aeon flux

ready for the action now, danger boy?

tv-kritika: trónok harca - 4.évad [game of thrones - season 4] (2014) Németh Barna
2014. június 19. 08:25:00

Kategória: tv 21 komment

Mindenkinek megvan az a pillanat, amikor installál egy faszának tűnő RPG-játékot, majd órákkal később azon kapja magát, hogy még mindig a választott karaktere nevén agyal; és a kezdő fegyverzet kiválasztása még csak szóba se került? Pontosan így vagyok a Trónok harcával is, és ez az évad pedig különösen feladta a leckét. Ezernyi kapaszkodó, rengeteg emlékezetes pillanat, mégis úgy érzed, hogy még csak az elején toporogsz annak a nagy történésnek, amiről csak sejtéseid lehetnek.

gots4-1.jpg

Persze miért én panaszkodok, mikor az íróknak több ezer oldalból kell kimazsolázni mindazt, ami a képernyőn is működik. Teszik is a dolgukat, hisz az első rész kapcsán halálra dicsért összhang majdnem ki is tart a szezon végéig, mindössze két epizód rondít bele a képbe. De amíg odáig eljutottak, akadt hét, gyönyörűen felépített rész, csúcspontján az évad legerősebb jelenetével, Tyrion védőbeszédével.

Ahogy az már az évadnyitó részben érezhető volt, a Királyvárban kiépült hierarchiát meg kellett bontani, s mire elérkeztünk Joffrey esküvőjéhez, az alkotók már szépen megágyaztak a mindvégig hibátlanul működő Jaime-Tyrion kettős kimondott. kimondatlan szövetségének, akik nem csak támaszt találtak egymásban, de önigazolást is, miközben mindketten a saját beleső csatájukat vívták emberség, igazság és önnön állatias ösztöneik között őrlődve. Ez persze nem könnyű, mindkét testvér követett el első blikkre méltatlan, talán még George R.R. Martin mércéjével mérve is perverz dolgokat, nézőként mégis az volt az érzésem, hogy bár bemocskolt kézzel, mégis erős szövetségben, tiszta fejjel néznek a jövő elé.

Ha már páros, az évad másik aduász duója, Véreb és Arya között is szokatlan kapcsolat alakul ki. Ugyan a fővárosi szálat jellemző kavarás őket messze elkerülte, a nem kevésbé eseménydús körítés lehetőséget biztosított a karaktereik kibontására, és Véreb becsülettel végig is asszisztálta azt a folyamatot, hogy Arya igazi főszereplővé váljon. Így, mire felbomlik a kényszerű szövetség, Arya már nem az a sötétben halállistát mormoló kislány, hanem egy erős nő, aki felnőtt ehhez a világhoz. Bárcsak ugyanezt tudnám elmondani a nővéréről is, de a Sansát alakító Sophie Turner jelen pillanatban még mindig túl halovány ahhoz, hogy méltó társa legyen Kisujjnak, pedig a történet azon szálában is van spiritusz.

gots4-3.jpg

És ezzel sajnos el is érkeztem a második bekezdésben feldobott "majdnemhez". Rosszallásom első állomása Daenerys lesz, aki az évad elején már majdnem elhitette velem, hogy végre kitör ebből az irritáló hókirálynő szerepkörből. Úgy tűnt, hogy szerencsétlen szöszi kap néhány emberi vonást, vagy legalábbis alább száll a fellegekből, de már a szezon közepén is csak egy jégcsapnak is hideg fasiszta fapicsaként (aki nem úgy él, ahogy én akarom, az haljon meg) tetszelgett, hogy aztán a sorozat egyik legérzelmesebb jelenetét, a "gyermekeit" megláncolni kénytelen anya szerepét is úgy abszolválja, mint aki egy bennszorult böffenettel küszködik.

De még mielőtt rázúdítom minden haragomat, gyorsan továbblépek az HBO hülyeségéhez, hogy miközben minden korlátot áthágnak terhes nők felkoncolásával, vagy egy kis vérfertőző erőszakkal egy halott gyerek ravatalánál, közben ügyesen be is szorítják magukat eme korlátok közé. Oké, megértem, hogy ez a dugós-belezős attitűd védjeggyé vált, de néha már sok a jóból, de még ennél is bosszantóbb, hogy a nagy egészet is bilincsbe verik. Igen, megértem, hogy az utolsó percekre kellett tartogatni a nyolcadik rész nagy párbaját, de talán nem ártott volna úgy megoldani, hogy az előtte lévő negyven perc ne csak széteső időhúzásnak tűnjön.

És azt is megértem, hogy mindig a kilencedik epizódban van a nagy bumm, de ez most nagyon mellément. Elfogadom, hogy kellett már valami nagyobb látványelem, de részemről már túl vagyok azon, hogy elaléljak egy sötétben felvett csatától, legyen az akármilyen technikás. Jobb lett volna, ha van mögötte valami, de sajnos ez már az elején hamvába holt. Az az igazság, hogy a Fal eseményeit sosem tartottam központi fontosságúnak. Egyrészt azért, mert maguk az írók is sokat tartották a margón, másrészt mert hiányzott belőle az olyan erős és karizmatikus figura, mint mondjuk Tyrion, Jaime vagy Arya, de még csak Jon és Ygritte kapcsolatában sem láttam meg a tüzet. Így aztán a nagyjelenet jött és ment, az epizódnak pedig vége lett.

gots4-4.jpg

Ezer szerencséjük, hogy Stannis feltűnése még ha megkésve is, de súlyt és távlatokat adott ennek az egésznek; de ez már a szezonzáró rész érdeme, amely a két félresiklott közjáték után újra visszaadta az évad patináját, még ha Emilia Clarke fent említett inkompetenciája miatt nem is teljes fényében. Érdekes volt viszont Bran és csapatának erős jelenléte, ami viszont ismét rámutat a sorozat legnagyobb fenefenéjére. Ha az Éjjeli őrségről azt írtam, hogy a margón tartották, akkor Brant már egészen a lap szélére száműzték. Szegényekre tényleg nem jutott nagy szelet a nagy westerosi szappanoperából, így ez az egész finálé kicsit hirtelen jött, de legalább jó benyomást keltve.

Egy biztos, a következő etapra is maradt még muníció, olyan pedig nincs, amit ne lehetne megmenteni. Kicsit hagyni kéne az elvárásokat és sodródni a sztorival a maga tempójában. Pont úgy, ahogy az első hét rész tette, és nem lesz itt semmi baj.

gots4-2.jpg

Címkék

hbo **** fantasy adventure lena headey game of thrones emilia clarke peter dinklage tv kritika

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr626373133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exilis 2014.06.19. 08:37:40

A könyvek színvonala ettől a ponttól kezdett hihetetlen mélyrepülésbe, kíváncsi leszek a sorozat képes lesz -e ezt valahogy megúszni.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.19. 08:38:17

tök érdekes, nálam a 9. rész volt az eddigi összes (nem csak ennek az évadnak, az összesnek) a csúcsa.

Németh Barna 2014.06.19. 08:42:14

@doggfather: Én ezt tökéletesen megértem. De számomra sosem voltak ezek olyan jó karakterek, hogy úgy hasson rám az epizód, ahogy kellene. De ezt már leírtam :)

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.06.19. 08:56:16

Szerintem az évadnyitó rész kifejezetten gyenge volt, a 2. rész "csattanója" is kifejezetten súlytalanra sikeredett (közel sem volt olyan érdekes, megrázó, mint a vörös nász). Az uccsó két epizódot még nem láttam, de mindezek ellenére (!) is azt tudom mondani, hogy még mindig ez volt talán a legerősebb évad, fej-fej mellett a másodikkal.

Mondom ezt úgy, hogy a falas és a sárkányos szálat én sem komálom túlságosan.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.19. 09:10:33

@Németh Barna: bármennyire is éjszaka volt, meg feketeség végre volt egy rész ami tényleg csata volt, tényleg harcoltak.

És egy percig se untam a csatajeleneteket.

TomPowell25 2014.06.19. 09:12:22

Esetleges SPOILEREK, akik még nem látták az évadot, vagy minden részét, és a könyveket sem olvasták:
Mint a könyveket még nem olvasó (a következő évadig bepótolom eme hiányosságomat) részben egyet értek a leírtakkal: Branék szála teljesen hidegen hagy, Jon Snow-é meg pláne, és nem csak azért, mert tényleg érdektelen, hanem mert Kit Harrington a kiskutya szemeivel max a fangirl basenek szerethető, nekem egyenesen irritáló, és ebben nem csak a színész antitalentuma játszik közre, hanem maga a karakter is. Pont ezért hiába volt a nagy stúdió filmeket megszégyenítően kivitelezve a kilencedik rész, hiányzott az az igazi izgalom belőle, elvégre Jon Snow hol van egy Tirionhoz vagy Jamiehez képest komplexitást, motivációkat tekintve. Danerysszel hasonlóképp vagyok már második évada. Ez az említett jégkirálynő attitűd tényleg elidegeníti az embert az alapvetően érdekes változásokon keresztülmenő figurától.
Sansa ellenben szerintem abszolút kellemes meglepetés lett az évad végére, egy igazi túlélő vált belőle (Arya és a Véreb pedig ezt megelőzően is remek páros volt), Peter Dinklage-nek egy halom díjat jósolok a tárgyaláson valamint az utolsó epizódban nyújtott alakításáért, Pedro Pascal Oberyn Martelljének pedig valamilyen közönségdíjat, aki hosszú idő után a legérdekesebb karakter volt a szériában. És ha már itt tartunk: érezhetően az évad azt a struktúrát folytatta, hogy az adott rész 30-40 percig gördíti tovább a szálakat, itt-ott jobb pillanatokkal, aztán az utolsó percekben szépen pofán vágja a nézőjét (a tárgyalás, a párbaj). Mindent összevetve nálam ez az évad, ha nem is magasan, de az eddigi legjobb volt, ehhez mérten a legjobb fináléval, pedig Tywinról már tavaly ilyenkor tudtam.:)

AtomNyuszi 2014.06.19. 09:31:33

SorozatSPOILERES!
Csak én sajnáltam, hogy Tyrion lelőtte fatert?
Borzasztó kíváncsi lettem volna, hogy a kivégzésen/előtte tényleg elengedte volna a fiát vagy inkább hagyja veszni a közelmúlt eseményeinek ellenére is.
G.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.19. 09:38:30

Az a vicces, hogy az egész soriból engem csak a KingSlayer, meg a (P)Imp érdekel. A többi szál nélkül simán meglennék. :D

@AtomNyuszi: sajnálni éppen nem sajnáltam, de elnézegettem volna még az öreget.

Regggie 2014.06.19. 09:44:05

Nálam Tyrion monológja vitte a prímet a tárgyaláson, talán a 6. (?) rész végén. Ez, a Sakharov-által rendezett rész volt a legszínvonalasabb szerintem..hát igen, ő is a Maffiózókon "nevelkedett". :-) Az utolsó 2-őt tekintve nálam is elmaradt a katarzis, de korrekt és eseménydús befejezés volt azért.

Gallion 2014.06.19. 11:13:45

Bár nem teljesen értek vele egyet, jó kis kritika lett csak nekem fura, hogy a végén egyrészt azt mondod, hogy hagyni kéne hagy menjen a történet a maga tempójában elötte viszont felrovod amiért nem a kilences volt a nagy rész. A NAGY 9-es talán pont egy olyan kötöttség amitől épp ideje volt megszabadulni. Eleve kiöli az izgalmat a sorozatból ha a finálé elött úgyis tudod hogy menetrendszerüen valami sorsfordító jön. Szerintem jobb volt igy, hogy a nagy jelenetek szét voltak osztva az évadban.

Brannel az a legfőbb probléma, hogy Martin elfelejtett neki sztorit írni. Ahhoz képest hogy -sejthetően- később még irtó fontos lesz a szála, alig pár fejezete van. A sorozatkészitők még igy is költöttek neki némi plusz sztorit (a könyvben nem kapják el őket a Craster kunyhójánál lévő dezertőrök) csak hogy ne tünjön el teljesen.

Németh Barna 2014.06.19. 11:23:39

@Gallion: Nem, ők a kilencest szánták nagy résznek, csak éppen nekem nem volt benne semmi nagy. Ellenben alaposan megtörte a szezon ívét.

Szóval igen, hagyni kéne a sorozat saját tempóját. Ha a negyedik részben jön valami nagy, akkor oda kell tenni, ha a hatodikban, akkor oda.

Gallion 2014.06.19. 12:16:43

@Németh Barna: Hát ezt rosszul tudod. A készitők még az évad indulása elött elmondták a marketing célból kiadott Foreshadowing videóban hogy ez az évad más lesz mint a többi, nem a kilencesre lesz kihegyezve és el lesznek osztva a nagy jelenetek. Ezt aztán nem csak hogy több interjúban is elmondták, de úgy tűnt a szinészeknek is ki lett adva az ukáz, hogy most ezt kell mondani, mert akárhányszor mikrofon végre kapták az egyiküket mind ugyanezt hajtogatta.
Az mindenesetre biztos, hogy nem a legdrágább volt: a legtöbbet a tizesre költöttek.

Németh Barna 2014.06.19. 12:24:16

@Gallion: Mégis a kilencedik részt adták oda egyetlen történetszálnak, mégis az kapta a legnagyobb promót, mégis, mégis, mégis :)

Rodolfo63 2014.06.19. 23:54:16

az évad aranyköpése nálam a "The Kingslayer Brothers" volt Imptől :D

Gombperec hídlakó 2014.06.20. 10:21:10

Megmondom őszintén, egyre kevésbé tetszik sorozat, pedig az elején nagyon szerettem.
Egyrészt szerintem már látszik, hogy az öreg sapkás perverz (Martin) itt már kezdett kicsit kifogyni az ötletekből, és pont az teszi az egész történetet egyre kiszámíthatóbbá, hogy az egyes konfliktusokat mindig a néző/olvasó által legkevésbé várt módon oldja meg. Viszont már szerintem mindenki számít erre, ezért nincsenek túl nagy meglepetések (pl. !SPOILER! egy adott a párbajban egy átlag sorozatban tuti X nyerne, ezért itt az utolsó pillanatban Y biztos ki fogja nyírni X-et, és hát ugye pontosan ez is történik !endofSPOILER!).
totorohun írta is, hogy "A könyvek színvonala ettől a ponttól kezdett hihetetlen mélyrepülésbeA könyvek színvonala ettől a ponttól kezdett hihetetlen mélyrepülésbe", én enem olvastam a könyveket, de sajnos már most látszik, hogy a színvonal nem olyan, mint az első évad volt...

Ami pedig a sorozat képi megjelenítését illeti: 90% egy nagy LotR + Skyrim koppintás, a maradék 10% pedig teljesen öncélú és nagyrészt értelmetlen pucér nők + szex, aminek csak annyi értelme van, hogy az a réteg is nézze, aki csak a csöcsök miatt nézi a sorozatot.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.20. 11:20:14

@Gombperec hídlakó: én nem is értem, hogy minek is bele a pucér nők?!

Félre ne értsetek tetszenek meg minden, de így 2014ben ki az aki azért néz meg egy sorozatból akár csak 1 fél részt is, mert abban pucér nők vannak??

A net tele van pornóval ha azt akarok nézni akkor azt keresek, nem?

Ha meg nem lesz aki csak ezért nézi akkor meg majdnem fölös, nem?

Lécci ne az legyen a reakció, hogy b.zi-e vagyok. :D:D:D

Aszkéta 2014.06.20. 11:38:48

Sok dologban egyetértek a fenti kritikával, elsősorban a Daeneryst alakító Emilia Clarke színészi képességeivel (arról már nem is beszélve, hogy baromira illúzió romboló az ízes londoni akcentusa továbbá a ráadott ruháktól is besírna egy stylist).

Ettől függetlenül, ismerve George RR Martin munkásságát, olyan szál nincs a történetben, aminek később ne lenne valamilyen fontos szerepe, így nem jelenteném ki, hogy például a Falon történő események időhúzó jellegűek és irrelevánsak.

Inkább az HBO húzásai irritálnak olykor, pl, hogy egy olyan kiforrott karakter, mint Oberyn, miért keveredik homoerotikus jelenetekbe a vásznon, mikor a könyvben valóban egy kőkemény "vipera", és ahol szó sincs ilyen hajlamokról. A Jon - Ygritte szál is jó HBO szokás szerint túl lett spirázva, a könyvekben nem volt ennyire nyálas a kettejük kapcsolata, de hát ki kell szolgálni a sikongatós, pityergős tévé néző törzsközönséget is ugyebár.

Mindezeken túllépve a sorozat szerintem még így is zseniálisan össze van rakva, sok helyen ésszerűsítettek az amúgy monumentális könyv-sagán és azért igyekeznek a fő szálakat megtartani benne. És azért minden évadra megoldották eddig, hogy tartogasson meglepiket, még azok számára is, akik amúgy betéve tudják a könyvek összes eseményét, karaktereit, címerestől és kedvenc ételestől.

Ecco 2014.06.20. 12:17:01

@Aszkéta: Én a gyűrűk urából származó barna szemöldök szőke paróka kombótól kaparom a falat.

caseyjones 2015.01.31. 20:16:40

Én most tartok a sorozat felénél, azaz megnéztem már öt részt. Véleményem szerint Pedro Pascal remek választás volt Oberyn Martell szerepére, kifejezetten jól játszik. A magyar szinkronhangját is eltalálták (Zámbori Soma), tökéletesen passzol hozzá.

falcsabander 2015.03.28. 23:16:03

@caseyjones: köszönjük a hozzászólást, Zámbori Soma ! :)))) ;))))

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása