aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: tajtékos napok [l'écume des jours] (2013) Zalaba_Ferenc
2013. május 23. 08:45:00

Kategória: film 23 komment

Nem találok savakat. Nem elírás: Boris Vian szürreális szerelmesregényének Michel Gondry által filmre álmodott szürreális adaptációjának a L'art pour L'art Besenyő családját idézően szürreális szinkronja ilyen és ehhez hasonló sziporkákat puffogtat az év egyik legzsúfoltabb ötletbörzéje mellé, amely ugyan mozgóképekből áll és a vásznon pereg, de filmnek nehezen nevezhető.

tajtekosnapok620.jpg

Persze, túlzok. A Colin és Chloé tragikus szerelmét feldolgozó mű több egyszerű kollázsnál, esetenként még humoros is, és végig elképesztően kreatív; van eleje, közepe és vége, ráadásul Godardot lenullázva még ebben a sorrendben is, de minden próbálkozása ellenére a film szenvtelen marad. Talán azért, mert öncélú módon az első percétől fogva elvárja tőled, hogy értsd és érezd azt a nem e világi képdömpinget, melyet a nyakadba zúdít. És miközben még a helyedet keresed a székeden, egyszerűen nem tudod hová tenni azt az egeret, amely hol báb, hol miniatürizált emberke, hol pedig vetített kép formájában él együtt Colinnal (Romain Duris), akinek mindene megvan (még saját szakácsa is, akinek szintén van egy saját szakácsa), csak párja nincs. És az egér csak egy szikra, egy visszhang, aki a hőst ismétli, esetenként szembesíti tetteivel, megmutatja, hogy és mit csinálhatná jobban. Tessék, meg is fejtettem, csak közben annyi minden történt már.

Például a szerelemre éhes fiú találkozik egy kutya szülinapi partiján (ne kérdezd...) Chloéval (Audrey Tautou), aki előtt Scott Pilgrimet meghazudtoló módon lebőg, de aztán mégis leveszi a lábáról, és mielőtt túl sokat időznél azon, hogy a bájos kis Tautouból milyen szikár karó lett, már össze is házasodtak. Szertelen boldogságuk azonban nem tart sokáig, ugyanis a nőnek lótuszvirág nő a tüdejében (ne kérdezd...), és lassú sorvadásnak indul. Vele együtt minden egyéb. Allegória az egész világ.

A Tajtékos napokkal az a legnagyobb baj, hogy velem az a baj, hogy le vagyok maradva, értem? Mire megszoknék egy helyzetet, egy érzést, vagy akár túljutnék a szimpla észlelésen, a film már tovább is robog egy új irányba, aztán mire felvennéd a tempót, hirtelen befékez, elkomorodik, összetöpörödik, vegetál. Persze, kell is ez egy betegség által megfertőzött kapcsolat megjelenítéséhez, no de a kellemetlen nyüzsit elég szar üzlet még kellemetlenebb szenvedésre cserélni. Mert egészen más lenne a helyzet, ha a vasárnapi művészetrajongóra jellemző rácsodálkozáson túl mást is éreznék Colin és Chloé iránt, de esélyt sem kaptam rá.

poster_tajtekosnapok.jpg

Címkék

kritika 5csillagos audrey tautou michel gondry romance eurocinema artfilm

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr135313980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

freddyD 2013.05.23. 09:36:44

Tautou fejével a világból is ki lehet kergetni, de én konkrétan anno moziban már az előzetesét is nehezen tudtam végigszenvedni. Nagyon nem az én világom az ilyen fajta film

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.05.23. 10:09:27

@freddyD: Tudom, hogy nem szép dolog ilyet leírni, de csúnyán öregszik, szegény. Ráadásul olyan, mintha bajsza lenne.

Robert Horvath · http://bowl.hu/ 2013.05.23. 13:01:51

Olvastad a könyvet? (Ha nem és azért nem tetszett, akkor sincs probléma, csak úgy gondolom, itt az alapmű ismerete elengedhetetlen a film megértéséhez - így viszont tulajdonképpen én sem látom a megfilmesítés értelmét)
Adják valahol feliratosan is?

Fata Richárd · http://riczike.tumblr.com/ 2013.05.23. 15:03:16

@Robert Horvath: Nekem speciel abszolút működött a film és, úgy gondolom, tökéletesen értettem, pedig nem olvastam a regényt (minimális ismeretekkel azért rendelkeztem róla, az tény...).

Robert Horvath · http://bowl.hu/ 2013.05.23. 17:59:52

@Fata Richárd: kösz, ez már reményteljesebben hangzik :)

ungverjaland 2013.05.23. 19:15:09

Nem tudom, hogy a szerző olvasta-e a regényt, de én az alapján pontosan olyan filmet várok, mint amit a kritika leír. Na majd meglátjuk, mindenesetre sok pozitív kritikát olvastam olyanoktól akik a regényért is rajongtak. Ha annak a hangulatnak a nagy részét visszaadja a film amit a könyv olvasása közben éreztem, akkor az már siker.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.05.23. 19:23:16

@ungverjaland: @Robert Horvath: Nem olvastam a regényt. És azt se mondanám, hogy a filmet sem értettem, hisz piszok egyszerű volt, csupán bizonyos mozzanatait nem tudtam hová rakni. Úgy éreztem, levegőben lóg az egész.

Robert Horvath · http://bowl.hu/ 2013.05.23. 19:32:28

@Zalaba_Ferenc: a regényben nagyon komoly társadalomkritika is van (csodálatos allegóriákban természetesen), ebből semmi nem lenne a filmben?

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.05.23. 19:48:27

@Robert Horvath: Van egy gyorsan elhaló szál egy puskagyárról, meg valami érthetetlenül hadováló kultuszíróról, akinek Colin barátja minden könyvét megveszi, de ezek igazából töltelékjelenetként funkcionálnak, csak nagyon nehezen tudnék ebbe belelátni bármilyen társadalomkritikát.

Robert Horvath · http://bowl.hu/ 2013.05.23. 20:04:41

@Zalaba_Ferenc: ejj de kár (Jean Paul Sartre amúgy a kultuszíró, Vian nagy csodálója volt, itt Partre a neve)...
A könyvet amúgy bárkinek szívesen kölcsönadom, akit esetleg érdekel :)

ungverjaland 2013.05.23. 23:28:59

@Zalaba_Ferenc: A regény cselekménye az valóban nem túl bonyolult. De a regény olvasása közben is van egy olyan érzése az embernek, mintha így beledonának ebbe a nagyon furcsa világba, és az elején fuldokolsz a vizualitásban, de emögött komoly társadalomkritika van. (lsd. Jean-Sol Partre, mint Jean-Paul Sartre paródiája) Valószínűleg ez egy olyan film lehet, ami az tud igazán élvezni, aki olvasta az eredeti művet. Ami egyrészt nem jó, mert a filmnek önmagában is meg kéne állnia mint művészeti alkotás, másrészt viszont remélem én mint a regény nagy rajongója szeretni fogom. Amúgy a regény elolvasását mindenképpen ajánlom.

Fata Richárd · http://riczike.tumblr.com/ 2013.05.24. 00:54:32

Akkor "védelmezném" még egy kicsit a filmet... :-D
Szerintem nagyon is ott van az a társadalomkritika, számos helyen, és kifejezetten zseniálisan (és sokszor kifejezetten kíméletlenül, a harsány csomagolás és a csodás/abszurd allegóriák ellenére is...).
Továbbra is tartom, hogy szerintem remekül működik a film önmagában, a regény olvasata nélkül is, én legalábbis abszolút érezni véltem benne a @Robert Horvath és @ungverjaland által fentebb említett dolgokat.

Kron 2013.05.24. 03:22:37

pár szóval én is támogatnám a vásznas verziót. nagyon nem hittem el, hogy az egyik kedvenc abszurd regényemet normálisan filmre lehet vinni. hátpedig, de. majdnem olyan zseniális, mint a könyv. meglepően hasonló képi világot sikerült összeszedni mint ami a novellában előjön. a társadalom- és valláskritika, a sznobizmus bemutatása, a gyors hangulatváltások ugyan olyan jól kidolgozottak mint írásban. még audrey tautou is jó választásnak bizonyult, aki amúgy bájos, de elég egysíkú játékot hozott az utóbbi filmjeiben.

azt nem tudom megítélni, hogy milyen élmény lehet a film olyannak, aki nem olvasta, ahhoz nekem túl sokat volt a kezemben.
a napos oldallal együtt idáig nálam az év filmje. (nem mint ha túl magas lenne a léc)

borisz 2013.05.27. 11:48:58

@ungverjaland: én sem szeretem, ha egy film értelmezhetetlen a könyv nélkül, de azt hiszem ezt a filmet csak azok fogják élvezni, akik olvasták a könyvet is, és most ez egyszer ezért nem is tudok haragudni. jaj, de akarom már látni!

Wintermoots (törölt) 2013.05.27. 12:04:16

@borisz:

pedig tényleg meg kell állnia a filmnek önmagában is.

ungverjaland 2013.05.27. 12:29:03

@borisz: Ezzel valahogy én is így vagyok. Alapvetően nekem is az az álláspontom, hogy a film és az az adaptáció az 2 külön entitás, de amióta tudom, hogy Gondry csinálja az adaptációt az egyik kedvenc regényemből, engem önző módon csak az érdekel, hogy én megkapjam ami ettől a filmtől várok.

ungverjaland 2013.05.27. 12:32:15

@Kron: Ez már sokkal bizalomgerjesztőbben hangzik. Azt kivéve, hogy én a Silver Linings Playbookot kifejezetten utáltam, úgyhogy az nekem közelében nincs az év filmjének, de ez egy másik sztori.

borisz 2013.05.28. 10:59:20

@Wintermoots: ez tény és nem is tagadom, de ez az első eset ahol hajlandó vagyok kivételt tenni. egyezzünk meg abban, hogy mindenkinek lehet egy ilyen opció az életében ;)
pedig több kellemetlen élményem is volt már ezzel kapcsolatban, pl a harry potter -azt hiszem- hatodik része full káosznak tűnt nekem a moziban, mert nem olvastam a könyvet, és csak néztem sokszor, hogy wut? szóval igen, egy film az legyen önmagában film.

Kron 2013.05.28. 16:38:20

@ungverjaland: az, hogy a napos oldal nálam az év filmje, sajnos elsősorban nem a filmet minősíti (annyira azért nem jó), hanem az idei premiereket.

tökéletes adaptációt Gondrytól se várj. mondjuk olyan 80%-át áthozza a könyvnek, ami nem kevés egy ilyen témánál.

Wintermoots (törölt) 2013.05.28. 17:13:38

@Kron:

azért a mellékhatások, gyilkos vágyak, feltörő színek egészen biztosan jobbak, mint a napos oldal:)
(persze ezeket nem biztos hogy láttad)

Kron 2013.05.29. 02:37:27

@Wintermoots:
mellékhatások - tervbe van véve,
gyilkos vágyak - nagyon nem tetszett,
feltörő színek - most hallottam róla először (feljegyeztem)

ungverjaland 2013.05.29. 09:34:22

@Kron: Abban mondjuk van valami. Amúgy nem várok tökéletes adaptációt, mert olyan nincs, ha ennek a könyvnek a 80%át áthozza a film, az már teljes siker.

ungverjaland 2013.05.29. 09:37:29

@Wintermoots: Nálam a No az év egyik legjobb filmje eddig.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása