aeon flux

ready for the action now, danger boy?

szókátrány: óz, a hatalmas [oz the great and powerful] (2013) Zalaba_Ferenc
2013. március 05. 23:32:00

Kategória: film 9 komment

Nem értem, Sam Raimi miért akar Tim Burton lenni, amikor neki is van saját nyelve. Mi több, miért akar késői Tim Burton lenni, a megfáradt, rutingyáros Burton, aki még mindig tonnaszám gyártja az észbontóbbnál észbontóbb látványtrükköket, csupán mindet láttuk korábban, méghozzá frissebb, szellemesebb kiadásban. Ez a film olyan, mint egy másolat másolata. Sőt olyan, mint Oz a film elején: szürke, fásult és kimódolt: hiányzik belőle a szellem, az őszinte báj, a gyermeki rácsodálkozás: van helyette gépies bűvészkedés, kötelezően feldobott, aztán gyorsan feledésbe merülő látványelemek, mindenféle izéket az arcodba hajigáló 3D, és az új Star Wars-filmeket idéző műanyag-pompa.

Ilyen hátterek előtt manifesztálódik az Óz-prequel - vagy ahogy nézőtársam mondta: a dreamquel, hisz az a régi-régi film csupán egy álom volt -, melyben a címszereplőt alakító James Franco az Oscar-díjátadós formáját hozza: többnyire olyan fejet vág, mint akit elvakít a sok vaku, meg aztán épp beüt az anyag... Legalább nem tűnik ki a naivaként kalibrált, helyenként féleszűnek tűnő boszorkány-trióból, akik egymás között is akkora lelkesedéssel konspirálnak, mintha nem élet-halálharcról lenne szó, hanem csak azon torzsalkodnának, hogy kié legyen az utolsó muffin a tálcán. 

Óznak elvileg az lenne a feladata, hogy megmentse azt a birodalmat, ahová kívülállóként csöppen (mert mindig ez szokott lenni..), ehelyett inkább a lányok szoknyája alá akar bejutni (persze csak képletesen, hisz mégis csak egy Disney-produkcióról van szó), vagy ha az nem megy, legalább felébredni ebből a tripből, mielőtt túl intenzívvé válik. De nem kéne aggódnia: a filmből hiányzik az izzás, az igazi kaland érzete, még annyi erő sincs benne, hogy legalább valami bölcseletet becsomagoljon a végére, amit a lurkók hazavihetnek magukkal, hisz végső soron Óz csak azt teszi, amihez ért: hatalmasnak titulálja magát, de csak olcsón és unottan trükközik. Mint az a film, ami róla szól. Visszasírom Burtont, a megfáradtat.

A film szinkronjáról itt írtunk.

Címkék

kritika fantasy 4csillagos sam raimi rachel weisz mila kunis michelle williams adventure bruce campbell james franco kritika szokatrany

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr315118900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megnevezhetetlen · http://www.facebook.com/xyzdg1981 2013.03.05. 23:41:18

A Jackbe már bele se merek gondolni, milyen lehet ezek után...

szkristof92 2013.03.05. 23:42:44

Erre már eleve nem akartam mozijegyet költeni, de most külön megköszönöm a megerősítést.

szkristof92 2013.03.05. 23:47:38

@Zalaba_Ferenc: Nem csodálkoznék ha 24 óra múlva megfeleződne.

Kovács Erzsébet 2013.03.06. 00:28:07

Milyen mesét lehet kerekíteni egy politikai pamfletből? Oz neve nem véletlenül egyezik meg az uncia (nemesfém-értékegység) nevének angolszász rövidítésével.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.03.06. 08:16:03

Valahogy éreztem, hogy ez lesz, már az előzetesből is messzire sütött az Alice csodaországban utánérzés.
Rottentomatoes-ra meg már nem adok, képesek irgalmatlan középszerű filmeket ilyen 70-75%-okra felhúzni, miközben a legjobb filmek 50-60%-on állnak.

csgergo 2013.03.09. 11:23:09

Nem rossz ez a film, csak nem mi vagyunk a célközönség. Elviszed rá a 8-12 éves kistestvéred, ő baromi jól el fog szórakozni rajta. A humor gyermeteg, a történet baromi egyszerű és egy kis utánagondolással akár az ostoba jelzőt is rásüthetjük. A párbeszédek néha fájdalmasan rosszul vannak megírva. De valami minimális bája volt, amiért nem vonultam ki a film közben. Egyszeri szórakozás.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása