aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: a nagy gatsby [the great gatsby] (2013) Zalaba_Ferenc
2013. május 15. 23:45:00

Kategória: film 11 komment

Jay Gatsby (Leonardo DiCaprio), amolyan századeleji Michael Jacksonként Long Island-i elefántcsonttornyában ücsörögve szövögeti naiv álmait, és olyan intenzitással hiszi magát istennek, hogy környezete azzá is teszi, csupán a szomszédjába költözött Nick Carrawaynek (Tobey Maguire) fedi fel titkát.

És hogy mi ez a titok? Szép szóval, pezsgővel és anakronizmussal kibélelt selyempárnahuzat, pazar háromdimenziós mozivarázslat, amely első perctől fogva olyan vakító intenzitással ég, hogy az ember kénytelen eltakarni szemét, és ujjai között megszűrt fényen keresztül látja Gatsby - a film és az ember - valódi arcát, amely vékonyabb, mint az az 15 éves Titanic-plakát, amely immáron végképp lekopóban van egy autóbalesetben elhunyt tinédzserlány örökre lezárt szobájának falán.

Elnézést. Még hat a film. Mert hatása van, ahhoz nem férhet kétség. Csakhogy ez a hatás elsősorban audiovizuális, és az szalad szét a leggyorsabban, főleg ha olyan tömény, mint Baz Luhrmann legújabb lökete, gondolatokat pedig elég nehéz megőrizni, megidézni belőle, hisz hasonlóképp cikornyásak, egy letűnt kor mesterkéltnek ható visszhangjai, melyek csak áhítoznak a nagyságról. Én meg lassan nem is tudom, hogy most F. Scott Fizgeraldról, Bazz Luhrmannról vagy pedig Jay Gatsbyról beszélek épp.

Valahol a dzsentri és az amerikai pszicho határmezsgyéjére helyezhető el a címszereplő, aki hatalmas vagyont és még nagyobb, félelmetesebb tetteket mesélt össze magának: Leonardo DiCaprio bámulatos, ahogy a formalitások és mesterséges rejtélyek mögé rejtőző, de azok közül mindenáron kitörni vágyó felnőtt gyereket játssza, aki egész életét egyetlen dologra, egyetlen nőre (Carey Mullgian) teszi fel, hogy aztán saját, lehetetlenül nagyra fújt lufi szerű világa legyen a végzete: egy álom, melyet a múltban keres, a jelennek már csak eljátszik, és ezért nincs jövője.

Luhrmann filmje akkor a legerősebb, mikor eme torz léggömbbe pumpálja a színes-szagos konfettit: a filmnek ezen perceiben még nincs véka alá rejtve a mesterkéltség, nincs felszínes drámává lefokozva a bámulatos képmutatás, a maga mámoros világában a film csak úgy dagadozik az energiától, de aztán fokozatos kihuny, és még azt se mondanám, amit egyes külföldi kritikusok hangoztattak, hogy saját paródiájává válik, mert ez inkább csak ismételgetés, egy elhaló visszhang, melyet csak kijózanító befejezés hoz vissza a szakadékból.

A film egyébként varázslatos: minden képe bénítóan szép, a 3D többet dolgozik, mint eddig valaha, a zenéről talán elég sokat elmond, hogy a vetítésről hazatérve első utam az iTuneshoz vezetett, csak kár, hogy az a megpedzegetett titok, a válasz a sokszor felhangzó "ki az a Gatsby?" kérdésre egyszerűen túl vékony. Pénz. Szerelem. Hazugság. Meg Elizabeth Debicki képében egy újabb Zooey Deschanel-klón.

kövess minket facebookon és twitteren!

poster_thegreatgatsby_hun.jpg

Címkék

kritika drama leonardo dicaprio tobey maguire baz luhrmann romance carey mulligan joel edgerton 6csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr705302378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sidek 2013.05.16. 12:29:28

Sajnos még ez a kritika se nagyon tudta felkelteni az érdeklődésem, de mivel bírom Luhrman-t, és DiCaprio meg az egyik kedvenc színészem, így valószínű megnézem majd valamikor, de nekem sajna mind azok alapján amit eddig tapasztaltam a filmről, csak egy óriási giccsparádénak tűnik, és történet se érdekes számomra.

Atkakukac1989 2013.05.16. 12:47:26

@sidek: Milyen legyen a 20-as évek, ha nem giccsparádé? Pont akkor volt divat mindennek az eltúlozása (ld.art deco). Színes, élénk formák, merész formavilág. Ezt ígéri az előzetes is, pont ettől fog működni a film is.

Tibi5000 · http://sport-kiraly.blog.hu/ 2013.05.16. 13:12:59

Kíváncsi vagyok erre. DiCapriotól rég nem láttam rosszat! :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.05.16. 13:18:29

@sidek: @Atkakukac1989: Az a legnagyobb baj, hogy Luhrmann akkor működik igazán, ha dalol és/vagy szaval, ez a végtelen hosszúságú mondatokból álló narráció egyszerűen túl lapos. A másik, hogy addig-addig tolja a kiüresedett életről szóló dumát a film, míg maga is az lesz. Mondjuk, ez is egyfajta siker. :)

frmn 2013.05.16. 13:41:29

Kevésbé volt látványos, mint a Star Trek? Vagy annak jobb volt a sztorija? Vagy ez nem nyári popcornfilm?

Össze vagyok rajtad zavarodva.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.05.16. 14:19:45

@frmn: A Warner annak próbálja eladni (a bevételeit elnézve sikerrel), de nem az.

Wintermoots (törölt) 2013.05.16. 15:33:30

hátha egyszer készül színvonalas megfilmesítése is a regénynek.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2013.05.16. 16:43:27

Már meg sem tudom számolni hányszor adaptálták ezt a könyvet. Amúgy tényleg jó, de nincs más korszakos amerikai regény amit még meg lehet filmesíteni?

Robert Horvath · http://bowl.hu/ 2013.05.16. 18:37:17

@Gábor (Gee Halen): válassz! :) en.wikipedia.org/wiki/Great_American_Novel (Faulknerhez nem mertek még nagyon hozzányúlni, de a megfilmesítési jogokat pár éve már megvette az HBO)

Dean6 2013.05.17. 11:44:49

Szerintem nagyon is jó lett,én csak néztem a 3D nagyon működött,a látvány is.Dicaprio zseniálisat játszott ismét.Tegyük hozzá,hogy nagyon hosszú lett,de gyorsan eltelt,én jól szórakoztam rajta.Tény,hogy nem könnyű film,főleg a vége eléggé letargikus,elég lehangoltan távoztam a moziból.Jah és a soundtrack zseniális.Tobey is elég jól játszott,szerintem minden rendben volt vele is. Nálam egy 9/10.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása