png

És az egyik, amiért moziba járunk, az, hogy ott olyasmit láthatunk, amit máshol nem. A Focusban szép emberek űznek izgalmas, tétes játékot, csábító helyszíneken, divatos öltözetben, ízléses módon és dizájnos megvilágítással. Meg van csinálva – a legritkább esetben jellemezhet már más egy svindlis filmet manapság, mert hát hogy is tudnának úgy eljátszadozni egymással és velünk a szereplők, hogy ne ébresszenek valamilyen gyanút? Ez az átka a műfajnak, szóval akkor legalább: igenis legyen jól megcsinálva.

De aztán félidőnél eltűnik a színről a balhé – legalábbis, szunnyadni hagyják, mert hát a sok kis svindli mögött a háttérben mindig formálódik a nagy –, és átveszi a helyét az önismétlésekben gazdag szerelmi huzavona, aminek következményeképp lassul a tempó, és ez már nem olyasmi, amit csak a moziban láthatunk. Mielőtt elszenderednénk, magunkhoz térít a végjáték. Megint svindli, itt most végre kibontakozik a mesterterv, és azon filózunk, hogy ez most megint egy olyan végződésű film lesz, vagy direkt nem olyan. Ah, az izgalom!

Azt is meg lehet ölni. De a főszereplőpároson nem múlik: Will Smith mondjuk már nem akkora ász, mint régebben, de azért még mindig megvesszük, Margot Robbie pedig szép karriert futhat be... a tárgyiasított nő szerepkörében. Na jó, azért nézzünk ki annyit az ügynökéből, hogy tudja, mire van szükség legközelebb.

A Focus nem mindig tudja, mit kellene lépnie legközelebb. Hol szórakoztat, hol álmosít, hol úgy tesz, mintha, de persze kiderül, vagy inkább: már eleve tudjuk, hogy mégsem, vagy mégis. Ahogy ez lenni szokott. A látszat néha csal, de többnyire sejthető, mikor. Amikor meg nem, akkor inkább a hihetetlenség esete forog fenn. Azért átverve talán senki sem fogja érezni magát, mert ilyen hihetetlenségeket is csak a moziban látni.

focus_hun_poszter.png

Címkék

kritika *** will smith intercom romance crime movie margot robbie

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr277220583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Atkakukac1989 2015.02.26. 07:58:26

Két okból fogom megnézni az elkövetkezendő hetekben a filmet:
1. Végre értelmes Will Smith a moziban.
2. Egész márciusban csak A lázadó van, ami érdekel, egyébként semmilyen más érdekes film nem lesz. (A Chappie sem izgat, mert eléggé District klónnak tűnik).

Jester. 2015.02.26. 12:19:44

A lázadó meg Éhezők viadala-klón.

Repce Manó 2015.02.26. 21:51:28

@Jester.: A Focus meg Szemfényvesztők klón

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása