aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: a túlélő [lone survivor] (2014) Zalaba_Ferenc
2014. február 05. 14:05:00

Kategória: film 21 komment

Négy katonát leraknak Afganisztánban az ellenséges vonalak mögött. A feladatuk: likvidálni egy hírhedt tálib-vezetőt, csakhogy rövid időn belül két olyan problémával szembesülnek (morálissal és izé... számmisztikaival), melynek köszönhetően hamarosan vadászokból űzött vadakká válnak.

Az előzetes alapján úgy tűnt, hogy ez a film csak annyira lesz nívós, mintha valaki filmre vett volna egy elszabadult paintball-versenyt, és ugyan A túlélő sztorija valóban alig több egy patrióta lózungokkal és "mondd meg a feleségemnek, hogy szeretem" sztereotípiákkal megpakolt paintball-versenynél, de mielőtt a valós eseményekre hivatkozva felhördülnétek, gyorsan jelzem, hogy a bézik szüzséhez olyan zsigeri kaszabolda társul, melyhez foghatót utoljára a Ryan közlegény megmentése és A Sólyom végveszélyben tálalt fel.

Az éltető kritikák és a brutális közönségsiker mellett A túlélőben az a legjobb, hogy minden egyszerűsége, narratív sivársága ellenére benyel, pedig emberek helyett hőstípusokat látsz a vásznon: olyanokat, akik még a hétköznapi bullshitelés közben is nagyokat mondanak, a harcok során pedig természetfölötti attribútumokkal ruházódnak fel, akiket egyszerűen nem lehet megölni, vagy csak nagyon-nagyon-nagyon nehezen. Mindez részben Berg érdeme (aki ezért a kicsike filmért vállalta el a Csatahajó rendezését, melynek amerikai bevételét jócskán lepipálta), aki bámulatos intenzitással prezentálja a harcokat.

Paul Greengrass neve ugorhat be az embernek először, teljesen jogosan, csakhogy itt a kamera statikusabb, ugyanakkor a brutális vágás, meg a helyenként bedobott FPS-nézet miatt az epilepszia eshetőségét így sem lehet kizárni. No de nem is ez a lényeg: Berg technikai csapatának hála ott lehetsz ebben a miniháborúban, és hangozzon ez bármekkora klisének, de körülötted pattognak a golyók (húzd be a nyakad), te is beszívod a port (vegyél lassú, mély levegőt), te és érzed a vér ízét a szádban és neked is fáj minden találat, minden zúzódás, amiből rendesen kijut a srácoknak. Ott vagy velük, egészen a leges-legutolsó lélegzetvételükig. Dicséret illeti a hangvágást, a hangkeverést (Oscart nekik), a vágót és az operatőrt, valamint az olyan ritkán megénekelt hősöket is, mint Gregory Nicotero, aki fájdalmasan szép sebekkel, vágásokkal és egyebekkel szórta meg a fiúkat.

Kár, hogy ezt a brutális közelséget a film utolsó harmadában már nem sikerül fenntartani, amikor is néhány új szereplő mellett újabb morális tényezők is belépnek, amihez jön egy kis politikai vállveregetés, meg az a fajta patriotizmus, amely tipikusan amerikai, és amely sajnos eltávolít magától az embertől. Pedig ha csak a feliratok alatt pörgő megemlékezések alatt tudnál csak fellélegezni, akkor ez utóbbiakat sem feltétlenül éreznéd soknak.

Kövess minket facebookon és twitteren!

Az új pontozási rendszerről itt olvashatsz.

Címkék

kritika *** drama action mark wahlberg eric bana emile hirsch peter berg ben foster taylor kitsch war movie

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr25799776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Németh Barna 2014.02.05. 14:52:59

Egyszer összeírom egy éves viszonylatban, hogy hány filmnek cseszték el a befejezését a kötelező körök miatt :S

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.02.05. 14:55:24

@Németh Barna: Azért azt meg kell jegyezni, hogy ezt a befejezést részben az élet cseszte el. :)

Németh Barna 2014.02.05. 14:59:46

@Zalaba_Ferenc: Az utolsó bekezdésed első három sorára értettem. Biztos lehetett volna másképpen tálalni. De nem láttam még a filmet, úgyhogy lehet, csak félreértettem.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.02.05. 15:02:14

@Németh Barna: Nem értetted félre, a film utolsó harmada tényleg nem tud felnőni a középső egy órához, de ez részben azért van, mert a valóságban is hasonlóképp alakultak az események.

kaamir 2014.02.05. 15:05:41

Nekem már a trailer is túl émelyítő volt - és nem a látvány miatt.

Németh Barna 2014.02.05. 15:06:46

@Zalaba_Ferenc: Az élet egy klisé, ha nem, azt csinálunk belőle ;D

csgergo 2014.02.05. 16:37:52

Háborús film a jobbik fajtából. A színészeket nem említetted, pedig Wahlberg megint bizonyította, hogy bármilyen szerepet rá lehet bízni. Azok a legurulások a hegyoldalban pedig... már nézni is fájdalmas volt.

HaPLeX 2014.02.06. 15:46:32

Trailer alapján nem voltak komolyabb elvárásaim, így talán ezért is csalódtam pozitívan a film kapcsán. Végre egy olyan film, amiben nem célzásképtelen & vak az ellenség, és el is találják a főszereplőket, tehát nem csak a film végén szereznek "hősi" sérülést. Kifejezetten tetszett még a mozi terem surround hangszórókból hallható elsuhanó golyó és egyéb hangok. (Talán azért, mert ritka, amikor a surround hangszóróknak komolyabb szerep jut egy filmnél.)
Csak a "végső leszámolást" tartottam túl rövidnek. Amikor már az ember majd 2 órája várja, hogy "jajj ugyan jöjjenek már, és nyomják le a tálibokat" ... aztán kap egy ~fél perces jelenetet... Hát ez kissé csalódást okozott. De összességében szerintem egy 7.5/10-et ér.

freddyD 2014.02.09. 14:27:52

Tud valaki úgy az utóbbi évtizedből jobb klasszikus háborús filmet mondani, mint ez? Nekem nagyon tetszett és tényleg azt kell mondjam, hogy a Black Hawk Down óta nem láttam ilyen jót, hiába próbálok filózni ellenkezőjén

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.02.09. 14:40:57

@freddyD: Nekem A bombák földjén azért sokkal jobban tetszett.

freddyD 2014.02.09. 18:03:32

@Zalaba_Ferenc: Sejtettem, hogy azt valaki felhozza, de az annyira életszerűtlen volt, hogy képtelen voltam élvezni. Már laikusként is bűzlött sok helyen, hogy a világ legidiótább tűzszerésze sem csinálna ilyet, aztán utána is olvastam és a hivatásosok kb körberöhögték, hogy ennek semmi köze nincs a valós munkához.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.02.09. 19:40:34

@freddyD: Azért a valósághűség erre a filmre sem a legtalálóbb jelző: a srácokon eleinte nem fogott a golyó, meg szép nagy eséseket éltek túl. A Hurt Lockeres csávó meg egyszerűen adrenalin junkie volt, kereste a balhét.

freddyD 2014.02.09. 21:05:13

@Zalaba_Ferenc: Az esések valóban vérfagyasztóak voltak, de utánaolvasva, pl az Emile Hirsch által eljátszott igazi katonának 11 lőtt sebe volt. Ezek überkeményen kiképzett katonák, én simán el tudom képzelni, hogy így megsebesülve is piszkosul veszélyesek tudnak lenni. Nem véletlenül volt ott az elején az a montázs a kiképzésről, am 1:1-ben stimmel azokkal, amit igazi SEAL-es katonák önéletrajzából olvastam.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.02.11. 17:04:10

@freddyD: ők még csak csak túlélik az eséseket, de a fegyvereik amiket mindenhez hozzávágtak az esés közben?!

Azok is megússzák minden baj nélkül?

freddyD 2014.02.11. 22:49:22

@doggfather: Szerintem egyikünk sem tapasztalhatta meg az elit egységek gépfegyvereinek strapabírását, hogy ehhez hozzászólhassunk

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.02.12. 08:46:55

@freddyD: gondoltam hátha jár erre katona, vagy legalább katonaviselt ember is. ;)

Flankerr 2014.02.13. 01:18:17

Apró korrekció:
"A feladatuk: likvidálni egy hírhedt tálib-vezetőt"
Emlékeim szerint felderíteni mentek, és ha jelentik a célszemély jelenlétét, akkor jönne ka többiek támadni/likvidálni. Vagy rosszul emlékszem.
A falu támadásért kár, túl pátoszos, káoszos, és haditechnikai hibáktól hemzsegő (ez különösen az elejéhez képest fájó) lett, pl. az AC-130 sose fog a 105 mm-s ágyújával repkedő helikopterek között tüzelni. De a többi része vérfagyasztóan élethű lett, egyetértek az Oscar jelöléssel is az említett szekcióknak. A szinkron se lett rossz, jó hangok, fájó félrefordítás nélkül.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.02.13. 08:48:07

@Flankerr: igen én is úgy emlékszem, hogy ők felderítenek, meg megkeresik/megjelölik csupán a fültelent, hogy ott van e egyáltalán.

_Sky 2014.02.16. 17:01:29

@Flankerr: ezen felül azért volt pár dolgo, ami nálam kiverte a biztosítékot:
- még mindig nem értem, hogyan lehet egy 14 afgán tehénpásztornak olyan fogsora, mi nekem sose volt
- miért az a különbség a gonosz afgán és a nem gonosz afgán között hogy a gonosznak festve van a szeme?
- nem vagyok egy nagy rassz szakértő, de szerintem a gyerek inkább volt indiai mint afgán
- szolgáltam katonaként, voltam amerikai hadseregben is, láttam hogyan működnek. az amerikai hadsereg sikerének legfőbb kulcsa, az hogy mindig, mindent parancsra tesznek. van egy cheklist amit végigcsinál, nem többet, nem kevesebbet. Nem tudom elhinni, hogy egy tengerészgyalogos őrnagy, két chinokot fedezet nélkül bevisz egx ellenséges területre, pont a Afganisztánban. Ahol köztudott, hogy a birkapásztorok pokróc alatt is Igla-t tartanak...

pont azért mentem el megnézni a filmet, mert pár helyen írták, hogy hasonló mint a ólyom végveszélyben volt, ami nagyon jól megfogta a történetet. Hát nem lehet a kettőt összehasonlítani, inkább a Bombák földjén szintjén mozgott ez..

jah és arról nem is beszélve, hogy hogyan voltak képesek elngedni ellenséges területen 3 nem baráti civilt??? nem kell megölni őket, de összekötözni, szájba pecek és maradt volna idő az akcióra is..

Menyét Ibolya 2015.03.24. 13:52:41

összevágtam a bukfenctréningeket, közben meg kellett mindkettőt néznem néhányszor. sajog mindenem.

www.youtube.com/watch?v=ojxTJoYINSc

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása