aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: madárpajzs Takács Máté
2014. április 13. 17:54:00

Kategória: film Szólj hozzá!

A Rio 2. és az Amerika Kapitány: A tél katonája ölre mentek egymással a hétvégén: az egy hete a legteljesebb mértékben kasszát robbantó képregény-adaptáció nagyot zuhant, esélyt adva a dél-amerikai madárseregletnek az első helyért folytatott küzdelemben; a péntek még többkimenetelűséget helyezett kilátásba, ám trónfosztás végül nem történt. Ezalatt az Oculus című horror nagyjából pénzre váltotta a bizalmat, míg Kevin Costner harmadik idei filmjével sem vágta vissza magát az élvonalba: a Draft Day című sportdráma 10 millió alatt ragadt.

captain_america2.jpg

> új filmek
2011 tavaszán a Rio szépen megszedte magát: 143 millió dolláros bevételét a mai, feszültebb animációs piacon már irigykedve néznék (főleg a mostanság csetlő-botló DreamWorks), és hasonló összegekre csak jól megalapozva tarthat számot egy-egy rajzolt versenyző is. A Blue Sky produkciós cég márpedig alap-lefektetésére apellál, ha nem épp mindjárt valami folytatáson ügyködik, mert hát a Rio 2. (hazai bemutató: már a mozikban) elkészülte nem is volt kérdés az első rész globális tarolása után. Az új résszel a Fox megtartotta a színpompás és zenés jellemzőket, jóformán az összes szereplőt, a folytatások működéséhez elengedhetetlen újdonságot pedig a helyszín megváltoztatása jelentette: a címszereplő város helyett a dzsungelben folytatódnak a 103 milliós kalandok. Tekintve, hogy A Lego-kaland kifutott, a Mr. Peabody és Sherman kalandjai meg a Muppets Most Wanted pedig koppantak, szabad volt a pálya a szárnyasok számára, és ha kicsit izzadva is, de sikerült megismételni az első rész rajtját. A 39 millió dollár kielégítő kezdet, arra mindenképpen elég, hogy jó hosszan elringatózzon a top 10-ben, lévén valamirevaló konkurencia az Így neveld a sárkányodat 2. júniusi bemutatójáig nem érkezik.

Tavaly sosem látott magasságokba emelkedtek a természetfelettivel operáló horrorfilmek –elég csak a Démonok közöttre és az Insidious - A gonosz házára gondolni–, ám idén az alműfaj gyengélkedik, hiszen a Parajelenségek: A megjelöltek és Az ördög ivadéka sem váltotta be a reményeket. Most az Oculus című, a torontói filmfesztiválon felkarolt para-mozi kapott lehetőséget, hogy valamicskét fordítson a helyzeten, ám ez leginkább kritikai fronton valósult meg – miközben a nézői visszajelzések ezt is csaknem a pokolba kívánják oly sok horrorhoz hasonlóan. A Relativity számára a 12 millió dollár dobogós helyezést hozott, és ez lesz a legkiemelkedőbb pont a film karrierjében, noha 5 milliós költségvetés mellett a 25-30 millió dollár, amire a tükörben rejtező gonosz körül forgó mű számíthat, önmagában cseppet sem mutat rosszul.

Kevin Costner karrierje már elérte a csak DVD-n szintet egy azóta el is feledett thrillerrel, idén mégis már harmadik filmjét mutatják be a mozik, pedig még csak április van. Az akció után egy testhezállóbb műfajban reménykedett a visszatérésben, Ivan Reitman rendezővel karöltve, ám a Draft Day című amerikaifutball-drámára nem voltak túl sokan kíváncsiak. 9.8 millió dollár került a Lionsgate eredménykijelzőjére, ami e sport mozgóképes megnyilvánulásainak sorában korántsem a legalja, de kétségtelenül, ennél jobban szoktak csúszni a tojáslabda dobálására oly fogékony tengerentúliaknál. A Pénzcsinálóhoz hasonlított film talán csak rossz hétvégét választott ahhoz, hogy a közönség elé lépjen, de sajnos sokkal inkább rossz főszereplőt – már ha a bevételi lehetőségeket mérlegeljük. Egyébiránt a kritikusok többsége elnéző volt a Draft Dayjel, és talán akad benne annyi szufla, hogy 30 millió dollár fölé lökdösse magát, nem hozva túl nagy szégyent a régivágású filmek és filmesek becsületére.

Bátor húzás volt a Sony Pictures Classics-tól, hogy országos játszótérre küldte a The Raid 2-t, tekintve, hogy ebbe az első résznek is beletört a bicskája két évvel ezelőtt. Az indonéz akció-folytatás közel ezer moziban pereg most, és alig egymillió dollárt gyűjtött hozzá két hét alatt felhalmozott párszázezréhez, szóval a harmatos mozinkénti átlagos bevétel láttán kijelenthető, hogy még a legutóbbi, igen szerény 4 millió dollár is nagy falatnak bizonyulna a folytatás számára.

> korábbi filmek
56.4%-ot zuhant az Amerika Kapitány: A tél katonája bevétele a nyitányhoz képest, vagyis az arányokat tekintve jobban alakult a második forduló, mint a Thor: Sötét világ és a Vasember 3. esetében. A Disney szuperhős-filmje 41 millió dollárral őrizte meg első helyét, tíz nap alatt pedig már csaknem 160 milliót kasszírozott – csupán 17 millióval kevesebbet, mint az első rész teljes pályafutása alatt.

> végszó & ami jön
A Rio 2. nem feszegette lehetőségeinek határát, de áprilishoz képest egy erős hétvégét biztosított az A tél katonájával karöltve; ami azt illeti, az esztendő 15. víkendjén még nemigen fizettek ki ekkora összeget a top 12-re az amerikaiak. Ezzel az optimista végszóval érdemes várni, mire lesz képes a Transzcendens a semmiből jőve, és hogy kell-e még egy keresztény dráma (Heaven Is for Real), még egy Wayans-féle horrorparódia (A Haunted House 2) és még egy Disney-féle természetfilm (Bears) a népnek.

cím
| becsült moziszám | nyitóhétvége-előrejelzés
Bears | 1600 | $6.5m
A Haunted House 2
| 2400 | $9.5m
Heaven Is for Real
| 2300 | $11m
Transzcendens
| 3400 | $23m

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1 1  Amerika Kapitány: A tél katonája
$41.4m $159.0m $170m
2 ú  Rio 2.
$39.0m $39.0m $103m
3 ú  Oculus
$12.0m $12.0m $5m
4 ú  Draft Day
$9.8m $9.8m n.a.
5 3  A beavatott
$7.5m $124.9m $85m
6 2  Noé
$7.5m $84.9m $125m
7 4  God's Not Dead
$4.5m $40.7m $2m
8 6  A Grand Budapest Hotel
$4.1m $39.5m n.a.
9 5  Muppets Most Wanted
$2.2m $45.7m $50m
10 7  Mr. Peabody és Sherman kalandjai
$1.8m $105.2m $145m

Címkék

sport fox horror box office animation drama action kevin costner sequel lionsgate captain america asian cinema children movie

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr176025829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása