aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: bad grandpa (2013) Zalaba_Ferenc
2014. január 08. 10:35:00

Kategória: film 6 komment

Miután a fiú anyját börtönbe zárják (mert egy "drogos kurva"), a 85 éves Irving Zismanre hárul a feladat, hogy a fél országot átszelve eljuttassa kellemetlenkedő unokáját annak apjához. Útjuk során számos bonyodalomba keverednek.

badgrandpa.jpg

Nem az a baj, hogy ízléstelenségben túlmegy minden határon, hisz Jackass-matériáról van szó. Nem is az, hogy legalább olyan pofátlanul nyúlja Boratot, mint A család kicsi kincsét, hisz Hollywoodban szinte kötelező lerabolni a nagy közös kulturális vagyont. Sőt, még csak az se túlzottan bántó, hogy akadnak jobban és rosszabbul, sokkal-sokkal rosszabbul sikerült gegek. Hogy igazából mi a baj a Bad Grandpával, arra csak a feliratok alatt futó, a kulisszák mögé betekintő montázs közben jöttem rá: egyszerűen hiányzik belőle a bratyi-fíling.

Az az utánozhatatlan hangulat, melyet a Jackass-filmek árasztanak, melyben a tagok ugyan szanaszét szívatják magukat és egymást, de közben hol a földön fetrengve röhögnek, hol a kamerába kacsingatnak, mindezzel azt sugallva, hogy "nézd, milyen idióták vagyunk, hát nem baromi jó? csak mert mi baromi jól érezzük ám magunkat". No, és ha van rá némi affinitásod, akkor te is hasonlóképp érezheted magad egy Jackass-féle explicit geg- és kaszkadőrbemutató során.

Gegek és mutatványok itt is vannak, explicitás meg pláne (elég csak felidéznem a kólaautomatába szorult pénisz vagy a szarból festett Pollock esetét), ám ezúttal a rejtett kamerákkal rögzített, és mit sem sejtő résztvevők nem feltétlenül veszik poénra a dolgot, mi több, az esetek többségében sokkolja és/vagy feldühíti őket Irving Zisman (Johnny Knoxville), a feleségét frissen elvesztő, módfelett kanos nyugdíjas és szókimondó unokája (Jackson Nicoll) trükkjei, melyekkel persze leginkább magukat szívatják (és a balhé többnyire arra megy ki, hogy nagyapó vagy kanos vagy egy olyan önpusztító mutatványt hajt végre, ami ilyen korban könnyen lehet végzetes), de a környezetük beavatása nélkül. Ez pedig gyakorta adhat okot kínos feszengésre. Még szerencse, hogy ezeket és a történet (mert itt ilyen is van) üresjáratait sikeresen feledteti egy-egy brutálisan vicces szitu, no meg Knoxville és Nicoll pofátlan imprója, amivel hol az elkerülhetetlen feszültséget oldják, hol pedig rádobnak még egy péklapáttal. Csak mert a Jackass-bandától ez a minimum.

Kövess minket facebookon és twitteren!

Az új pontozási rendszerről itt olvashatsz.

Címkék

kritika *** comedy jackass johnny knoxville spike jonze

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr85746344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.01.08. 10:47:48

Ejj azt hittem én leszek az első :D Nálam csak éjfélkor érkezik...

Nekem az volt a problémám vele, hogy bőven akadt üresjárat, ami kissé unalmassá tette a filmet. Nyilván ez a történetnek köszönhető, hiszen az eddig megszokott Jackass ökörködésben nem lehetett ilyet tapasztalni, de ott story sem volt. Ugyanakkor tetszett az ötlet, hogy a reality showt ötvözte történettel. Mindenképpen egyedi, és a mai gagyi, sablonos vígjátékok között igenis jó volt.

A stáblistás, forgatási jeleneteket meg nagyon vártam a végére, szerencsére meg is kaptam.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.01.08. 10:52:52

@REMY: Én sokkal jobban bírtam volna, ha az elég vérszegény nagyapa/unoka töltelékjelenetek helyett a szitukat inkább werkvideók meg a közönség előtti leleplezések kötik össze. Az megteremtette volna az igazi Jackass-hangulatot.

halamadrid 2014.01.08. 10:57:56

@REMY: " Ugyanakkor tetszett az ötlet, hogy a reality showt ötvözte történettel."

Boratban nem ez volt? Vagy ott be voltak avatva a "nézők"?

freddyD 2014.01.08. 20:52:48

Magyar mozis vetítésről gondolom azóta sincs semmi pozitív hír,mi? :S

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása