aeon flux

ready for the action now, danger boy?

a doktor éjszakája Kovács Erzsébet
2013. november 19. 15:10:00

Kategória: tv 2 komment

Számoljuk a napokat huszonharmadikáig, a Doktor Napjáig, amikor visszatér a képernyőre az 50. évfordulóját ünneplő, kiskamaszokat és felnőtt családtagokat egyaránt elszórakoztató brit kultsorozat, a Doctor Who (nálunk: Ki vagy, doki?) majd ezeréves, excentrikus, de duplán nagy szívű földönkívüli időutazója, egyszerre tizedik és tizenegyedik regenerációjában, és újra csak megmenti a Földet. Persze mire való volna a sorozat briliáns sajátossága (hogy tudniillik James Bondhoz hasonlóan más-más színész játssza a karaktert, de Bondtól eltérően a színészváltást magyarázza a Doktor regenerációs képessége), ha nem arra, hogy most majd kiderüljön: jóval David Tennant és Matt Smith pacifista Doktorai előtt volt egy katona is, John Hurt Doktora. Sőt, hogy volt még egy másik Doktor is, akit a sorozatban nem láthattunk. A BBC pár napja közzétett egy miniepizódot The Night of the Doctor címmel, a videó után pedig némi kifejtő következik.

Steven Moffat az évforduló szellemében betömte a klasszikus, 1963-1989 alatt sugárzott Doctor Who és a 2005-ben feltámasztott, új Who között tátongó folytonossági hiányt. Több, mint öt évvel a sorozat lassú kimúlása után ugyanis történt egy próbálkozás arra, hogy amerikai koprodukcióban: a Universal Studios, a 20th Century Fox és a Fox csatorna közreműködésével újraélesszék a Doktor és emberi útitársai kalandjait. Így hát 1996-ban a BBC, a Fox, illetve a kanadai CITV levetítette azt a Brit Kolumbiában forgatott filmet, amely egyszerűen csak a Doctor Who címet kapta, és amelytől azt remélték, hogy majd pilot gyanánt szolgálhat az új, brit-amerikai sorozathoz. Bár a brit nézők lelkesen le is ültek a tévé elé, a film Amerikában csúnyán elhasalt, és így a nyolcadik Doktor, Paul McGann csupán ez egyszer kerülhetett képernyőre. A fiaskóra még csaknem tíz évvel később is emlékezhettek a BBC-nél, mert 2005-ben már rögtön a kilencedik Doktor, Christopher Eccleston lépett színre mindennemű regeneráció nélkül. Egészen mostanáig.

Moffat jól ismert rejtélyeskedésével sem lehetett volna titokban tartani, ki lesz a tizenkettedik Doktor (Peter Capaldi), így hát külön értékelni kell, hogy még így is meg tudták lepni a népeket McGann jutalomjátékával. Persze nem is a Doctor Who lenne, ha nem keverné az újat a régivel: a Karn bolygót és a varázsitalkészítő Nővéreket már meglátogatta a negyedik Doktor, Tom Baker a The Brain of Morbius című részben. A Nyolcas a kehely felhajtása előtt elbúcsúzik azoktól az útitársaitól, akikkel a tévében ugyan nem, de rádiójátékokban szerepelt. És az időháború ("Time Wars"), amelyre idáig csak szomorúan célozgatott a Doktor, és amelyre úgy szerették emlékeztetni az ellenfelei, ha arról volt szó, vajon milyen kegyetlenségek lappanganak a kedves (de Dalek-ölő) Doktor múltjában.

Most már csak az a kérdés, mi történt Hurt és Eccleston Doktorai között.

doctor_who_50.jpg

Címkék

anniversary sci fi doctor who brit flick

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr425641666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sütemény1975 2013.11.19. 16:14:22

Engem is beszippantott a sorozat. A 4. évadnál járok..

Oblath Ádám 2013.11.19. 19:26:22

Bizony, nagy maraton lesz 23-án...

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása