aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: szürkülés Takács Máté
2015. február 22. 17:52:00

Kategória: film 4 komment

Minden idők legmozgalmasabb, vagyis legnagyobb bevételű februári hétvégéje után csillapodtak a kedélyek: A szürke ötven árnyalata ugyan most is vezet, de tetemes veszteségekkel kénytelen számolni. A premierek közül  a The DUFF című vígjáték és Kevin Costner újabb sportfilmje, a McFarland, USA fej fej mellett értek célba, ám a Hot Tub Time Machine 2 már a rajtnál elvérzett...

mcfarland_usa.png

> új filmek
Kevin Costner pár év kihagyás után teljes gőzzel tért vissza a filmezéshez, és azon belül is egy év leforgása alatt már a második sportfilmmel jelentkezik, azzal a zsánerrel, ami egykor nagyon passzolt hozzá. Ez alighanem most is változatlan, csak épp a közönség nem leli már akkora kedvét a dologban; a McFarland, USA esete azért kicsit speciálisabb, hiszen nem a nagy amerikai sportok valamelyikében utazik, hanem a hosszútávfutásban. A Disney ebből is nagyon inspiráló és megindító családi néznivalót tud faragni, és még mindig el is tudják adni bizonyos számú mozilátogatónak: a 11 milliós nyitány nem rossz, az Újoncok napjáénál például jobb is, és a nézők is tetszésüket nyilvánították ki; a 17 milliós költségvetésre 35-40 millió közötti bevétel születhet, úgyhogy a formula nem vallott kudarcot, és hát sok sport, sportoló és edző akad még a sportévkönyvekben...

Az ilyesmit nem lehet előre megjósolni: a The DUFF alig ismert színészgárdával készült, tizenéveseket megcélzó, az iskolai élet tanulmányokon túli kihívásaiba beavató vígjáték, amik közül általában tucatnyiból egynek jön be a (box office)-élet. A Lionsgate 8.5 millióból készült produkciója, olybá tűnik, elégséges mértékben prezentálta magát viccesnek, és amúgy a kritikák is elnézőek vele szemben, szóval a 11 millió dollár megszolgáltnak tűnik. A közönség lelkendezése elsegítheti a filmet akár 40 millióig is, úgyhogy a sok hatalmas siker és a indokolatlanul nagy bukás közé azért jut pár mértéktartó versenyző is.

Hozzánk csak nagy késéssel ért el a Vissza a jelenbe című időutazásos vígjáték, de még nagyobb az a késés, amivel a folytatás érkezett: a Hot Tub Time Machine 2 elődjére már csak a legnagyobb komédiakedvelők emlékeznek, akik nincsenek túl sokan a jelek szerint. A Paramount által istápolt film a hatmilliót sem érte el, ami kevesebb mint fele az öt évvel ezelőtti rajtnak. Nem váratlan az érdektelenség, nem váratlan a katasztrofális kritikai- és nézői fogadtatás sem. Nagyot nem veszít rajta senki, de kétségtelenül az első rész főszereplője, John Cusack nyert a legtöbbet azzal, hogy ebben már nem vett részt.

Az Oscar hétvégéjén országos bemutatóra szánta el magát a Still Alice forgalmazója. A Sony Classics sokmillió dollárt ugyan nem remélhet egyetlen alakítástól, de Julianne Moore ennyit simán megérdemel. Az ötmilliót kóstáló dráma 2.2 milliót gyűjtött a hétvégén 765 moziból, ezzel összbevételét 8 millióra alakítva. A díjjal a zsebében 15 millióhoz még megérkezhet, de magasabbra aligha.

> korábbi filmek
73%-kal termelt kevesebbet A szürke ötven árnyalata most, mint egy hete. A felfokozott várakozás és a Valentin napi hajtóerő egyaránt közrejátszik ebben az elrettentő arányban, ami így aligha meglepő. A februári nyitányrekord begyűjtése után 23 millióval áll az élen a Universal erotikus drámája, összbevétele pedig 130 millión. Ha nem konszolidálódik helyzete, akkor a 160 milliót már nem éri el a 40 milliós adaptáció – ha ezt bárki kevesellné, azt majd a már 280 millióra rúgó nemzetközi bevételek észhez térítik...

Csaknem ott tart a SpongyaBob: Ki a vízből!, mint a szürke, igaz, erre egy héttel több ideje volt. A Paramount rajzfilmje 15 milliós harmadik hétvégét zár a második helyen, és még válhat belőle a hónap legsikeresebb bemutatója.

> végszó & ami jön
Azt nem lehet mondani, hogy kiürültek a mozik, de ahhoz éppen ideális a helyzet, hogy egy kétesélyes újdonság szerencsével járjon. A Focus - A látszat csal Will Smith vonzerejét fogja tesztelni, s talán a sok műfajt elegyítő produkció lesz annyira érdekes, hogy a 20 millió ne jelentsen gondot neki. Eközben A Lazarus-hatás is meg szeretné borzongatni azokat, akik idén még nem láttak horrort, de a Relativity ügyködései valószínűleg nem fogják 10 millió fölé dobni.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1 1  A szürke ötven árnyalata
$23.2m $130.1m $40m
2 2  Kingsman - A titkos szolgálat
$17.5m $67.1m $81m
3 3  SpongyaBob: Ki a vízből!
$15.5m $125.2m $74m
4 ú  McFarland, USA
$11.3m $11.3m $17m
5 ú  The DUFF
$11.0m $11.0m $8.5m
6 4  Amerikai mesterlövész
$9.7m $319.6m $58.8m
7 ú  Hot Tub Time Machine 2
$5.8m $5.8m $14m
8 5  Jupiter felemelkedése
$3.7m $39.5m $175m
9 8  Kódjátszma
$2.6m $83.9m $15m
10 7  Paddington
$2.3m $67.7m $55m

Címkék

disney box office comedy drama paramount kevin costner sequel spongebob lionsgate teenager flick fifty shades of grey

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr957203179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Repce Manó 2015.02.22. 18:18:45

Én úgy tudom (valahol olvastam), hogy a The DUFF (Ugly Fat Friend vagy valami ilyesmi) egy ismertebb ifjúsági regényből készült, így volt némi alapja a dolognak. A Hot tube time machine első része sem volt nagy eresztés, így nem meglepő a bukása. Pláne, hogy az első rész ha jól sejtem karácsonyi időszakban lett bemutatva, most meg holt szezon van.

misafeco 2015.02.22. 19:43:53

A szürke vasárnapja tuti kozmetikázás eredménye, nem túl hihető a szám. Fogadjunk, hogy holnap estére már inkább -75% lesz az a -73%.

E900 2015.02.23. 10:39:16

Will Smith-nek csak 15 M-t jósolok. Igaz itt van MR és miatta lehet 20 is :)

Repce Manó 2015.02.23. 16:31:33

@E900: volt szerencsém a Focus-hoz advanced screening keretében. Teljesen közepes, bár szórakoztató. Az az érdekes, hogy a R korhatár besorolást alig indokolja valami pár "fuck" kifejezésen kívül. Talán van ott egy mellbimbó is valahol. Amúgy mostanában nagyon ki van szolgálva a felnőtt közönség korhatáros filmekkel, alig van PG-13-as választék.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása