aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: egy amerikai farkasember londonban (an american werewolf in london) (1981) Kollár_Bálint
2013. december 02. 19:25:00

Kategória: film 10 komment

"Doctor, my memory is fine. It's my sanity I'm beginning to worry about."

John Landis filmjének a legnagyobb erőssége az, hogy lecsapja. Jó magasról. Mer két repülő belsőség közé humort csempészni, nem fél a horror és mese házasításától és bátran mutat középső ujjat a nézői elvárásoknak. Kilencven percben megidéz olyan klasszikusokat, mint A vesszőből font ember és vagy féltucat Hammer-horror, és a filmtörténet egyik legemlékezetesebb átalakulását adja át csillogó szemekkel a nézőknek: pár súlytalan, felesleges jelenetet leszámítva az Egy amerikai farkasember Londonban olyan klasszikus, amit nem csak teliholdkor érdemes elővenni.

tumblr_lsa3s9FH6w1r3lllro1_r1_1280_2.jpg

A fantazmagóriába ágyazott horror főszereplője két amerikai tinédzser, Jack és David, akik Róma helyett épp Yorkshire tájain barangolnak, amikor is a sötétedés elől betérnek egy vendégcsalogatónak nem nevezhető fogadóba (lásd képünket). Hamar kiderül azonban, hogy a kocsma nem csak kívülről nem tűnik barátságosnak - a lakók feszültek, titkolnak valamit, miközben igyekeznek minél hamarabb megszabadulni a két turistától. Azonban, mielőtt kitessékelnék őket, azt tanácsolják nekik, hogy ne térjenek le az ösvényről. Hamarosan ki is derül, miért: a fiatalokat egy furcsa ragadozó támadja meg az erdőben. David ugyan túléli a találkozást, azonban hamarosan nem csak a szerelem, hanem halott barátja - vagy pedig David bűntudatának kivetülése - is rátalál, hogy elmondja: David az utolsó vérfarkas, akinek meg kell halnia, mielőtt ölni kezdene.

Ennyiből is látható, hogy a film legerősebb része messze nem az eredeti forgatókönyv - a történetet a film első negyede után előre tudja mindenki, beleértve a végső 'csavart' is. Inkább a grindhouse-filmek előtt tisztelgő, mocskos és cinikus atmoszféra, amelynek a vérgőzét Landis sikerrel párolja le szórakoztató elmebajjá - a záró jelenet, amikor David és egyre jobban bomló barátja egy pornómoziban beszélget, miközben a többi halott áldozat kommentálja vitájukat, tökéletes keresztmetszete ennek. Humoros, de mégis, az egész jelenetet körbelengi az a fajta feszültség, ami miatt a nevetés átcsap egy Jokert idéző tébolyult vihogásba.

Külön ki kell emelni Rick Bakert, aki teljesen megérdemelten nyert Oscart smink és maszk kategóriában a filmmel. David átváltozása a filmtörténet egyik legmaradandóbb jelenete, szinte mi is érezzük a csúszkáló csontokat, a kétrét görnyesztő fájdalmat, ahogy az ösztönök dörömbölnek az agyunk hátsó részében, fokozatosan átvéve az irányítást. Mocskos, állatias, felejthetetlen jelenet. A sokkhatást külön erősíti, hogy nem előzi meg sejtelmes muzsika, nem sötétben, nem horrorfilmek szempontjából ideális körülmények között történik, hanem a lehető leghétköznapibb szituációban. A kalapácsütés-erősségű transzformáció után megdöbbentő lehet elsőre, hogy a záró, apokaliptikus vadászatig nincsenek repülő testrészek, nincs gore lakoma - de ez így van jól, nem csak mert így a végső, mozitermes jelenet még nagyobbat üt, hanem mert helyette olyan adrenalin-pumpáló idegborzolást kapunk, mint például az elnyújtott metrós üldözési jelenet.

A nyolcvanas évek ikonikus horrorja az Egy amerikai farkasember Londonban, amelyre ugyanolyan szívesen hivatkoznak horror-fanatikus, botcsinálta rendezők (Rob Zombie - Werewolf Woman Of The SS), mint az MTV-kompatibilis sorozatok (Teen Wolf). Dögszagban, vérben és mocsokban fogant rémálom, amely ugyan néha elesik saját öncélúságában, de még így is pokolian szórakoztató alkotás, a fékevesztett kreativitás egyik mesterműve.

rsz_olly_moss_tumblr_ls1riepe7x1qeqo31o1_r2_1280.jpg

Címkék

kritika horror 80s john landis werewolf monster movie 9csillagos brit flick

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr615642005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.12.02. 19:32:08

Kellemes meglepetés volt a számomra, és idén volt hozzá szerencsém először.

Az átalakulás pedig tényleg zseniális. Nálam 7,5/10

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2013.12.02. 19:52:29

Az Amerikai farkasember humora nekem mindig is jobban bejött, mint a horror része. Ami gyerekkori kedvenc a farkasemberes filmek közül az az Ezüst pisztolygolyók. Van egy-két ótvar jelenete (pl. Lawrence Tierney halála), de a feszültség abban számomra sokkal inkább megvolt, plusz ez a '80-as évekre jellemző kisvárosi kölykök vs farkasember koncepció is hozzáad a hangulatához.

sidek 2013.12.02. 21:54:41

Vicces, én épp nem rég láttam életemben először ezt a filmet (ráadásul Halloween napjaiban), de nekem annyira nem jött be. A kritika valami nagyon izgalmas, jó kis mocskos horror filmet sugall, közben meg egy dögunalmas, komolytalan kis semmiség az egész, ami még horrornak se nagyon mondható, mert gyilkolászás alig van benne. Az egész valahogy egy fura stíluskeverék, ami ugyan hangulatos kis 80as évek filmje, de nálam egyszernézős kategória lett.

sidek 2013.12.02. 21:56:36

Ja, egy kis pontosítás a kritikában: az elején nem egy erdőben támad a két fiatalra a farkas, hanem egy tisztáson, amit a kocsmában mocsárnak hívnak. ;)

Kollár_Bálint 2013.12.02. 22:36:03

@sidek: Azt nem vitatom, hogy néha nehéz komolyan venni (az álom-jelenet például szerintem inkább vicces/röhejes, mint ijesztő/nyomasztó), de szerintem pont az az izgalmas benne, ahogy egyensúlyozik a komolytalan vígjáték és a nyomasztó horror között. Lehet, hogy kevésszer gyilkolnak benne, de nem hiszem, hogy ez számít. Nem a számtól lesz horror a horror az én definícióm szerint, hanem attól, ahogy rám hozza a frászt a metrós jelenetben, például. Én azért azt eléggé komolyan vettem. :) A kiegészítés viszont jogos, thanks for the heads-up!

DHOPW42 2013.12.03. 01:56:19

Köbö egy éve itt Londonban egy jó kis moziban volt egy este, amikor levetítették a 2001: Űrodüsszeiát, amit maga John Landis vezetett fel egy-két sztorival meg élményével a filmmel meg úgy általában Kubrickkal kapcsolatban (nagy rajongója, ugye, asszem pont nemrég olvastam, hogy a lehető legtöbb filmjébe beleteszi a "See you next Wednesday" mondatot ami pont az Űrodüsszeiában hangzik el), szóval szerencsém volt hogy láthattam őt élőben, egészen közvetlen hangulatban, jófej volt meg vicces :D

Sütemény1975 2013.12.03. 12:01:49

Múltkor eszembe jutott, amikor Cambridge felett álltam, egy kietlen részen, egyedül, teliholdkor. Sokszor ellenőriztem a zárakat! :)

lutánnia 2013.12.03. 18:36:28

egy király filmnek jó kritikája. Mondjuk én azt hittem teljes egészében megmutatják a vérfarkast, de azután rájöttem, hogy jobb így.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása