aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: john wick (2014) Zalaba_Ferenc
2014. november 06. 15:00:00

Kategória: film 9 komment

John Wick (Keanu Reeves), az egykor Rémkirály néven ismert bérgyilkos ma már visszavonultan él Lakáskultúra-címlapra illő pecójában, több milliót érő "aranysárkánnyal" a pincében, egy '69-es Ford Mustanggal a garázsban, egy fiatal feleségével pedig a sírban. Nnna, ez utóbbi miatt John Wick nem túl boldog, de mielőtt visszatérhetne régi szokásaihoz, feleségétől kap egy elképesztően cuki kiskutyát, aki talán átsegítheti a gyászon. Igen ám, de egy orosz maffiózó (Michael Nyqvist) felelőtlen fiának megtetszik John Wick kocsija, ezért néhány fogdmeggel meglepi őt álmában, jól elagyabugyálja, a kocsit meglovasítja és - legnagyobb hibaként - kiskutyáját és kinyiffantja. John Wick pedig felkerekedik, hogy bosszút álljon.

johnwick620.jpg

Kurva nagyot szólt az első trailer. Akkorát, hogy hirtelen mindenki (mi is) akciófilmes trónfosztással, azonnali karrier-rehabilitációval és más magas oktánszámú kijelentésekkel kezdett el dobálózni, de minimum az év adrenalinbombájaként kezdte el várni az új Keanu Reeves-mozit, érted, egy olyan színész legutóbbi próbálkozását, akit már évekkel ezelőtt leírtunk. Nos, a John Wick ugyan jól megrugdossa akciófilmek (Hollywoodban) szunnyadozó műfaját, de alapvetően azért nem rengeti meg azt.

Hogy miben hoz újítást, azt simán elintézhetném a(z állítólag) kedvenc frázisommal, mi szerint nem veszi komolyan magát, és ugyan a film humora kifejezetten üdítő, azért jóval többről van itt szó kacsingatásnál. A John Wick ugyanis olyan vidékre merészkedik, amerre az akciófilmek ritkán rendeznek ramazurit: fantasy-elemekkel kokettál. A film egy olyan világban játszódik, melyben a bérgyilkosoknak saját exkluzív szállodájuk van (minden bizonnyal VIP klubtagságival, szakszervezettel és +5% kedvezménnyel a Barnes&Nobles szabadidős részlegén), egy olyan világban, melyben a legkiválóbbakat mindenki ismeri és tiszteli (a biztonsági őrtől a rendőrjárőrig), és talán esténként gyerekeiknek is az ő "hőstetteiről" mesél, mintha rettenthetetlen lovagokról lenne szó, szóval egy olyan univerzumban, melyben egyáltalán nem meglepő az, hogy Keanu hőse kb. 180 emberrel végez, ebből legalább 185-tel fejlövéssel.

A halál az ő művészete, és hasonszőrű sorstársból ugyan hosszú a sor, mióta néhány évtizeddel ezelőtt feltalálták az akciófilmek műfaját, de kevés az olyan, akit ne lehetne valamilyen korhoz, valamilyen trendhez kötni. Ügyesen építkezett David Leitch/Chad Stahelski, a kaszkadőri múlttal rendelkező rendezőpáros: a John Wick kortalan mű. A történet vasszögekkel levert sablonjai a 70-es, 80-as években eredeztethetők, képi világa, használt lencséi a 90-as éveket idézik, szuperszexi kiállása pedig a 2000-es évek elvárásait teljesítik, és mindezt vérbe fojtja az extrém erőszak, ami ilyen-olyan módon, de azóta jelen van a filmvilágban, mióta Sam Peckinpah szitává lőtte a Vad bandát. És ehhez jön a fentikben körvonalazott fantasy-körítés.

Meg a tempó. Abból a film nem szenved hiányt. John Wick sosem áll, és csak néha sétál, többnyire inkább rohan előre, és mindent és mindenkit elsöpör az útjából: Lee Marvin Walkerje elismerősen bólogatna. Mint minden magára kicsit is adó akcióhős, a fegyvernemekben ő sem válogat, és majdnem annyi hullát halmoz egymásra, mint John Woo hősei szoktak két bevásárlás között.

Kár, hogy a film az utolsó harmadra némileg némileg kifullad. A szem belefárad a sokadik fejlövés látványába, a fül pedig már kellemetlenül cseng a százezredik kilőtt golyó gellerjének visszhangjától, és mikor már azt hinnéd, ez a csörte, ez a leszámolás lesz a végső, a film még pörög tovább még egy, aztán még egy és még egy ütközetig, melyet látva már a rosszfiúk is csak röhögnek kínjukban. Szóval nem az a baj, hogy a film eseményeiben nincs logika (miért van az, hogy John Wickről tényleg mindenki hallott, kivéve egykori munkaadójának fia, aki elvileg ebben a környezetben nőtt fel?), hanem hogy a buli még akkor is tart, mikor az utolsó pia is elfogyott. Másnaposan pedig már a világ legjobb partija se olyan jó.

Kövess minket facebookon és twitteren!

Címkék

kritika *** keanu reeves action willem dafoe ian mcshane

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr646870153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szkristof92 2014.11.06. 16:52:52

A lényeg, hogy egy kőkemény kompromisszummentes akciófilm, szép nagy tökökkel és kellő mértékű öniróniával. A trailer után pontosan ezt várom el tőle, simán moziban nézős.

Globetrotter2014 2014.11.06. 17:16:10

Volt a filmben elég szufla egy második tréler megtöltésére is vagy minden puskaport előttek az (amúgy igen ütősre sikeredett) trélerre?

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.11.06. 17:34:27

@Globetrotter2014: A trailerből egyáltalán nem tűnik ki, mennyire jó a film humora, és mindez mennyire jól egybevág azzal, ami viszont nagyon is átjön az előzetesen.

Jester. 2014.11.06. 19:08:29

Az ilyen filmeket lehet kétszázszor megnézni, nem teszemazt... a Gravitációt vagy az Élet fáját.

OneBoy FromBrasil 2014.11.06. 20:37:14

@Jester.: jogos, a gravitációt, 300-at, avatart...hm, ennyi jut most eszembe. ezeket bármennyire jó volt a moziban megnézni, azonnal elkapcsolnék ha a tévében belebotlanék...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.11.07. 09:19:53

"A történet vasszögekkel levert sablonjai a 70-es, 80-as években eredeztethetők, képi világa, használt lencséi a 90-as éveket idézik, szuperszexi kiállása pedig a 2000-es évek elvárásait teljesítik,..."

ergo az utóbbi 40 év legjobb részeit gyúrta egybe. Már ami az akciófilmeket jelenti. Köszi, megvettem.

szkristof92 2014.11.14. 20:37:13

Na megnéztem. Nagyon szórakoztató és fasza film, abszolút nem hibátlan, de amit beígér azt teljesíti a lehető legegészségesebb játékidő alatt. Az akciók koreográfiában batár erősek noha látványbeli megvalósítást tekintve látszik, hogy a büdzsé nem volt magas. Sebaj a folytatás ezen is javíthat, mert én szívesen elnéznék néhány újabb menetet John Wick-el a főszerepben. :)

peterd127 2015.03.04. 19:03:00

a Dreddhez hasonló bűnös élvezet ez a film

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása