aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: a field in england (2013) Kovács Erzsébet
2014. szeptember 07. 08:00:00

Kategória: film 1 komment

"Figyelem: filmünk a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat tartalmaz!" Akár ezt is kiírhatták volna az ez idő szerint legutolsó saját darabra, amellyel Ben Wheatley, a tévés bérmunkák, és egy formabontó horror, illetve egy szórakoztató fekete vígjáték szerzője jelentkezett. A villogó, epilepsziás rohamot kiváltani képes jelenetekre figyelmeztető kiírás azért ott van, ám közel sem ez a legmeghökkentőbb komponens az A Field in Englandben.

cutler.jpg

Hogyan is írjam körül ezt a szürreális másfél órát? Mintha csak Greenaway színpadias allegóriáiból, beállított élőképeiből, az Amerikai anzix fekete-fehér, rekonstruált, de elidegenített múltábrázolásából, Kafka és Brecht keserűen kacagó humorából, a Jodorowsky-féle drogfilmek tudatban megtett útjaiból, a Twin Peaks Bobjának iszonyatából... mintha valahogy mindezek szentségtelen házasságából született volna.

Pedig ha jobban meggondolom, egyszerű a recept. Vedd az angol történelem egyik mélypontját, a polgárháborút, amikor a tündökletes Erzsébet-kor alkonya után, egy erőtlen abszolutista uralkodó alatt minden bizonyosság, minden emberi és isteni érték semmivé látszott foszlani a könyörtelen vallási-politikai vérontásban. Vedd hozzá az őshonos hallucinogén gombafajok történetileg dokumentált fogyasztását. Eressz össze valahol, Anglia közepén a mezőn néhány karaktert, akik életszerűek, de mint Brechtnél, vagy egy misztériumjátékban, jelképesek is: az örök bolond, egyszerű lélek. A két lábbal a földön járó, dörzsölt, ám nem gazember átlagpolgár, aki már csak a test közérthető örömeit értékeli valamire. A pénzéhes, kóbor zsoldoskatona. A szellem naiv embere, a világ lealjasodásáról mit sem sejtő értelmiségi. És végre egy machiavellista ír.

Mi történhet? Hát csak annyi, hogy a karakterek történetileg hiteles észjárása, világképe hirtelen ijesztő relevanciát nyer. Megemelem a kalapom a történelemkönyvekből ismert korabeli humanista okkultizmus, asztrológia, természetfilozófia és természeti mágia hiteles szerepeltetése előtt. Csakhogy mindez a módosult tudat érzékelésén átszűrve megszűnik iskolás tudás lenni a néző számára. A hermetikus mottó szerint amint fent, úgy lent: talpam alatt a szélfútta, bogáncsos, csalános mező a teremtett világ középpontja lesz, amelyből kiindulva előidézhető és megszüntethető a mikrokozmosz földindulása.

Beszélhetnék még a csodálatosan zengzetes és trágár, a Jakab-kori drámaírók deklamálását bámulatosan utánzó szövegről, mivelhogy a legtöbb történelmi film az anakronisztikus, hiteltelenül modern dialógusokon szokott elbukni. Vagy a zenéről, amely korabeli dallamok, hangszerek (virginál!) és ambient fotelből kiugrasztóan hatásos keveréke. Vagy a színészek bátor, mindent lemeztelenítő alakításáról, amelybe egy szifiliszes hímtag közelképe és a Vérturisták egy szkatológiai poénjából reciklált "nehéz szülés" is belefért.

De az az igazság, hogy ez a film rettenetesen szubjektív. Nyilván nem kevesen szidják majd: "mi ez az érthetetlen, alter zagyvalék?" Ám ha jó órában kap el, elemi erejű, nem sejtett szakadékokat fekete fénnyel bevilágító élményben lesz részed. Nem is látom értelmét csillagozni, de ez ne riasszon el senkit attól, hogy tegyen egy próbát. Már csak azt kívánom: a kosztümös Michael Smiley arca rémálmaimban se jöjjön elő.

afie poszter.jpg

Címkék

kritika horror historical eurocinema ben wheatley

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr16674871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dominik Blasir 2014.09.08. 08:57:05

Az egyik legőrültebb, legeszementebb, egyben leglátnokibb film, amit nemhogy az elmúlt félévben, de úgy valaha az életemben láttam. A Titanic egyik legjobb felfedezése volt áprilisban.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása