aeon flux

ready for the action now, danger boy?

forradalom a mozikban! Zalaba_Ferenc
2014. július 21. 13:00:00

Kategória: film 11 komment

A hétvégén példaértékű eseménnyel szembesültünk: a Cinema City, hazánk legnagyobb mozihálózata nem vette fel műsorára a nyár egyik legjobb kritikai és nézői sikerét. A majmok bolygója: Forradalom épp egy filmekben nem túl gazdag időszak lezárásaként érkezett, ráadásul ideális körülmények között: a VB véget ért, az emberek már túltették magukat az első kánikula okozta sokkon, és a Transformers is kezdte kitombolni magát, azaz a nép már ki volt éhezve egy újabb látványfilmre. Ennek ellenére a CC nem vette fel műsorára a filmet, amely így aztán Budapesten összesen 5, országosan pedig 45 moziban volt kénytelen érvényesülni... és sikerült neki!

Az InterComtól kapott friss és ropogós nézettségi adatok szerint ugyanis a Forradalom több nézőt vonzott, és ezzel nagyobb bevételt realizált, mint a három évvel ezelőtti első rész, melyet anno a Cinema City mozijaiban is vetítettek. A 30 kópián bemutatott Lázadás 2011 augusztusában a nyitóhétvégén 18.502 nézőt érdekelt, és végül közel 65.000 nézőig vitte, ezzel szemben a Forradalom - másfélszer ennyi, ám sok esetben sokkal problémásabban megközelíthető helyeken - 20.006 nézőt vonzott be, és 17%-kal nagyobb bevételt generált, azaz többeket érdekelt, mint az első rész.

Ebből a számból azt a megnyugtató következtetést vonhatjuk le, hogy nálunk sem feltétlenül csak moziba mennek az emberek ("Menjünk el este az Arénába/Westendbe/Mammutba/stb. moziba!"), hanem filmeket is néznek ("Nézzük meg A majmok bolygóját!"). Hogy a megegyezés hiánya miatt hány nézőtől esett el a forgalmazó és a kérdéses mozihálózat, azt csak jósolgatni lehetne, de míg egyik fél sem járt jól, gyanítható, hogy melyikük járt rosszabbul. 

Címkék

box office intercom gary oldman matt reeves cinema city jason clarke planet of the apes magyarvalosag box office hazai

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr906529165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fausto(tm) 2014.07.21. 13:28:43

Örülök a film sikerének, megérdemli!
Amúgy nem nagyon vagyok otthon az ilyen nézettségi adatokban, ez a ~20ezer nézős nyitás Magyarországon erősnek számít? Egy átlag sikerfilm mennyi nézőt szokott vonzani az első héten?

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.07.21. 13:35:06

@Fausto(tm): Nem különösebben erős sajna, de olyan rettenetesen rossznak sem mondható. Ha tippelnem kéne, azt mondanám, CC-vel együtt összejött volna akár 25-27.000 néző is, vagy még több (de a CC jóval többet vesztett annál az 5-7.000 plusz nézőnél, ugyanis jó néhányan elvándoroltak a rivális mozikba), ami még mindig nem lenne kiemelkedő, de mivel A majmok bolygója itthon nem volt és nem is lesz olyan népszerű, mint pl. a Transformers, az első részhez mért nézőnövekmény így is dicséretes lett volna. Jelen körülmények között még inkább az.

Fausto(tm) 2014.07.21. 13:46:39

@Zalaba_Ferenc: Köszi, így már mindent értek :)

skaven 2014.07.21. 13:58:02

ha megnezzuk hogy a ket cegnek mekkora eves forgalma van es abbol ez a film mekkora %-ot tesz ki, akkor azert lehet hogy nem a CC jart rosszabbul. (nem ismerem ezeket a szamokat, csak tippelni tudok) na meg a plazak is szarul jartak meg ezek az emberek esetleg meg ott is koltottek volna.
annyira nem kovettem, de kiderult itt barmi konkretum is a dologrol azon kivul hogy mindket fel sajnalkozott? honnan tudjuk hogy a CC volt itt a nagy osgonosz, vagy hogy ez az egesz szituacio ennyire fekete-feher?
a mozibajarason szerintem sokat nem fog valtoztatni, most elmentek a Corvinba az emberek, ettol meg kovetkezore nem fogjak automatikusan azt valasztani.

nem mondom hogy soha tobbet nem fog ilyen tortenni, szerintem most mindenki szamolgat a hatterben, aztan majd meglatjak. de egy film meg nem csinal forradalmat. :-p

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.07.21. 14:13:31

@skaven: Ha csak eme film bevételeit nézzük, akkor kijelenthető, hogy mind az IC, mind a CC bukott, a többi mozi meg nyert. Valószínűleg a CC bukott nagyobbat, ugyanis azoknak a nézőknek egy hányada, akik náluk nézték volna meg a filmet, elvándoroltak a rivális mozikba. És hogy a folytatás a kényszerű helyzet ellenére is több nézőt vonzott, mint az első rész, ezért az is kijelenthető, hogy nem kevés néző mozgott, illetve maradt otthon/vett jegyet valami másra, ha nem volt kedve nem CC-moziba menni.

Ebből a szempontból az másodlagos, hogy ki miatt hiúsult meg a megegyezés, viszont arra enged következtetni, hogy egyszeri vagy legalábbis nem túl gyakori dologról lesz itt szó, mivel a film nem bukott, mi több, egész szépen szerepelt, tehát nem feltétlen létfeltétel, hogy a CC is vetítése hasonszőrű társait. Habár kétségkívül nagyon fontos. :) A lényeg a lényeg: a jövőben mindkét fél arra törekszik majd, hogy megegyezzenek a forgalmazásról.

kaamir 2014.07.21. 14:37:12

Pécsiként külön gratulálok ehhez a cica-harchoz. Bár inkább dinoszauruszok ezek, mind a kettőnek már rég ki kellett volna halnia.

freddyD 2014.07.21. 17:17:34

Azért őszintén szólva, ez a 20.000 nem olyan izmos. Persze, körülményeket figyelembe véve lehetett ez volna sokkal kevesebb is, de én is tegnap néztem Corvinban és jó ha negyede volt csak tele a nagyteremnek

Jester. 2014.07.21. 19:11:01

Nincs ez a téma már nagyon túllihegve?

vanezígy 2014.07.21. 23:16:28

Ti kaptok pénzt az InterComtól ezekért a nettó reklámcikkekért, amiket "breaking" és hasonló oda nem illő szavakkal lihegtek túl?

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.07.22. 07:37:39

@vanezígy: @Jester.: Egyszerűen csak szívünkön viseljük a film sorsát, és ezért szoros figyelemmel kísérjük a hozzá kapcsolódó hercehurcát.

vprof 2014.07.22. 10:07:02

Mi a zalaegerszegi Art moziban néztük meg. A film harmadik vetítésén összesen öten voltunk. A vászon elég kicsi volt (66 férőhelyes a terem), ráadásul a lépcső is pont középen van. Nem a legideálisabb.

A film egyébként tetszett.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása