aeon flux

ready for the action now, danger boy?

trailer: prisoners (2013) Zalaba_Ferenc
2013. május 31. 11:55:00

Kategória: film 15 komment

Nos, a lenti trailer gyakorlatilag elmeséli a film kétharmadát, úgyhogy már csak ebből a szempontból is meg tudom érteni azokat a moziüzemeltetőket, akik azért panaszkodnak, hogy túl hosszúak az előzetesek. Persze, amíg őket a vetítések előtt elpazarolt idő izgatja, addig egy átlagos filmmániás azon szűkölhet, hogy miért kell egy előzetesben többet mutatni, mint ami feltétlenül elvárható.

SPOILER!

Mert muszáj volt megmutatni azt, hogy az elrabolt lánya után kajtató Hugh Jackman mit művelt? Nem lett volna elég lezárásként Terrence Howard arcát mutatni, ahogy megdöbbenve teszi fel neki azt a kérdést, hogy "mit tettél?!"

SPOILER OFF!

Mindezzel együtt Denis Villeneuve, a Felperzselt föld rendezőjének új filmje ígéretesnek tűnik - még annak ellenére is, hogy a forgatókönyvet a gyalázatos Csempészek írója követte el. tudhat valamit a sztori, ha ilyen impozáns szereplőgárdát sikerült megnyerni hozzá, nem?

De a poszt elején felvetett problémához visszatérve: tényleg eljött az ideje annak, hogy leálljunk az előzetesek nézésével? Gyakorlatilag bejegyzéseink fele ezekről szól. Meg tudnád-e állni, hogy ne nézz meg új és újabb képsorokat a várva várt filmekről? Vagy hogy fogsz kiszúrni, városlistára helyezni egy olyan filmet, melyről az előzetesig szinte semmit se tudtál, vagy nem is érdekelt, de azt látva hirtelenjében megváltozott a hozzáállásod? A film audiovizuális élmény, ezért legjobban egy előzetes tudja azt promótálni. Maga az előzetesgyártás pedig önálló műfaj, már-már művészet, csak úgy tűnik, egyesek rosszul művelik. Mi a te hozzáállásod a témához?

Címkék

spoiler trailer thriller velemeny trivia jake gyllenhaal hugh jackman maria bello terrence howard melissa leo viola davis paul dano dylan minnette

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr485337341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

galamb01 2013.05.31. 12:00:54

az előzetes a film eladására való. akit érdekel már a leírásból is a film, az nem néz előzetest, ha van esze. ennyi. ergó minden akciót és poént bele kell tolni az előzetesbe, meg kell fogni a nézőt. a bizonytalant, mert ha racionális, akkor ő nézi csak meg.

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2013.05.31. 12:11:15

Én a trailerek pártján vagyok, hiszen nem egyszer bazi jók (néha jobbak, mint a film), és szeretem érezni, ahogy építik bennem a hype-ot egy-egy film iránt. Mint mondjuk mostanában a Man Of Steel. Szerintem nagyban segítik azt, hogy az adott film a moziban ülve nagyobb élmény legyen, hiszen magaddal viszed azt a felfokozott várakozást, amit részben, vagy egészben a trailereknek köszönhetsz - és így mozizni szerintem tök jó.

Meg jobb valami kézzelfoghatóbbat várni a szürke hétköznapok tengerében :-))

Amit viszont nem szeretek, ha egy előzetes átver (Iron Man3), vagy sokkal többnek láttatja a filmet annál, ami (Trek 2), mert akkor valamekkora csalódás tuti lesz a dologból.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.05.31. 12:13:11

@galamb01: Bizonyos filmeknél a leírás édeskevés. Egy emberrablás történetét simán el lehet mesélni Szomszédok színvonalon is, vagy úgy, mint a Hetediket. A fenti képsorok alapján ez az utóbbira hajaz majd, és nem azért, mert xy azt mondja, hogy "ez a film olyan lesz, mint a Hetedik", meg nem azért, mert ez és ez játszik benne, mert mindnyájan játszottak már értékelhetetlen vacakokban, hanem azért, ahogy kinéz.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.05.31. 12:16:34

Na én pont ezért nem nézek már szinte semmilyen trailert (az elsőket kivéve, de úgy néz ki most már ez is sok lesz), de akkor kénytelen leszek lassan már a moziba is csukott szemmel és füldugóval beülni. (Vagy 15 percet késve)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.05.31. 12:17:33

@Adam Van Helsing: Abszolút hyppe-párti vagyok, nálam a filmek szeretetéhez ugyanúgy hozzátartozik az általad említett felfokozott várakozás is. Van úgy, hogy ennek csalódás lesz a vége, nem is ritkán, de százszorosan kárpótol, ha a film beteljesíti azt, amit kisfiúi lelkesedéssel várok tőle, mert ilyenkor az élmény is hatványozódik.

Amúgy szerintem a Sötétségben: Star Trek előzetesei eszelősen jók, ugyanis az orromnál fogva vezettek, hogy a moziban meglepődhessek, és még csak nem is csaltak... nagyon. :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.05.31. 12:18:24

@danialves: Van egy szerkesztőnk, aki befogott szemmel, füllel üli végig az előzeteseket. :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.05.31. 12:23:39

@Zalaba_Ferenc: Gondolom nem kis derültség tárgya lehet a moziban (bár ő ezt nem láthatja, hallhatja) :D
amúgy valamennyire idetartozik a sztori, múlt héten beültem Star Trek IMAX-re, és mellettem egy társaság folyamatosan mondja az előzetesek alatt, h "Mikor jön már a Man of Steel). Én meg teljesen ráparáztam, h 1 hónappal premier előtt már tuti valami überspoileres trailert adnak le, erre berakták a legelső előzetesét :D Nagyon megkönnyebbültem :D
Apropó Star Trek: sztem azok a trailerek az év legnagyobb átverése voltak, nálam még a Vasembert is előzik

szkristof92 2013.05.31. 12:25:18

Én is nagyon utálom az ilyen történetet-két-percben-elmeséljük féle előzeteseket, tipikus mintapéldánya annak amikor várakozásfelfokozás helyett (ami a trailer funkciója) csak rombolja azt. Alapvetően nekem ambivalens viszonyom van velük szemben már csak azért is mert nemegyszer a kész produktum minősége nem azonos azzal az elvárással, amit gerjesztenek bennünk. Azokat a trailereket tartom a legjobbnak, amik általában felkeltik az érdeklődést a film iránt megteremtik a hangulatot és felvázolják az alapsztorit de nem lőnek le semmit. És ezek gyakran csak egy-másfél perc hosszúak.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2013.05.31. 12:28:14

Pont a héten találkoztam egy hírrel, mely szerint az amerikai moziszövetség le akarja rövidíteni az előzeteseket, mert túl sokat mutatnak.

Bérgyilkos Bohóc 2013.05.31. 12:53:58

Nem tudna érdekelni az olyan film, amiről csak leírás meg a szereplőgárda ismerete van a birtokomban. Nem is értem, hogy tud valaki várni úgy egy filmet, hogy néhány képsort ne ismerjen meg belőle. Ha már az Acélember említve volt, én pl. magasról tennék egy újabb Superman filmre, de így hogy betekintést nyerhettem néhány jelenetbe, teljesen máshogy közelítem a kérdést. Értsd: kurvára várom.

Dr Drake 2013.05.31. 13:30:52

Kellenek az előzetesek, de valóban jóval rövidebbek, és kevésbé spoileresek legyenek! Általában a legelső (rövidebb?) előzeteseket nézem meg, a többit nem (tehát nem láttam még az acélember újabb trailereit, de pl. a Tűzgyűrűt sem). Tanultam belőle, anno a prometheus trailere után, bár szerintem a Riddick (első?) trailere is már túl sokatmondó..:S

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2013.05.31. 13:38:03

Tízerek!

Kizárólag tízerek kellenének, amik maximum 1, - 1,5 perc közötti hosszúságúak lehetnek. Mindig ezek képesek kiváltani a legnagyobb érdeklődést, a hájpot, ami miatt egyre fokozódik a kíváncsiság és alig vársz egy trélert. Csakhogy nem jönne tréler, hanem kizárólag a film, ami persze néhány esetben óriási pofára esés lenne, de marketing szempontból jóval hatásosabb szvsz.

De meg kéne tanítaniuk a szakembereket faszán vágni. A TDKR és a TDK tízere is anno bitangul ütött - meg még biztos rengeteg szép példa van.

Amúgy kizárólag első vagy teasertrélereket nézek meg, de már ezeket is egyre ritkábban. nekem általában ha érdekes a leírás, van mögötte egy általam kedvelt rendező, esetleg még egy hozzá passzoló színész is, akkor megvettek. Lásd: Only God Forgives.

m.martin91 2013.05.31. 13:51:49

@Adam Van Helsing: Egyetértek. Én is így vagyok ezzel.

Mondjuk én csak szinkronosan nézek filmet, s előzeteseket is. Így, ha egy adott filmhez (amiről tudom, hogy megfogom nézni) nem csinálnak szinkronos előzetest, akkor amíg magát a filmet meg nem nézem, addig nem tudok meg róla semmit. Például ezt a filmet egészen biztosan megfogom majd nézni, de ha nem jön ki hozzá szinkronos előzetes, akkor addig egy kockát sem nézek belőle (a feljebb található videót sem néztem meg természetesen).

Wintermoots (törölt) 2013.05.31. 15:14:32

meg lehet csinálni úgy egy trailert hogy nem mesélje el a filmet, ne lője le a poénokat, ha másképp nem megy, akkor legyen rövid, teaser jellegű.
de valamilyen előzetesre, egy-két jelenet megtekintésére szükség lehet, elvégre betekintés+kritikák híján hogyan választanánk filmeket? (kivéve persze egyes alkotók vagy színészek stb. rajongóit akiknek egyszerű a döntés bizonyos esetekben)

Corifeo 2013.05.31. 16:17:48

Az utóbbi időszakban alakult ki nálam az a szokás,miszerint a trailerek megnézése attól függ,mennyire várok egy filmet. Ha valami hidegen hagy,akkor bármelyik előzetesét szívesen megnézem. Nagyon várt filmek esetében azonban csak az első kedvcsinálót lesem meg,a többi tv-spotot és egyebet azonban igyekszem kerülni. Viszont szerintem szükségesek, hiszen egy Transz vagy Szemfényvesztők simán elkerülte volna a figyelmemet,ha nincs belőle valami mozgókép. A megfelelő hossz pedig számomra is a már korábban említett egy-másfél perc.
Amúgy a Prisoners története az előzetes alapján nekem mutat némi hasonlóságot a "Szemekbe zárt titkok"-kal,nem bánnám,ha hasonló minőségű lenne ez a film is.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása