aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kickstarter: egy új remény? Németh Barna
2014. január 21. 19:03:00

Kategória: film 7 komment

Ahhoz képest, hogy az amerikai filmipar tavaly megint rekordbevételt könyvelhetett el, újra és újra érkeznek a hírek olyan A-listás alkotókról, akik financiális problémák miatt jobb esetben a nagyobb szabadságot nyújtó kábeltévékhez szerződnek, rosszabb esetben a „kispadon” ülve várják a csodát. Nyilvánvaló, hogy még korai volna örömtáncot lejteni, de úgy tűnik, újabb kiútra leltek Amerika hányattatott sorsú függetlenjei.

wish i was here_1.jpg
Néhány nappal ezelőtt számoltunk be róla, hogy elkészült a három évad után elkaszált Veronica Mars című sorozat moziverziója, amelynek gyártási költségeit közel 100.000 rajongó adta össze a Kickstarter segítségével. Hogy mi is ez a Kickstarter? Egy 2009-ben alapított Internetes adománygyűjtő oldal, ahova alkotók jelentkezhetnek a terveikkel. A képlet egyszerű: az ötletgazda megosztja az emberekkel egy filmre, egy websorozatra, egy számítógépes játékra vagy akármi másra vonatkozó ötleteit, és ha tetszik nekik, adakozhatnak annak érdekében, hogy a készítő elérje a kitűzött célt, hogy aztán a befolyt összegből elkészülhessen a nagy mű.

Eleinte csak amatőrök éltek a lehetőséggel, de aztán szép lassan elkezdtek feltűnni a már ismertebb nevek is, miközben százezrek dobtak össze tízmilliókat az egyre sokasodó projectekre. Mind közül a legsikeresebb a már emlegetett Veronica Mars-produkció lett, de a Kickstarter segítségével készült filmek sorát most újabb mérföldkő gazdagítja. Zach Braff a rendkívül jó fogadtatásban részesült, többszörös díjnyertes Régi környék (Garden State) után sem kapott megfelelő anyagi támogatást második filmjére, így a Kickstarteren próbálkozott „eladni” a filmtervet a The Big Bang Theory sztárjával, Jim Parsons-szal közösen.



Ez volt a meglehetősen vicces bemutatkozó videó

A cél 2 millió dollár elérése lett volna, de mire lejárt a határidő, már 3,1 millió volt Braffék számláján. Ezzel büdzsével elkészülhetett a Wish I Was Here, amit azonnal be is válogattak a Sundance Filmfesztivál programjába, ahol az első vetítések sikerét követően már fel is vásárolta a filmet a Focus Features. A 2,75 millió dolláros üzlet a gárdának is termelt némi nyereséget, miközben a stúdiónak sem kell félnie, a tervezett 500+ mozis bemutatóból könnyen megtérül majd a befektetett pénz (amit nem zsákbamacskára kellett költenie). Hogy ki bukhat ezen az egészen? Legfeljebb az adakozók közül az, akinek nem tetszik majd a film, de átlagosan 70 dolláros összegekről beszélünk, abba pedig talán senki nem roppan bele.

Hogy ez most csak egy múló hóbort, vagy tényleg van benne hosszú távú lehetőség, azt majd az idő eldönti. Az viszont biztos, hogy Spike Lee új jointja, Charlie Kaufman (A John Malkovich-menet, Adaptáció) első animációs filmje, Hal Hartley (Semmi ágán, Flört) következő alkotása, valamint egy nagyszabású David Lynch dokumentum-portréfilm már az itt szerzett pénzből készül majd. Szerintetek?

Címkék

zach braff jim parsons kickstarter

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr405773944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NorthopViggo 2014.01.21. 20:57:04

Biztos, hogy ennél nagyobb szabású filmek megvalósításában nem fog tudni segíteni. De ez egy új lehetőség, hogy a megszámlálhatatlanul sok pénztelen szerzői filmes végre alkothasson, és az ilyesmit csak támogatni tudom.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.21. 21:16:31

Szerintem itt is csak igazán az fog pörögni, amit el lehet adni. A Veronica Mars meg Zach Braff azért tud alapozni egy kialakult rajongóbázisra. De ha jönne egy tök ismeretlen rendező, aligha hiszem, hogy összeadnának neki 5 milliót.

Persze kérdés, hogy mennyire válik népszerűvé ez az egész közösségi finanszírozás, két éve még talán azt sem gondoltuk volna, hogy a Netflix Kevin Spaceyvel fog sorozatot készíteni, aztán tessék. Lehet, hogy két év alatt ez is ennyit fog haladni.
Ahogy látom, most kb. 200-500k $ között érdemes egyelőre próbálkozni, amiből azért vannak jó projektek, de egyelőre messze vagyunk még attól, hogy A-listás alkotóknak ez adja meg a szabadságot. (És úgy tűnik, egyelőre kevés is a játékfilm emiatt.)

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.01.21. 21:40:22

Ha rátelepednek azok az ismert nevek, akiknek az egyedi projektjeit a stúdiók b*sszák finanszírozni, akkor kb. csak azok fognak pénzt szerezni, pusztán az ismertségük révén. Itt sem az számít, hogy milyenek a terveid, hanem hogy mit ér a neved.

Németh Barna 2014.01.21. 22:12:27

Tök ismeretlen svéd filmesek szedték itt össze a teljes költségvetést egy '80-as évek stílusában fogant akcióvígjátékhoz (Kung Fury). Egy Zane Lamprey nevű fickót ebből a pénzből utaztattak körbe a világban, hogy dokumentálja a helyi piálási szokásokat.

Szóval ha elég jó az ötlet, támogatják azt. Persze, a név csak név marad, de talán több is van ebben.

Atkakukac1989 2014.01.21. 23:44:09

Nem szeretek elméletek gyártani, de mi van, ha egy nagyobb cég, látva a Kickstarter fejlődő sikerét felvásárolja az egészet és olyan irányba viszi el, hogy csak tényleg a nevesebb alkotók kaszáljanak rajta, így megvalósítva filmterveiket. Ezzel is segítve bizonyos stúdiókat, hogy ne kelljen annyi pénzt áldozniuk a kockázatosabb projektekre, max. akkor, ha sikere lesz a már elkészült műnek.

Ez kb. olyan, mintha prototípusokat készítene mindenki, majd ha valami jó, akkor azt sorozatgyártásba kezdik el gyártani.

K. Kálmán 2014.01.22. 09:08:32

Nekem tetszik ez a rendszer. Dobják össze a filmre a pénzt azok, akiket érdekel a téma és látnak fantáziát benne - hazai filmeseink is csinálhatnák ezt, legalább nem lenne annyi panasz, hogy az adófizetők pénzéből művészkednek. (Az persze elgondolkodtató, hogy míg egy piálási szokásokat bemutató filmre milliókat dobnak össze, vajon összejött volna-e ennyi pénz egy beteg/nélkülöző embertársunk megsegítésére - még sosem hallottam, hogy hasonló felhívásra dollármilliókat dobtak volna össze a civilek...)

Roulez 2014.01.23. 06:36:14

Jó kezdeményezés, csak egyet értek teljesen. Ilyen filmesek vajon miért vannak rászorulva rongyos 2-3 millió dolláros előfinanszírozásra? Pláne egy Zach Braff, aki egyáltalán nem számít mellőzöttnek, csórónak meg aztán végképp nem. Igazából egy ekkora költségvetéssel rendelkező filmet neki semmi probléma nem lenne saját zsebből finanszírozni.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása