aeon flux

ready for the action now, danger boy?

xbox one: a nagy testvér befigyel? Zalaba_Ferenc
2013. június 07. 09:54:00

Kategória: jatekhaz 29 komment

Ha úgy fogalmazok, hogy az Xbox One-t bemutató májusi prezentáció nem aratott viharos sikert, akkor kegyes vagyok és szofisztikált: jelenlegi állás szerint öt emberből négy PS4-et vásárolna (pedig ez utóbbiról még vajmi keveset tudunk). Mondjuk, a közfelháborodás érthető: az Xbox eddig egy játékkonzol volt, most viszont szemlátomást új babérokra tör, és ez irányú ambíciói során mintha a játékok a perifériára szorultak volna. Nincs olyan játékos, aki ezt hang nélkül tűrné.

Aztán elhangzott egy-két félinformáció a kötelező net- és kinecthasználatról, valamint a megunt játékok továbbadásának tilalmáról, és egyből mindenkinek égnek állt a haja. Nos, a tegnapi nap folyamán a Microsoft közreadott egy közleményt, melyben tisztázni kívánja a fentiekkel kapcsolatos félreértéseket, csak az a baj, hogy a helyzet ettől még nem lett rózsásabb, csupán nyilvánvalóbb: durva restrikcióknak kell alávetnie magát annak, aki Xbox One-t vásárol.

Ugyebár minden játékosnak lesz egy felhője, amelyben infókat, adatokat, játékokat, jogosultságokat, stb. hordoz, és ezzel bármilyen XO-ra becsatlakozhat, de nem mindegy, hogy hogyan. Az elsődleges konzolodat elég lesz 24 óránként felküldened a széles sávú (minimum 1.5 megabites) internetre, hogy a konzol automatikusan letöltse a játékaidhoz kapcsolódó frissítéseket, újdonságokat, stb., valamint ellenőrizze, hogy rendeltetésszerűen használod-e a konzolodat: nem játszol-e rajta olyan játékkal, mellyel nem lenne szabad. Ha 24 órán belül nem dugod rá a virtuális nagyvilágot a konzolod köldökére, akkor addig semmivel sem játszhatsz tovább, amíg ezt meg nem teszed. Ha egy másodlagos XO-ra csatlakozol rá, akkor ezt minden órában meg kell tenned. Oké, eddig nem kezdek el jézusmáriázni, hisz a PS3-am gyakorlatilag első naptól fogva rá van dugva a netre, habár ennek hiánya eddig maximum a trófeák frissítésének elmaradását, illetve az online multiplayer értelemszerű kimaradását hozta magával. Soha egyetlen nem multis program sem panaszkodott azért, hogy "azonnal dugd vissza a netet, különben irgum-burgum!"

A kötelező netkapcsolat a Microsoft használt játékokhoz fűződő klassz politikájának hozadéka. A cég kijelentette, hogy lehetőség lesz megunt, használt játékok továbbadására, becserélésére, habár ez alól bármilyen harmadik fél (azaz nem Microsoft által) fejlesztett játék kivonhatja magát. Sőt, a közleményben még azt is leírták, hogy a te konzolodon, a te bejelentkezéseddel bárki bármilyen játékkal bármeddig játszhat, amiben az a durva, hogy egy ilyet le kell írni: szép is lenne, ha a házadba meghívott barátodat, vagy a kisöcsédet azzal kéne fogadnod, hogy csak akkor játszhat Player 2-ként, ha megadja a bankszámlaszámát, amiről a Microsoft levon óránként 5 dollárt, vagy ilyesmi. (Még annyi van, hogy családtagod a saját accountja alatt is játszhat a konzoloddal és az általad megvásárolt játékkal: csak az a kérdés, hogy bizonyítod azt, hogy az illető tényleg családtag.)

No de most jön a kemény rész: játékodat továbbadhatod, de kizárólag olyannak, aki 30 napja barátod az Xbox Live-rendszerben, és minden játékot csak egyszer lehet továbbadni. És nem kölcsönadni: továbbadni. Ha ezt megteszed, azzal a játékkal saját gépeden, saját logineddel te már nem játszhatsz. A Microsoft persze nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a későbbiekben lesz lehetőség játékkölcsönzésre, de induláskor biztosan nem. Családtagok (maximum 10) azért más gépeken is játszhatnak a te játékaiddal, szóval családon belül nem kell leszedned a sápot, csak megint előjön a kérdés, hogy hogy bizonyítod azt, hogy az az illető tényleg családtag-e.  Anyakönyvi kivonatokkal kell majd bombázni a Microsoftot, és kezünket tördelve várni a 30 munkanapon belül megérkező határozatot, meg ilyesmi?

A felhős rendszernek azért lesznek előnyei is: ha megveszel egy játékot, az nem csak a gépedre installálódik (ez kötelező lesz), hanem a felhő is tartalmazni fog egy digitális másolatot, melyet aztán bárhonnan, bármilyen konzolra bejelentkezve elérhetsz. 

A Kinect használata kötelező lesz (nélküle a konzol nem működik), a konzolnak ez a mindent látó szem szériatartozéka is lesz, még szerencse, hogy te állíthatod be azt, hogy mit lásson és mit halljon. Tehát nem kell attól parázni, hogy a Kinect minden mozdulatodat nyomon követi, erről felvételt készít, és így tovább, de azért a bogarat sikerült elültetni a fülemben, mert mi van, ha a Microsoft egyszer csak úgy dönt, hogy de, mégis, a Kinect legyen állandóan bekapcsolva, hogy nyomon követhessük szórakozási szokásaidat, hogy annak megfelelően tudjunk neked szolgáltatásokat kínálni, és ha már itt tartunk, akkor minden tevékenységedet, amit a nappalidban művelsz. Hm. 

xboxone_kinect.jpg

A Microsoft a közlemény végén még kijelentette, hogy minden intézkedésük képlékeny: induláskor ezek lépnek életbe, de idővel módosíthatják azokat. Szerintem erre szükség is lesz, mert ilyen megkötések mellett nagyon kevés lesz az olyan játékos, aki fenntartások nélkül ruházna be Xbox One-ra. A Sony helyében én jól meg is lovagolnám a PS4 játékainak szabad felhasználhatóságát (igen, ezt már részben meg is tették). Ez utóbbi a napokon belül induló E3-on leplezi le konzoljának külalakját, meg vagy 40 játékot...

Címkék

microsoft konzol xbox one

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr195349271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

McCl@ne 2013.06.07. 10:04:28

Köszi az összefoglalót, a napokban semmire nem volt időm, így nem kell keresgélni. Se infókat, se ezt a szart majd a boltok polcain, mert ebből értelemszerűen nem kérek :)
Persze PS3 után amúgy is PS4-re akartam váltani, úgyhogy nem vágott földhöz a dolog, de azért nagyon kíváncsi lennék az éves nettójára azoknak az állatoknak, akik ezeket a kiváló feature-öket 1.)kitalálták, 2.)jóváhagyták.

Ennyi erővel azt is bejelenthették volna, hogy kiszállnak a konzolversenyből.

Thresher 2013.06.07. 10:11:52

Nehéz elhinni, hogy ez így ebben a formában egyáltalán valakinek eszébe jutott, nemhogy megcsinálta.

freddyD 2013.06.07. 10:17:55

Olyan jól elvagyok a PS1,PS2 játékaimmal, hogy csak nevetni tudok, hogy emberek még nem kevés pénzt is fizessenek egy ilyen rabszolgatartó masináért.

csgergo 2013.06.07. 10:31:14

Amúgy van már olyan hivatalos információ az Xboxról, ami miatt nem borult ki a fél internet? A kontroller jól néz ki... :D

borisz 2013.06.07. 11:36:08

kinect kamerára fekete szigszalag, vagy az egészre egy nagy sízokni oszt' szevasz! :)

Gretzky99 2013.06.07. 13:44:23

Úgyis feltörik fél éven belül, aztán azt csinálsz vele offline, amit akarsz.
Addig meg kibírod a 360-nal.

vargatom 2013.06.07. 14:23:11

A nehéz azt elhinni hogy szerintetek ezt a MS egyedül találta ki, a nagy kiadóknak semmi köze nem volt hozzá; meg hogy a Sony semmi ilyet nem fog csinálni a PS4 kapcsán.

Egy-egy ilyen játék egyre több pénzbe kerül, egyre nagyobb kockázatot jelent, és közben nem lehet árat sem emelni már régóta, mert akkor senki nem venné meg. Tehát ma is ugyanannyiból kéne kihozni a tízszer annyi textúrát, a sok programozót, mocaphez a színészt, zenészt, és persze ne is csak 4-5 óra legyen a játékidő.

Az egyetlen megoldás erre az, ha kőkeményen betámadják a kalózkodást, meg a használt játékok kereskedelmét (ami főleg az USA-ban nagyon erős, ráadásul pont az a bolthálózat tolja ami az árusítást is intézi ezért nehéz volt eddig alkudozni velük)
Tehát lényegében azt akarják elérni, hogy aki használja a terméküket (játszik vele) az fizessen is érte annyit amennyi elvárható (a játék ára).
Tegye fel a kezét aki soha nem játszott kalóz példánnyal, vagy legalábbis olyannal amit mástól kapott kölcsön. A kiadónak ez mind veszteséget jelentett, ezt akarják most felszámolni - és igazság szerint ez egy teljesen fair igény a részükről.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.06.07. 17:20:34

@vargatom: Ha a Sony úgy dönt, hogy békén hagyja a használt játék-piacot, akkor azzal meg is nyerte a nexgen párharcot. Mondjuk, ezzel elveszíthet néhány játékfejlesztői támogatót, de csak időlegesen. Ha az Xbox One megbukik, márpedig ez sajna benne van a pakliban, akkor mindenki kénytelen lesz Sonyra fejleszteni... Aztán amikor eljő az egyeduralom, akkor a Sony is előveheti a restrikciókat.

A kalózkodást nem támogatom, hisz gyakorlatilag kinyírta a PC-s játékpiacot, de azt hadd döntsem már el én, hogy mit csinálok a drága pénzért megvásárolt játékommal.

vargatom 2013.06.07. 17:33:28

@Zalaba_Ferenc: A Sony nem fog így dönteni, csak nagyon bölcsen elbújik az MS mögé, egyelőre, és bízik abban hogy mire ők is sorra kerülnek addigra csillapodni fognak a kedélyek. Irreális fantáziálás az hogy majd jól kicselezik a Microsoftot.

És újra megjegyezném, hogy a rinyálás egy alapvetően unfair gyakorlat kiiktatása miatt van. A helyetekben inkább azon gondolkoznék, hogy a filmeknél mikor kezdik megvalósítani ugyanezt - a digitális letöltéseknél nyilván már megtörtént, de hamarosan a BR-lejátszók következhetnek.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.06.07. 17:52:36

@vargatom: Nem hinném, hogy a home videós piaccal ezt megtennék, az már amúgy is a végét járja.

vargatom 2013.06.07. 18:08:15

@Zalaba_Ferenc: A digitális fronton viszont már ugyanez van az iTunestól kezdve a Netflixen át mindenhol, nem? Miért pont a játékok maradnának ki, ahol sokkal komolyabbak a problémák? Ugye nem kell listát írni a sorra bedőlő fejlesztőcégekről...

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.06.07. 18:19:09

@vargatom: 1. Ezek a szolgáltatók szarért-húgyért kínálják a portékáikat. 2. Mindkettőre van alternatíva (CD, DVD, BD). A konzolon megjelenő játék drága, és nem is szerezheted más (legális) forrásból.

ilovebubbles 2013.06.07. 18:32:09

@vargatom: Milyen komolyabb problémák vannak? Dead Space 3 demo után azt mondta valamelyik készítő, hogy nem éri meg demot csinálni, mert rengetegen vissza mondták az előrendelést. Talán mert nem tetszett nekik és talán rossz játékot csináltak?
Vagy nem fura, hogy sok esetben többet költenek marketingre mint magára a játék elkészítésére? Szerintem itt kezdődik a játék ipar baja. Csődbe mennek azok akik nem tudnak megfelelni a mai igényeknek (a THQ aki túlvállalta magát). De mindeközben rengeteg új ambiciózus projekt indul.
Vagy az utolsó Medal of Honor. Azért nem lett sikeres mert rossz volt a marketing... Bár van ellen példa, ahol a marketing eladta a rossz játékot. Colonial Marines, de ez a ritka kivétel egyike.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.06.07. 18:49:23

@ilovebubbles: Épp most végeztem a Dead Space 3-mal. :) Szerintem egyáltalán nem érdemli meg a fikát, habár közel sem olyan félelmetes, mint az első rész, de már a második sem volt az, és az még dicsérő kritikákat kapott. Amúgy szerintem a játékok közönsége mindennél többet ad a tesztekre, épp azért, mert nem kis befektetésről van szó (árban és időben). Egy szar filmért kiadott dollárokat és két órát könnyebben el lehet felejteni, mint a drágán megvásárolt, aztán több órán át kín szenvedve nyüstölt játékot (csak mert nem feltételezem azt, hogy ha valaki drágán megvásárol egy játékot, akkor öt perc után abbahagyja, legalábbis a többség nem ilyen).

vargatom 2013.06.07. 22:08:51

@Zalaba_Ferenc: Mindegyikre van alternatíva, mégis rengetegen használják, főleg a kényelmi oldala miatt. Ugyanez lesz a konzoloknál is, van egy mondjuk 5-10% nagyságú rétege a piacnak akit valamilyen mértékben zavar, de mivel úgyse lesz más, vagy belemennek vagy új hobbit keresnek. PC-n is ez lesz a jövő, illetve hát a Steamnél, Diablo 3nál már most is ez. Utóbbi is nagyon jó példa arra, hogy rinyált-rinyált a sok fórumozó, aztán csak megvették. Most is szidják hogy így rossz meg úgy rossz, aztán ha kiad a Blizzard egy expansiont, ugyanúgy megveszik majd azt is.

Két alternatívája volt egyébként a szigorításnak - 60 helyett 100 dollár egy játék, vagy nincs játék. A 100 dolláros alapár pedig a mostani reakciók alapján leolvasztotta volna a komplett internetet.

vargatom 2013.06.07. 22:10:39

@ilovebubbles: Félig-meddig a szakmában dolgozóként (nem konkrétan játékfejlesztő cégnél vagyok) látok azért a színfalak mögött ezt-azt; marketinges doksikat, kurva ígéretes és mégis lelőtt játékokat, ilyesmiket. Biztos befolyásol valamennyire ez is, meg hogy végső soron a játékokra elköltött pénzből élek én is...

TetraB 2013.06.08. 01:02:20

kapja be az MS. én kívül esek a statisztikán, és csak 1mbit-es netem van itt a hegyen.
az én 360-asom nincs törve, mindig megveszem a játékot, de hogy ne lehessen szabadon csereberélni, használtan eladni-venni, az agyrém.
360 előtt PS2-esem volt, úgy tűnik a következő konzol megint PS lesz, ha lesz (mert amúgy egyelőre tökéletesen elvagyunk a 360-al)

josth 2013.06.08. 01:28:29

Huh. Jatekok MELLETT immaron tudni fog egy csomo mast is az Xbox. Huh. Visszaszoritjak a kalozkodast, ami utan nem tudsz jatekot LOPNI. Kocsog MS!!!!444NEGY

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.06.08. 08:23:13

@vargatom: "Mindegyikre van alternatíva" "de mivel úgyse lesz más"

Ez csak szerintem ellentmondás? :)

Jhonnyq 2013.06.08. 09:57:39

Nincs az az isten,hogy egy olyan eszközt rakjak a nappalimba ami akár arra is képes,hogy élő képet sugározzon a nappalimból online...Elment az eszük???Azt gondolja az MS,hogy mindenki egy tini fejével gondolkozik és amúgy is szórja a képeket magáról a Facebookra,így mindegy neki ha az otthonát is megfigyelik?
Félelmetes világ jöhet ha ezt az emberek benyelik!!!
Tulajdonképpen egy ilyen gép távolról is könnyen aktiválható,így igen egyszerűvé válik a megfigyelés...Félre ne értsetek nem bűnöző vagyok,nincs mitől félnem de az Xbox One-ra ebben a formában még annyira sincs szükségem mint a nem létező Facebook fiókomra!!!

A kalózkodásra nem tudom mi a jó megoldás de ha megveszek vmit az az enyém és azt teszek vele amit akarok.Játszok vele,azonnal összetöröm vagy odaadom a szomszéd kisfiúnak ha akarom.Ha pedig a szomszéd gyereknek adom akkor az az övé onnantól kezdve és pont ugyanazokat teheti vele amit én korábban....

Lehet,hogy néhány játékfejlesztő tönkrement eddig de az pont belefér,sokkal inkább szertnének egy játékon nem egy hanem három milliárd dollárt keresni!!!
A filmipar sem ment tönkre és a zenészek is írnak még zenét hiába töltik le az emberek ezeket millió számra....
Tévúton a Microsoft ezzel a stratégiával és bár 360- as díszeleg a nappalimban,abban biztosak lehetnek,hogy egy leendő vásárlót elveszítenek ha minden ebben a formában marad...

vargatom 2013.06.08. 12:28:00

@Zalaba_Ferenc: Két különböző megjegyzés, ezért nincs

vargatom 2013.06.08. 12:30:17

@Jhonnyq: Van esetleg notebookod, beépített webkamerával?

A szoftverek EULA-ja értelmében meg már évek óta nem igaz, hogy ha megveszed akkor a tiéd, csak használati jogot kapsz, amit a termék használatával el is fogadtál. A DVD-t is hiába veszed meg, nem rendezhetsz vele nyilvános vetítést, CD-t se lehet jogdíjmentesen az étteremben hallgatni, satöbbi.
Annyi változik, hogy eddig a kiadóknak nem volt eszköze 100%-osan érvényesíteni ezt a jogot.

homer006 2013.06.08. 15:38:31

Én olyat még nem halottam hogy megveszel valamit, aztán nem csinálhatsz vele azt amit akarsz. Mi lesz a kővetkező lépés? Nem lehet használt autót venni? A mobilom azonosítja az ujjlenyomatomat, és csak én használhatom az idők végezetéig? Ilyen a világon nincsen. Arról nem is beszélve hogy valójában a használt piac miatt működik az ipar. Hiszen ha egy játékos nem tudná eladni a játékát, akkor nagy részük nem is venne. Ergo a pénz így kerül vissza a gépezetbe. Ha ezt így bevezetnék kevesebb játék fogyna, plusz sokan nem is vennének konzolt. Most megmondom ha sony is meglépi ezt, akkor nekem nem kell a "next generationˇˇ. Inkább megvárom míg feltörik a valamelyik gépet, aztán bekaphatják, merthogy játékra ilyen helyzetben költeni nem fogok az biztos.
(Arra a sorsa fognak jutni, mint a pc-és játék ipar.)

vargatom 2013.06.08. 21:01:48

@homer006: Gyönyörű poszt...

A játékonál már nagyon régóta csak használati jogot vásárolsz, ahogy a DVD-nél is.

A használt autó más eset, elsősorban azért mert nem lehet korlátlan számban sokszorosítani, másodsorban mert egy pár éves autó nem helyettesíthet egy vadi újat.

A kiadók szerintem a te vaslogikád helyett nagyon alapos kutatásokra és számításokra alapozták a döntésüket, és az jött ki nekik, hogy még mindig többet fognak nyerni ezekkel a korlátozásokkal, mint amennyit a használt játékok elvittek. Elvégre egy komplett iparág hoz meg most teljesen egységesen egy radikális döntést.

Végül, gratula hogy még büszke is vagy arra, hogy ellopod más ember sokéves munkájának eredményét. Nagyrészt a hozzád hasonlók miatt volt eleve szükség ezekre a lépésekre. Remélem az itt hozzászólók mind kifejezik majd feléd őszinte hálájukat, amiért szigorítani kellett ezeken a feltételeken.

homer006 2013.06.08. 23:42:47

"A játékonál már nagyon régóta csak használati jogot vásárolsz, ahogy a DVD-nél is."
És alapvető jogom hogy eladjam kölcsön adjam, vagy ha úgy akarom akkor kitöröljem vele...
(Milyen világ az ahol 13 ezret kifizetsz valamiért, aztán megszabják hogy mit tehetek vele? Amit ha kibontasz már szinte semmit ér, csak amit a kiadó kitalál)
"A használt autó más eset, elsősorban azért mert nem lehet korlátlan számban sokszorosítani, másodsorban mert egy pár éves autó nem helyettesíthet egy vadi újat."
Nem más. Ha én vettem egy autót akkor azt eladhatom, sőt kölcsön is adhatom anélkül hogy a gyárnak, pénzt adnék azért amit már korábban kifizettem(jó sokat teszem hosszá).
"A kiadók szerintem a te vaslogikád helyett nagyon alapos kutatásokra és számításokra alapozták a döntésüket, és az jött ki nekik, hogy még mindig többet fognak nyerni ezekkel a korlátozásokkal, mint amennyit a használt játékok elvittek. Elvégre egy komplett iparág hoz meg most teljesen egységesen egy radikális döntést."
Szerinted igen, szerintem meg nem. Szerintük egy nevetséges korlátozással, ami az emberi jogokat, a szabad kereskedelmet sért, abból nekik több maniuk lesz(a már így is milliárdos iparágban) szerintem meg csak pénzhajhászás az extra profitért, és nem fog bejönni. Mert az emberek nem olyan ostobák hogy ezt benyeljék. legalábbis remélem!(bár te nagyon elbizonytalanítottál)
"Végül, gratula hogy még büszke is vagy arra, hogy ellopod más ember sokéves munkájának eredményét. Nagyrészt a hozzád hasonlók miatt volt eleve szükség ezekre a lépésekre. Remélem az itt hozzászólók mind kifejezik majd feléd őszinte hálájukat, amiért szigorítani kellett ezeken a feltételeken"
1. Amit írtam az feltételes volt, vagyis ha korlátozzák a jogaimat, akkor fogom ezt tenni. Nagy értelemre vall hogy erre nem jöttél rá.
2. Nekem csak eredeti játékaim vannak, viszont ha nem lesz használt játék, vagy ha korlátozva lesz, akkor arra nem lesz keretem. Ennyi.
És nagyon sajnállak ha kiadók multik agymenéseit benyeled, sőt támogatod is őket. Elképzelem mennyire boldog leszel, ha kicsengeted a 60 dollárt a game-ért, aztán ha néhány hét múlva megunod és elakarod adni, akkor a 576-ban adnak érte 4 ezert, mert a szegény milliárdos Ea meg michrosoft ezt találta ki(és ők maguk aztán eladják 10-ért).

ungverjaland 2013.06.09. 09:45:32

@josth: A kalózkodást nem fogják visszaszorítani, mert a konzol úgyis rövid időn belül fel lesz törve, onnantól meg azt raksz rá amit akarsz. Viszont azokkal csesznek ki, akik legalisan akarnának kicsit olcsóbban használt játékokat venni.

vargatom 2013.06.09. 13:29:04

@ungverjaland: Erre azért én nem fogadnék, tudtommal már a PS3-nál se nagyon sikerült a dolog, az új Xboxnak pedig a szoftveres architektúrája is összetettebb lett (maga az Xbox oprendszer már egy virtuális gépen fut csak)

Az árakat illetően abban bízik mindenki, hogy példát vesznek a Steamről és lesznek komoly leárazások is az évek előrehaladtával... Hülyeség lenne kihagyni, az biztos.

ungverjaland 2013.06.09. 16:32:44

@vargatom: Az, hogy mennyi idő alatt az kérdéses, de meg fogják oldani. Én arra tippelek, hogy nem kell majd sok idő rá. De amúgy is van az a réteg, aki akkor sem venne pénzért játékot, ha tizedennyibe kerülnének. Ezzel a csoporttal nem tudnak mit csinálni, úgyis feltörik a gépet, és lekalózkodják a játékot. Most viszont azokkal is kicsesznek, akik akarnak vásárolni legálisan játékot, de csak a használtra van keretük.

A leárazások mindenképpen segítenének ezen, de nekem ezzel kapcsolatban vannak kétségeim. De ez logikus és szükséges lépés lenne.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása