aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: metallica - through the never (2013) Zalaba_Ferenc
2013. szeptember 24. 08:15:00

Kategória: zene film 21 komment

Ahogy a számok között a tegnap esti közönséget elnéztem, inkább csak szemlélődtek és kamilláztak, ütemet verő lábakat, bólogató fejeket, netalántán vasvillába görcsösödött kezeket csak elvétve lehetett látni. És ez nem a Metallica hibája. 

metallica_throughthenever620.jpg

Pontosabban nem a zenéjüké, ugyanis az hibátlan volt. Pont 30 éve jelent meg első albumuk, és azóta legalább ugyanennyi mesterművet pengettek, doboltak és harsogtak ki magukból, melyet a Through the Never zenei felhozatala szépen summázott. A gond csak az volt, hogy a Vancouverben és Edmontonban (natív 3D-ben) rögzített, különleges látványvilágú koncertet időről-időre megszakították egy tinédzserekre "hangszerelt", apokaliptikus-urbánus Mad Max-utánérzés képsorai, melyekben egy meg nem nevezett futárnak (Dane DeHaan) kellett felszednie és elhoznia a koncert helyszínére egy titokzatos csomagot, miközben körülötte káoszba fordult a világ. A helyenként ok-okozatilag is döcögős cselekmény (ha lehet egyáltalán ilyenről beszélni) történései a dallistához csak tessék-lássék illeszkednek (pl. a "Fuel" alatt emberünk egy kormány mögött ülve száguld), és ami még ennél is rosszabb: képzelőerő terén sem haladják meg egy kezdő, de ÓRIÁSI költségvetéssel dolgozó kliprendező szárnypróbálgatásait.

Ugyanakkor a koncertfelvételek (szerencsére ezek vannak túlnyomó többségben) zseniálisak. No, nem feltétlenül a fényképezésük: Antal Nimród rendező ezúttal is Pados Gyulával dolgozott, aki a koncerteken megszokott inzerteket, szögeket és svenkeket hirtelen fókuszváltásokkal kívánta feldobni, melynek az lett az eredménye, hogy kettéállt a szemem, ugyanakkor kisebb részben a 3D, nagyobb részben az IMAX képi- és hangzásvilága egyenesen a koncert első soraiba... mit első soraiba: a színpadra repített, és szinte éreztem Lars Ulrich dobverőinek szelét az arcomon (meg izzadságának szagát is az orromban); Hetfield hangja a fejemben harsogott, Hammett gitárja a csigolyáimon futkározott fel-alá, Trujillo basszusa, az a mennyei basszus pedig a belső szerveimmel rendezett "király-király, adj katoná"-t.

Apropó Trujillo: a film kezdő képsoraiban egy pillanatra láthatjuk, ahogy egy zajládákkal kibélelt kis szobában, a tőle megszokott mozgáskultúrával kísérve készül a koncertre, és körülötte pedig szétmállik a fal: no, az ilyen szürreális és szellemes, ugyanakkor minden ízében rock'n'roll pillanatokból nem ártott volna még jó néhány. Sokkal igazabb volt ez a momentum, mint az utcai harcok során a lámpaoszlopokra felakasztott fiatalok látványa.

Humoros momentum akadt néhány, az akciójelenetekből sem hiányzott az energia, de ezeknek a montázsoknak egyetlen olyan pillanatuk sem volt, amit ne láttunk volna még korábban, és mikor már azt hitted volna, hogy elkezdtél izgulni a futár életéért, hirtelen kiemelték és átrakták őt egy másik szituációba, és ez tulajdonképpen hervasztó is lehetne, ha nem klipes esztétikáról lenne szó, de még annak is üres, hisz egyetlen igazi fegyvere a költségvetés.

Feltétlenül menjetek el a Through the Neverre, mert ilyen körülmények között és ilyen minőségben (és most nem kezdelek el fárasztani benneteket a szokásos LieMAX-rizsámmal sem) koncertfilmet nem nagyon láthattok, de ne csodálkozzatok azon, ha nem tudjátok teljes egészében átadni magatoknak a zenének, mivel majd minden szám között átkapcsolnak egy uncsi akciófilmre.

kövess minket facebookon és twitteren!

Címkék

kritika koncert metal metallica imax koncertfilm antal nimrod dane dehaan 6csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr625530693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-creeper- 2013.09.24. 08:39:53

A harmadik bekezdésnek mindenképpen örülök, ezért megyek rá szombaton az egyik legigazibb Metallica-rajongó cimborámmal. :)
Csak a játékidő rövidségét sajnálom, ilyesmiből simán el tudtam volna képzelni még egy órával többet.

wovbagger 2013.09.24. 08:54:54

Csak egy apró elírás: a gitáros neve Kirk Hammett.

Jack Skellington75 2013.09.24. 08:58:58

Szerintem egy rendkívül jól sikerült koncertfilmet sikerült készíteniük az alkotóknak. Rengeteg koncertfelvételem van otthon és elég ritkán headbangelek rájuk. Énekelni annál gyakrabban a környezetem nagy bánatára... Nem hiszem, hogy az Aréna IMAX terme az ahol felállva csápolnak az emberek. Én még egy órát simán elnézem volna. A köztes történet messze jobb volt, mint a Led Zeppelin The Song Remains the Same-je esetében. A képi világa remekül passzolt a zenéhez és szépek voltak az átmenetek. A srác is telitalálat volt. A koncert hosszúságán kívül annyi felróható a történetnek, hogy következetlen és a vége túl gyors...
Nagy élmény volt és érdemes IMAX-ben nézni!
Legutóbb a Led Zeppelin Celebration Day-je ütött ekkorát, csak az zeneileg volt kifogástalan...

Dzsedáj 2013.09.24. 09:02:58

Antal Nimród hollywoodi karrierje befuccsolni látszik, nemhiába hívja haza Andy Vajna, hogy rendezzen valami magyar közönségfilmet.

kaamir 2013.09.24. 09:04:31

Imádom a Metallicát, de engem nagyon zavar, hogy a koncerteken semmit nem játszanak (a Fuelt kivéve), ami 1991 után íródott volna. Pedig a St. Anger egy briliáns album, a Death Magnetic-en is vannak jó dolgok, és kövezzetek meg, de én bírom a Load/ReLoad kettőst is.
Tudom, hogy a rajongók többsége nem így gondolkodik, de nem kéne átmenni nosztalgia-zenekarba.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.09.24. 09:26:13

@Dzsedáj: Nem tehetségtelen a faszi, de sajna mint a legtöbb külhonból összehalászott tehetséget, őt is bérrendezőként alkalmazzák, akinek valószínűleg a legtöbb kreatív javaslatát sorban lelődözik a producerek - legalábbis a hollywoodi tevékenysége eddig ezt mutatja (mondom ezt úgy, hogy nagyon bírom a Ragadozókat).

Dzsedáj 2013.09.24. 09:28:23

@Zalaba_Ferenc: Kár hogy nem úgy kezdte a karrierjét, mint Duncan Jones pl.
Például megcsinálta volna azt a Max a robot saját sci-fi projekték kis pénzből, full kreativitással megtoldva.

Kontroll sikere után talán erre az útra lép, akkor geek körökben már elismert lenne..

-creeper- 2013.09.24. 10:05:36

@kaamir: Látod, ebben egyetértünk, mindazonáltal Te vagy az első, aki rajtam kívül odavan a St. Anger albumért - még a leghardcore-abb fanok is fintorognak rá a környezetemben, én pedig a kétségkívül szokatlan, egysíkúnak tűnő, de annál izgalmasabb hangszerelés ellenére (vagy épp ezért?) szeretem a lemezt. Emellett sokan kevésbé bírják a Load/ReLoad párost is, mondván, túl country-hangzású lett és túl laza, pedig igen izgalmas, dinamikus és szép dolgok vannak ott is.

Viszont a koncertfilmek alapján és setlisteket böngészve úgy rémlik, a Death Magneticről azért elsóznak alkalmanként 5-6 számot is, hál'Isten. :)
(Mondjuk amennyire zavart eleinte a túlvezérelt koncepció ez utóbbinál, annál jobban bírom az egészet mára).

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.09.24. 14:09:15

@-creeper-: @kaamir: Számotokra nincs jó hírem. Az említett albumokat ez a film alig-alig, vagy még annyira sem érinti. Egyébként nekem inkább a korábbi albumokról volt hiányérzetem, de hát én már csak ilyen nosztalgiázó típus vagyok. :)

Kovács Erzsébet 2013.09.25. 20:38:58

Haha, nagyon tréfás a kritika az origón. Főleg (de nemcsak) azért, mert a Some Kind of Monster doksit dicsérgeti, amire kábé az összes metallicás azt mondta, hogy jaj, ne, ne siránkozzanak már... :-)

borisz 2013.09.26. 14:37:28

@Kovács Erzsébet: attól az a dokumentumfilm még hatalmas. épp azért, mert annyira őszinte, hogy máig nem értem, egyáltalán hogyan jöhetett ki végül. és meg is magyarázza jól, hogy miért egy nagy szar a '91 utáni metallica, úgy ahogy van (bocs kaamir és -creeper-)

borisz 2013.09.26. 14:44:27

@Kovács Erzsébet: most elolvastam mit írt a some kind of monsterről, és minden szava igaz. ha semmit nem tudsz a metallicáról, még ha a rockzene sem érdekel egyáltalán, akkor is egy érdekes, tanulságos film.

Kovács Erzsébet 2013.09.26. 17:11:59

@borisz: Én is láttam a Some Kind of Monstert, szerintem is érdekes volt, de azért meg lehet érteni a rajongókat is. A heavy metal eleve egy nagyon álarcosbál jellegű műfaj, és kicsit komikusan veszi ki magát, ha a sötétség fejedelme (tudom, ez Ozzy címe) nyílt színen pszichiáterhez jár. (Vagy legalábbis, gondolom, ez lehetett a rajongók benyomása.)
Viszont a börtönkoncert zseniálisan teátrális húzás volt. Gondolom, valami ilyesmi katarzist akarhattak ezzel a mostani filmmel is, csakhogy egy jól táplált bandának és egy jól táplált közönségnek nincs vesztenivalója akkor se, ha egy profi játékfilmes az apokalipszis négy lovasát festi a gyöngyvászonra. Friedkin kellett volna ide (meg az ő dokumentumfilmes módszerei)! :-)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.09.27. 08:39:08

@Kovács Erzsébet: Vagy inkább Herzog. Vicces lett volna, ha a zúzások között arról elmélkedik csendesen, hogy milyen sötét lelkűek tudnak lenni a metálrajongók, vagy milyen elemi vágyakat és igényeket testesít meg ez a zene. :)

ungverjaland 2013.09.27. 08:46:00

Ezt én tuti kihagyom, mert a Metallica-tól kiráz a hideg, és nem pozitív értelemben. De meglepő módon az Indiewire írt egy elég pozitív kritikát a filmről: blogs.indiewire.com/theplaylist/review-metallica-through-the-never-is-a-headbangers-ball-20130926.

mojoking77 2013.09.27. 09:16:43

@ungverjaland: Ez is egy velemeny... Bar kb annyira relevans, mint ha en egy meleg blogon kezdenem el fikazni a Capella Klubbot, de hat ez van.
Valaki, aki esetleg latta is mar? Tenyleg erdekelne, mert eddig meg csak a tipikus ujsagiroi velemenyeket olvastam (mondjuk azok kozul ez meg a jobbikak egyike..)

mojoking77 2013.09.27. 09:25:18

Ja, es minden fikazonak sok szeretettel:

www.rottentomatoes.com/m/metallica_through_the_never/
Es ebben mar benne van a sok csipobol fanyalgo bertollnok is... :))

Kovács Erzsébet 2013.09.27. 09:53:23

@Zalaba_Ferenc: Elmélkedésmentesen, mint a Mocskos zsaruban, köszönöm. :-)
Amúgy a pogó hiányát talán magyarázza az, amit mostanában hallottam, hogy a nagy vízen túl egyre kevésbé tolerálják a bandák és a koncertszervezők ezt a balesetveszélyes műfajt. Mondjuk (csekély) saját tapasztalatom alapján ezt meg is tudom érteni.

ungverjaland 2013.09.27. 11:55:44

@mojoking77: Szerintem én semmit nem fikáztam. Nem is tudnám mivel nem láttam. De ha szerinted az a film fikázása, hogy valaki nem kedveli a Metallica-át... Amúgy meg pont ezért osztottam meg a The Playlist-es kritikát, hogy ennek ellenére sok a pozitív vélemény és aki szereti a Metallica-t, annak valószínűleg érdemes megnéznie. Ebben én nem találom a fikázást.

mojoking77 2013.09.27. 12:44:49

@ungverjaland: Egy szoval nem emlitettem, hogy fikaztal. A masodik hozzaszolast direkt nem neked cimeztem, hanem mindenkinek, aki magara veheti.. Szimplan arrol van szo, hogy nem feltetlenul relevans a hozzaszolasod egy Metallica film kritikanal, mikor eleve ugy kezded, hogy utalod oket, es meg sem fogod nezni a filmet...

ungverjaland 2013.09.27. 12:56:52

@mojoking77: A hozzászólásom releváns része az volt, hogy bár én nem fogom megnézni valószínűleg, de ennek ellenére olvastam kritikákat (ahogy mindig olvasok olyan filmekről is amit nagy valószínűséggel nem nézek meg, vagy moziban biztos nem), és ez alapján másnak érdemes lehet. És hozzátettem, hogy azért nem nézem meg a filmet, mert a nem szeretem a Metallica-t, más aki meg szereti, annak itt vannak a pozitív kritikák, lehet menni. Szerintem ez egy releváns hozzászólás.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása