aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: gain Takács Máté
2013. április 28. 18:08:00

Kategória: film 5 komment

A box office rövidesen felveszi ünneplőjét, hiszen már kopogtatnak a májusi pénztermelők, de most még utoljára 20 millió dollárral is az élre lehetett kerülni. Ez Michael Bay low-budget akciófilmjének, a Pain & Gainnek sikerült is, pedig egyetlen amerikai város sem lesz rommá benne, míg a zsákra való sztárt kínáló A nagy nap című vígjátékra kevés meghívót küldhettek ki...

pain_and_gain.jpg

> új filmek
Michael Bay eddigi kilenc rendezői munkája fejenként átlagosan 130.55 millió dollárba került, vagyis már bőven többet tapsolt el egymilliárdnál, ugyanakkor 1.77 Oscar-jelölés is jut mindegyikre. A Paramount Picturesszel kötött kétfilmes szerződése felét teljesíti most a Pain & Gain (hazai bemutató: augusztus 8.), amiben néhány testépítő törvénytelen úton igyekszik megcsinálni a szerencséjét. Az igaz történeten alapuló bűnügyi műfajegyveleg éppen Bay bemutatkozó munkája, a Bad Boys - Mire jók a rosszfiúk? óta a legalacsonyabb keretből gazdálkodott (26 millió dollár), ám a forgalmazó ettől függetlenül inkább a részt vevő nevekhez igazodott. Az intenzív marketingmunkából és a közel 3300 kezdő moziból ugyanis világosan kitűnik, hogy a direktor, illetve a két főszereplő, Mark Wahlberg és Dwayne Johnson minden egyes kedvelőjét a nézőtéren akarták tudni. Ami a színészeket illeti, Wahlberg idén megmutatta a Megtört várossal (19.7 millió), hogy a mindenre ugró rajongóinak száma csekély, míg Johnson a Csapdával egy-két fokkal kedvezőbben vizsgázott. Ketten együtt a Paramount gyakorlatának is köszönhetően már piacképesnek mutatkoznak egy akciófilmben: a két órás rendbontásra több mint 20 millió dollár értékben fizettek be az amerikaiak, ami kielégítő szint lehet az érdekeltek számára, mégha Bay A sziget óta nem látott ilyen alacsony összeget. Ezt aligha vágják a fejéhez, és tulajdonképpen a közepes szinten mozgó kritikák is előrelépésként értékelendők: produceri munkáit is beleértve, csupán az első Transformers és A szikla ért el magasabb Rotten Tomatoes-értékelést korábban. A nyári szezon most már szempillantás alatt itt van, így a Pain & Gaint könnyen elsodorhatják a sok százmilliós blockbuster-jelöltek (egy Michael Bay-filmet, ééérted), de ha 60 millióig valahogy elkolbászol (ami mondjuk nem valószínű a gyenge nézői visszajelzések ismeretében), akkor az észak-amerikai mozibevételeket tekintve nyereségesebb üzlet lesz, mint bármely Transformers-epizód, de tulajdonképpen az első Bad Boys kivételével mindennél.

Mindig akad hely ilyenkor egy romantikus vígjátéknak, ami a kasszasikerek farvizén evezve derék összegre tesz szert. Tavaly azonban sem az Ötéves jegyesség, sem a Várandósok - Az a bizonyos 9 hónap nem tudta kellőképpen betölteni ezt a szerepet, és úgy néz ki, a Lionsgate ezúttal is mellényúlt a sztárparádéjával. A nagy nap (The Big Wedding; hazai bemutató: május 2.) alig 7.5 millió dollárt kalapozott össze az elmúlt hétvégén, aminél egy jobban sikerült menyasszonytáncban is több rejlik. Azt már tudjuk, hogy önmagukban a nagy nevek nem érnek sokat a nézők szemében, de az esküvő körül forgó komédiák általában jól mennek – tényleg valahol a forgalmazónál üthetett be a krach, és a startnál való döcögésből már egy lazább futam sem lesz, már ha hallgatnak a jó szóra a nézők. Azok ugyanis azt mondják, a Robert De Niro, Diane Keaton, Susan Sarandon, Robin Williams, Katherine Heigl, Amanda Seyfried, Topher Grace és Ben Barnes szereplésével forgott produkció az év egyik legrosszabb filmje. Úgy tűnik hát, dupla vereséget szenved Justin Zackham gyermeke (rendezte, írta, finanszírozta is), mert innen még a 35 milliós költségvetés is nehéz ügy lesz, nemhogy a Levelek Júliának (53m) vagy A boldogító talán (46m) eredménye.

Három röpke hétvége után országos szintre emelte a Sony Classics Robert Redford új rendezésének kereteit, ám a biztató limitált eredményeket nem sikerült átültetni a nehézsúlyba: A hallgatás szabálya (The Company You Keep; hazai bemutató: május 9.) című thriller mindössze 1.25 millió dollárt termelt több mint 800 moziból, ami azt jelenti, hogy a másfél ezret is alig éri el az egy teátrumból származó összeg átlagosan. A számtalan ismert színészt (Redford mellett Shia LaBeouf, Anna Kendrick, Stanley Tucci, Nick Nolte, Richard Jenkins, Susan Sarandon stb.) felvonultató regényadaptáció 2.3 millió dollárt jegyez most, ám az 5 millió elérése már komoly akadályokba ütközhet.

> korábbi filmek
Viszonylag sima ügy lett volna a két premier ellenében állni a sarat, ám a Feledés combos visszaesést produkált (-53%), ami kissé aggasztó a 100 millió dolláros cél felé hajtó sci-fi számára. A második helyet jelentő második hétvégén a Universal terjesztése 17 millió dollárt gyűjtött, amivel az összbevétel tíz nap után még nem éri el a 65 millió dollárt. Egyelőre még bízhat a forgalmazó a kilenc számjegyű finisben, ám ez volt az a kör, amit könnyebben meg lehetett volna nyerni egy mérsékelt hátrálással: így most a Vasember 3. vélhetően mindent elsöprő belépője mellett kell helytállni, s nem 10 millió alá bukfencezni.

> végszó & ami jön
Eme összességében langyos hétvégét (ami február eleje óta a leggyengébb összforgalmat bonyolította és jócskán elmarad az egy évvel korábbitól is) nyugodtan takarhatja a feledés homálya, hiszen most közel négy hónapnyi padlógáz következik, ami akár rekorddöntő nyári szezont is eredményezhet. Az első versenyző, azaz az ezen a hétvégén nemzetközileg már elképesztő 195 millió dollárt felhajtó Vasember 3. lehet egyben a legnagyobbra törő is, hiszen a Bosszúállók frenetikus sikere komoly mértékű plusz energiaforrást szolgáltatott az amúgy is lukratív franchise-nak.

cím | becsült moziszám | nyitóhétvége-előrejelzés
Vasember 3. | 4000 | $157.5m

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
össz-
bevétel
1 ú Pain & Gain
$20,0m $20,0m
2 1 Feledés
$17,4m $64,7m
3 2 42
$10,7m $69,1m
4 ú A nagy nap
$7,5m $7,5m
5 3 Croodék
$6,6m $163,0m
6 5 G.I. Joe: Megtorlás
$3,6m $116,4m
7 4 Horrorra akadva 5.
$3,5m $27,5m
8 7 Támadás a Fehér Ház ellen
$2,8m $93,1m
9 6 The Place Beyond the Pines $2,7m $16,2m
10 9 Jurassic Park
$2,3m $399,1m

Címkék

box office comedy action michael bay robert de niro mark wahlberg amanda seyfried dwayne the rock johnson katharine heigl

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr325251203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

piroe 2013.04.28. 18:45:17

szívesen látnék egy oszlopot a film bekerülési értékével kapcsolatosan. már, ha érdekel még mást is...

Németh Barna 2013.04.28. 19:35:24

Úgy olvasom, a Mud is szépen teljesített. Örülök :)

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.04.28. 21:31:09

@Németh Barna: És remélem nem csak Witherspoon kisasszony miatt, mint ahogy azt a sajtó szeretné magyarázni. Szerintem elképzelhető, hogy emelik a moziszámot, úgyhogy még lesz róla szó.

ungverjaland 2013.04.29. 14:48:40

Komolyan nem értem, mi az oka annak, hogy emberek még mindig képesek pénzt kiadni egy Michael Bay film megnézéséért? Erről a filmről már a trailere alapján látszott, hogy borzasztó rossz.

P.Woodman 2013.04.30. 20:47:17

trailer alapján kiváló szórakozásnak tűnik a film

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása