aeon flux

ready for the action now, danger boy?

hajdu szabolcs: amerikába mentem - második felvonás Richter Géza
2014. szeptember 11. 18:15:00

Kategória: film 51 komment

Miután legújabb alkotása, a Délibáb című western a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon debütált, Hajdu Szabolcs rendező bejelentette, hogy elhagyja Magyarországot, ahol nem kíván több filmet rendezni, és 2010 után immáron másodszor próbál szerencsét az Amerikai Egyesült Államokban.

hajdu_szabolcs.jpg

Az ok igen egyszerű: elege van az ipart átszövő politikai huzavonákból, és a hazai forgatásokra jellemző anyagi bizonytalanságból, amiknek "köszönhetően" a Délibáb elkészítése három évvel hosszabb időt vett igénybe az eredeti tervekhez képest. Úgy fogalmazott, morális válságba került, mivel kénytelen volt egy olyan szakmai szervezet támogatását igénybe venni, aminek a működésével semmilyen szempontból nem ért egyet. Mint az ismeretes, a Magyar Filmalap 350 millió forinttal szponzorálta a mozgókép elkészültét. Ezt még az előző finanszírozási rendszer ítélte oda a projektnek, és bár a rendező a jelenlegi helyzetben nem szívesen használta fel ezt a forrást, mivel már elkezdték költeni a pénzt, kényszerpályán mozogtak. Kétséges volt a mű befejezése, aminek a forgatókönyvét még 2007-ben írta, és a pályázott támogatást első körben 2009-ben nyerték el - ezt azonban a Magyar Mozgókép Közalapítvány átvilágításakor a kormány egy évvel később visszavette. Ez a procedúra még kétszer megtörtént, azaz összesen háromszor vették el a pénzt, és háromszor adták vissza. Az sem véletlen, hogy Hajdu filmjét (a rendező pályája során most először) nem itthon mutatják be először, hanem a hazai premiert megelőzi a nemzetközi. A régi finanszírozási rendszerben az odaítélt összeg fejében az alkotónak be kellett mutatniuk az elkészült filmet a Magyar Filmszemlén, a rendezvény viszont 2012 után megszűnt.

A rendező mélységesen csalódött, és ezért a távozás mellett döntött.

Címkék

toronto filmszemle magyarfilm hajdu szabolcs magyar film filmhir magyarvalosag

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr966689505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Venyercsán Dávid 2014.09.11. 18:48:15

Sajnos kint meg a Játékost nem tudta befejezni. Hatalmas tehetségnek tartom, de nem hiszem, hogy az amerikai filmiparnak szüksége lenne rá. Pálfihoz hasonlóan, sajnos Ő se fog tudni teljesen kibontakozni. :(

isvean 2014.09.11. 20:11:11

a film egy elit sport. aki ebből akar megélni, annak tudnia kell, hogy hova kihez kötődik. bezzeg milos forman a szocializmusban is el tudta indítani a karrierjét...
nem is tudom, valahogy nem szorul össze a szívem attól, hogy vki nem tud a saját vágyaira mások százmilliót elkölteni... ez van. szorongjon las vegasban...

LasDen 2014.09.11. 21:13:38

Majd haza jön pár év múlva és még pár év múlva újra kimegy....

Gallion 2014.09.11. 21:26:24

Nyilván akit nem érdekel, hogy valaha is be fog-e indulni itthon valamiféle épkézláb magyar filmgyártás az csak megvonja a hír hallatán a vállát. Engem elszomorít. Nem konkrétan az ő távozása, hanem az okok ami miatt elmegy. Mindent elmond a helyzetről, hogy még az is a szocializmus korát emlegeti a szitu kapcsán, aki szerint minden oké... hát ennyire nem.

peterd127 2014.09.11. 21:31:38

@Gallion: mit értesz azon hogy "beindul"?

peterd127 2014.09.11. 21:33:55

@Gallion: szerintem a 80as évektől kedződően nincs vállalható magyar film (tisztelet a kívételnek), és ezt mondom úgy hogy 2000es generációváltástól sem dobtam el az agyam (meg mások se)

Gallion 2014.09.11. 21:40:37

@peterd127: Azt, hogy olyan alkotói környezet jön létre, ahol a tehetségek ki tudnak bontakozni. És ja: nagyon régóta nincs ilyenünk és jelenleg zéró esély látszik arra hogy ez a közeljövőben változzon.
De örüljünk, hogy Milos Forman elindult a szocializmusban. Az biztos azt jelenti, hogy akkor még sincs akkora gáz nálunk. Ja pardon nem, egyáltalán nem jelenti azt.

peterd127 2014.09.11. 21:49:56

@Gallion: szerintem a különböző elosztási rendszerekre való mutogatás csak egy jó kifogás egyes szerzők társadalmi és/vagy esztétikai koncepciótlanságának elfedésére

remélem persze, hogy nem így van (bár még akkor is töketlennek tartom Hajdút)

Gallion 2014.09.11. 22:08:32

@peterd127: Ha egy 2007-ben megírt 2009-ben támogatást nyert filmet 2014-ban mutatnak be az nem koncepciótlanság, hanem a kérdéses elosztási rendszer balf*szsága. Ahogy az is ha egy erősen központosított rendszer képtelen eredményeket felmutatni. A központosításnak lehet értelme, ha a vezetők tudják mit akarnak, felismerik a tehetségeket stb. Ha esetleg értő szakemberek ülnének a piramis csúcsán. De ha az a végeredménye a központosításnak, hogy szinte csak nézhetetlen filmek jönnek, és úgy kell kiguberálni azokat amik okésak, ráadásul a támogatásokkal megy a hatalmi játék akkor valakik az elosztási rendszer csúcsán valamit nagyon rosszul csinálnak.

nikodémus 2014.09.12. 05:54:56

@Gallion:

"Ha egy 2007-ben megírt 2009-ben támogatást nyert filmet 2014-ban mutatnak be az nem koncepciótlanság, hanem a kérdéses elosztási rendszer balf*szsága."

Osztom. Hajdu Szabolcs filmje elveszett a két rendszer közötti átmenet bürokratikus útvesztőiben.

"Ahogy az is ha egy erősen központosított rendszer képtelen eredményeket felmutatni."

Nem osztom. Eredmények vannak (filmek készültek, készülnek, a ráncbaszedés folyamatban van (lesz szemle is októberben), de persze mindig könnyebb Vajnát szidni, mint megnézni a tényeket.

"De ha az a végeredménye a központosításnak, hogy szinte csak nézhetetlen filmek jönnek, és úgy kell kiguberálni azokat amik okésak, ráadásul a támogatásokkal megy a hatalmi játék akkor valakik az elosztási rendszer csúcsán valamit nagyon rosszul csinálnak."

Ez pontosan az MMKA-s régi rendszer jellemzője volt. Ráadásul hatalmas adósságot csináltak.

-creeper- 2014.09.12. 07:45:35

Hmm. A Bibliothèque Pascal az egyik legjobb magyar film, amit láttam, de a Nyugati téren futkosós Off Hollywood sem volt gyenge. Hogy ez kint mennyire kell...
Vajon a feleségét is viszi magával? Mondjuk szar volna látni, ha az Orsolya jobbhíján low-budget nonamehorrorokban kapna szerepet.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.09.12. 08:03:46

így második alkalommal mér nem olyan nagy hír. :S

Első alkalommal ugyan ezen indokok miatt indult el, nem?

Gallion 2014.09.12. 08:45:15

@nikodémus: "Nem osztom. Eredmények vannak (filmek készültek, készülnek, a ráncbaszedés folyamatban van (lesz szemle is októberben), de persze mindig könnyebb Vajnát szidni, mint megnézni a tényeket."

Milyen tényeket? Az a nagy eredmény , hogy lesz szemle és hogy készülnek magyar filmek? Hűha, úgy látszik nagyon alacsonyra kell tenni a lécet annak, aki ennek a helyzetnek csápolni akar. Csak szólok, hogy ez korábban az elvárható minimum volt.

nikodémus 2014.09.12. 09:10:57

@Gallion:

"Milyen tényeket? Az a nagy eredmény , hogy lesz szemle és hogy készülnek magyar filmek? Hűha, úgy látszik nagyon alacsonyra kell tenni a lécet annak, aki ennek a helyzetnek csápolni akar. Csak szólok, hogy ez korábban az elvárható minimum volt."

Nem. Az eredmény, hogy a 2010 előtti, korrupcióra, ügyeskedésre, csókosok jutalmazására és sötétlila "művész"-filmekre épülő, egyébként iszonyú adósságot felhalmozó rendszert végre megszüntették, és kitaláltak helyette egy olyant, ami normálisan megtervezett stratégia alapján, számon kérhető teljesítményeken alapul. Ez persze sokaknál kivágja a biztosítékot, mert a "nagy művészi víziójukra" valakik ki merik mondani, hogy hülyeség (forgatókönyv-fejlesztés, ugye).
Amúgy voltak eddig is jó filmek és ezután is lesznek rossz filmek, de a finanszírozási rendszer szerintem sokkal egészségesebb lesz. S eddig elég biztatónak tűnnek az új mozik (már amelyiket láttam), kíváncsi vagyok a többire.

nikodémus 2014.09.12. 09:14:23

@-creeper-:

"Hmm. A Bibliothèque Pascal az egyik legjobb magyar film, amit láttam, de a Nyugati téren futkosós Off Hollywood sem volt gyenge. Hogy ez kint mennyire kell..."

Szerintem meg a legborzasztóbb. Én Hajdu Szabolcsot a Fehér tenyér miatt értékelem.
Hogy ez kint mennyire kell? Szerintem nem igazán, lásd Antal Nimródot. De ne legyen igazam.

Gallion 2014.09.12. 09:21:29

@nikodémus: Azért ha nem csak a fejesek öndicséretéből akarod megismerni ezt a fantasztikus rendszert, akkor ajánlom olvasásra ezt az interjút:

vs.hu/palfi-andy-vajnanak-egyetlen-filmje-sem-lesz-nyereseges-itthon-0625

És nem az a probléma, hogy nem adnak Pálfi-nak pénzt. Oké ha úgy látják, hogy rossz amit akar akkor hagyják a fenébe az egészet. De hogy megy a nyomás-gyakorlás, adjuk is meg nem is... ez nem az a jó alkotói környezet amire én gondoltam.
A biztató filmek egyébként mik lennének? Az Isteni műszak? a Coming out? A Megdönteni Hajnal Tímeát?

nikodémus 2014.09.12. 09:33:59

@Gallion: Az interjúval az a baj, hogy egy épp megsértődött rendező beszél. Azóta amúgy újra tárgyalnak a Toldiról, próbafelvételre nincs szükség a nyitószekvenciához, ezt maga Pálfi nyilatkozza a szeptemberi Filmvilágban.
Nem akarom és nem is fogom védeni Vajnát, de ami előtte ment, az tényleg a legalja volt. Csoda, hogy egyáltalán készültek értelmes filmek (pl. Pál Adrienn, A nyomozó, Csak a szél).
Biztató filmek: Igen, az Isteni műszak innovatív elsőfilm, a Megdönteni... zsánerén belül évek óta a legjobb magyar vígjáték, A nagy füzet meg nem túl nézőbarát, de rendkívül izgalmas film (díjazták is Karlovy Varyban). S én kíváncsi vagyok az Utóéletre, a Lizára és Hajdu Szabolcs Délibábjára is.

Egyesek azt gondolják, az a "jó alkotói környezet", hogy kapnak egy csomó pénzt, amiről nem kell elszámolniuk, olyan filmet csinálnak, amilyet akarnak, és amikor súlyos bukta kritikailag meg bevételileg, akkor hárítják a felelősséget, mondván, az ostoba mozinézők meg a műveletlen kritikusok nem értik meg az ő magas művészetüket. Azt meg, hogy miként gondolják el egyes magyar filmesek a "szórakoztatást", ne is firtassuk (Szuperbojz, S.O.S., folytassam?). Na, ebből van elege sok magyar mozibajárónak.

HavasiG 2014.09.12. 09:40:08

Biztató film az, amit mozikban vetítenek a plebsnek és nem lesz veszteséges.

Nem vagyok tisztában a hazai filmkészítés pontos menetével, a lehetőségekkel, a nehézségekkel, de adófizető mozilátogatóként azt szeretném látni, hogy nézhető filmek készülnek, amiről nem kínos társaságban megemlíteni, hogy láttam.

Nem várok Bosszúállók vagy Nolan-féle Batman-trilógia szintű filmeket, csak azt, hogy beülök és a saját kategóriáján belül szórakoztat. Akciófilmből ez volt pl. a Szállító 1-2 (a 3. rész már felejtős), vagy romkom -ból a Holiday (nem tudom mi a magyar címe). Jellemzően IMDB -n 6-7 pont körüli filmek, nem kellene, hogy megugorhatatlan kategória legyen.

Azt külön sajnálom, hogy a filmesek nem tudnak mit kezdeni a gazdag történelmi múlttal. Csak a három részre szakadt magyarország korszakában nagyon jó, változatos hangulatú akció-komédia sorozatot (pl. mint régen a Szupercsapat) lehetne forgatni. A bús múltba meredés helyett.

E helyett jön az, hogy "egy néger rendet tesz a hortobágyon", ami nekem kb. egy "Komolyan? Ez a nagy ötlet?" - kategória.

Talán igazságtalan leszek és pár művészmozi-kedvelő lelkébe gázolok, de aki a maga kedvére akar művészfilmeskedni, az fogjon egy jobb minőségű kamerát, egy videovágó programot meg néhány cimborát és forgassanak.

Aki közpénzből szeretne filmezni, az forgasson mozit a köznek. Ha az a filmje pénzt termel, akkor a haszonból művészkedhet.

Gallion 2014.09.12. 09:48:04

@nikodémus: Tehát az baj, ha egy sértődött rendező számol be az aktuális nehézségekről, de ha maguk a rendszer üzemeltetői fényezik magukat az oké. Ők nyilván rendkívül objektíven számolnak be mindenről és ha szerintük minden rendben van, akkor tényleg minden rendben van... hááát, ahogy gondolod.

Engem mindenesetre nem igazán győzött meg az eddigi felhozatal. Az Isteni műszak ugyan egy szimpatikus próbálkozás, mert láthatóan valami -magyar szinten- eredetit szeretne, de az egész nagyon félrecsúszott. A Megdönteni Hajnal Tímeát pedig szerintem kifejezetten gyenge darab. Oké nem Szuperbojz szinten, mert megvan rendezve el van játszva csak nincsenek igazán jó, emlékezetes viccek benne. Nagyrészt az alpáriságával akar szórakoztatni. A témában mérföldekkel jobb volt szerintem a "Csak szex és más semmi". Az tényleg egy szerethető film volt.
A nagy füzetet a hétvégén pótolom be. Majd hátha az...

Deepblue Noir (törölt) 2014.09.12. 12:49:53

a pályázott támogatást első körben 2009-ben nyerték el - ezt azonban a Magyar Mozgókép Közalapítvány átvilágításakor a kormány egy évvel később visszavette. Ez a procedúra még kétszer megtörtént, azaz összesen háromszor vették el a pénzt, és háromszor adták vissza. "

teljesen függetlenül az esetleges művészi értéktől és minden egyébtől, a fent említett jelenség normális rendszerben nem fordul elő. (ha így történt).
teljesen természetes, ha valakinek ebből elege van, szórakozzanak az édes jó nénikéjükkel.

@nikodémus:

és kitaláltak helyette egy olyant, ami normálisan megtervezett stratégia alapján, számon kérhető teljesítményeken alapul."

ebbe hogyan illeszthető bele a fent említett jelenség, amennyiben tényleg úgy történt, ahogy írva van?

Deepblue Noir (törölt) 2014.09.12. 12:52:17

@Deepblue Noir:

elveszett a két rendszer közötti átmenet bürokratikus útvesztőiben."

gondolom nem ezt szántad volna magyarázatnak,mert közlöm, hogy ilyen nincs. ha az átmenet sz.r, akkor hozzá nem értők nem megfelelően hozzák létre az új rendszert, persze lehet reménykedni abban, hogy mégis jól működik majd, csak amíg nincs igazolva, addig a remény nem igazán megalapozott, mert az illetékesek alkalmatlannak tűnnek.

exilis 2014.09.12. 13:07:31

Én még mindig várok egy rendszerváltás utáni jó filmre. Ígéretes, meg egész jó volt már, de olyan aminél csettintek ha felemlítik, olyan nem. Pedig de jó lenne.

Deepblue Noir (törölt) 2014.09.12. 13:13:15

@totorohun:

nem biztos, hogy nálunk az létre tud jönni, pénzhiány, szemléletmód, stb.
jó lenne ha lenne, ha nincs, hálistennek a bolygó elég nagy:)

szkristof92 2014.09.12. 15:38:21

Szomorú vagyok mert nagyon tehetséges filmrendezőnek tartom Hajdut, ugyanakkor teljesen meg tudom érteni. Félek odakint vagy ugyanúgy nem fogják hagyni érvényesülni vagy bedarálják és szimpla iparosmunkákat csinálhat (lásd Antal Nimród).

nikodémus 2014.09.12. 15:51:22

@Gallion: "Tehát az baj, ha egy sértődött rendező számol be az aktuális nehézségekről, de ha maguk a rendszer üzemeltetői fényezik magukat az oké."

Hahó, honnan tudod, hogy az új rendszer felállítóitól, üzemeltetőitől veszem az infókat, amiket leírtam? Megnyugtatlak: nem tőlük, mert nyilván ők szeretik csak a pozitívumokat kiemelni. Én tényekre hivatkoztam.

A nagy füzettől ne várj szórakoztatást, nézőpróbáló, de emlékezetes film.

nikodémus 2014.09.12. 15:55:17

@Deepblue Noir: A háromszori megadás + elvétel tényleg vállalhatatlan, még akkor is, ha közben rögzíteni kell, hogy átmenet volt, és az átmenet mindig jár hasonló dolgokkal. (Aki nem hiszi, az nem járt még a magyar bürokráciában, és menthetetlenül naiv. Bocs)

Hajdu döntését én semmiben nem kárhoztattam, csak itt elkezdődött egy olyan sejtetés, hogy "na, ő is a Vajna-féle reform újabb áldozata", és akkor lehet megint siránkozni. Ez szerintem szimplán nem állja meg a helyét. Az mondjuk elgondolkodtató, hogy Hajdunak az előző rendszerrel is ütközése volt, ugyanezeket mondta, és ugyanezért ment el, szintén Amerikába.

Deepblue Noir (törölt) 2014.09.12. 17:52:15

@nikodémus:

magyarán elismered hogy vállalhatatlan. ebből adódik a többi.

konkrétan hajdu meg úgy általában ez a téma nem különösebben érdekel, ha nem lehet tényleg szinte zsebből megcsinálni valamit, akkor egy ilyen szegény országban jó esély van arra, hogy a játékfilm nem készül el, máshová kell menni, vagy más művészi ágat választani (vagy máshogy megcsinálni a filmet, vagy valahonnan összeszedni a pénzt)
pláne, hogy az elmúlt negyedszázadban készített nem egyértelműen szórakoztató filmek zömét nem sokan látták és jó esély van arra, hogy az alkotások többségére igaz, hogy aki nem láttam, nem maradt le semmiről.

Gallion 2014.09.12. 19:23:47

@nikodémus: Nézd Hajdúról és Pálfiról tudom, hogy közvetlen tapasztalataik vannak a rendszerrel, az hogy te beírod hogy te tudod a tényeket méghozzá jobban mint a fentebb említett emberek... hát ha már a naivitásnál tartunk, azért egy ilyesmit rögtön elfogadni egy ismeretlen fórumozótól elég erős lenne. De persze ha arról van szó, hogy lemaradtam valami fontos cikkről a témában vagy ilyesmi akkor nyugodtan dobj ide egy linket. Szívesen tájékozódok.
Viszont furcsállom, hogy ilyen könnyen ignorálód a kritikus véleményeket. Te magad is írod, hogy Hajdú a régi és a mostani rendszernek is beszólt: szerinted akkor tényleg minden oké? Vagy a régi rendszer kritikája érthető, ha a mostanira szólnak be az kevésbé?

b0risz · http://zahar.blog.hu 2014.09.12. 22:06:48

@Deepblue Noir: 'máshová kell menni, vagy más művészi ágat választani'
tehetséges. magyar.filmrendező.
érted mi a probléma ezzel az odavetett félmondatoddal?

nikodémus 2014.09.13. 07:12:44

@Gallion: "hát ha már a naivitásnál tartunk, azért egy ilyesmit rögtön elfogadni egy ismeretlen fórumozótól elég erős lenne."

Nem kell elhinned, attól még tényeket írtam. Fölösleges versenybe kezdenünk arról, hogy "ki ismer többeket jobban és árnyaltabban a magyar filmszakmában", legitimálva kapcsolatait, főleg úgy, hogy én nem tudok linkelni, mivel nem olyan természetű a viszonyom.

"Te magad is írod, hogy Hajdú a régi és a mostani rendszernek is beszólt: szerinted akkor tényleg minden oké? Vagy a régi rendszer kritikája érthető, ha a mostanira szólnak be az kevésbé? "

Nem. Az következik belőle, hogy Hajduval is probléma van. Egy percig sem állítottam, hogy kritizálhatatlan a régi vagy az új rendszer, de aki mindkettő elől "kivándorol" Amerikába, magát félig-meddig politikai üldözöttnek beállítva, az gyanús. Tudod, mint egyes roma népcsoportok Kanadába.
Az a baj, hogy politikai alapon meg a kritizálás, a tényeket figyelmen kívül hagyva. Ezt elkerülve írtam le pár dolgot, d nyilván mindenki abban a hiedelemben hisz, amiben akar.

ungverjaland 2014.09.13. 09:31:02

Teljesen érthető. Drukkolok neki. Mert azért bitang nehéz lesz ott érvényesülni. Ebből látszik, hogy mennyire elkeserítő a hazai filmszakma helyzete, hogy még így is inkább bevállalja. Ebből amúgy érdemes kivenni a politikai vonulatot. Az eddigi rendszer sem volt jó, és a mostani sem az. Pálfi, aki a legtehetségesebb rendezőink egyike 2006 óta nem készített magyar finanszírozású nagyjátékfilmet. A Toldi körüli huzavona is nevetséges. És nem arról van szó, hogy nincsenek ötleteik, Pálfi is jobb híján leforgatott egy no-budget filmet meg egy montázs-filmet, hogy legalább csináljon valamit.

És ebben a helyzetben Hajdut hibásnak beállítani teljesen értelmetlen. Nem akar ő politikai üldözöttnek látszani , csak filmeket szeretne csinálni, ami láthatóan több küzdelemmel jár, mint amit be akar vállalni. De persze nyilván az ő hibája, hogy a bürokrácia és hatalomharcok útvesztője helyett inkább a filmkészítésre szeretne koncentrálni.

isvean 2014.09.13. 13:10:15

@ungverjaland: filmeket bárki csinálhat, bármiből, bárhogy. megélni belőle persze más kérdés. aki filmet akar készíteni, félmillárdos támogatás nélkül is filmet fog készíteni, mert az az élete, és nem kifogást keresni. a művészt/alkotót nem lehet akadályozni abban, hogy valamiben kiteljesedjen. ahol csak a hiszti megy, ott más dolgok húzónak meg a háttérben, szerény véleményem szerint...

sajnos nem tett le olyan RENDHAGYÓ alkotást 10 év alatt, hogy a fél nemzetközi filmes piac rákapjon a tehetségére. ellenben mundruczó, fliegauf igen. hol itt, hol berlin, hol LA, de filmeznek... több alázat kéne a rendező úrtól. meg aztán: azért, mert valaki filmrendező, máris kiváltságos, hogy vele és a problémájával külön kelljen foglalkozni? sztem nem. ez egy szakma, aminek vannak törvényei, piaca, stb. ha 500 tanár, orvos megy külföldre dolgozni, akkor miért pont egy kedves, de nem zseni rendezőt kell sajnálni, hogy nem itthon dolgozik? + ha évek óta büdös neki a kenyér, amit adnak neki, miért rohangál haza 5 évente? tényleg, miért?

Deepblue Noir (törölt) 2014.09.13. 13:18:24

@isvean:

a művészt/alkotót nem lehet akadályozni abban, hogy valamiben kiteljesedjen."

ezt természetesen le lehet írni végtelenszer, de attól még nem lesz igaz.
ugyanakkor az tény, hogy ha valaki nem nagyon alacsony költségvetésű filmeket akar készíteni, számíthat a nehézségekre, esetleg más országba kell mennie, pláne, ha kizárólag a saját dolgait hajlandó megcsinálni.
ez részben szomorú, de hát ez van.

isvean 2014.09.13. 14:12:39

@Deepblue Noir: de, lehet igaz. és szomorú, az is igaz.
nem kezdek bele a filmtörténeti anekdotázásba, de akiben van annyi kraft, arra felfigyelnek, és kitörhetnek. coenék, soderbergh, spike lee, Neill Blomkamp, forman, trier, jensen, estébé, estébe. egyik sem keményvonalas hollywoodiként kezdte, sőt!
tovább megyek: miért van az, hogy skandinávoknál, balkániaknál, katalánoknál tudnak filmet csinálni? mindig mindenért a rendszer a felelős? ezt nem szopom be. itthon meg folyton csak a siránkozás megy.. hajdunak nem tetszett grünwalsky, pedig hát adott neki rendesen (lásd szemle díj) , most meg vajna. mit akar egyáltalán? sose olvastam még tőle, hogy neki mi az az idillikus állapot, ahol ő ki tudna teljesedni. csak a hisztit hallom, olvasom...

ungverjaland 2014.09.13. 15:18:05

@isvean:

"filmeket bárki csinálhat, bármiből, bárhogy"

Persze, egy bizonyos szintig. Pl. Pálfi is csinált nulla pénzből filmet (Nem vagyok a barátod). Ez egy ideig nagyon jó, de amikor már harmadszor kéred meg a haverjaidat, hogy léci ugorjanak már be a filmedbe, persze ingyér', meg kéne egy kamera meg forgatási engedély is meg ilyenek, lehet, hogy harmadszorra már nem jönnek, meg ők sem szeretnének éhen halni.

Másrészt persze lehet filmet csinálni nagyon kevés pénzből is, de a filmkészítés alapvetően még mindig egy nagyon költséges dolog. A felszerelés egy dolog (bár az is borzasztóan drága), de nem lehet színészeket meg stábot éhbérért dolgoztatni.

"a művészt/alkotót nem lehet akadályozni abban, hogy valamiben kiteljesedjen."

Nem igaz, lásd fentebb.

"azért, mert valaki filmrendező, máris kiváltságos, hogy vele és a problémájával külön kelljen foglalkozni?"

Nem kell külön vele foglalkozni, de amikor a Filmalap, aminek alapvetően ezzel kéne foglalkoznia, sem teszi lehetővé a normális munkát, az probléma.

"sztem nem. ez egy szakma, aminek vannak törvényei, piaca, stb. ha 500 tanár, orvos megy külföldre dolgozni, akkor miért pont egy kedves, de nem zseni rendezőt kell sajnálni, hogy nem itthon dolgozik?"

Kibaszott demagógia, de amúgy senki nem mondta, hogy sajnálni kell.

"nem kezdek bele a filmtörténeti anekdotázásba, de akiben van annyi kraft, arra felfigyelnek, és kitörhetnek. coenék, soderbergh, spike lee,"

Oké, akkor egy kis matek: Soderbergh első, ultra-alacsony költségvetésű filmje 1,2 millió dollárba került. Namármost ez olyan mennyiségű pénz, amivel egy magyar filmes valószínűleg a büdös életben nem talákozik. Hiába van valakiben "kraft", a kettőt össze sem lehet hasonlítani. Ami ott egy ultra-low budget az nálunk a plafon teteje. Vagy akkor Spike Lee-től a Do the Right Thing. Bamm, 6 millió. Mikor lesz egy magyar rendezőnek ennyi pénze, hogy bemutassa, hogy mégis mire képes? Pálfinak most adtak 900 milliót a Toldira, ami rekord nagyságú összeg. Ennyiből (3,7 millió dollár) kint kis független filmeket csinálnak, nálunk ennyiből kell kihozni egy kosztümös "akciófilmet". Semmiből nem lehet csodát csinálni. A közönség meg persze a nyugati filmekhez fog mindent hasonlítgatni.

"tovább megyek: miért van az, hogy skandinávoknál, balkániaknál, katalánoknál tudnak filmet csinálni?"

Javaslom a pl. skandináv finanszírozási rendszer tanulmányozását.

isvean 2014.09.13. 17:27:12

@ungverjaland: keressenek befektetőket, lásd coen, soderbergh és a többiek. bútoros-asztalos, kárpitos, közgép. budai tékás, bármi. ha nem megy az ajtón, menjen be az ablakon. ha ott se, marad a pince. ha ez gerillaharc, alkalmazkodni kell.

a filmlapnak van egy koncepciója: azt mondja, te értesz a husángos-baszós fimlekhez. jó, te mostantól ilyet csinálsz. te meg a buta romkomokhoz. oké. vigyed. pálfi nem fér bele, mert a kakukk fészkére akar járni költeni. érted

a filmkészítés profi módon elbaszott drága. nem vitás. sajnos ilyen időket élünk. meg kell találni a kiskaput, alternatív forrásokat, vagy nem marad kiskapu csak kuss-kaput... én nem sajnálom hajdut. én azt sajnálom, hogy tényleg egy kapu van. és az, hogy három ember bírál el mindent, de mindent... nem jó. sőt. (goda krisztina, mint fő ítész... ÁJJJJUHHHHHUU...) na ebben egyet értek Szabolccsal..

azért azt áruld már el, vagy ki, hogy fliegauf, mundruczó, török, miért nem siránkozik? hm? elvileg ők sem igazán a "turul népének" rendezői..

ungverjaland 2014.09.13. 18:00:52

@isvean:

"keressenek befektetőket, lásd coen, soderbergh"

Azért gondolom érzékeled a piacok közötti különbséget.

És én sem sajnálom Hajdut, mindenki a maga szerencséjének kovácsa, viszont teljesen indokolatlan, hogy most még a végén ő legyen a hálátlan meg az áruló, mert eddig elfogadta a pénzeket, most meg úgy döntött, hogy ebből többet nem kér. Mintha tartozna valamivel a Filmalapnak, hogy méltóztattak támogatni a filmjeit. Hát a nagy lóf*szt.

"meg kell találni a kiskaput, alternatív forrásokat"

Nyilván te is tudod, hogy Magyarországon nincsenek alternatív források, mert a filmforgalmazás alapvetően egy veszteséges dolog. Maximum külföldi forrás, mint történt most Pálfi esetében (Szabadesés), de ez egy nagyon kivételes eset.

"azért azt áruld már el, vagy ki, hogy fliegauf, mundruczó, török, miért nem siránkozik?"

Hajdu sem siránkozik.

isvean 2014.09.13. 19:59:47

@ungverjaland: nem mondtam, hogy hálátlan, vagy hogy áruló. qrva szarul jött ki neki a lapjárás grünből ki vajnába be, és ezért sajnálom, mert ezt nem így kellett volna el/lerendezni.
azt mondom, érezze már, hogy amit csinál, nyilatkozik mindenhol, az kicsit a saját hitelét ássa alá. emlékszem miket mondogatott oda, mikor először ment a tesójához las vegasba. szóval ezt már nem veszem komolyan.
fliegauf és mundruczó megtalálta a külföldi számításait.
talán mert van bennük potenciál? vagy mert kiszámíthatóbbak, nincsenek olyan allűrjeik, mint hajdunak?

ungverjaland 2014.09.13. 20:36:16

@isvean: Nézd, én még csak nem is szeretem különösebben Hajdu Szabolcs filmjeit, még csak nem is azért védem. Mivel ássa alá a hitelét? Azzal hogy elmondja, hogy a rendszer szar? És miért nem áll ki mindenki és mondja, hogy a rendszer szar? Mert akármilyen szar a rendszer, ez az egyetlen lehetőség, hogy itthon bárkit filmet készítsen. Mások próbálnak a rendszeren belül elhelyezkedni, reménykedve benne, hogy igazából nem is olyan szar, ez csak átmeneti, később nagyon jó lesz. Ez is egy alternatíva. Ezt mondja Hajdu is. Egyszerűen őt ez a dolog annyira megviselte, hogy nem kér belőle. 5 éve készít egy filmet, amit már 4 éve is simán el lehetett volna készíteni, és mire odajut, hogy forgasson, addigra mindenki kiégett. Kurva szar érzés lehet. Egyszerűen azt mondja, hogy ő még egyszer ezt nem akarja bevállalni. Mert lehet, hogy minden simán menne, de lehet, hogy nem és neki ez ennyit nem ér meg. Szerintem ez abszolút érthető.

isvean 2014.09.13. 21:50:42

@ungverjaland: számos filmes az elmúlt években egyszer biztos beszopta: kamondi (dolina leállt), koltai (sorstalanság leállt), mundruczó (delta leállt), szóval nem egyedi eset. ők felálltak a pofonból. jó, mondjuk sztem mind3 szar film is lett, de be tudtak menni az ablakon. hajdunak most a pince a soron következő.. csak hát az sötét, dohos nyirkos és büdös... meglátjuk...

ungverjaland 2014.09.13. 22:27:48

@isvean: Ezért mondnom: van aki feláll a pofon után, és megpróbálja, hátha következő alkalommal nem jön a pofon, Hajdu úgy döntött, hogy nem áll oda még egy pofonért. Ez egy személyes döntés, ezért mindenfélének elmondani elég abszurd. Nyilván elképesztően nehéz a semmiről újrakezdeni, de ő inkább ezt választotta, mert valószínűleg nem sokkal idegőrlőbb mint a bizonytalanság és esetlegesség, amihez itthon "szerencséje" volt. Végül is én is csak azt szeretném, hogy a magyar rendezők csináljanak filmeket lehetőleg olyat ami nekem is bejön. Ennyi.

Deepblue Noir (törölt) 2014.09.13. 22:54:32

@isvean:

egy pofon után igen. kettő után vagy visszaad sokkal nagyobbat, hogy elmenjen a kedvük a pofozkodástól egy életre, vagy ha nem tud/akar, akkor meg ő megy el.
csak a hülye vereti magát folyamatosan, pláne a semmiért.

manky01 2014.09.14. 11:41:20

nem nagyon értem hogy kerülhet morális válságba valaki, aki művészetből akar megélni :)

cineplex 2014.09.14. 14:58:39

Vegyes érzelmeim vannak. Egyfelől egy amúgy nem rossz magyar rendezőről van szó, másrészt viszont a filmjei nem a tömegeknek szóltak eddig is.

Sajnos azzal én is egyet értek, hogy igazán jó magyar film már nagyon régen nem született, de nem lehet folyamatosan a múltban élni (lásd magyar foci), mert a nézői igények is megváltoztak. A mai fiatalabb generáció nagy része nem képes értékelni az olyan mozikat, ami szórakoztató és van mondanivalója is. Eleve a szórakoztató jelző nekik teljesen mást jelent.

Erre tökéletes példa az Üvegtigris sorozat, ami számomra legalábbis inkább erőltetett mint humoros, ami persze nem a színészek hibája. De mondhatnám az Egy szoknya egy nadrág, Rózsaszín sajt, Szőke Kóla, vagy nem utolsó sorban a Rap Revü Rómeó című borzalmat is.

A probléma nem azzal van, hogy Vajna átvette a filmipart, a probléma ott van hogy előtte is gyenge produkciók készültek javarészt és úgy néz ki ez nem fog változni - persze ez inkább a mainstream vonalra értendő.

Remélem ez azért idővel javulni fog, de egyelőre erre esélyt sem látok.

Deepblue Noir (törölt) 2014.09.14. 15:24:57

@cineplex:

A mai fiatalabb generáció nagy része nem képes értékelni az olyan mozikat, ami szórakoztató és van mondanivalója is."

ennek így azért nem sok értelme van szerintem.

b0risz · http://zahar.blog.hu 2014.09.15. 11:28:01

@Deepblue Noir: akkor elmondom: a tömeges emigráció helyett jobb lenne azt megoldani, hogy ez az ország olyan hely legyen, hogy ha valaki jó valamiben, és ért is hozzá, akkor ne elmennie, meg átképeznie kelljen magát, hanem hagyni, és lehetőséget adni neki, hogy kibontakozhasson.
ennyi.

Deepblue Noir (törölt) 2014.09.15. 12:02:21

@b0risz:

valóban ez lenne a jó.
de, a közeljövőben legalábbis, még a nyugati világ úgy általában sem igazán ilyen hely(lesz), a szegényebb, elmaradottabb régiók meg pláne nem.
sajnos:(

peterd127 2014.09.29. 17:13:05

@cineplex: én azért kétségbevonnám hogy mindegyiknek lenne mondanivalója, legalábbis olyan ami hozzánk szólna

peterd127 2014.09.29. 17:14:37

@Gallion: én a kész filmekre gondoltam, nem a procedúrára

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása