aeon flux

ready for the action now, danger boy?

tv-kritika: kemény motorosok - 5. évad [sons of anarchy s5] (2013) Zalaba_Ferenc
2013. március 11. 00:29:00

Kategória: tv 27 komment

Too much shit to handle? Most már talán nem csupán Sutter Ink látja, hová fut ki ez az egész, mert ha engem kérdeztek, a beígért hetedik évad végén nem azt látjuk majd, hogy Jax a családjával a hónalja alatt elmotorozik a naplementébe, ahogy azt a fickó elképzeli. Michael Corleonét vizionálok magam elé, csak éppenséggel nem kényelmes karosszékben ülve, hanem Charming romjain térdelve, egyszerre megtörve és megkoronázva. Mert mire ezt a sok szart kilapátolja otthonról, addigra sem a városból, sem a lelkéből nem marad semmi. Azt meg csak remélni merem, hogy ingatag indítékok azért megállnak majd a lábukon. Spoilerek jönnek.

sonsofanarchy_s5_620.jpg

Egy olyan szériában, ahol (vacak akciójelenetek leszámítva) folyton folyvást életek forognak kockán, egy karakter élete nem a logikán, hanem a népszerűségen múlik. Mert egy logikusan működő világban Bobby (Mark Boone Junior) nem próbálna meg vállra ültetett kisangyalként lelkifröccsöket töltögetni Jax (Charlie Hunnam) fülébe, mikor arról papol, hogy nem ölheti meg Clay-t (Ron Perlman), aki többszörösen elárult mindenkit, mert azzal ő is szörnyeteggé válik. Hogy oda ne rohanjak egy péklapáttal!

Claynek már el kellett volna hullania. Mikor egy évaddal ezelőtt az írek kijelentették, hogy csak akkor hajlandók bizniszelni, ha vele rázhatnak kezet, még lenyeltem a dolgot, de most - a fejére kitűzött vérdíj ide vagy oda - úgy ráncolom a homlokomat, hogy a redőkbe bankókat lehetne tűzni. Pedig én is nagyon bírom Clay-t. Opie-t (Ryan Hurts) is szerettem, de tudtam, hogy neki menni kell: ahogy a sorozatban is artikulálták, ő már nem volt önmaga, kiégett - csak egy járó gép volt, egy élő pajzs Jaxnek. Mint kiderült, halálában is. Távozása mégis kemény volt, de ezt a klipet jobban megkönnyeztem.

Örültem, hogy Damon Pope (Harold Perrineau - what a miscast!) jobbkeze nem vette be a bosszúszomjas Clayről szóló mesét, ugyanis elég rezgős: ha Clay tényleg likvidálni akarja azt a kiskirályt, akinek köszönhetően a klub új vizeken evez (még hogy azért hibáztatja, hogy ő kiesett a pixisből? már rég nem volt ott, mikor Pope bejött a képbe), akkor tuti nem a saját fegyverével lövi fejbe. Sejtettem én, hogy Jax nem dobja oda Tiggy-t (Kim Coates) Pope-nak, hisz ő a széria talán legnépszerűbb karaktere, de azért nagyobb konspirálásra számítottam, amolyan Egy maréknyi dollárért/A halál keresztútján szerű dobásra, melyben a klubfőnök mondjuk összeugrasztja a kartellt vagy a kínaiakat Pope bandájával.

Ugyanakkor nagy dolgokat várok a félelmetesen hidegvérű Lee Torictól, tudjátok, az Otto által megölt nővér bátyjától, akit nem fél előre átadni a névjegyét, mielőtt bibliai haragját Charmingra zúdítaná. Apropó Otto: Kurt Sutter morbid humorát gyakrabban is megcsillogtathatná. Színtiszta állatság, amit a saját maga által életre keltett figurával művel, de igazából azok a perverzen humoros pillanatok hiányoznak, azok az apró rigolyák, melyek eredendően megszerettették velem a szériát. Jó lenne, ha Tig több megkérdőjelezhető nemű ribancot hajkurászna, ha Bobby néha megint felöltené az Elvis szerkóját, vagy ha Happy ígéreteitől megint kiverne a hideg veríték. Hiányzik Half Sack, és a nevéből eredő poénforrás, és Chucky-t is jobban bírtam, mikor non-stop maszturbált. Ez a verselés csak "meh".

Valahol deréktájon volt egy epizód, melyben Walton Goggins egy hermafrodita kurvaként nagyon csúnya, egyben rém vicces dolgokat művelt: no, az a rész volt az évad legjobbja. Kicsit sokkolt (Gemma autóbalesete a gyerekekkel), kicsit konspirált, ugyanakkor tele volt bűnös nevetéssel. És még egy rohadt hangulat-montázs is elfért benne. Mert az kell. A széria továbbra is durva jó: ugyan a sakktábla néhányszor már átrendeződött, és ahogy említettem, a figurák kicsit megfakultak, de legalább nem vetkőztek ki magukból. Sutter és írói kegyetlenül csűrik-csavarják a dolgokat, és kész csoda, hogy eme tekergetés még nem érte utol a sorozat nyakát.

sonsofanarchy_s5.jpg

Címkék

kritika tv show kurt sutter ron pearlman sons of anarchy charlie hunnam 7csillagos tv kritika

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr675126906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

McCl@ne 2013.03.11. 05:29:45

Minimál spoiler a jövőre nézve, egy Sutter interjúból: állítólag Lee Toric lesz a legveszélyesebb ellenfél, amivel a SAMCRO valaha szembenézett, illetve ez volt az utolsó "majdnem megöljük Clayt" megoldás, mert érzik a készítők is, hogy ezt nem lehet már többször eljátszani, mennie kell és inkább előbb, mint később.
Illetve nem említetted Nero Parilla (Jimmy Smits előadásában) karakterét, aki szerintem kitűnően lett kitalálva és szerencsére - mert ez bizony kérdéses volt! - az idei évadban is teljes erőbedobással ott lesz!

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.03.11. 08:27:53

@McCl@ne: Abszolút igazad van, Nero mindenképp említést érdemel, hisz azt a figurát vetíti előre, amivé Jax válhat (válni fog?) azt követően, hogy kiszállt a hardcore buliból. Kutyából nem lesz szalonna, bármennyire küzd érte.

SPOILER!

Amiről tegnap este még nem értekeztem: vajh ki és mi alapján döntött úgy, hogy kiadja a letartóztatási parancsot Tara ellen? Eli? Milyen alapon? Gemma kavart be? Azt sem hinném. Egyébként pedig pikk-pakk kihozzák majd, csak persze az oregoni állásnak így lőttek, mert az a lényeg, hogy nem mehetnek el Charmingból. Tiszta Dark City. :)

McCl@ne 2013.03.11. 08:50:07

@Zalaba_Ferenc:
SPOILER:
Az egyik kedvenc jelenetem volt az évad végéről az a Jax-Nero beszélgetés a kanapén, tudod, "ha kiszállsz, kiszállok én is", aztán ment szépen minden ugyanúgy tovább. Amúgy azért az évad végére is jutott funny/creepy jelenet azzal a kutyaviadalos Tig-bekattanással, meg az autóba zárt gyökérrel :D Én legalábbis jót röhögtem!
Érdekes ez a Tara lecsukás, nagyon arra utal minden, hogy Gemma volt, tehát NEM. Legalábbis ilyen hülye nem lehet, pillanatok alatt kiderülne, Jax pedig elharapná a torkát!
A Lee Toric szálat nagyon várom, jó lenne egy az eddigieknél is árnyaltabb ellenfél, akivel akár szimpatizálni is lehetne, miközben pont a kedvenceinkben tesz kárt.
Ami a legjobban tetszik, hogy évadról évadra egyre értelmesebbre vannak írva a szereplők, és most már annyira talán nem jellemző rájuk a "minden a szemünk előtt történik, de csak az utolsó utáni pillanatban vesszük észre"-effekt. Legalábbis a kellemes meglepetések többségét ezek az ésszerű lépések okozták! (pl. a Gemma-gyerekek baleset szinte azonnali feloldása: már épp elkezdték volna elkeverni a szart, belém verni az ideget, hogy megint részeken keresztül megy a hazudozás... ezzel szemben 10 percen belül kiderült minden és jöhettek a logikus következményei!)

McCl@ne 2013.03.11. 08:52:19

Más: belekaptam a Homelandbe, megnéztem egy fél évadot a Breaking Badből, most lezavartam a Sherlock első évadát is, de a környékén nincs semmi a SoA-nak.
Valaki ajánlhatna egy sorozatot, ami azért nagyjából hozza legalább ezt a szintet, hogy két évad között leköthessem magam (munkahelyen néha jól jönne, amikor nincs konkrét meló/kedvem egy egészestéshez)...
Walking Dead?

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.03.11. 09:01:43

@McCl@ne: A TWD csupána kreatív zombigyilok miatt nézhető, karakterek tekintetében tragikus. Leginkább azért, mert vannak benne óriási karakterek, melyeket remekül felütnek, aztán hagyják őket elherdálódni...

Nézz Trónok harcát!

Robert Migu Gulyas 2013.03.11. 09:04:03

SPOILER

Szerintem Lee Toric kezdte meg züllesztő munkáját, és talán azért lesz ő a legveszélyesebb ellen a sorozatban, mert egyenesen a családot támadja majd - ahogy egy ilyen már megindult a második évadban.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.03.11. 09:06:55

@Robert Migu Gulyas: Mondjuk az látszik, hogy elég befolyásos kapcsolatai vannak, hisz annak ellenére, hogy már nyugdíjba vonult (pontosabban nyugdíjba kényszerítették), azért elég lazán járkálhat ki-be a börtönbe.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.03.11. 09:12:49

@McCl@ne: Nekem a negyedik évad kvázi főgonosza, Lincoln Potter volt a kedvencem, aki úgy jelentett fenyegetést a klubra, hogy még csak létezéséről se tudtak. Bebizonyította, mennyire jelentéktelenek is valójában. Danny Trejo jöhet itt a kartellel, meg a s szövetségizéssel, ahogy tetszik, de ha kell, máris ott terem a helyszínen (mintha más dolga nem is lenne), és aztán savanyú fejet vág, ahogy Jax az ujja köré tekeri. :)

Robert Migu Gulyas 2013.03.11. 09:15:46

Ismét SPOILER

Mindenki kedvenc Opie-jának halála nálam más jelentéssel is bír azon felül, hogy a legjobban elfáradt karakter volt ő (illetve arról se feledkezzünk meg, hogy megkezdődött a karakterek öldöklése, mint anno a Shield-ben - Half Sack, Piney, Opie - a Winston család jól ráfaragott a motoros menőzésre...): Sutter üzenete a rajongóknak, hiszen Clay életben tartásának az előző évad végén sok néző adta nemtetszését. Az ötös pedig úgy kezdődik, hogy "nesztek, nem merem kiiktatni egyiket se?"

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.11. 09:16:38

miért most jött elő ez a kritika??

Elég régen vége az évadnak.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.03.11. 09:18:50

@Robert Migu Gulyas: No de szerinted ki meri nyírni Clay-t a hatodik évad nyitányában? Mert én nem hiszem. :) (De azért vicces volt, ahogy két benga között ülve vitték a sittre. :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.03.11. 09:19:21

@doggfather: Egyszerű: tegnap este értem a végére.

Sütemény1975 2013.03.11. 09:24:35

Erdekes, hogy megneztem 4-5 reszt ebbol a szeriabol es vmiert nem kotott le egyaltalan. Lehet, hogy azert mert Buffy-t nezek? Koltoi kerdes volt! :)))))

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.11. 09:27:29

@Zalaba_Ferenc: jah. :D

SPOILER!!!!!!!!!

Ami nagyon durva volt ebben az évadban az:

1. Opie halála. Ezzel vége a Samcro-nak. Ő maga volt a Sons, és azzal, hogy őt megölték, azzal megölték a klubot is.

2. Jax eddig csak sírt rítt meg bengán sodortatta magát az eseményekkel. Olyan sznten volt balf.sz, hogy fájt a jelenléte, de itt végre elkezd csinálni is valamit.

3. És ez volt a csúcs számomra (Opie halála mellett), mikor Clay-ről elkezdték leszedni a Sons tetkókat. Az a jelent valami hihetetlen durva volt.

Chibs és Happy jó lenne ha kapnának kicsit több játékidőt.

Robert Migu Gulyas 2013.03.11. 09:29:39

@Zalaba_Ferenc: az írói logika úgy diktálná, hogy az évad első pár részében Clay megy. Teljesen összetörve vonult a börtönbe, egy olyan helyre, ahol csak ellenségek vannak, az ő védelmét meg semmi nem biztosítja odabenn. Habár ott a gégerákos, együtt szépen megöregedhetnek :)

mamoulian 2013.03.11. 09:34:47

clayt szerintem is egyből levadásszák a börtönbe, pont ezért engedte el jax merthogy ott úgyis kinyírják pope halála miatt. engem nem is idegesített, hogy túlélte eddig, de ezt már tényleg nem illene. (:
@Sütemény1975: pont az első négy-öt rész az amiben gyakorlatilag még semmi nem történik, aztán meg pislant kettőt az ember és azt se tudja hova keveredett. :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.11. 09:36:40

@Robert Migu Gulyas: @mamoulian: pont emiatt nem fogják meglépni szerintem mert jax-nek is, meg lil pope-nak az lenne az érdeke, ha clay minél hamarabb motorozna a fény felé.

Robert Migu Gulyas 2013.03.11. 09:37:38

@doggfather: milyen fény felé? Bele a kénköves üstbe! :D

padi-xpress 2013.03.11. 10:53:09

Sutter zseniálisan tudja keverni a szart és van jó néhány erős drámai pillanat, de szerintem néha baromi idegesítő a karakterek (mű)májerkedése, keménykedése, főleg annak tükrében, hogy a sorozatban nem lehet fuck-olni (persze tudom, hogy a keménység nem a káromkodás függvénye, de ennél a sorozatnál kifejezetten gáz,hogy a kemény motorosok legdurvább káromkodása a shit).

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.11. 11:15:46

@padi-xpress: tényleg?
5 évad után se tűnt fel/nem hiányzott a fuck!

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.03.11. 11:20:18

@Robert Migu Gulyas: @mamoulian: Nem irigylem Suttert, ugyanis ebből a csapdából sehogyan se jöhet ki jól. Ha megkíméli Clayt, akkor a zúgolódni fogunk, hogy ez már tényleg cápaszaltó, ha meg kinyírja, akkor meg mindenki azzal jön majd, hogy "na ugye, hogy megmondtam". Szegény Clay... azt hittem, megmenthető a lelke, de mikor végzett Piney-val, tudtam, hogy neki örökre annyi. És kiderült, hogy mindig is rothadt volt.

mamoulian 2013.03.11. 12:59:25

@Zalaba_Ferenc: nade nem lehet egy sorozatot végig úgy írni, hogy mindig váratlan húzások legyenek benne. vannak, amiket meg kell lépni, ahogy te is írtad, az is kész csoda, hogy eddig nem veszett el a sorozat az agyontekergetésbe. eddig sutter pont a határon tudott táncolni és nem botlott meg, ezért kiemelkedő számomra a sorozat, bár ez az utolsó évad kicsit mintha már szappanosabb lett volna mint az eddigiek.
@padi-xpress: átérzem. szerintem egyszerűen nem elég jók a színészek, az elején nagy gond volt ez nekem is, aztán behódoltam a hangulatnak és szemethunytam fölötte. (:

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.03.11. 13:32:08

@mamoulian: Még mindig jobb, mint a "Mission to Belfast" évad, melyben a banda számukra idegen terepen szerencsétlenkedett, kiegészítve a széria leggázosabb pillanatával (mikor Jax úgy önt, mégsem szerzi vissza Abelt azt látva, hogy a reklámfilmbe illő nevelőszülei ALAMIZSNÁT ADNAK EGY HAJLÉKTALANNAK!!!). :)

Egyébként Clayt váratlanul is ki lehetett volna iktatni, most már mindenki azon csüng majd, hogy él-e vagy hal-e. Jól már nem jöhet ki belőle.

padi-xpress 2013.03.11. 14:52:39

Ha a sorozatnál még áll a Hamlet-párhuzam, sztem magától értetődő hogy, Clay csak az utolsó évadban patkol el.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása