aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: no wonder Takács Máté
2013. március 17. 17:26:00

Kategória: film 5 komment

Az Óz, a hatalmas újfent vezeti az amerikai toplistát, továbbra is blockbuster léptékű számokat produkálva. A sovány új kínálatból a szerencse a The Call című thrillernek kedvezett, hiszen Halle Berry rálicitált a semmibe vevő elvárásokra, miközben a Steve Carell/Jim Carrey-páros nem tudott felnőni azokhoz: a The Incredible Burt Wonderstone illúziói hamar szertefoszlottak.

burt_wonderstone.jpg

> új filmek
Bizonyos formulákat időnként sikerrel be lehet vetni, csak épp az a kérdés, mikor van a közönség olyan kedvében, hogy a The Callhoz hasonló mezei thrillereket vetítő mozik előtt komoly sorokat alakítson ki. Már 2013-at írtunk, mikor a Sony (egészen pontosan az időnként feltámasztott TriStar) kijelölte számára e márciusi hétvégét, de úgy néz ki, ezt követően sikerült kellőképpen felpörgetniük a film iránti érdeklődést: 17 millió dollár gyűlt össze alig több mint 2500 filmszínházból, vagyis majdnem hétezer átlagosan. A rendőrségi segélyvonal telefonos kisasszonyát játszó Halle Berry-hez befutó élet-halál hívás (melynek kezdeményezője az elrabolt Abigail Breslin) látszólag tartogatott annyi izgalmat, hogy a box office-szempontból igencsak halovány Berryvel is megelégedjenek a nézők, hiszen a hölgyeménynek tíz éve, a Gothika óta nem volt ilyen jó egyéni teljesítménye, és már kezdett belekóstolni az egyenesen DVD-re-bizniszbe is a Sötét hullám című darabbal. A The Call még inflációt kalkulálva is messze jobban érvényesült, mint a hasonló felütéssel bíró Mobil 2004-ből, de ebben a határozott eredményességben (a költségvetés mindössze 13 millió dollár) nagy szerepet játszott az általánosan gyenge kínálat, meg persze az, hogy kifejezetten a hölgynézőkre –és a feketékre– programozta a Sony a dolgokat. A közönségnek tetszettek is a látottak, úgyhogy ebből jelen állás szerint akár 60 milliós végeredmény is kerekedhet.

A szórakoztatás eltérő formáinak vegyítése ritkán működőképes a közönség kis közös halmaza miatt, s az illuzionisták világa emiatt éppen olyan terület, ami filmen ritkán köszön vissza, akkor is jobbára drámai keretek között. Egy vígjátékhoz nem is volt érdemes kisebb nevekkel előhozakodni, mint Steve Carell és Jim Carrey, ám a The Incredible Burt Wonderstone még az alaposan leszorított elvárásokat sem volt képes teljesíteni: a Warner Bros. terjesztése 10 millió dollárt kuporgatott össze több mint háromezer moziból, ami simán bukásnak titulálható még egy 30 milliós költségvetés mellett is. A főszereplők személye igazán érhetett volna kétszer ennyit a nézőknek, ám a körítés (színészeink szokatlan ábrázattal, öltözékben) most nem jött be úgy, mint öt éve Will Ferrellnek a Jégi dicsőségünkben vagy akár Ben Stillernek a Zoolander, a trendkívüliben annak idején. A Burt Wonderstone nem is próbálkozott igazán többel, mint ami poszteréről leolvasható, márpedig a szokatlan vígjátékoknak kifejezetten nyitnia kell az elsőre nem kötélnek állók felé is; akik mégis elmentek, gyenge visszajelzésekkel szolgáltak, ami egybevág a kritikusok ítéletével, szóval a költségvetés összege nem várható a kasszákba. Ez eddig egy pocsék év a stúdiónak.

Három moziban rajtolt el a Spring Breakers - Csajok szabadon (Spring Breakers; hazai bemutató: március 21.), méghozzá kitörő eredménnyel. Ez azt jelenti, az A24 forgalmazó biztosan megvalósítja terveit a kilátásba helyezett országos premierről.

> korábbi filmek
Az Óz, a hatalmas már első hete végeztével átlépte a 100 millió dollárt, másodikként az idei felhozatalból. Az újabb hétvégén könnyűszerrel tartotta meg a vezető pozíciót a Disney fantasyje a maga 42 millió dollárjával, ami nagyjából azonos csökkenési arányt jelent az Alice Csodaországbanéval hasonló ponton. Eddig 145 milliót költöttek az amerikai nézők Sam Raimi filmjére, ami így bőven 2013 legnépszerűbbje.

> végszó & ami jön
A top 12-re kifizetett összeg nem éri el a 100 millió dollárt, ami nem túl fényes úgy, hogy tele a paletta magas költségvetésű fantasykkel, de egyébként egy szinten áll a tavalyi év azonos víkendjével. A premierek háza táján némi mozgolódás lesz észlelhető a következő héten, hiszen a Croodék című animációs film és a Támadás a Fehér Ház ellen című akcióthriller is jó esélyekkel nevez. A hét harmadik bemutatója egy vígjáték lesz Tina Fey és Paul Rudd főszereplésével, Admission címmel.

cím | becsült moziszám | nyitóhétvége-előrejelzés
Admission | 2100 | $11m
Croodék
| 3900 | $46m
Támadás a Fehér Ház ellen
| 3000 | $23,5m

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
össz-
bevétel
1 1 Óz, a hatalmas
$42,2m $145,0m
2 ú The Call
$17,1m $17,1m
3 ú The Incredible Burt Wonderstone
$10,3m $10,3m
4 2 Az óriásölő
$6,2m $53,9m
5 3 Személyiségtolvaj $4,5m $123,7m
6 5 Csapda
$3,5m $37,3m
7 6 Képszakadás
$2,6m $21,9m
8 8 Napos oldal
$2,6m $124,6m
9 7 Safe Haven
$2,5m $67,0m
10 9 Escape from Planet Earth $2,3m $52,2m

Címkék

thriller box office comedy jim carrey halle berry abigail breslin steve carell oz the great and powerful

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr145139707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsedáj 2013.03.17. 17:47:28

Mi történt a Warner stúdióval? Bukást bukásra halmoz.
És ha az idei évet nézzük a továbbiakban, se A nagy Gatsby, se a Tűzgyűrű nem garancia arra, hogy kasszasiker lesz.. Az acélember egyedül..de ugye tudjuk, mi történt a legutóbbi Superman filmnél is..

A Warner fejesei kezdhetnek pánikolni... A Hobbit 2 messze van még..

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.03.17. 18:11:25

@Dzsedáj: azért ezt a Supermant ne keverjük a 2006-ossal. Itt nevek vannak és minőség. Ha nem is Sötét lovag mennyiségűt termel, de szép kis összeget összeszed majd.

NorthopViggo 2013.03.17. 18:21:09

@Dzsedáj: Esküszöm pont ezt akartam írni én is. Már egy hete is írtam, hogy nincs rendben az idei éve a WB-nek. Számomra nagyon közel áll a stúdió, és hamar feltűnt a bukássorozat, de látom már mások számára is nyilvánvaló. Gatsby valószínűleg iszonyatos bukás lesz, del Toro projektje túl drága ahhoz, hogy magabiztosan sikernek lehessen elkönyvelni előre, max. a másnapos brigád hoz nekik pénzt, meg a kisnövésű középföldi. A vascsávó sikerére nem vennék mérget, kicsit elszálltak a büdzsével. De, végül is, mindenkinek van egyszer egy mélypontja.

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2013.03.17. 18:24:50

A Universal is kijött a hullámvölgyből, a Warner is ki fog.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása