aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: the raid 2 (2014) Cseh Dániel
2014. április 12. 23:00:00

Kategória: film 28 komment

A nagy szavakkal olykor könnyedén dobálózó kritikusok örök átka, hogy, akár a farkast kiáltókat, őket sem veszik komolyan, még ha valóban indokolt is a szóhasználat. Végignézve a plakátokon ma minden elképesztő, zseniális, forradalmi. Minden egyes film új időszámítás az adott zsáneren belül, az évtized, de legalább az év filmje, mestermunka és remekmű, még ha jó érzésű ember évente, ha egy, a fentiekre méltán rászolgáló alkotással találja is szembe magát. Nem csoda hát, ha e sorok írója a példátlanul egybehangzón pozitív kritikai fogadtatás ellenére is tisztes távolságból figyelte a The Raid 2 közeledtét, hiszen éppen az előzmény volt ékes bizonyítéka, milyen kiábrándító is forradalminak beharangozott film helyett egy tisztességes munkát látni.

theraid205.jpg

Bár valóban képes volt addig nem látott minőségű akciójelenetek tömegét felmutatni, felskiccelt karaktereivel és bárgyú fordulataival a forgatókönyv útját állta a külföldi sajtó által ígért zseniális végeredménynek. Impresszív, kreatív koreográfia, kiváló zene és a látványos akciók esetében nélkülözhetetlen tisztességes operatőri munka, de semmi más nem volt a The Raid, a fogadtatás és a bevétel azonban lehetővé tette, hogy Gareth Evans ismét kamera mögé álljon. Sok pályatársával ellentétben megtanulta a leckét, és a nagyobbat, többet, hangosabbat elv használata helyett mindenek előtt egy több, mint tisztességes forgatókönyvet tett le az asztalra. Bár a beépülő rendőr történetét ezer módon elmesélték már, Evans higgadt, kimért, intelligens stílusa friss szájízt hagy maga után.

Az első rész megpróbáltatásait túlélő Rama fájdalmasan életszerű helyzetben találja magát, tovább kényszerül ugyanis menekülni azok elől, akinek a levesébe beleköpött. Az egyetlen kiutat egy nem hivatalos rendőri csoport által szervezett beépülés jelenti, amihez először börtönbe kell kerülnie, hogy aztán az alvilágot mozgató család kegyeibe férkőzve buktasson le korrupt rendőröket. Csorba esik azonban a terven, így a keserves börtönévek után a családjától elszakított Rama egy, a két alvilági család által fenntartott kényes egyensúlyt megbolygató titokzatos harmadik által gerjesztett hatalmi harcok közepén találja magát. Az ázsiai rendőrfilmekre oly’ kiválóan jellemző kimért történetmesélés sem unalmas pillanatokat, sem bazári fordulatokat nem tartogat számunkra a 150 perces játékidő alatt.

theraid202.jpg

Ami tehát nem működött az első részben, hibátlanul működik a folytatásban. Számolatlan karakter, kiváló motivációk, jellemrajzok, logikus lépések, kényes hierarchia, tomboló érzelmek, olyan luxuscikkek, amikre nincs is feltétlenül szüksége a zsánernek. Amit azonban Evans az akciófilmek szerelmesinek tartogat, az túlmutat mindenen, amit valaha emberi szem látott, és emberi agy képzelni mert. A felszisszenő nézőtér történelem, az ember önmagáról megfeledkezve ordít fel, takarja el a szemét és borzong bele abba, amit lát, soha nem látott nyersességgel, önmagáról az öncélúság vádját mégis levető módon reped a csont és szakad az izom, a golyó nem válogat, a hős nem sérthetetlen. Senki sem az.

Az előzményt olykor megfojtó mennyiségű akció a zsáneren belül monumentálisnak számító játékidővel bíró folytatásban sokkal egészségesebb mértékben van jelen, akkor azonban kegyelmet nem ismerve emeli az égbe a pulzust, hideg verítéket, elálló lélegzetet és a filmszínházak világától távol álló delírium állapotát kínálva mellékhatásként. A minden eddigire rálicitáló akció az egészen kiváló forgatókönyvvel, gyönyörű fényképezéssel és a drámát épp’ úgy, mint a lüktető akciókat hibátlanul szolgáló zenével két és fél órán át, botlást nem ismerve teremt egy megállíthatatlan, lélegző komplexumot, amire semmilyen dicséret, semmilyen elismerés nem elég. A The Raid 2 a zsáneren belül olyan filmtörténelmi jelentőségű közelségben jár a tökéletességhez, ahol előtte még senki.ae5csillag.jpg

The-Raid-2-Australian-poster_JPG.jpg.jpg

Címkék

kritika ***** thriller drama action martial arts sequel asian cinema gareth evans

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr546024059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eddard · www.panagia.hu 2014.04.12. 23:18:23

Azta. Holnap látni akarom...

CyrusRamsey 2014.04.12. 23:21:03

ezt hol lehet látni idehaza? :O

Cseh Dániel · http://aeonflux.blog.hu/ 2014.04.12. 23:26:15

@CyrusRamsey: A jelen állás szerint egyelőre sehol, Londonban volt szerencsém megnézni, egyelőre egyik magyar forgalmazó sem jelezte, hogy tervezné bemutatni.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.04.12. 23:35:35

Ja, hogy 5 pont? Akkor biztos jó. K***RA LÁTNI AKAROM!!!!

skaven 2014.04.12. 23:39:35

nabasszameg, pedig nagyon gondolkodtam rajta hogy elmegyek ra. :(
remelem jol sult el a prescreening es fog majd meg menni a cineworldben.

McCl@ne 2014.04.12. 23:52:37

Minden idők egyik legszomorúbb írása, egyben legjobb hangulatkeltése is.

LasDen 2014.04.13. 00:40:55

Én mai napig nem értem az első részt övező rajongást. Számomra egy végtelenül unalmas és bárgyú film volt. Semmi kiemelkedőt nem véltem felfedezni benne. Így ezen új rész egekig magasztoló írása újfent jelzés értékű számomra, hogy megint csak egy túl értékelt szemét lesz (bele lehet kötni, de én véleményem). Megnézem majd egyszer, aztán meglátjuk mennyire jött be...

McCl@ne 2014.04.13. 08:23:09

@LasDen: Cikket nem olvastad el, ugye? :)

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2014.04.13. 08:29:47

Jól sikerült cikk. Még az is lehet, hogy esélyt adok a folytatásnak az első rész okozta csalódás ellenére. Mondjuk van kb. 1% esély rá, hogy mozikba kerüljön nálunk. Már az első részt is alig néhány mozi tűzte műsorra, pedig a forgalmazó szinkront is csinált hozzá.

MrHeroicBloodshed 2014.04.13. 09:18:00

DVD/VOD/egyéb megjelenésről valami hír? Sürgősen látnom kell ezt a filmet, mert egyszerűen vele kelek és fekszek és nem tudok más filmeket nézni, mert állandóan a Raid 2-őn kattog az agyam. )

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.04.13. 09:30:53

Ez az a típusú film, amely eleve csak egy vékonyabb réteget érdekel errefelé, és ők is sokkal hamarabb kattintanak a download gombra, mint hogy jegyet váltsanak rá. Nálunk pedig már egy hasonló kategóriájú Schwarzenegger-film is elkerüli a mozikat, nem hogy egy Iko Uwais-film. Hogy ki? Hát ja.

Szóval ahogy @MrHeroicBloodshed mondja: hol van a DVD/BD/VOD-megjelenés? (Ezért remélem, a második rész képe elfogadhatóbb lesz BD-n, az elsőé ugyanis botrány.)

Atkakukac1989 2014.04.13. 09:53:48

Valamilyen egészséges középutat kellene találni, hogy a kisebb, de jó külföldi visszhangot elérő filmek nyugodtan eljussanak a hazai vászonra. Amíg egy-egy francia filmnek (nem tudom miként) kb. hetente van premierje, addig egy távol-keleti filmet meg behoznak szökőévenként egyszer. Pedig a kortárs rendezők Johnnie To, John Woo filmjei simán érdemesebbek a figyelemre, mint egy francia romkom.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.04.13. 10:00:22

@Atkakukac1989: Az lehet, de valószínűleg drágábbak, kevesebb embert érdekelnek, és még EU-s támogatás sincs rájuk.

Gőbölös Ákos · http://filmek.kepregeny.net 2014.04.13. 10:13:52

Fasza cikk lett, erősen hangulatkeltő és megadja a filmszerető embernek a "mikornézhetemmármeg?!" érzést.
Sajnálatos, hogy moziban nem lesz, de talán majd DVD-n megjelenik...

Atkakukac1989 2014.04.13. 10:25:53

@Zalaba_Ferenc: Erre kellene valami jó megoldás. Mert eléggé szomorú, hogy csak 1-2 ország címeiből lehet csak táplálkozni.

Az meg, hogy kit mi érdekel, hát... az fogja érdekelni az embereket, amit kapnak. Ez így szokott lenni.

Spawn85 2014.04.13. 10:57:00

Én éppen a héten láttam az első részt DVD-n, valóban korrekt kis akciófilm egy nem túl bonyolult történettel.

Ezt a folytatást pedig tegnap volt szerencsém megnézni moziban (szintén Londonban) és egyetértek a leírtakkal. Nekem is jobban tetszett mint az első rész.

@LasDen: "Így ezen új rész egekig magasztoló írása újfent jelzés értékű számomra, hogy megint csak egy túl értékelt szemét lesz (bele lehet kötni, de én véleményem). Megnézem majd egyszer, aztán meglátjuk mennyire jött be."

Ezzel az a baj, hogy ha eleve úgy állsz hozzá, hogy megint egy túlértékelt szemét lesz, akkor biztos, hogy nem fog bejönni.

Egyébként egyik haverom panaszkodott, hogy a Sabotage mellett ezt sem mutatják be a magyarországi mozik, szóval ez van.

Bérgyilkos Bohóc 2014.04.13. 12:22:23

@Spawn85: "Ezzel az a baj, hogy ha eleve úgy állsz hozzá, hogy megint egy túlértékelt szemét lesz, akkor biztos, hogy nem fog bejönni."

Nézőpont kérdése. Ha alacsony elvárással ülök be egy filmre, akkor általában sokkal jobban tetszik, mintha lelkesen, fiktív elképzelésekkel állok neki egy filmnek. Utóbbi esetekben sokszor keserű szájíz vagy csalódás a vége.

Mellesleg sosem értettem, egyetlen kritika, egyetemes igazságként való értelmezését. Van ahol egy nézhető, közepes filmként ítélik meg a filmet. Linket nem adok, bárki rákereshet milliónyi reviewra. Úgy értem vicces, az a lelkesedés, ahogy egy pozitív kritika után a legtöbben már biztosak benne, hogy jó film lesz, ugyanakkor ha egy másik kevésbé lelkes - ám szintén létező - kritikát olvastak volna, akkor azt kommentelték volna, hogy "kár érte".

McCl@ne 2014.04.13. 12:33:45

@Bérgyilkos Bohóc: A "biztos, hogy szar lesz" és az "alacsony elvárások" gondolom nem szerinted sem számít egy kategóriának, ugye? :)
Egyetlen pozitív kritika lenne? :O
Én itt több, mint százat látok:
www.rottentomatoes.com/m/the_raid_2/
Az emberek nem egy kritika után hiszik azt, hogy jó a film. A kritikák 80%-a dicséri, és ezeknek legalább a szintén 80%-a keményen ömleng is. Itt már gyanús lehet, hogy van alapja. Szerintem.

Spawn85 2014.04.13. 13:38:41

@Bérgyilkos Bohóc: Ahogy az előttem levő is írta, az, hogy alacsony elvárásaid vannak vagy hogy úgy ülsz be a filmre, hogy ez is ugyanolyan szar lesz mint az első, azért különböző hozzáállás.

Én úgy gondolom ha valaki úgy ül be egy filmre, hogy na ez tuti szar lesz, akkor neki az is lesz, mert eleve már úgy nézi a filmet, hogy hol tud majd belekötni.

Meg persze van az a kategória is aki csak azért szaroz le egy filmet mert a többségnek tetszik. A viccesebb verziója aki ezt úgy teszi, hogy ő maga nem is látta. :) (A "Meg sem nézem mert tudom, szar" jellegű hozzáállás)

A kritikákkal én úgy vagyok, hogy elolvasom, kommentlegetek egy-két blogra de alapvetően én nem kritikák alapján döntöm el, hogy mit nézek meg. (Jó igaz, most speciális helyzetben vagyok mert mióta mozibérletem van, gyakorlatilag nem is válogatok, megyek mindenre szinte .)

Repce Manó 2014.04.13. 18:24:41

Én is úgy kezdtem el nézni a Kick-Ass-t, hogy szar lesz, utálni akarom, mert nem értettem a hype-ot körülötte és nem érdekelt a film sem... majd két órával később azt mondtam, hogy ez az év legjobb filmjei között van, sőt saját listámban az első helyre tettem az adott évben, ha nem a másodikra.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.04.13. 20:39:21

@Spawn85: Szerintem pusztán nyitottság kérdése. Tavaly legalább 15-20 pozitív és negatív csalódásom volt úgy, hogy éppen az ellenkező koncepcióval ültem be rájuk. De meggyőztek.

Mondjuk aki már előre úgy áll hozzá, hogy "egy túlértékelt szemét lesz", az eléggé menthetetlen, szóval a konkrét esetben szerintem alapvetően igazad van.

MrHeroicBloodshed 2014.06.22. 13:47:00

a kritikák nem hazudtak, ugyan nem minden elfogultség nélkül, de minden bizonnyal az év egyik legjobb filmje, tuti helye kell legyen majd a listákon.

az akciójelenetek valóban olyanok, amilyeneket emberi agy képzelni se mert (azt meg pláne nem lehet elképzelni ezek után, hogy a harmadik részben mivel lehetne rálicitálni a látottakra), de amit külön kiemelnék, az a rendezés - Evans elképesztően sokat fejlődött, mint rendező (és mint forgatókönyvíró is), az akciójeleneteket leszámítva is remekel ... egyre közelebb egy blockbuster levezénylése? (inkább ne!!)

Az pedig egyértelmű lett, hogy egy bepöccent Rama-nak egy felturbózott Avengers-team se tudná útját állni :)

Hammer Girl & Baseball Bat Man spin-offot még z idén, ha lehet!!

hülye barom 2014.06.29. 00:52:47

Szépen rendezett/fényképezett, jól koreografált, csodás kaszkadőri munkával megáldott, e szempontból 5/5. Az állítólagosan remek történet: 2/5, de inkább 1,5 az ásításba fulladó unalomig ismert fordulataival. Akkor inkább az első rész faékje, ott indokolt volt a lőfegyver nélküli zúzás, itt meg... Pár jelent kivételével: végtagjainkkal és barkácseszközökkel gykunk, mert csak. "Szimpla akciófilm"-rajongóknak, kaszkadőröknek és harcművészeknek persze kötelező darab, ellenben aki az első részt úgymond felülmúló igazi drámaiságot is vár, az most felejtse el az igényeit.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.07.10. 08:56:59

Az akció csonttörő, a koreográfia kegyetlen, ám a szünetekben tele van agyzsibbasztó pózőrködéssel és klisészótárból merített párbeszédekkel. Még szerencse, hogy ez utóbbit könnyen el lehet felejteni, az előbbieket viszont nehezen. Iko Uwais elképesztő harcos, de színészként csak küszködik, és az a karizma is hiányzik belőle, ami pl. Bruce Lee-t magasba emelte. Evans fantasztikus direktor, és biztos rendesen kapja az ajánlatokat Hollywoodból: esetleg beszélhetne egy-két forgatókönyvíróval is.

Nyílméregbéka 2014.09.14. 23:48:58

Egy kicsit tulzásnak tartom a kritikában írt felmagasztalást. Kétségkívül egy remek távolkeleti akciófilm, annak minden erényével és hátrányával. Remekül komponált képek, nyers brutalitás az akciókban de mind ezt nem öncélúan, szépen koerografált verekedések, de ugyanakkor klisékkel teli gyengécske, néhol egy kicsit - az európai szemnek nehezen megkülönböztethető kataktereknek hála - zavaros történet, rossz színészi alakítások. De összeségében egy jó film. 8/10

Unio 2014.10.13. 16:39:00

Az első rész számomra csalódás volt. Tudom írták/mondták, hogy ne várjon sokat az ember tőle mert történet és fejlődő karakterek nincsenek benne, de még így se tudtam befogadni. Talán bennem volt a hiba akkor, talán fáradt voltam, nem tudom de tény, hogy nálam max egy gyenge közepes volt. Az akciójelenetek tényleg jók voltak, 1-2 résznél fel is zizzentem, hogy ez mekkora stb.. de még így se adta. Mondjuk nálam egy jelenet se maradt meg amit meg tudnék idézni, talán majd újranézem a második részel együtt.

Mindenesetre ez a kritika felcsigázott, hogy a folytatást megnézzem, de azért inkább nem várok semmit, hátha majd úgy ütni fog :).

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása