aeon flux

ready for the action now, danger boy?

Lauren Bacall (1924 - 2014) Németh Barna
2014. augusztus 13. 09:54:00

Kategória: film 2 komment

Több, mint hetven évvel ezelőtt kezdődött a történet, amikor a legendás rendező, Howard Hawks felesége egy divatmagazint lapozgatva felfigyelt egy baljós tekintető lányra. Megmutatta a képet férjének, aki éppen egy Ernest Hamingway-adaptáción dolgozott. Hawks próbafelvételre hívta az alig húsz éves lányt, majd amikor meghallotta a mindent átható pillantása mellé társuló fátyolosan rekedtes hangját, rögtön nekiadta a szerepet. Bár az Egyszer fenn, egyszer lenn (To Have and Have Not) soha nem tudott kitörni a két évvel korábbi filmsiker, a Casablanca árnyékából, mégis filmtörténetet írt: összehozta a filmtörténet egyik leghíresebb színészházaspárját, Humphrey Bogartot és magazinból felfedezett Lauren Bacallt.

A pár négy filmet készített közösen (Hosszú álom, Key Largo, Sötét átjáró), a házasságuk 12 évig, Bogart haláláig tartott. Bacall egyedül maradt, de összetéveszthetetlen kisugárzása még évtizedek múltán is betöltötte a színházak és mozik nézőterét. Általában kerülte a rivaldafényt, a hagyományos fősodorbéli filmek helyett inkább különlegesebb produkciókban vállalt szerepet. A régi, klasszikus Hollywood egyik utolsó mementójaként részese volt a megújulás korának Sidney Lumet vagy Don Siegel oldalán, de idősebb korában is a különc rendezőket (Robert Altman, Lars von Trier) részesítette előnyben.

Lauren Bacall tegnap újra bekopogtatott Bogart ajtaján hogy megkérdezze, tud-e már fütyülni. Szép hosszú, kiteljesedett életet élt. Ikonhoz méltót. Nyugodjék békében!

bacall.jpg

Címkék

lauren bacall halottaink

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr16599853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ungverjaland 2014.08.13. 21:06:46

Szép hosszú életet élt. Nyugodjék békében!

(Illetve jó alkalom, hogy újranézzem pár filmjét.)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása