aeon flux

ready for the action now, danger boy?

Mike Nichols (1931 - 2014) Zalaba_Ferenc
2014. november 20. 13:50:00

Kategória: film 6 komment

Felsorolni is nehéz, mennyi értékkel járult hozzá az orosz származású Mike Nichols a filmművészethez. A színpadi színészből, majd rendezőből lett filmdirektor bemutatkozó rendezése, a Nem félünk a farkastól gyakorlatilag egész pályamunkáját behatárolta: emberekkel foglalkozott, pontosabban emberek kölcsönhatásával, azok drámai vagy humoros oldalát ragadta meg, és ennek szellemében olyan klasszikusokat tett le az asztalra, mint a Diploma előtt, a Silkwood, a Dolgozó lány, A nemzet színe-java, vagy legutolsó rendezése, a Charlie Wilson háborúja. Még a kevésbé sikerültebb darabjai - a Csak egy lövés, a Farkas, a Madárfészek vagy a Közelebb - is fel tudtak villantani egy-egy maradandó képsort, karaktert vagy dialógust. Filmjei mögött rendszerint produceri státuszban is állt, illusztris karrierje során hatszor jelölték Oscarra (egyébként Emmy-, Grammy- és Tony-díjat is nyert - ezzel egyike egy igen szűkös, mindössze 12 fős csapatnak), ebből egyet díjra is váltott. Egy 2008-as szívműtétje után gyakorlatilag visszavonult. Tegnap hunyt el, 83 évesen. 

mike_nichols.jpg

Címkék

drama director mike nichols halottaink

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr386918495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TomPowell25 2014.11.20. 15:03:28

Nálam a Dolgozó lány az egyik gyerekkori kedvenc tőle, és a Madárfészek is nagy népszerűségnek örvend a családban, a Nem félünk a farkastól pedig egy hátborzongatóan letaglózó film volt tőle. Egy újabb nagyság távozott ebben az ilyen szempontból egyre katasztrofálisabb évben. Nyugodjék Békében!

OneBoy FromBrasil 2014.11.20. 17:24:26

emlékszem tinédzserként olvasgattam a farkas trükkjeinek készítéséről szóló cikket és ámultam, hogy mik vannak...
diploma előttet nem rég néztem újra és nem értettem... a romantikus vonal nagyon gyenge volt morálisan nekem. nem éreztem a kémiát a fiatabb csajjal és hoffman között. ülnek a busz végében és néznek meredten előre... ennyi a mindent elsöprő szerelem?

na de ettől függetlenül jó filmeket tett le, béke poraira.

2014.11.20. 17:45:59

jó filmjei voltak.

nyugodjon békében

isvean 2014.11.20. 22:48:58

nagybetűs RENDEZŐ volt. nincs mit hozzáfűzni.

(max annyit, hogy megemelem a kalapom az előtt, aki képes egy hasonlóan akkora nagyívű pályával, tehetséggel, látásmóddal bíró kortárs művészre mutatni, mint ő. van egy tippem, hogy nem fog.)

Sütemény1975 2014.11.21. 23:20:45

Csak egy loves es a Madarfeszek a kedvencem tole. Nyugodjek bekeben!

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása