aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: carrie (2013) Zalaba_Ferenc
2013. október 21. 13:00:00

Kategória: film 31 komment

Carrie White (Chloe Moretz), a visszahúzódó középiskolás lány először menstruál. Mivel betegesen bigott anyja (Julianne Moore) elfelejtette felvilágosítani arról, hogy ez mit jelent, a rémült lány osztálytársnőitől kér segítséget, akik csúnyán kigúnyolják. Az incidenst követően néhány lányt rendesen megfeddnek, akik emiatt Carrie-t teszik felelőssé, és bosszút esküsznek ellene. Azt viszont senki sem tudja, hogy a lány telekinetikus képességekkel rendelkezik, és nem is fél használni őket.

Szögezzük le az elején: bármit is hadoválnak a közreműködők, a remake-ek nem művészeti indíttatásból születnek. Az újrák kizárólag gazdasági okokból fogannak meg: ha egy film egy más korban vagy más földrészen sikert aratott, akkor minden pénzembernek könnyebben kezd el mozogni az a csuklója, melyben a tollat tartó kéz végződik. Hisz ki hallott már olyanról, hogy "te, ez a film anno pocsékul teljesített, forgassuk le újra, hátha most több embert érdekel majd*". Szóval ha elkészül a remake, akkor csupán a kritikusok szembesülnek azzal a problémával, hogy a film A) hűen követi az eredetit, akkor mi értelme volt leforgatni, B) kisebb-nagyobb mértékben eltér az eredetitől: istenkáromlás! Ez a része a stúdiót egyáltalán nem érdekli, csupán az, hogy a filmje termeljen. Nos, ez a Carrie-nek csak tessék-lássék sikerült.

Stephen King első (nagy sikerű) regényének kvázi gyorsan elkészült adaptációja - meglepetés! - sikert aratott, a stúdiófilmektől szokatlan kísérleti elképzeléseihez messzemenőkig ragaszkodó Brian De Palma rendezőből hirtelen a kritikusok és a pénzemberek körében is liebling lett, Kingnek pedig többé nem volt gondja azzal, hogy vásárlót találjon bármely könyvei jogaira. Néhány írását már több alkalommal is feldolgozták, és a Carrie (vagy ahogy anno nálunk megjelent: A boszorkánylány) sem most először került vissza az asztalra, de tény, hogy a jogokkal rendelkező MGM ehhez a változathoz fűzte a legnagyobb reményeket: ebbe ölte a legtöbb naftát, ehhez szerződtette a legmenőbb stábot, ezt promótálta és terjesztette a legszélesebb körben. És ha megnézed, akkor - lásd első bekezdést - nyugodtan széttárhatod a karod, hogy erre most mi szükség volt: a válaszért pedig szintén lásd az első bekezdést! 

Lélek nélküli ez a film, kidobott pénz és idő; ügyetlen és erőtlen, és ugyan megfogadtam, hogy ezt a jelzőt nem használom kritikában, de most kénytelen vagyok: a Carrie gagyi. Borzalmas High School Musical-keretekbe oltva mímeli De Palma filmjét, sikertelenül és szemlátomást alig-alig küszködve próbálja megidézni annak feszültséggel teli pillanatait, és még csak nem is ez a legnagyobb baj. A biztos bevétel kedvéért tessék csak nyugodtan másolni, de hihetetlen, hogy a film a mai trendekhez képest is mennyire le van maradva. A fiatalokat már nem érdekli a középiskolás szüttyögés, annak összeházasítása a természetfelettivel - a Twilight ideje lejárt, annak sikerét senkinek és semminek nem sikerült megidéznie. Apokalipszis kell ide, valami világvége-esemény, amelynek előterében lehet romantikázni és/vagy öldökölni a végső nagy szerelem nevében.

És ha már öldöklünk, akkor tegyük már azt normálisan. A tortúrapornók ugyan már kivesztek a mozikból, örökségük viszont ott látható a megemelkedett ingerküszöbökben, és az internetnek még a cenzúrázottabb sarkában is több brutalitás látható, mint a Carrie-ben. Kész röhej, hogy ez a vér- és bélszegény diákhajigálás (mert hát a filmnek "mészárszék" lesz a vége, ezt te is tudod) nálunk 18-as karikát érdemelt. Ha egy nőt nem Kathryn Bigelow-nak hívnak, akkor neki nem lenne szabad akciójeleneteket rendeznie, mert abból olyan ritmustalan böszmeség lesz, mint amit Kimberly Peirce (A fiúk nem sírnak) filmje végén felvonultat.

Szegény színészek. Ugyan Chloe Moretznek vannak rossz pillanatai a címszereplő bőrében, de inkább jó, mint rossz, ellenben hiába görnyed, hiába húzza fel a vállait, és hiába nem sminkeli magát, az istennek se tudja beadni azt, hogy ő valójában egy "creep". Julianne Moore jó mérföldes előnnyel játszik vele szemben, egyenlőtlen küzdelmüket az effektesek próbálják ezzel-azzal feldobni (megjegyzem: klasszak a pupillás trükkök): körülöttük pedig az MTV "valóság"showiból szalasztott túlzások frusztrálják tovább az amúgy is elég töredezett önbizalommal rendelkező ifjakat. 

Szóval a Carrie nem csupán felesleges, de rettenetesen rossz film is egyben, melyet gyorsan ki kell törölni a kollektív tudatból, mielőtt még összepiszkítja a Sissy Spacek őrülten gyilkos tekintete okozta rémálmainkat.

kövess minket facebookon és twitteren!

Címkék

kritika horror remake stephen king 3csillagos julianne moore chloe moretz

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr895590614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

galamb01 2013.10.21. 13:08:41

miért merül fel, hogy a rendező, főleg ez, de sok másik is, rendez akciójelenetet? arra megvannak a megfelelő szakemberek, mint a 2nd unitos dolgokra is.

Kovács Erzsébet 2013.10.21. 13:09:29

"Ha egy nőt nem Kathryn Bigelow-nak hívnak, akkor neki nem lenne szabad akciójeleneteket rendeznie" Nana, ez kicsit erős volt! :-)

Dzsedáj 2013.10.21. 13:11:39

Chloe Moretz -nek nagyon kéne az a Star Wars szerep, hogy felemelkedjen a színészi karrierje, mert kb Jennifer Lawrence utcahosszal vezet..

Talán J.J számít rá..

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.10.21. 13:17:28

Azért ennyire nem volt rossz. SZerencsére én nem láttam az eredetit, úgyhogy nem tudok az blaszfémia vádjával élni. Az okés, hogy idegesítő tinis környezet volt, de nekem úgy jött le, hogy pont ez adja a sztori lényegét :) Az effektekre nem lehet panasz és szerintem Chloe is nagyon jól hozta, még ha szebb is annál, mint amit a szerepe megkívánna tőle.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.10.21. 13:21:23

@lisztes: Mi az, hogy szerencsére nem láttad az eredetit? Eddig te vagy a hét legszomorúbb embere. :)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.10.21. 13:27:19

@lisztes: Amúgy ha megnézel egy remaket akkor szerintem célszerű előtte megtekinteni az eredetit is. Összehasonlítási alap, plusz könnyebb objektívan értékelni az újat. Én mindig így teszek, ha egy ismertebb darabról van szó.

Ráadásul mindig az eredetivel kezdem.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.10.21. 13:30:46

@Zalaba_Ferenc: A remake szerencséjére. Meg úgy általában szerintem jó, ha olyan is véleményt tud alkotni egy filmről, aki nem hasonlítgatja egy régebbi verzióhoz. Mert sok ember nem látta de Palma verzióját és azok számára többet érhet az én véleményem :) Egy kicsit objektívabb tudok maradni.

@REMY: a hétvégén írtam, írtam, írtam és filmet néztem. Sajnos-nem sajnos ez most nem fért bele :)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.10.21. 13:32:11

@lisztes: Persze értem én. Nem lehet non-stop filmezni :)

-creeper- 2013.10.21. 13:47:24

Távol álljon tőlem a személyeskedés, de egy kicsit magam is szerencsétlennek érzem nem is annyira jelen helyzetet, inkább a tendenciát, mely szerint önjelölt észosztók alapvető filmes ismeretek hiányában írnak, írnak írnak és megmondják a tutit.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.10.21. 13:53:12

@-creeper-: tudom, hogy sokan úgy születtek, hogy minden addigi filmet láttak már, de javaslom inkább olvass tőlem sokat és az alapján mondj véleményt, ne a blogom nevéről :) Távol álljon tőlem a személyeskedés, de a felszínes embereket elég szerencsétlennek tartom :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.10.21. 13:55:14

@lisztes: @-creeper-: Egyébként lisztes szerintem nem mond hülyeséget. Nem baj, ha az ember el tudja helyezni a filmet a múltban, de sokkal fontosabb, hogy a jelenben el tudja (én se fogok 20 japán Godzilla-filmet megnézni jövő májusig, mielőtt megmondom a magamét a legújabbról :). Ezért is írtam azt, hogy a mímelés még elmegy, de a film önmagában is harmatos.

SPOILER:

1. Száguldoznak a rendőrautók, mentők keresztül-kasul a városban, és senkinek sem tűnik fel az a piros ruhás, tetőtől-talpig véres lány, aki körül széthullik a város - pontosabban egy utca, mert ennél többre nem futotta.

2. Vicces, hogy mikor Carrie megragadja a tesitanár nadrágját, az egy apró amorf foltot hagy, a következő percben meg már egy teljesen szabályos tenyérlenyomat díszeleg ott, amire a kamera többször is ráfókuszál. Komolyan, tiszta Tom és Jerry-színvonal.

SPOILER OFF!

Lisztes igazából azért szerencsétlen, mert nem látta az eredeti filmet, ami egy igen erős darab. :)

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.10.21. 13:59:24

@Zalaba_Ferenc: Köszönöm. És megnyugtatok mindenkit, belátható időn belül pótolni fogom :)

-creeper- 2013.10.21. 14:08:09

Szerintem jobban járunk a jelenlegi szinten, mert azoktól viszont semmilyen jelzőt nem sajnálok, akik beülnek egy kamera elé, majd a fűtött szobából úgy szétszakértik egész Hollywoodot, hogy csoda, a seggük nem repedt szét. Az egyik cimborám az ilyesféle hírügynökség egyik cimborája, de amikor rákérdeztem, ez a csóka azontúl, hogy eljátssza a nagypofájú szakértőt, vajon szereti egyáltalán a filmeket? És itt akadt el a szó.
Tehát maradjunk annyiban, inkább maradok felszínes, egyben meghagyom magamnak az illúziót, hogy higgyem, Te legalább szereted azt, amiről megmondod.

A Gyilkossághoz öltözve, vagy a Halál a hídon nekem is idén lett csak meg De Palmától, tehát természetesen én sem vetítővel jöttem a világra, azzal viszont, hogy a rendező talán legnagyobb (hatású) klasszikusát hagytad ki eddig és ezt pironkodás nélkül kürtölöd világgá, az - maradjunk pozitívak, ezért így mondom - ezekben a körökben baromi bátor, a blogod szempontjából viszont - a rám aggatott jelzők ellenére - kétes kimenetelű dolog.

Kovács Erzsébet 2013.10.21. 16:24:14

@-creeper-: Ha jól sejtem, hogy kire gondolsz, akkor hadd tegyem le a két centemet én is. Azért így mondom, mert a srác amerikai műfajt vett át, és azt nagyon profin, nagyon ügyesen, nagyon szórakoztatóan csinálja. Magam is meg szoktam nézni a videóit, és többnyire nagyon jó meglátásai vannak. A svádája éppen hogy nem a nagyképűség jele, hanem műfaji követelmény. Szerintem nem kérdés, hogy szereti a filmeket...

David S. 2013.10.21. 16:46:46

Hát nagyon sajnálom, félve fogok beülni a filmre, de azért megnézem majd. Azért vártam sokat ettől a filmtől, mert szerintem kimondottan aktuális lenne, hiszen a facebook korában élünk, és sokszor hallani (főleg amerikából) olyanokat, hogy gimisek hogyan szégenítik meg egymást az interneten, akár öngyilkosságba is hajszolva az áldozataikat. De Palma filmjekor még nem volt okostelefon, facebook, youtube, viszont most érdemes lett volna ebből az irányból megközelíteni a regényt.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.10.21. 16:51:02

@Szatyi93: Megnyugodhatsz, ebben van okostelefon és YouTube is, de csupán a hírverés módszere változott, a lefolyása és az eredménye ugyanaz maradt.

Wintermoots (törölt) 2013.10.21. 16:56:48

@lisztes:

valóban, teljesen külön is kezelhetők. persze akár a kritika egy részében, akár egy külön írásban össze lehet (sőt, valakinek, valakiknek össze is kell) hasonlítani a különböző verziókat, de attól még maga a film elemezhető, kritizálható, értékelhető teljesen önállóan is.
miért is kellene mindig hasonlítgatni?

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.10.21. 17:22:21

@Wintermoots: Nem teljesen értem, ezt miért nekem szántad, lévén én pont azt mondom, hogy mivel nem láttam még az eredetit, nem arról fog majd a cikkem szólni, hogy mindenben ahhoz hasonlítgatom.

Wintermoots (törölt) 2013.10.21. 18:03:01

@lisztes:

tudom, csak rád kattintva írtam, de nem igazán neked szólt.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.10.21. 18:48:19

@Szatyi93: A Disconnect a te filmed, ugyan csak 1/3 részben szól erről, de több cyberbullying van benne, mint ebben a filmben összesen.
@REMY: Ha ELŐTTE nézed meg, sztem annyira nem segíti az objektív értékelést, mert úgyis a hasonlítgatás lesz a fő szempont. Ugyan nem emiatt fogom megnézni utólag az eredetit, de már örülök neki. Nem befolyásol az értékelésben, viszont a viszonyítási alap meglesz.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.10.22. 19:07:33

@-creeper-: Bírom az aeonfluxos hozzászólókban, hogy azoknak a legnagyobb a pofája, akik éppen csak a szóban forgó filmeket nem látták. És ezt minden pironkodás nélkül be is ismerik.
Úgyhogy esetleg innen kéne kezdeni dolgot, ha már filmes ismeretek címmel farokméregetést tartunk.

@Zalaba_Ferenc: Megnéztem ezt az eredetit, de nem érzem sokkal erősebbnek. Kezdem ott, hogy egy ilyen tehetségtelen ripacsot, mint Piper Laurie még a kamera közelébe sem kéne engedni. Úgyhogy ha más nincs is a remake-ben, mint Julianne Moore őhelyette, már megérte. Aztán de Palmától nem tudom miért van odáig mindenki ezen film kapcsán (ok, leforgatta a Scarface-t, de neki is lehetnek rosszabb filmjei ettől még), mert az elején borzalmasan átrohan minden jeleneten, a színészvezetésről már ne is beszéljünk. A finálét tényleg nagyon összerakta, de előtte semmi hangulata nincs a filmnek és csak kapkod. (Mondjuk ennél az újnál meg az utolsó fél óra volt már túlzás, úgyhogy ez legyen döntetlen.) A forgatókönyv meg a díszletek tényleg csak szolgai módon másolnak, de a fentiek miatt én nem értek egyet azzal, hogy az eredeti jobb, sőt.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.10.22. 19:15:48

@danialves: "Kezdem ott, hogy egy ilyen tehetségtelen ripacsot, mint Piper Laurie még a kamera közelébe sem kéne engedni."

Szemszög kérdése, mint ahogy a színészvezetés is, de mind Piper Laurie-t, mint pedig Sissy Spaceket Oscarra jelölték a filmben nyújtott teljesítményért. Tudom, az Oscar nem számít, főleg ha valakit épp szidni kell. Nem a legkedvesebb De Palma-filmem a Carrie, de gyönyörűen belerakta a szexualitást a filmbe: ahogy a kisiskolás lányok ott repkednek az öltözőben, mint a pillangók, az valami mesteri.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.10.22. 20:08:52

@Zalaba_Ferenc: Viszont az Oscart egyben sokan hajlamosak arra használni, hogy ne kelljen nyilatkozni az adott alakításról, vagy hogy esetleg le lehessen söpörni az ellenvéleményeket az asztalról.

De most komolyan, Piper Laurie vs. Julianne Moore, mi a véleményed?

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.10.22. 20:19:00

@danialves: Julianne Moore. :) Rá egy rossz szavam se lehet, csak sajna ő itt epizódszereplő. Kb. annyit van színen, mint a nyakikláb szöszi meg a bronzszínűre színezett fejű barna. Amúgy Piper Laurie nem rossz nőszemély, a Twin Peaksben is olyan ravasz kis szarkeverő volt.

sidek 2013.10.23. 10:54:45

Egyébként se vártam semmit ettől a teljesen felesleges remake-től. Chloe meg nevetséges, mint Carrie. Már itt elbukik a film. A kritika meg teljesen igazolta azt, amit elkézeltem a filmről.

Apropo, mindjárt Halloween! Várom a "ki mit néz majd?" posztot. :)

-creeper- 2013.10.24. 08:22:59

@danialves: Nem igazán értem, ezt miért nekem címzed, de nem baj.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.10.24. 08:27:19

@sidek: Sajna mi most nagy lakásfelújító-projektben vagyunk, így a barátokkal megrendezendő éves "horrornite" valamikor novemberben lesz, szóval lehet, hogy semmit se nézek Halloweenkor, de lehet, hogy azért kitalálok valamit magamnak. :)

sidek 2013.10.24. 19:31:55

@Zalaba_Ferenc: Ó, az szomorú lenne! :( Azért remélem sikerül horror filmeznek akkor este! ;)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása