aeon flux

ready for the action now, danger boy?

pilotmustra 2014 #5 Németh Barna
2014. március 09. 10:10:00

Kategória: tv Szólj hozzá!

Az Oscar-szezon miatt kissé háttérbe szorultak (bocs!), de most felzárkózás gyanánt zengedezek kicsit az elmúlt hetek friss pilotjairól. S ha már Oscar, épp időben érkezett meg a kétszeres Oscar-díjas Alfonso Cuarón új rendezése, amelyhez J.J. Abrams asszisztált, miközben a Sundance Channel főszerepet adott Jason Momoának, ugyanakkor elkészült Nick Hornby kultregényének sorozatváltozata is, Christian Slater pedig Steve Zahn oldalán veti be a jó öreg Jedi-elmetrükköt. 

believe-red-road.jpg

The Red Road
sz.: Martin Henderson, Jason Momoa, Julianne Nicholson, Tamara Tuine, Kiowa Gordon

Miután tavaly produkciós partnerek voltak az év egyik legjobb sorozatában (Top of the Lake), joggal vártam, hogy a Sundance Channel új, krimi-zsánerbe bújtatott drámája ezen a nyomvonalon halad majd tovább. Azt már akkor tudni lehetett, hogy bátorságból nem lesz hiány, mikor Jason Momoát tették meg főszereplőnek egy olyan környezetben, ahol nem csak hümmögni és izmozni kell. Szó se róla, Momoa meg is hálálta a bizalmat. Ugyan világklasszis alakítást nem nyújt, de tisztességesen megoldotta a feladatát, ami máris több, mint amennyit kinéztem belőle.

Az egykori Drogo egy börtönből frissen szabadult elítéltet játszik, aki hosszú távollét után tér vissza szülőhelyére, egy indiánok és fehérek által vegyesen lakott kisvárosba. Anyja hallani sem akar róla, de mostohatestvérében (valójában anyja nevelt fia) van némi renegát szellem, ő kezd közeledni a férfihoz. Kiderül, hogy a fiú titkos (és tiltott) viszonyt folytat a helyi seriff lányával, ami feszültséget okoz a két család között, ráadásul egy fehér egyetemista fiúnak is nyoma veszik, ami még jobban felforgatja az amúgy sem idilli környék közhangulatát.
Első blikkre azt gondoltam, hogy faji ellentétek kerülnek majd felszínre, de a puszta rasszizmuson túl a széria ennél mélyebben gyökerező, részben személyes, részben társadalmi különbségekből adódó konfliktusokat is kínál.

Mindenkinek megvannak a maga sérelmei a múltból vagy a jelenből, és ezzel a helyzettel már nem nagyon tud mit kezdeni a gárda. Kétségtelen, hogy a karakterekkel tisztességesen bánik, de a történéseket borzasztóan rossz ütemben adagolja. Sok mindenen hosszan elidőz, míg más tényeket épp csak megemlít. Ennek az lett az eredménye, hogy az így-úgy felvázolt történetből nem igazán állt össze egy kerek egész, de még csak azt sem tudnám megmondani, milyen úton halad majd tovább a The Red Road. Az biztos, hogy az alkotóknak rendet kell tenniük a fejükben, meg kell találniuk az alaphangot és szorosabban kell fogniuk a gyeplőt a fő szál körül, ha nem akarják, hogy az egész káoszba fulladjon. 

Mind Games
sz.: Steve Zahn, Christian Slater, Gregory Marcel, Wynn Everett, Katherine Cunningham

Kyle Killen az Awake és A hódkórós forgatókönyvei után most talán közönségbarátibb vizekre evezett, de próbálkozása az érdekes felütés ellenére is csak fél siker. Adott egy testvérpár: egyikük nagyszerű pszichológia-professzor, de bipoláris, a másikuk pedig csalásért ült börtönben. Néhány másik fickóval összeállnak, hogy pénzre váltsák pszichológiai és emberismereti készségeiket úgy, hogy pusztán tudományos módszerekkel manipulálják a klienseik által kiszemelt személyeket.

Az első részben egy biztosító munkatársát kell "meggyőzni", hogy cége finanszírozza egy biztosítás nélküli tinédzser műtétjét úgy, hogy az ne jöjjön rá a manipulációra. Röpködnek a szakszavak és az elméletek, de mindezt abszolút fogyasztható és szórakoztató módon tálalják. Viszont akármennyire is viccesek és érdekesek is az ügy megoldásának részletei, nálam a karaktereken elbukott az egész. A bipoláris testvért játszó Steve Zahn alaposan túljátssza az egyébként is nehezen elviselhető figuráját, miközben a klisékből épült báty háttértörténetén keresztül még egy kétdimenziós ex-feleség is bejön a képbe. Ha valaki túlteszi magát ezeket, jól fog szórakozni, de nekem sajnos nem sikerült.

Believe
sz.: Jake McLaughlin, Jamie Chung, Delroy Lindo, Kyle MacLachlan, Johnny Sequoyah

Az Alfonso Cuarón és J.J. Abrams nevével fémjelzett sorozatból már a tavalyi comic-conon megszellőztettek egy jelenetet (lásd a lenti trailer első jelenetét), amely - mint az most kiderült - a széria nyitójelenete. Akárcsak akkor, most is tátott szájjal bámultam ez technikailag tökéletesen kivitelezett munkát, de szerencsére az egész, Cuarón által rendezett pilot magán hordozza a friss Oscar-díjas direktor kézjegyét.

Ami még ennél is jobb, hogy nem csak vizuálisan, de felépítésében is nagyon rendben volt ez a bevezető epizód, pedig a történet legtöbb eleme ordít a középszerű megvalósítás után. Adott egy különleges képességekkel megáldott kislány, akire néhány rossz arc rá akarja tenni a kezét, hogy a saját hasznukra fordítsák az erejét. Persze van egy másik csapat, akik védelmezik őt, legújabb "nevelőszülőnek" pedig egy szökött fegyencet választanak.

Az alkotók most voltak olyan jók, hogy nem valami gimmickre, sem egy hosszú évekre nyújtható titokra alapozták a szériát, sőt, a legtöbb információt már ebben a részben kiosztják. Azért persze még maradt leleplezni való későbbre is, de a sztori fő vázát ez a macska-egér játék, valamint a két fő karakter közötti kapcsolat alakulása határozza majd meg. Valószínű, hogy minden epizódban lesz majd egy csak arra a részre kiterjedő történetszál, de az első ilyet szépen beépítették a fő cselekménybe, így nem hatott sem idegenül, sem a dinamikát nem törte meg.

Ugyanakkor muszáj megemlítenem, hogy a kereskedelmi tévés elvárások nyomai is fellelhetők a szérián. Néha érezhetően finomítani kellett a dolgokon, de ez talán még belefér. Azt viszont tagadhatatlan, hogy néhány női karakter csak azért lett nő, hogy a kromoszóma-mérleg kiegyenlített legyen. Ezt nem kéne. Tessék írni olyan női szerepeket, ahol funkciója is van ennek. De ha ez lesz a legnagyobb baj, még úgy is jók vagyunk.

További pilotok:

About a Boy 
Nick Hornby kultregényének adaptációja, de leginkább továbbgondolása amerikai környezetben. A szereplők eladják a show-t, de az eredeti humorát ne keresd!

Growing Up Fischer 
Igaz történet alapján egy elvált szülőpár gyerekeiről. Az apa vak, az anya megújul, a vicces szituációk helyett pedig inkább at aranyos pillanatok dominálnak.

Mixology 
Egy este egy bárban, mindenki párt keres. Van néhány poén, de valami plusz is kéne, az meg nincs.

Janet King 
Ügyvédes sorozat Kanadából, a létjogosultságát még keresem.

Edge of Heaven 
Tipikus brit komédia, és most a "tipikus"-on van a hangsúly. A műfaj elkötelezett rajongói eltehetik ínségesebb időkre, de jobb ha keresnek valami mást.

Star-Crossed 
District 9 tiniknek, szerelemmel, konzumintrikával és persze címlapra rakható színészgárdával.

Remedy 
Szappanoperai elemekben bővelkedő kórházsorozat egy családról, amelynek tagjai a hierarchia különböző fokain állnak. Nem érdekes.

Címkék

tv show nick hornby jj abrams alfonso cuaron jason momoa tv trailer tv kritika pilotmustra

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr65845923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása