aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: alattom Takács Máté
2013. szeptember 15. 17:50:00

Kategória: film 4 komment

A Fűrésszel befutó James Wan új szintre emelte a horrorfilmek box office-kilátásait: miközben nálunk egyre mélyebbre, addig a tengerentúlon egyre magasabbra nyúlnak az ijesztgetős mozik korlátai. A Démonok között rendkívüli sikere után ugyanis az Insidious: Chapter 2 is rekordokat döntögetett a péntek 13-ával megsegített hétvégén. Ezalatt a második helyen Robert De Niro ismét maffiózóként bukkant fel Luc Besson Vérmesék című krimikomédiájában, ami nem szerepelt jól különösebben, de stabil nyitányt jegyez.

thefamily_besson.jpg


> új filmek

Másfél évvel ezelőtt esett meg először, aminek idén nyáron is tanúi lehettünk: egy horrorfilm rácáfolt a zsáner (21. századi) szokásaira, és hétről hétre alig-alig engedett bevételeiből. Az Insidious, amit mi azóta sem láttunk, túlnyomó részt kedvező kritikai fogadtatásban részesült, ami mellé a nézői elégedettség is betársult, hogy a 13 milliós start után 50 millió fölé jusson James Wan mikroköltségvetésű ijesztgetője. Ennek nagyobb szabású verzióját prezentálta a Démonok között alig két hónapja, s most az Insidious: Chapter 2, vagyis előbbi folytatása annak jó hírét használva ismételte meg nyitányában csaknem utóbbit, amihez persze a péntek 13-ára időzített premier jó szolgálatot tett. A premier napja ugyanis 20 millió dollár feletti értéket mutatott, vagyis módfelett többet, mint az első rész teljes hétvégi eredménye anno. A szombati zuhanás ennek ismeretében még mérsékeltnek is tekinthető, s ennek köszönhetően jött össze a 41 milliós összeg, ami szeptember havának legjobb live action startja (a tavalyi Hotel Transylvania kicsivel jobban kezdett). A FilmDistrict forgalmazó eddigi legerősebb nyitányáról van szó, s bár a Támadás a Fehér Ház ellen 99 millióját nem fenyegeti túl nagy veszély, jövedelmezőség szempontjából egyértelműen nagyot szakított a független cég, hiszen a Chapter 2 mindössze 5 millió dollárból készült. A természetfeletti horrorok eme reneszánszának (Wan két filmjén kívül a Mama is igen jól teljesített az idei évben) alapvető hatását jól sejthetjük, de társadalmi vetülete is megérne egy misét (a hispán kisebbség rendszerint nagy számban képviseli magát az ilyen filmeken, ennyi bizonyos). Wan tehát jó híreket kap a Halálos iramban 7. forgatására, mert az Insidious: Chapter 2 –gyenge kritikákkal, de stabil nézői visszajelzésekkel– 90 millió dollár fölé kacsintgat.

Robert De Niro a Még egy kis pánik óta nem játszott maffiózót; legideálisabb szerepkörét a Luc Besson és Martin Scorsese közös produkciójaként reklámozott Vérmesék (The Family; hazai bemutató: szeptember 26.) idézte meg újfent, melyben a Michelle Pfeiffer játszotta nejével és gyermekeivel együtt tanúvédelmi programba kerül. A Relavity Media forgalmazta film iránt meglehetősen közömbösnek bizonyultak az előrejelzések, ám ez a kellőképpen kihangsúlyozott, könnyű sztori ki tudott tölteni egy keveset a szeptember eleji-közepi űrből, hiszen a 14.5 millió dollár meghaladja a forgalmazó várakozását. A gyenge újságírói, s legfőképpen nézői értékelések azonban hátráltatni fogják abban, hogy igazán kitörjön az átlagból, így be kell érnie azzal, hogy 30 milliós költségvetését már Észak-Amerikában a kasszákban tudja majd, sőt talán a 40 milliót is megugorja még.

A Spring Breakers - Csajok szabadont és a Lopom a sztáromat is istápoló A24 forgalmazó csaknem másfél hónap után döntött úgy, hogy országos szintre emeli a The Spectacular Now című drámai vígjátékot, melyet nem mellesleg az év legjobb filmjei között tarthatunk számon. A pénteki, közel 800 mozit jelentő bővülést megelőzően 5 millió dollárra tett szert a Szárazon (Smashed) rendezőjének munkája. Úgy tűnik azonban, a film már felélte tartalékait limitált körben, hiszen ezen a hétvégén alig 800 ezer dollárt kuporgatott össze, vagyis mozinként alig ezret.

> korábbi filmek
Ahogy az várható volt, a Riddick mélyrepülésbe kapcsolt második hétvégéjén. A Universal sci-fije 7 millióval zárta a vasárnapot, míg összbevétele valamicskével 30 millió fölött állomásozik. A költségvetés összeget (38m) még eléri, aztán emeli kalapját Vin Diesel figurája – alighanem végleg.

A Weinstein Company jelentése szerint A komornyik éppen elég jattot tehetett zsebre ezen a hétvégén ahhoz, hogy megcsípje a 100 milliót. Igen kiváló eredmény ez egy drámától, de hát már nem mondható szokatlannak.

Szintén elegendő muníciója maradt az Itt a vége című vígjátéknak, hogy befogja az áhított határt. Ezzel a Sony megduplázta idei 100 milliós blockbustereinek számát (a másik a Nagyfiúk 2.).

> végszó & ami jön
Az Insidious: Chapter 2 minden erőfeszítése és a Vérmesék a várt feletti teljesítménye sem volt elég ahhoz, hogy a top 12-nek sikerüljön 100 milliós összforgalmat bonyolítania, de szeptember közepén ez a 90 millió feletti is dicséretes összeg, nem mellesleg módfelett több a tavalyi helyzetnél, mikor a legutóbbi A Kaptár-mozi vezetett. A #1 pozícióra a jövő héten a Fogságban című krimi pályázik, ami remek kritikákban részesült, s a Warner ezt szeretné pénzre fordítani, lévén több mint 3000 moziban mutatja be. A másik premier a Battle of the Year című táncos film lesz, ami legfeljebb a harmadik helyre fut majd be - a Sony nem is tervezi túlpörgetni a dolgot a 2000 mozi alá tervezett indulással.

cím | becsült moziszám | nyitóhétvége-előrejelzés
Battle of the Year | 1800 | $6.5m
Fogságban
| 3150 | $17m

> a top 10(előzetes becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1 ú  Insidious: Chapter 2
$41.1m $41.1m $5m
2 ú  Vérmesék
$14.5m $14.5m $30m
3 1  Riddick
$7.0m $31.3m $38m
4 2  A komornyik
$5.6m $100.0m $30m
5 4  Családi üzelmek
$5.4m $131.6m $37m
6 3  Instructions Not Included
$4.3m $26.6m $5m
7 5  Repcsik
$3.1m $83.0m $50m
8 6  One Direction: This Is Us
$2.4m $26.9m $10m
9 7  Elysium - Zárt világ
$2.1m $88.4m $115m
10 8  Percy Jackson: Szörnyek tengere
$1.8m $62.0m $90m

Címkék

horror box office robert de niro martin scorsese michelle pfeiffer luc besson sequel james wan

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr595515525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsedáj 2013.09.15. 17:59:59

Ha ennyire jól megy a természetfeletti horror, akkor pont jókor érkezik a Poltergeist remake.
Azt talán hazánkban is bemutatják.. reméljük

Conjurer 2013.09.15. 19:18:23

Kár, hogy James Wan bejelentette, hogy felhagy a horrorokkal...

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.09.15. 20:05:51

@Dzsedáj: Mivel jó eséllyel a Fórum Hungary portékája lesz (mint minden MGM-film), és ők támogatják a horrorok hazai pályáját, ezért igen, jó eséllyel itthon is bemutatják.

Amúgy a nálunk forgó Herkulest is ők forgalmazzák majd.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.09.15. 20:29:33

@Conjurer: Ki tudja, lehet, hogy a Halálos iramban 7-ben Dieselék szellemekkel fognak versenyezni :D aztán a filmből egy jó kis akció-horror lesz :D

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása