aeon flux

ready for the action now, danger boy?

star trek: sötétségben tapogatózva + pain&gain + z világháború Zalaba_Ferenc
2013. április 11. 14:40:00

Kategória: film 10 komment

Ma délelőtt a UIP Duna Film rövid bemutatóra invitálta magyar filmes sajtó képviselőit az Aréna Pláza IMAX-termébe, ahol levetítettek nekünk egy új Pain & Gain-előzetest, egy kb. ötperces részletet a Z világháborúból és - az esemény fénypontjaként - egy bő félórás összeállítást a Sötétségben - Star Trekből. Meglátásainkat a továbbiakban találjátok (ez némileg spoileres lehet, szóval csak óvatosan!).

Eme figyelmeztetést a UIP ügyvezetője, Bálint Péter is követhette volna, ugyanis a showreelt megelőző bevezetőjében egészen véletlenül ellőtte a Sötétségben (egyik) legnagyobb poénját; habár ki tudja, lehet, hogy ez is a félrevezető kampány része. 

A vetítés maga 2D-ben, eredeti nyelven zajlott, ugyanakkor az összeállítás elején videós üzenetben izé... üzenő J.J. Abrams jelezte, hogy a film maga 3D-s lesz, és ugyan ő soha nem hitt a technológiában, itt olyan új módszereket alkalmaztak, melyek őt is meggyőzték a konvertálásról, és mostantól elkötelezett híve a harmadik dimenziónak. Adózzunk hát egyperces néma csönddel annak, hogy újabb nagyszerű ember veszítettünk el eme cirkuszi látványosság ellen folytatott harcban.

A vetítés a Pain & Gain új előzetesével indított: mint megtudtam, a filmnek ez lesz a végleges magyar címe is, azaz az "eredeti cím" rajongói most örvendezhetnek: az alkotóknak nem jött be az Izomagyak titulus. IMAX-méretű vásznon még szembeötlőbbek voltak a srácok izmai, és továbbra is hiszem, hogy hosszú évek után végre láthatunk egy jó Michael Bay-filmet, no de ez majd csak augusztusban(?) derül ki.

Viszont van egy jó hírem a Z világháborútól rettegőknek: ugyan a könyvhöz a filmnek nem sok köze lesz, de a moziban látott részletek egész meggyőzők voltak. A turbózombik olyanok, amilyenek, és szemlátomást a film a PG13-as karikára gyúr majd (a harapdálás feltűnően vérmentes volt), viszont a tömegjelenetek pazarak lesznek: nekünk az előzetesekből már ismert New York-i kitörést mutatták be teljes valójában. Láthattuk, hogy lesz pillanatok alatt úrrá a tömegpánik a nagyvárosi forgatagon, milyen rövid idő alatt (kb. 10 másodperc) lesz zombi a frissen fertőzöttből, és hogy gyakorlatilag mindenen áttörnek azért, hogy áldozataikat elérjék. De legalább ilyen tempó mellett nem lesz alkalmad jó étvágyat kívánni nekik, miközben a belsőségeiden nyammognak. Forster a pánikérzést hangsúlyozandó szapora vágásokkal, kézi kamerás felvételekkel dolgozik, így az események sodrában néha még pislogni is luxus. Ráadásul ilyen kapkodás mellett a zombikat is könnyebben át lehet préselni a korhatárbizottságon, de azért az említett vértelenségért már előzetesen is kár.

Ami pedig a Sötétségbent illeti: kb. 35 percet láthattunk a filmből: úgy 25-öt az elejéről (talán kisebb-nagyobb toldások még várhatók), és két akciódús jelenetet valahonnan a közepéről-végéről, a nyavalya se tudja. (ENYHE) SPOILER ON! A film egy M-osztályú bolygón nyit, azaz szénalapú életre alkalmas atmoszférával (és az előzetesekből már ismerős flórával) rendelkező planétán, melyet épp haza készül vágni egy kitöréssel fenyegető szupervulkán. Hőseinknek ezt a kitörést kéne megakadályozniuk úgy, hogy a kőkori szintet képviselő őslakosok előtt ez rejtve maradjon (mert hát némi nyomot hagyna az az evolúciójukon, ha az Enterprise átevezne a fejük felett): Kirknek köszönhetően ez nem jön össze, mire szigorú ejnyebejnyében részesítik, és elveszik tőle a hajót, legénységét pedig máshová osztják be. Szar ügy, pedig ő csak barátja életét akarta menteni.

A főcímet követően a Star Trek-filmektől szokatlanul intim jelenetek során egy Londonban élő afro-amerikai párossal ismerkedhetünk meg, akiknek van egy haldokló kislányuk. A könnyes szemű családapa elé aztán odalép Benedict Cumberbatch, és amikor megszólal, abba az egész IMAX-auditórium beleremeg (a UIP gyártásvezetője szerint talán Anger Zsolt lesz a magyar hangja, de ez még nincs jóváhagyva): csak annyit mond, hogy ő meg tudja menteni a lányt, de ezért az apának óriási árat kell fizetnie. Ezzel veszi kezdetét az a londoni merényletsorozat, melynek gyakorlatilag a Csillagflotta teljes tisztikara áldozatul esik, kivéve persze hőseinket, akik a titkos agendával rendelkező rosszfiú nyomába erednek. SPOILER OFF!

A látott képsorok alapján Abramsék részben az "ami nincs eltörve" elvet követik, azaz a film egyszerre könnyed és drámai, elképesztő sebességgel pörög és hihetetlenül látványos: akciójeleneteiben a régi korokat idézi (lövöldözés! kézitusa! üldözés!), de mindezt mai színvonalon, mai tempóval. A karakterek egyéni drámájából egyelőre még csak annyi jött át, hogy Kirknek bizonyítania kell, és Spockhoz fűződő barátsága is megbicsaklik. Nagyon tetszett, ahogy a film apró bepillantásokat nyújt majd a jövő hétköznapijaiba: legyen az egy nagyvárosi forgatag (kicsit hiányoztak is a zombik) vagy egy házaspár átlagos reggele. Ó, és Kirk ezúttal két földönkívüli lánnyal bújik majd ágyba... amíg be nem libben (robban?) majd a képbe Alice Eve - gondolom én. De amiben mindenképp többet nyújt majd ez a film az első Star Trekhez képest, az a főgonosz, akinek nem csupán óriási jelenléte lesz a vásznon, de tervei és szándékai is izgalmasabbnak tűnnek, mint Neróé.

Apropó vászon: a látott részletek képaránya folyamatosan változott attól függően, hogy mennyire látvány-orientált az adott beállítás (a városi nagy totálok szinte kivétel nélkül betöltik a teljes vásznat). A UIP egyelőre nem tudta megerősíteni, hogy ez a végleges változatban is így lesz-e, de a Paramount által kiadott tájékoztatólap szerint jó eséllyel igen (klikkre megnő).

startrek_intodarkness_imax_k.jpg

Ami pedig a filmeket illeti: a bemutató meggyőző volt, valószínűleg mindháromnál ott fogok nyüzsögni premierkor. Főleg a Star Treknél.

Címkék

star trek brad pitt michael bay ed harris zachary quinto mark wahlberg imax sequel anton yelchin marc forster karl urban simon pegg jj abrams chris pine zoe saldana filmklip sci si benedict cumberbatch zombiemovie uip duna film dwayne the rock johnson

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr975216881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lennox 2013.04.11. 14:55:23

Úúúúúh! Hál'isten már csak kb. 1 hónap a Star Trek premierig.

Amúgy Benedict Cumberbatch magyar hangja remélem Simon Kornél lesz végül.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.04.11. 14:59:17

@Lennox: Simon Kornél biztosan nem lesz, ennyit már most is tudtak.

Robert Migu Gulyas 2013.04.11. 15:15:03

A Hobbit megtekintésekor a Star Trekből kb ezt a fél órát láttuk mi is. Kissé kezdtem fészkelődni, hogy rossz terembe ültünk, mikor a mellettem ülő ismeretlen megkérdezte, hogy hány IMAX terem van az Arénában. :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.04.11. 15:23:52

@Robert Migu Gulyas: Én úgy tudom, "csak" kilenc percet vetítettek le a filmből A hobbit előtt, de gondolom, elég nagy volt az átfedés. :)

Robert Migu Gulyas 2013.04.11. 15:32:35

Ott abban a pillanatban többnek tűnt kilenc percnél. :)

Lennox 2013.04.11. 16:27:50

@Zalaba_Ferenc: Óóóó, ez sajnálatos, de talán Anger Zsolthoz is illeni fog a karakter\színész.

Kovács Erzsébet 2013.04.11. 16:44:47

Azért én még mindig sajnálom azt a kihagyott ziccert, hogy nem valami Sekély sírhant-féle fekete vígjátékot forgattak ebből a miami sztoriból. A gyomorforgató részletek és a tettesek végtelen sötétsége mindenesetre meglenne hozzá.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.04.11. 19:38:45

@Kovács Erzsébet: Szerintem még simán bejöhet a számításod. A sötétség és a gyomorforgató részek legalábbis benne lesznek (ebben az előzetesben például szép lassan rátolattak a foglyul ejtett fickó fejére).

zolij 2013.04.11. 20:51:20

az IMAX-os previewban az elején volt az "én meg tudom menteni a lányát, csapó" és utána a bolygós rész, amelynek azzal volt vége hogy Kirk megkédezi McCoytól, hogy Spock mit tenne a helyében.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.04.11. 20:53:56

@zolij: Fura, mert a bolygós rész teljes egészében pre-credits szekvencia, a fő száltól teljesen független sztori, és a főcím után jön a lánymegmentős jelenet.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása