aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: europa report (2013) Zalaba_Ferenc
2013. július 22. 18:20:00

Kategória: film 21 komment

Hat főből álló legénység tart a Jupiter negyedik legnagyobb holdja, az Európé felé, hogy kivizsgálják azt, amit a szondák igazolni látszanak, mi szerint talán... esetleg... lehet ott élet.

europareport620.jpg

Miközben 2013-at kikiáltottuk a sci-fi évének, eme filmeket (nem is annyira) közelebbről megnézve nyilvánvaló, hogy a tudományos-fantasztikus csak annyira dominál bennük, mint a filmes zsánerben általában: megadja az alaphangot, berendezi a környezet, felállítja az kiinduló problémát, aztán gyorsan utat enged más műfaji elemeknek: akciónak, horrornak, vígjátéknak, éppenséggel drámának. Erről a problémáról szólt a minden idők legjobb sci-fijeit taglaló listánk minden második kommentárja is, azaz hogy az úgynevezett hard sci-fi ritka, mint a fehér holló. 

Az előzetes jelentések szerint a limitált bemutató előtt álló, de VOD-ról már beszerezhető Europa Report is egy ilyen holló: egy apró, de zsánertiszta produkció, amely gógyiban és tartalomban nagy költségvetésű társai fölé emelkedik. Nos, ez igaz is, meg nem is.

Found footage filmről van szó, egy olyan ábrázolási mód produktumáról, amely immáron tényleg végképp kifáradt, így nem is érdemes azon rugózni, hogy vajh ki volt olyan rendes, hogy a felvételek alá még zenét is szerzett: vagy elfogadod ezt a mesterkélt eszközrendszert, vagy nem tudsz figyelni a történésekre. Mert figyelni muszáj, mert ez a film tényleg csínján bánik a látványelemekkel; inkább sejtet, semmint mutat, és ha prezentál is, azt is szűkmarkúan teszi. Mint a jó horrorok általában.

Mert hát ez a film sem nélkülözi a horrorelemeket. A nemzetközi csapat tagjai nem várt problémákkal szembesülnek, és ezek megoldására tett egyre kétségbeesettebb erőfeszítéseik során derekasan megfogyatkoznak. Minden egyes újabb probléma, minden egyes újabb baleset, minden egyes újabb veszteség növeli a klausztrofóbiát, a feszültséget, a szorongás fojtogató érzését (és eme hatásmechanizmusok felnagyításában jeleskedik is a found footage jelleg), miközben a legénység megmaradt tagjai a túlélésen túl küldetésük teljesítésén is szorgoskodnak, hisz ez az, amiért idejöttek (egy bő másfél éves odautat bevállalva).

A film úgy próbál magának mélységet kölcsönözni, hogy riport-inzertek segítségével azon moralizálgat, hogy mekkora az az áldozat, amit egy ember képes meghozni egy esetleges világmegváltó felfedezés érdekében, de ezek a kijelentések hamar elszállnak, mert a néző inkább a nyakát nyújtogatja, és azt kérdezgeti magától meg a vászontól, hogy "most tényleg láttam valamit vagy csak képzelődtem?". Talán jobb is lett volna, ha ez a bizonytalanság a film végéig kitart, de az utolsó képsorok még így is ütősre sikeredtek, mint ahogy maga a film is az: egy feszült túra az ismerős ismeretlenbe. Egy kellemes felfedezés - igazi releváció nélkül.

kövess minket facebookon és twitteren!

poster_europareport.jpg

Címkék

kritika horror independent sci fi sharlto copley 6csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr295419023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.07.22. 18:40:45

Mondanám, hogy "inkább nézzétek meg", de inkább azt mondom, hogy emellett nézzétek meg a Cargót is:
www.youtube.com/watch?v=sfkdluZ-SZI

Németh Barna 2013.07.22. 18:55:26

De azért ha azt akarjátok, hogy elkezdődjék a sci-fi éve, azért nézzétek meg :) Nálam egy csillaggal több :)

kaamir 2013.07.22. 19:03:18

Nálam 2 csillaggal is több: végre egy sci-fi, ami a "sci"-re koncentrál. Amúgy kb. az első found footage film, amit igazán elhittem és élveztem (na jó, a A trollvadász mellett)

A hangulatot egyszerűen harapni lehet!

Németh Barna 2013.07.22. 19:07:40

@kaamir: Igen, a trollvadász mellett tényleg ez a legjobb. de ez inkább "sent footage" :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.07.22. 19:13:00

@kaamir: Szerinted melyik utas írta hozzá a zenét? :) Amúgy csak annyi kellett volna, hogy csinálnak hozzá egy körítést, hogy "ez a dokumentumfilm az Europa One felvételei alapján készült", ééééés kész. :)

Németh Barna 2013.07.22. 19:15:06

@Zalaba_Ferenc: De hát az is. Mondják, hogy több ezer órányi anyagból válogatták.

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2013.07.22. 19:20:28

szerintetek van rá esély, hogy valami kis forgalmazó bevállalja nálunk?

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.07.22. 19:21:55

@Németh Barna: Mármint az űrutazást szervező vállalkozás, de mi célból? A részvényeseknek? A katasztrófát kivizsgáló bizottságnak? Vagy a Discovery Channelnek? Ez az a körítés, amit hiányoltam, nekem ez adta volna el a found footage szükségességét.

Németh Barna 2013.07.22. 19:32:50

@Zalaba_Ferenc: Azt tényleg nem mondják. Gondolom az emberiségnek :Đ

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.07.22. 19:37:18

@Németh Barna: Úgy érzem, úgy érzed, hogy hasogatom azt a bizonyos szőrszálat. :)

Németh Barna 2013.07.22. 19:39:49

@Zalaba_Ferenc: Kicsit :) Meg egy óriási Coelho bámul rám a falról álló nap*, úgyhogy muszáj ilyeneket írnom :Đ

* nem otthon, mielőtt még valaki...

komplikato 2013.07.22. 22:57:52

Nem tudom, nekem jobban bejött. Talán mert hócipőcském tele a cukrozott takony* jellegű happy endes amerikai befejezésekkel? Vagy mert erősen emlékeztetett Lem vagy a Sztrugackij tesók kezdő, kissé túl materialista, a felfedezésért és emberiségért mindent feláldozó pionírokról szóló regényeikre?
Talán 8/10?

megnevezhetetlen · http://www.facebook.com/xyzdg1981 2013.07.22. 23:21:02

Egyre inkább megnézném ezek után (még ha az alapötlet Clarke-tól is lett nyúlva)

Dave Campestre 2013.07.22. 23:25:51

@Zalaba_Ferenc:

"Szerinted melyik utas írta hozzá a zenét? :)"

az őrült orosz űrhajós csávó írta hozzá, mivel kurvára nem tudott aludni. míg a többiek szunyáltak, szegény embör a laptopja felett görnyedt és baszkurálta a digitális vonósokat, midi billenytűzet híján (te láttál a holmija között midi-t?) a gép karaktereivel. a kész fájlokat persze hazaküldte az irányító központnak, hogy keverjék ki a cuccot, mert az a vacak füles nem jó erre a célra.

komplikato 2013.07.22. 23:25:54

@megnevezhetetlen: Nem ismerem Clark összes művét, tehát lehetséges, csak pont a film megtekintésének közelében láttam egy bizonyos rossz-életű James Cameron 2005-ös vízalatti természet filmjét, aminek a másik fele az Európára küldendő expedíció lehetőségeivel foglalkozott, meg az esetleges ott található élettel. A sztori 3/4-e benne volt abban is.

www.imdb.com/title/tt0417415/

komplikato 2013.07.22. 23:28:50

@komplikato: Meg egy nagyon picit hajazott a történet komorsága és váratlan eseményei Sztrugackij tesók első sikerére a "Bíborszínű felhők bolygója"-ra.

@Dave Campestre: Na igen, a film egy zavaró momentuma, hogy jó sokszor nem tudni a ruszki mit csinál, mert nem látni vagy nem eléggé. Simán tehette ő is. :D

REACTOR · http://www.youtube.com/user/Reactor2studio 2013.07.23. 08:31:31

Én este ültem neki megnézni a filmet és arra készültem, hogy újra ott lehetek a Jupiter körül az Odüsszeia birodalmában. Sajnos pont ez hiányzott a filmből. Annyit igazán megtehettek volna a készítők, hogy egy kicsit bemutatják a Jupiter világát. Nem éreztem azt a monumentális élményt, hogy az emberiség egy történelmi tettet hajtott végre ezzel az utazással. Pár percben elintézték az egészet. Nesztek itt a Jupiter, gyorsan leszállunk az Európára és már jöhetnek is a szokásos idegesítő emberi balfaszságok.
Voltak nagyon jó pillanatai a filmnek, de ez sajnos nem tudta ellensúlyozni a negatívumokat. Ettől függetlenül nem sajnálom, hogy megnéztem. Nálam 5 csillag.

SPOILER:
Kár, hogy Wikust gyorsan kinullázták. Az ő elhalálozása volt a legnyomasztóbb, egyben a legjobb jelenete is a filmnek.

todie2d 2013.07.23. 09:00:51

@REACTOR: roviden ennyi a film, minden szavaddal egyetertek.

2013.11.20. 09:45:34

Ez a film nem a Jupiterről szólt, hanem az Europáról, szóval ne akadj fel azon, hogy nem a címtől eltérő égitestről van szó.
Én nagyon örülök hogy megnéztem, főleg, mert a kedvenc holdamról van szó és valóban tervezik a jövőben az expedíciót rá.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.11.20. 09:55:49

@HUN_Sector: @REACTOR: Moziban, nagy vásznon újralátva sokkal jobban tetszett a film. A found footage jelleg erőltetett, mint általában, de összességében működik, és az a befejezés! Mindig beleborzongok.

nikodémus 2014.02.21. 09:08:16

Nemrég pótoltam, meglepően értelmes film kerekedett belőle.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása