aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: úttaláló Takács Máté
2014. szeptember 21. 17:47:00

Kategória: film 4 komment

A legfrissebb fiataloknak szóló regény-adaptáció, vagyis Az útvesztő utat talált a közönséghez, miközben Liam Neeson fegyvere ezúttal nem szólt akkorát a Sírok közöttben, a This Is Where I Leave You című vígjáték pedig meglehetősen szürke számokat produkált.

maze_runner.jpg

> új filmek
Talán nem is vállalt akkora kockázatot a Fox Az útvesztő (The Maze Runner; hazai bemutató: már a mozikban) bemutatójának módosításával; a február közepe ugyan egyre jobban működő időpont, ezzel együtt az egyik legzsúfoltabbá is kezdi kinőni magát – miközben a szeptember hírhedten lassú hónap, ám idén még a szokottnál is szabadabb volt a terep a 34 millió dolláros produkciónak. Ezt a jól alakult helyzetet a stúdió alaposan meg is támogatta akkor már marketingfronton, így lett Az útvesztőből egy kisebb eseményfilm, ami nem csak az eredeti regény olvasóira számított, hanem mindenkire, akit némi ifjúsági sci-fi akció megmozgat. És éppen ez jelenti a vízválasztót, ha a sok-sok 'young adult'-darab közül ki kell választani a jobbféle box office-esélyekkel kecsegtetőket. Ez a mostani tehát elkerülte a csalódások sorát, és leszállított 32.5 millió dollárt, ami az egyik legjobb adat az első őszi hónapra, és a legjobb a Tini nindzsa teknőcök nyitánya óta. Kell egy kis szerencse is hozzá, de a százmillió meglehet erről a pontról, így James Dasher regényfolyama azon kevesek közé avanzsál, amelyek több fejezetet is megélhetnek a vásznon.

Liam Neeson ezúttal komorabbra vette a figurát, hiszen Matthew Scudder gúnyáját öltötte magára, és Lawrence Block nyomozóalakja nem egy Bryan Mills – ellenben csaknem másfél tucat krimiregény hőse. Ezek közül a Sírok között (A Walk Among the Tombstones; hazai bemutató: október 30.) egy 1992-es kiadás adaptációja, amúgy meg a második az összes közül, hiszen Jeff Bridges is alakította már a fickót a '80-as évek derekán. Az új filmet az Oscar-jelölt Scott Frank készítette el potom 28 millió dollárból a Universal számára, akik titkon nyilván reménykedtek egy új sorozat kezdetében, de hogy ez összejön, az most kétséges. A Sírok között ugyanis csak 13 millió dollárt jövedelmezett az első hétvégén, ami nem lenne rossz egy kifejezetten felnőtteknek szóló, régi vágású krimitől – ha nem az a Liam Neeson játszana benne, akinek utóbbi filmjei rendre 20 millió körül/fölött nyitottak. A Sírok között viszonylag kedvező vagy elnéző kritikái mellé meglepően hervatag nézői visszajelzést regisztrált (a B- CinemaScore a legrosszabb a premierek között), úgyhogy gyenge lábakon áll a folytatás, de mondjuk, hogy 36-37 millió végeredménynek nem a világvége a projekt számára, hiszen ezúttal nem pörgős akciófilmről van szó, és mindent illik a maga helyén kezelni. Csak hát, kár, hogy be kell látni, hogy Neeson mégsem mindenható.

Összcsaládi vígjáték –és szintén regényadaptáció– a This Is Where I Leave You, melyben haláleset hívja haza a népeket. A népek között ott van Jason Bateman, Tina Fey, Rose Byrne, Adam Driver, Timothy Olyphant és Jane Fonda is, szóval igen impozáns a névsor, de dollármilliókra nehezen fordítható. A Warner nem igyekezett eléggé, hogy más módozatokat felhasználva alakítsa a film kvalitásait dollármilliókká, így különösképpen nem mozgatta meg a közönség fantáziáját a perpatvar; kevesebb mint 12 millió dollárral lett bronzérmes a dobogó leggyengébb, de még így is tűrhető Rotten Tomatoes-átlagával bíró belépője. A 20 millió alatti költségvetésből készült film nem fog gyorsan kikopni a mozikból, ám alig 30 millió dollár nem egy ideális eredmény ilyen visszafogott költés mellett sem.

Kevin Smith kétségtelenül tudott újítani – legelszántabb rajongóin kívül azonban csak nagyon kevesen keresték fel a 602 mozi valamelyikét, amelyben munkáját, a Tuskot vetítik. Az A24 forgalmazta film 886 ezer dollárt gyűjtött, ami az alkotó eddigi legrosszabb országos premierje, de rozmáros horrorok között kétségtelenül első.

> végszó & ami jön
Az egészséges felhozatalnak köszönhetően a 38. hétvége nagyobb összforgalmat bonyolított, mint az elmúlt két évben, ugyanakkor az újdonság-trió közül csupán az egyik tudott élni potenciáljával, és ez nem túl jó arány. Az útvesztő kihívója szeptember utolsó hétvégéjén maga Denzel Washington lesz, A védelmező pedig jó esélyekkel vág neki a listának. A Doboztrollok ezalatt szerényebb figyelemre számíthat a családoktól.

cím | becsült moziszám | nyitóhétvége-előrejelzés
Doboztrollok | 3300 | $14m
A védelmező | 3000 | $29.5m

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1 ú  Az útvesztő
$32.5m $32.5m $34m
2 ú  Sírok között
$13.1m $13.1m $28m
3 ú  This Is Where I Leave You
$11.9m $11.9m $19.8m
4 1  No Good Deed
$10.2m $40.1m $13.2m
5 2  Delfines kaland 2.
$9.0m $27.1m $36m
6 3  A galaxis őrzői
$5.2m $313.7m $170m
7 5  Kamuzsaruk
$2.7m $77.2m $17m
8 4  Tini nindzsa teknőcök
$2.7m $185.0m $125m
9 6  Piszkos pénz
$2.1m $7.7m $12.6m
10 7  Ha maradnék
$1.8m $47.7m $11m

 

 

Címkék

fox horror box office comedy sci fi kevin smith warner universal liam neeson jason bateman tina fey adaptation young adult crime movie

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr886717271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TomPowell25 2014.09.21. 18:37:51

Az útvesztőnek örülök, mert mindenféleképpen a kellemes filmélmények közé tartozik a szezonból, ami maximálisan vállalja azt, amit előzetesen ígért - igaz, az nem sok.:) Liam Neeson-ért némileg kár, de egy ilyen filmnél nem is számítottam kiugró sikerre.

krigintajrun 2014.09.21. 18:45:42

örülök a Maze Runnernek, a FOX pedig úgy látom nem késlekedett :D
"Sept. 21, 8:45 a.m. Updated with the announcement that sequel Maze Runner: Scorch Trials will open in theaters Sept. 18, 2015."

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.09.21. 18:49:56

Zsír, sikeres az Útvesztő. Így már biztos, hogy lesz folytatás, aminek örülök, mert egy remek kis történetről van szó. A film korrekt volt és érdekes.

Olvasnék itt is egy kritikát róla. :)

nortonp 2014.09.22. 09:43:26

Guest nem kap több mozit ilyen átlag után?

Furcsa, hogy csak ennyire limitáltan kezdett, pedig most kelendő lehetett volna, főleg ilyen kritikák mellett még szép lefutás is kinézett volna neki talán. Habár ha ennyi moziban is ennyire érdektelen maradt ki tudja.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása