aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: frank (2014) Zalaba_Ferenc
2014. július 22. 14:40:00

Kategória: film 18 komment

Jon (Domhnall Gleeson) arról álmodozik, amiről a legtöbb zenész: ismertségről és elismertségről, hogy olyan dalokat írjon, olyan zenéket szerezzen, melyek nem csak népszerűek, de jók is. Hogy eme álmot hányan tudják a valóságban megvalósítani, azt nem kenyerünk kitárgyalni, mindenesetre Jon előtt felcsillan az önmegvalósítás lehetősége, mikor véletlenek furcsa egybeesésének köszönhetően a Soronprfbs nevű zenekarban találja magát, melyet Frank (Michael Fassbender), az excentrikus, folyton pörgő és kreatív lázban égő zenész vezet. S persze nem lehet elmenni ama tény mellett sem, hogy Frank egy nagy műanyag fejet visel, melyet soha nem vesz le. Soha.

A kérdés már csak az, hogy Jon megtalálja-e útját a kreativitás útvesz... Egy fenét, persze, hogy az, hogy leveszi-e Frank a fejét.

frank620.jpg

Erre a kérdésre tőlem hiába is várnátok választ. Bármennyire is vágyod a választ, és hidd el, ezzel nem vagy egyedül, hisz a film szereplői is szeretnének belátni az álarc alá, a kérdés tulajdonképpen mellékes. Igen, tudod, hogy Michael Fassbender rejtőzik a papírmasé felszín alatt, eme tudás viszont inkább elvesz, semmint hozzáad ahhoz az enigmához, melyet maga  figura jelent. Frank ugyanis nem egy függöny, ami mögé be kell lesni, hanem egy tükör, melyben saját egyéniségeddel (vagy annak hiányával) szembesülsz, meg még inkább egy katalizátor, amely beindít(hat)ja az alkotóvágyat.

Ja, tulajdonképpen ilyen felületes is lehet a Frank mondanivalója, de ez egyáltalán nem válik kárára, sőt, annak köszönhetően, hogy a címszereplő személyében és önkifejezésmódjában rejlő abszurditást egy külső, mondhatni normális ember tekintetén keresztül láttatja, szüzséje, élettere szélesebb közönséget is meg tud szólítani (talán nem meglepő, hogy a Mozinet a filmet szinkronnal is bemutatja). Meg aztán kell is a reális kapaszkodó - jelen esetben a banális, de egészségre ártalmatlan humor, helyzetkomikum és korrajz -, hisz a kreativitás gyakorta jár kéz a kézben az őrülettel. Azt bemutatni pedig legalább annyira embert próbáló feladat, mint abszolválása. 

A Frank nézése közben gyakorta felmerülhet az emberben a kérdés, hogy "ki talál ki ilyen baromságokat?", és mint minden őrült sztorira, úgy az életnek erre is van válasza: a Franket Frank Sidebottom figurája ihlette, akit Chris Sievey komikus talált ki saját bandája népszerűsítésére. A hihetetlenül optimista, lelkes és saját hibáival egyáltalán nem tisztában lévő karakter Sievey a The Freshies névre hallgató együttesének rajongója volt, ám rövid időn belül akkora népszerűségre tett szert, hogy önálló attrakcióvá vált. A film eredetileg biográfiának indult - egyik írója, Jon Ronson játszott Sievey zenekarában -, de végül csak inspirációként szolgált egy olyan figura megalkotásához, aki nem csak egy szám, hanem - mint említettem - tükör és katalizátor...

...viselője számára pedig még annál is több. És a film? Óda a zenéhez és a zenéléshez? Tisztelgés a művészetek és az önmegvalósítás szüksége előtt? Vagy csak egy szimpla kijelentés, mi szerint egyedül nem megy, zenész nem tud létezni hallgató nélkül, és fordítva? Miután az alkotókkal együtt te is lehámozod Frankről az abszurdot, te magad is szembesülhetsz a válasszal, ami talán egyszerűbb, talán bonyolultabb a kérdéseknél, talán drámaibb, és közel sem annyira megnyugtató, mint vártad, de semmiképp sem hamisan csengő.

Kövess minket facebookon és twitteren!

poster_frank_hun.jpg

Címkék

kritika **** kult comedy drama maggie gyllenhaal michael fassbender eurocinema domnhall gleeson

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr736533965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

isvaen 2014.07.22. 15:35:59

egy, azaz négy csillagos kasztban van a majmokkal? hüm-hüm.
akkor most vagy mindkettő mozi, vagy mindkettő film. de valami nem stimmel, mert a majmok ostobák és látványosak, szóval ez...

csgergo 2014.07.22. 20:47:46

A jövő hónap már így is anyagi csődbe fog jutni. Kártékonyak ezek az írások :P

ocse1917 2014.07.22. 21:33:37

@isvaen: Most tényleg az a bajod, hogy ez a film annyit kapott mint egy minőségi blockbuster?
Vagy szerinted kétféle osztályozás kellene? Egy a számodra minőségi szórakozásnak tartott filmeknek és egy a pórnépnek gyártott gagyiknak?
De tudod mit? Lefordítom neked.
Ez a film négy cápafog az ötből a bőrcsík nyakláncon.

isvean 2014.07.22. 22:38:54

@ocse1917: azért mert agyban nem fogtad fel a kommentemet, még nem kell egyből betámadni. vagyis de: épp azért, mert nem fogtad fel. bocs.
de segítek lefordítani, hogy megértsd: hol raksz össze egy ostoba cgi-mozit egy állítólag értelmes, kissé bohém és drámai mozival? gondolkozzál már, mielőtt beszólsz, fajankó.

ocse1917 2014.07.22. 23:19:33

@isvean: Magyarázd el légy szíves, hogy a hozzám hasonló fajankók is megértsék a te magasröptű gondolataid!
Kétféle pontozás kellene?
Vagy egyszerűen csak a bejegyzés írója kérje ki a véleményed, hogy ez most egy "egy ostoba cgi-mozi" és mondjuk a pontozás negatív skálán menjen, vagy egy "értelmes, kissé bohém és drámai mozi" és pozitív legyen a pontozás!?
Hüm-hüm.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.07.22. 23:26:16

@isvean: De tényleg, te hogy rakod össze a kettőt? Az egy dolog, hogy a Forradalom nem ostoba, de tényleg más kasztot képvisel, mint a Frank: az a nagy költségvetésű tömegmozik között négy csillagot érdemel, emez pedig a független, Sundance-kompatibilis, zsánerfüggetlen darabok között szintén négy csillagot. Na bumm. Beszélhetnénk a filmről?

isvaen 2014.07.23. 08:23:05

@Zalaba_Ferenc: az a baj a csillagozással, hogy egy big macre is adhatsz 4 csillagot, mert ízlett, ugyanakkor egy michelin-csillagos szufléra is adsz, mert az is. ezek szerint nincs különbség a kettő között.

én nem láttam a franket, de a fent leírtak és a visszajelzések alapján inkább hajaz egy michelin-filmre, mintsem egy junkfoodra. tehát a kettő kvázi ugyanolyan értéktartományban mozog, de ez lehetetlen, mert az egyik mozi, a másik film (bár a kritikában te a majmoknál épp az ellenkezőjét állítottad). szóval nálam a csillagozás egy rossz és félrevezető dolog. ez így ok?

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.07.23. 09:01:20

@isvaen: Helyén kell kezelni a dolgokat. Na, most már tényleg csak a filmről beszélgessünk, ha kérhetném.

isvaen 2014.07.23. 09:44:50

@Zalaba_Ferenc: te vagy a boss, úgyhogy persze.
bár megjegyzem, nehéz lesz, hisz legálisan még nem elérhető ;o)
a kritika meg remek és tartalmas! ;o)

Kovács Erzsébet 2014.07.23. 11:44:17

@isvaen: Nem idejétmúlta egy kicsit ez a különbségtétel magas- és tömegkultúra közt, filmben legalábbis?
A filmzenébe már bele tudtam hallgatni, egy-két klipet is lehet találni. Fassbender orgánumából szerencsére mit sem vesz el a műfej, a Men Who Stare At Goats-t nagyon bírtam, szóval asszem, tetszeni fog ez. :)
Pedig nem igen tudtam elképzelni, hogyan fognak olyan abszolút ezoterikus, szűk manchesteri jelenségből, mint Frank Sidebottom, a nagyvilág számára is befogadható sztorit faragni.

isvaen 2014.07.23. 11:52:49

@Kovács Erzsébet:
"Nem idejétmúlta egy kicsit ez a különbségtétel magas- és tömegkultúra közt, filmben legalábbis?"

Nem.

Sütemény1975 2014.08.05. 12:52:40

Engem tokeletesen meggyozott a kritika.
Arrol, hogy ez nem nekem keszult :)

Spawn85 2014.08.05. 13:04:24

@isvaen: "bár megjegyzem, nehéz lesz, hisz legálisan még nem elérhető ;o)"

Azt azért tedd hozzá, hogy Magyarországon. Mert én pl. láttam moziban a filmet Angliában.

Spawn85 2014.08.05. 13:06:39

Nagyon érdekes film volt ez. Úgyis mondhatnám, hogy beteg (de jó értelemben). :)
Fassnbender kb. élete alakítását nyújtja. De a többiek is zseniálisak voltak szerintem.

isvaen 2014.08.05. 13:59:11

@Spawn85: és én ennek roppant mód örülök. de hozzáteszem ha már hozzá kell tennem, hogy a cikk író tudtommal pesti illetőségű, és nem ficcent ki londonba, lásd will B 2 esetén. szóval illegálisan nézte meg/aaaavagy sajtóvetítésen (ami néha sokkal rosszabb, mint letölteni - akik járnak ilyen szarságokra, tudhassák).

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.08.05. 15:31:29

@isvaen: Nem értelek. Az ég világon semmi gond nincs a sajtóvetítésekkel. Sőt, ott a legkulturáltabb a közönség.

isvean 2014.12.24. 17:51:38

na, most hogy kijött, meg is néztem. percekre volt attól, hogy az éves top 10-embe dobjam, de...
nem. de közel volt.
szerencsére drámaibb film, mint vártam volna, vagy ahogyan azt sokan hiszik. volt még benne tartalék, kár hogy nem tolták bele. és vhol jó, hogy nem a zenélésről, zenészekről szólt, bár amit eljátszottak, nagyon inspiráló volt.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása