aeon flux

ready for the action now, danger boy?

tv-kritika: gotham s01e01 (2014) Németh Barna
2014. szeptember 24. 09:25:00

Kategória: tv 17 komment

Habár a tévé jóval a mozi előtt kiaknázta a klasszikus amerikai képregénykarakterekben rejlő lehetőséget, az igazi dömping csak most, a nagy vásznon megélt aranykor derekán indult be. A jelenleg futó tévés képregény-adaptációk mellé idén becsatlakozik újabb 2-3 cím, és ha minden a tervek szerint alakul, két éven belül megduplázódik ezen szériák száma. Nem csoda hát, hogy a filmbizniszben mindig egy lépéssel a Marvel mögött kullogó DC is egy újabb fronton állította csatasorba azt az univerzumát, amely még a méltán szapult Schumacher-éra alatt is szépen jövedelmezett. De mire megy egy világ a főhőse nélkül?

gotham.jpg

A Gotham már az első percekben megadja a választ markánsan kijelölve az utat az új irány és a klasszikus Batman-mitológia között. Útban hazafelé egy kisfiú és szülei betérnek egy sötét sikátorba, ahol egy semmiből előugró támadó követeli értéktárgyaikat. Miután megkapta, a gyerek szeme láttára lelövi a két felnőttet. A kiérkező rendőrök közül James Gordon lép a zokogó fiúhoz, és nyugtatni próbálja. Nem tehettél semmit, de most már tehetsz. Légy erős! Majd a kis Bruce távozik az időközben megjelent Alfred Pennyworth vezetésével, egyelőre átengedve a feladatot Gordonnak, hogy megtalálja szülei gyilkosát.

Ügyes, átgondoltan felépített jelenet ez, ami egyrészt ügyesen simul bele a jól ismert történet világába, másrészt határozottan kijelenti, hogy ez még nem az álarcos hősök és antihősök ideje. Ez a Gotham még a régi vágású gengszterek korát éli, ahol bűnöző és bűnüldöző egyaránt öltönyt visel, és ahol a kettőt néha csak egy hajszál választja el egymástól. Innentől ez a történet James Gordon (Ben McKenzie) és Harvey Bullock (Donal Logue) története, ami egy másik toposzra, a jó zsaru-rossz zsaru párosra épít, már ha fekete-fehérben akarjuk látni az eseményeket. Már pedig a rendőrség kötelékeiben első napjait töltő Gordon így látja. Ő a lelkes, kissé naiv, idealista típus, akinek a szemében éles választóvonal húzódik jó és rossz között, ellenben társa észreveszi a kis átjárókat is. James az igazság bajnokaként előreszegett fejjel tör előre, miközben Harvey pontosan tudja, mikor kell félrenézni.

Van is miért félrenézni, hiszen ez ugyanaz a rohadt, korrupcióval átszőtt város, mint ami két évtized múlva is lesz, mindössze a játékosok mások. Az alvilág jelenlegi ura Carmine Falcone (John Doman), az ő fennhatósága alá esik a sorozat kedvéért megalkotott új karakter, Fish Mooney (Jada Pinkett Smith) is. Az első rész végére egyikükről sem tudunk meg túl sokat, az viszont bebizonyosodik, hogy valamilyen úton-módon közük van a Wayne-házaspár megöléséhez. Egyébként mindketten karizmatikus, hagyományos noirba illő főgonoszok, de birodalmuk zegzugaiban, akár a "közkatonák" között, akár még lentebb, már ott csírázik a jövő bűnözőnagyságainak színe-java. Fish Mooney talpnyalójaként ismerjük meg a társai által csak pingvinnek csúfolt Oswald Cobblepotot (Robin Taylor), aki egy törtető, gerinctelen alakként lép színre, miközben a történetet nagyban befolyásoló megmozdulásával meg is kezdi önálló sztoriját.

A többiek egyelőre nem kaptak szignifikáns szerepet, de hogy minél több minden illeszkedjék a Batman-kánonba, látjuk még a későbbi Macskanőt (és hogy biztosan megértsük, ki ő, épp tejet lop a macskáknak), a későbbi Rébuszt (és hogy biztosan megértsük, valaki beszól neki, hogy hagyja a rébuszokat) és a későbbi Méregcsókot is (és hogy biztosan megértsük, folyton a növények mellett álldogál). Ezeken a zárójeles, elegánsnak nem igazán nevezhető megoldásokon túl azonban minden rendben van a Gothammel: ez a felvezető epizód tökéletesen megágyaz egy komorabb hangvételű, klasszikus noir-elemekkel tarkított bűnfilmhez, amely a saját lábán is megállva hozhatja majd el vagy féltucat karakter előzménytörténetét. Ha minden ezen az úton halad tovább, egy nagyon elegáns (kis képernyős) mozgóképpel bővülhet a Batman-moziverzum. Úgy tűnik, a Smallville csak csuklógyakorlat volt a DC-nek, ami most jól kufárkodott a portékájával.

További pilotkritikák és epizódértékelések itt.

gotham2.jpg

Címkék

fox **** batman gotham ben mckenzie pilotmustra pilotmustra 2014 donal lague

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr916725671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.09.24. 11:12:17

Pingvin már most kedvenc. Hibátlan casting, kiváló karakter.

SoZi · https://www.facebook.com/SosGraphicDepartment 2014.09.24. 13:25:58

Már ez igéretesebbnek tűnik, mint az Agents of SHIELD. (Azt vhol a 8. rész környékén feladtam, semmi értelmét nem láttam, idegesítően rossz színészek és párbeszédek, a sztorik pedig a nyomozós sorozatok legrosszabb részeit hozták.)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.09.24. 13:28:58

Több ongoing sorozattal is birkózom, szóval ebből megvárom az évadzárót. Amúgy jó trükk: ha csökken a nézettség, akkor át lehet helyezni a fókuszt Bruce Wayne-re és az alteregójára, aztán máris megfordul a trend.

Németh Barna 2014.09.24. 14:27:45

@Zalaba_Ferenc: Az nehéz lesz :) Felépítenek egy noir-t, amiből hirtelen gyerekfilm lesz? Mert hát Bruce még nagyon gyerek, nem sok mindent lehet vele kezdeni egy krimiben.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.09.24. 15:24:49

@Németh Barna: Hát majd kiírják, hogy "15 év múlva", és lőn. :)

Németh Barna 2014.09.24. 16:21:58

@Zalaba_Ferenc: Nem, nem, Batmant nem használhatják, az egy vagyon lenne. Még Pingvint sem márkanévként Pingvinezik, szóval nem A pingvin, hanem "mint egy pingvin". No meg a színészek szerződése sem egy évre szokott szólni.

A második rész címe egyébként Selina Kyle lesz :)

SoZi · https://www.facebook.com/SosGraphicDepartment 2014.09.24. 19:39:54

Megnéztem. Egyetértek az írással. Ha tartja a színvonalat, jó lesz ez. Gordon felügyelőben van némi Russel Crowe :)

vargatom 2014.09.24. 22:46:52

A SHIELD-nek az tett be, hogy egy nagyon fontos fordulatot muszáj volt a Captain America 2 mozibemutatójához időzíteni, és így ami az évad maximum egyharmada lehetett volna, azt legalább a kétszeresére kellett nyújtani. Utána viszont nagyon szépen rákapcsolt, szerintem megéri végigülni azt a 16-17 részt... Csak hát most, a tévés szezon beindulásával erre senkinek se lesz már ideje ;) De ha a második évad tudja tartani a színvonalat, akkor a téli szünetben még sort lehet keríteni rá.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.09.25. 09:37:13

@Németh Barna: Értem. Eme anyagi vonzatba bele sem gondoltam, mint ahogy abba se, hogy ez a sorozat nem a Warner portékája. :)

Németh Barna 2014.09.25. 10:57:57

@vargatom: A SHIELD-nél szerintem nagyon sok minden félrement, és mire korrigálni tudták, már elment a nézők jó része. Először is nem szarakodtak, hogy finomítsanak a felvezető kampányon, minden szálon az Avengers-hez akarták kapcsolni a show-t, amivel hozták is a rekordszámokat a premierre, de vele együtt a csalódott népeket.

@Zalaba_Ferenc: A jogi háttérben nem vagyok biztos, de szerintem itt most nem számítanak a Warner jogai, hiszen más médiumról van szó (ha így lenne, már a sima nevekkel is baj lenne). Pusztán arról lehet szó, hogy a szó szerinti értelemben vett Batman-történeteket a nagyvászonra tartogatják, ez pedig egy előtörténet lesz á la Smallville.

peterd127 2014.09.25. 12:16:20

@vargatom: szerintem a 10. résztől vált igazán nézhetővé, de főleg akkor, amikor bejött a képbe bill paxton

SoZi · https://www.facebook.com/SosGraphicDepartment 2014.09.25. 14:12:59

@peterd127: @vargatom: Najó, akkor továbbnézem, csak mert hiszek nektek. A Thor 2 kapcsolódásig néztem, AmKap 2 onnan már nem lehet messze. De eddig kínkeserves volt.

@Zalaba_Ferenc: Igen, a Gotham, bármerre továbbmehet, ha lankad az érdeklődés. Nagyon jó a világa és a hangulata.

vargatom 2014.09.25. 21:02:32

@SoZi: Remélem nem spoiler, de a Shieldben volt az utóbbi évek egyik legjobb "long con" akciója szerintem. És Paxton is tényleg jó volt ;)

SoZi · https://www.facebook.com/SosGraphicDepartment 2014.09.26. 12:04:27

@vargatom: Okéoké, felgyűröm az ingujjamat, legyűröm az unalmamat, és folytatom :D

Feiertag Erik · http://fastfoodcentral.blog.hu 2014.09.28. 16:35:37

Nem sokat vártam tőle és nem terveztem hogy akár egy részt is megnézek, de a kritika felkeltette az érdeklődésem úgyhogy ha lemegy az első évad tuti nyomok egy darát!

2014.10.04. 06:08:24

Két rész után: kibaszott pocsék fos lett ez a Gotham.

Kár érte.

(Tanulság: ne egy Mentalistás Hellert igazoljanak le.)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.10.15. 20:56:56

pingvin és bullock nagyon jó casting a pilot alapján az tuti. Macskanőt, meg poison ivyt még nem egészen értem minek keverték bele. Gordon meg olyan amilyen...

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása