aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: mama (2013) Zalaba_Ferenc
2013. május 27. 10:15:00

Kategória: film 7 komment

Hogy, hogy nem, egy csöppet sem elhanyagoltnak tűnő útról lesodródó ezüst színű mercit csupán néhány év után találnak meg, méghozzá nem is véletlenül, hanem szemlátomást minden idők legkitartóbb, egyben leginkompetensebb keresőcsapatának kutatómunkája eredményeképp. Az autótól nem messze pedig van egy ház, melyben az a két, időközben teljesen elvadult lány él, akik anno az említett kocsi utasai voltak. És hogy nincsenek egyedül, az már a nyitó képsorokban kiderül.

Guillermo del Toro közbenjárásnak köszönhetően Andrés és Bárbara Muschietti egész estéssé bővíthette alig háromperces, szó mi szó, bitang parás kisfilmjét, és sajna, ez a soványka eredet már idejekorán kiütközik rajta. A kislányokat pátyolgató, a kívülállókkal szemben ellenségesen viselkedő címszereplő köré szőtt legendárium csenevész és közhelyes, s drámaiságát a túlvezérelt speciális effektusokkal megvert flashbackek nem képesek visszaadni, mert hogy is lennének képesek?

A lányokat befogadó Jessica Chastain/Nikolaj Coster-Waldau páros sem járt sokkal jobban. A slasherek üresfejű, felfújt mellű szőkéin azért túlmutatnak, de legfeljebb csak külsőség terén: Chastain egy fekete cuccokat hordó, tetovált basszer (pluszpont), Coster-Waldau pedig izé... a férje. És ennyi. Az utóbbi ráadásul a film nagyját passzív szerepben tölti, de ez nem is meglepő, hisz a történet nők körül forog, anyák és lányok kötödését járja körül, de sajnos még ebben is megmarad a felszínen, pedig a vadságból visszatérő lányok és a saját vadságát zenében és kirívó megjelenésben kiélő anyafigura között létrejöhetett volna egy igazán egyedi kapcsolat is a szokásos ölelgetésen túl.

Ugyanakkor érdekes, és a hagyományoktól eltérő húzás, hogy a címszereplő viszonylag korán megmutatkozik: a jeleket, hangokat hamar felváltja a tényleges jelenlét, kár, hogy az ezt követő bújócska nem csupán redundáns, de a cselekmény szempontjából szükségtelen is. Hisz míg Jessica Chastain remegő kézzel nyitogatja az ajtókat, a lányok pszichiáterével konzultálgat, és a feje kérdőre áll, hogy "ki van a házamban?", addig a néző már rég tudja a választ: nem illúzió, nem egy trauma kivetülése, hanem a Mama!

Igazságtalanság lenne azonban leírni az egész filmet, hisz az előbb említett "ajtónyitogatós" részek a maguk röpke tálalásában hatásosak, a címszereplő megvalósítása is birizgálja a csigolyákat, csak azt nem értem, miért olyan nehéz felfogni, hogy horrorfilm sikere legalább annyira múlik az üldözötten, mint az üldözőn. Jelen esetben ráadásul csupán magában, az üldözésben van kraft, és az is hamar elillan.

A film a héten jelenik meg itthon DVD-n és BD-n a Select Video forgalmazásában.

bd_mama.jpg

Címkék

kritika horror guillermo del toro 4csillagos jessica chastain nikolaj coster waldau

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr135319797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

galamb01 2013.05.27. 10:35:34

"ez a soványka eredet már idejekorán kiütközik rajta. "

úgy érted, hogy "korán"? vagy, hogy idejekorán, azaz "jókor"?

ha a siker azon múlik, amit írtál, akkor a filmben megvan? hiszen siker lett, nem?

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.05.27. 10:39:36

@galamb01: Önző módon a kritikai, azon belül is a saját értékrendem szerinti sikerre gondoltam. :)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.05.27. 10:49:07

nálam a végjáték tett be egy kicsit, mert ha azt nem cseszik el, akkor pofás kis horrort lehetett volna kihozni belőle. Ettől függetlenül tetszett a film, bár azért nem fogom a legjobbak között emlegetni.

Ami viszont dicséretes, az nem más, mint az operatőri munka. Na, az zseniális volt.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.05.27. 11:02:56

@REMY: A vége olyan volt, mint egy összegyűrt papírlap, tele se füle, se farka ötletfoszlányokkal, amit aztán kibányásztak a szemétből, és filmre komponáltak.

Jester. 2013.05.27. 11:52:33

(Egy kis kötekedés: a Merci nagy kezdőbetűs.)

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2013.05.27. 13:54:38

A hangulata és a képi világa baromi stílusos, beszippantó atmoszférájú. Amint feltűnik Mama számomra nyilvánvalóvá vált, hogy itt most nem a paráztatás kapja a központi szerepet, hanem a cselekmény.

Jó, igaz, ami igaz veszett sablonos és klisés helyenként, de mondom a nagybetűs HANGULAT miatt (no meg a vad és dögös Chastain miatt) én baromi élveztem. 7/10

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2013.05.28. 21:38:49

Nekem nagyon bejött, az utóbbi idők legjobb horrorja. Tudom, ízlések és pofonok.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása