aeon flux

ready for the action now, danger boy?

uhd bd4k: bejelentve! Zalaba_Ferenc
2014. szeptember 06. 09:25:00

Kategória: bd 13 komment

Egyelőre nem vagyunk sokan, de érzésem szerint egyre többen meresztjük a szemünket a boltokban egyre-másra feltűnő UHD, azaz 4K-s felbontással rendelkező tévékre, viszont arra a kérdésre, hogy ezeket milyen szoftverrel lehet megetetni, a viszonteladók többnyire csak vonogatják a vállukat. Természetesen ott vannak a merevlemezes megoldások, vagy Sony által piacra dobott, "4K-s tévékre optimalizált" újrakiadások, melyek tulajdonképpen hagyományos BD-lemezek, csupán 4K-s alapanyagból készült, a médium nyújtotta lehetőségeket maximálisan kihasználó kiadványok (tudjátok, anno ilyenek voltak a Superbit DVD-k). De ezek igazából köztes megoldást jelentenek csak.

No, de ha hihetünk Victor Matsudának, a Blu-ray Disk Association, azaz a BD-lemezek fejlesztő és gyártó cégek által létrehozott szervezet egyik fejesének - már pedig miért ne hihetnénk? -, akkor 2015 karácsonyára befutnak az igazi UHD-lemezek, melyek specifikációit a jövő év elején véglegesítik annak érdekében, hogy az év végére valóban boltokba kerülhessenek az új lemezek, illetve az azok lejátszásra alkalmas BD-playerek (azért azt remélem, hogy egy-két lejátszó - mondjuk egy PS3/PS4 esetében elég lesz a firmware-t frissíteni). És hogy mit tudnak majd ezek a korongok? A blu-ray.com a következőket tippeli:

  • 4K-s (3840 * 2160 pixel) felbontás
  • bővített, magas dinamikatartományú (HDR) színskála
  • HEVC/H.265 kódolás a 4K-s filmek hatékony tömörítéséhez
  • magasabb framerate (akár 60fps) támogatása
  • nagyobb kapacitás (66-100GB körül)

A (fél)hivatalos bejelentés a berlini IFA 2014-en történt meg. Persze, a 4K-nál sincs megállás, a fejlesztők már dolgoznak a 8K-s felbontású, még dinamikusabb színekkel, még magasabb képfrissítésű, még-még-MÉG tévéken, szóval a továbbiakban is lesz mire költeni, a kérdés már csak az, hogy a tartalomszolgáltatók mikor döbbennek rá arra, hogy a fizikai hordozók specializációja sokkal közvetlenebb, gyorsabb megoldást kellene találniuk portékáik megosztására. Vajh hallottak már ezek az internetről?

uhd_resolution620.jpg 

Címkék

kutyu technologia bd hir uhd

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr76674377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HaPLeX 2014.09.06. 09:40:45

A 4k TV-kre én is szoktam mereszteni a szemeim. A boltokban egy UHD TV után gagyinak tűnik egy-egy FullHD TV.
Viszont nem hiszem, hogy lesz ebből forradalom. A lemezes technológia elavult, max. archiválásra van létjogosultsága.

"magasabb bitráták (akár 60fps) támogatása" - a bitrátának mi köze az fps-hez? Az fps a framerate mértékegysége. A bitrátáé meg kbps. De egyébként a hobbit-ból tanulván nem hiszem, hogy sokan vágyakoznak a 60 fps-re.

ungverjaland 2014.09.06. 09:51:39

Ez egyelőre tényleg nem izgat, amíg nem lesz rá rendes tartalom, és eleinte az is nyilván iszonyatosan drága lesz.

És a fizikai hordozó még nagyon sokáig nem fog eltűnni egyszerűen azért mert nincs alternatívája. Meg amíg vannak akik annyira komolyan veszik ezt a fizikai hordozó dolgot, mint a Criterion Collection. Long live the fizikai hordozó!

HaPLeX 2014.09.06. 10:11:55

@ungverjaland: Hát azért a "fizikai hordozó"-k közt is különbséget kell tenni. A BD ki fog halni hamar szerintem, a HDD viszont nem. Ha belegondolunk, hogy egy 50 GB-os BD lemez pl. 1000 Ft (egy normál boltban ez jellemzően inkább 2500 Ft-tól kezdődik), egy 1 TB-os 2,5" külső HDD meg pl. 18000 Ft, akkor egy kis fejszámolás után gyorsan rájön az ember, hogy akkor már inkább egy HDD, ami sokkal kisebb helyet foglal, és eleve sokkal praktikusabb. (Ha pedig a 2500 Ft-os BD lemez árat vesszük figyelembe, akkor meg aztán abszolút nem kérdéses.)

Mindezt figyelembe véve nem igazán hiszem, hogy sokáig életben maradna a 4k BD majd ha megjelenik. Főleg, ha drágább lesz mint a jelenlegi BD lemezek (márpedig az lesz).

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2014.09.06. 10:16:54

Én kifejezetten szeretem, ha a filmek fizikailag a polcon pihennek, akár ilyen-olyan kiadásban is.

Egyébként az ilyen híreknél mindig Tommy Lee Jones jut eszembe a MIB-ből, mikor mutogatja a CD utódját: "Megint dobhatom ki a gyűjteményem".

ungverjaland 2014.09.06. 10:27:43

@HaPLeX: Egészen biztos vagyok benne, hogy a BD nem fog kihalni. Sokkal inkább egy niche market lesz, egyszerűen azért mert sokaknak van rá igénye. Pont azért amit írtam, mert egy BD optimális esetben sokkal többet nyújthat mint csak maga a digitális fájl (megint csak azt tudom mondani, hogy Criterion Collection). Van akinek erre van igénye (szereti feltenni a polcra, olvasgatni az esszéket, gyönyörködni a szép csomagolásban stb.), másnak felesleges. Persze a világ a letöltés ill. a streaming irányába megy, de előbb le kell küzdeni az infrastrukturális akadályokat, mondjuk olyan sávszélesség kell amin normális minőségben tudsz streamelni egy 4K-s filmet. És hát itt még nem tartunk.

És igen eleinte ezek a lemezek nyilván drágák lesznek, ahogy az eredeti BD is relatíve elég drága volt.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2014.09.06. 10:32:52

UHD, az már majdnem UHF, ami egy Weird Al Yankovich film volt, magyarul Ultra Hülyék Frekvenciája címen futott videón.

Ennyit tudtam hozzáfűzni.

AtomNyuszi 2014.09.06. 11:17:59

Már várom a 4k-s tévét, hogy nézhessem rajt a 720x576-os műholdas adást!
G.

argab 2014.09.06. 11:23:51

Az UHD otthoni felhasználásának én továbbra sem látom igazán értelmét. ~50"-nál van az a méret, ami felett már látható ténylegesen az előny egy tévénél. Persze, hogy a végletekig optimalizált 4K demóanyagok jól mutatnak boltban ha az ember <1 méterről nézi. De más a helyzet szerintem ha valaki leül kényelmesen 2-2.5 méterre a tévéjétől. De erről igazán értelmesen akkor lehetne véleményt formálni, ha ugyanabból a masterből készített 4K és 1080p anyag menne egymás mellett két ugyanakkora tévén. Egy előnye van az UHD kijelzőnek, pixelhelyesen lehet felskálázni 720p és 1080p-ről is.
A magasabb framerate meg köszi, nekem egyszer elég volt a Hobbitnál, többet nem kérek belőle filmeknél.

A fizikai adathordozó nehéz kérdés. Egyrészt a BD eléggé visszafogottan szerepel, sokaknak nincs meg rá az igényük, elég nekik a DVD is vagy a streaming ahol igénybe vehető. Másrészt azért van egy elég jelentős közönség, akik továbbra is igénylik és veszik őket. A streaming szolgáltatások minősége azért eléggé elmarad egy BD-től, igencsak erőteljesen tömörítenek. Persze én se haboznék előfizetni hogyha végre jönne hozzánk eg Netflix mondjuk, de biztosan nem váltaná ki a vásárlást, inkább csak a torrent alapú "kölcsönzést". Egyszerűen még a mai naping sincs elég sávszélesség a jó minőségű streameléshez. Szerintem még legalább egy évtized lesz mire képes lesz olyan szintre fejlődni mint a mai zenestreamelők, ahol tényleg nem kötsz kompromisszumot már.

A régi BD lejátszók biztos hogy nem lesznek frissíthetőek. A lemez valószínűleg fizikailag sem lesz beolvasható, a méret alapján valószínűleg BDXL alapú lesz, amit jóformán senki nem támogat most a lejátszóiban. De ha mégis, akkor hardveresen kevesek a mostani lejátszók a 4K dekódoláshoz, illetve az új H.265 kodeket sem ismerik. Tehát aki UHD-t akar otthonra, annak tévé, lejátszó és ha van akkor erősítő csere is kelleni fog.

shiver23 2014.09.06. 13:04:45

Mivel Magyarországon a lakosság legnagyobb része még mindig DVD-t néz illetve Dvd-rip-et tölt, a HD anyagok meg éppen hogy csak minimálisan növekedtek az elmúlt 1-2 évben így az UHD létjogosultsága erősen megkérdőjelezhető, elsősorban a felső tízezer számára potenciális szórakoztatási eszköz lehet. De mivel ők meg inkább dorogoznak, az asszonyt csalják illetve utazgatnak így kb. 8 évet jósolok hogy Magyarországon az UHD egy bizonyos százalék részesedést eltudjon érni lakossáági körökben.
Annyit még hogy a Disc alapú (BluRay, DVD) filmtárolást tényleg elkellene felejteni, ott az internet, a felhő alapú rendszerek. A Televízióknak beépített 4-5 TB terjedelmű HDD-val kellene kijönniük és interneten történő vásárlás alapján lehetne rájuk tölteni a tartalmat. Mindenképp ebben van a jövő csak még idő kell még sokan ráállnak...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.09.06. 14:36:49

nagyon el kellett olvassam a posztot 2x is, hogy egyszer megértsem. :D Nem nekem való ez a sok teknika. :D

Deepblue Noir (törölt) 2014.09.06. 16:22:27

full hd+BRay tökéletesen elegendő egy átlagos fogyasztónak egy átlagos lakásba, ha ezen nem jó a film, ott már (normális minőségű készülék és lemez esetén) nem az eszközökkel hanem a tartalommal van gond:)

henry06 2014.09.07. 01:38:28

Ez lesz az archival disc amit a sony és a panasonic 2015-re igért?

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása