aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: empty skies Takács Máté
2013. február 24. 17:38:00

Kategória: film 6 komment

Bár az Oscar-gála közvetítése aligha jelenthet számottevő vetélytársat a moziknak, ez a hétvége ritkán rejt izgalmat a kasszáknál. Idén Dwayne Johnson és egy sci-fi horror próbálja elterelni a még megmaradt érdeklődők figyelmét is a Dolby Theatre-ben zajló eseményről. A Csapda című akciófilm lényegesen jobban teljesített az elmúlt egy hónap férfimozijainál, ám az első helyet nem bírta megszerezni. A Dark Skies eközben annyi figyelmet sem bírt keríteni magának, mint az aktuális heti ufóészlelés.

snitch_small.jpg

> új filmek
Dwayne Johnson A múmia visszatér szereplőgárdájának extra adalékaként kezdte filmes pályafutását, és meg is maradt tulajdonképpen egy olyan arcnak, aki jobban működik támogató szerepkörben, mint magánzóként, már ha nem a családi filmes vonaláról van szó. A Csapda (Snitch; hazai bemutató: március 7.) 13 milliós nyitánya ugyanis nyomába sem érhet az Utazás a rejtélyes szigetre vagy A Boszorkány-hegy generálta kezdeti érdeklődésnek, és úgy általában sem egy figyelemreméltó összeg. Ugyanakkor messze jobb, mint az Erőnek erejével vagy a Parker startja az elmúlt hónapból, szóval a keménykedők közül még így is Johnsonban lehet bízni leginkább, ha egy néhány tízmilliós független filmet akarunk eladni. Ehhez azért az sem árt, ha jól választunk dátumot és jó alaposan ismertetjük a film tartalmát az előzetesben, márpedig a Summit ezeket a feltételeket is teljesítette. Hogy az áttörés (legalább 15 millió dollár) elmaradt, azt a műfaj iránti egyszerű érdektelenség számlájára írhatjuk. Összességében az igaz történeten alapuló produkció a közepes kritikák és nem túl izmos, de kielégítő nézői visszajelzések elosztása és összeszorzása után 35-37 millió dollárra számíthat, ami Johnson előző hasonlítható munkája, a Rohanás eredményeihez képest kifejezetten jó, önmagában azonban kevés, úgyhogy az ex-prankrátornak maradnia kell a családi mozi ill. a blockbuster-(mellék)szerepek mellett.

Még csak a második hónapot zárjuk az idei évből, de a horrorfilmek már megrengették párszor a kasszákat, elég csak Bőrpofa (kezdeti) sikerére és a Mama a várakozásokon messze túlmenő szereplésére gondolni. A Dark Skies a nagyobb élvezet kedvéért a sci-fi csapáson indult ijesztgetni, lévén gyermekrabló ufókról rántja le a leplet, ám a kis zöld emberkékkel már jóval nehezebb meggyőzni a fiatalságot, mint egy-két lappangó kísértettel vagy természetfeletti jelenséggel, esetleg sorozatgyilkossal. A Weinstein Company Dimension-logójával ékesített produkció nem egészen kilenc millió dollárt rabolt el a földlakóktól a hétvégén, ami kevés, mint anális szondázásban az érzékiség. Tekintve azonban, hogy a Légió és A pap - Háború a vámpírok ellen direktora által jegyzett Dark Skies mindössze 3,5 millió dollárból készült, ez egy sikertörténetként fog bevonulni az idei filmévkönyvbe. Ez van. Reméljük, a "sci-fi éve" két szabályerősítő kivétel (egy animációs és egy gyerekrablós ufós) után végre tényleg a sci-fi évébe fordul.

> korábbi filmek
A hétvége nyertese a Személyiségtolvaj lett. A Universal vígjátéka egy hét udvarhölgyködés után ismét elfoglalhatta tehát a dobogó legfelső fokát, tette mindezt 14 millió dollár felhajtásával. Jelenlegi, 93 millió dolláros bevétele gyorsabban átsuhan a 100 milliós korláton, minthogy Melissa McCarthy leapasztana még egy hitelkártyát.

A Die Hard - Drágább, mint az életed csúfondáros bukássá süllyedt, már ha az első hétvégét követően még nem ítélkeztünk volna felette ily módon. A Fox akciófilmje 60%-ot zuhant, ami messze rosszabb arány a negyedik részénél, ami ráadásul jóval magasabbról lendülhetett alá. Az elképesztően szapult folytatás tízmillió alatt hoz a második hétvégén, ami egyszerűen katasztrófa bármely korábbi epizódéhoz képest, s most nem is nézettségről, pusztán bevételről beszélünk. 11 nap alatt nem egészen 52 millió dollárt lövöldözött össze magának, amiből már 70 se lesz a finiskor.

Nem volt túl stabil a Safe Haven lába alatt sem a talaj, ám ez a romantikus édelgés messze jobb bőrben van, mint John McClane sokadik kalandja, hiszen az előző, Valentin nappal megtoldott hétvégén igen jól megszedte magát. A Relativity terjesztése most még a Die Hardon is átugrott a listán, s 10 milliós bankolásával összbevételét 48 millióra lökte.

A legjobban határozottan az Escape from Planet Earth című animációs sci-fi tartotta magát, ám ez nem csoda, hiszen családi mozizásra más formában nem nyílik lehetőség jelenleg. A Weinstein Company bemutatója 11 millió dollárjával még a dobogóra is felléphetett.

A hét folyamán a Napos oldal is csatlakozott a 100 milliósok táborába, harmincegyedikként a 2012-es filmek mezőnyében, míg A hobbit: Váratlan utazás végül átbillent a 300 milliós korláton, ezzel éve 5. helyét foglalva el az amerikai listán (ki gondolta volna előzetesen, hogy a Skyfall lekörözi?).

> végszó & ami jön
Ahogy az sejthető volt, ez a kör megelőlegezhetően 2013 legharmatosabbjai közé sorol be. Ez nem vet jó fényt az idei évre, hiszen ez már a sokadik hét zsinórban, ami alulmúlja az egy esztendővel korábbit, ráadásul 2004 óta nem zárult ilyen alacsony összeértéken az év nyolcadik víkendjének top 12-je. Okolni az elégtelen kínálatot kell, amit a forgalmazók igyekeznek is orvosolni a (naptári) tavasz beköszöntővel. Mozikba kerül Az óriásölő című fantasy, miközben a Képszakadás című vígjáték a Project X babérjaira tör. Lesz még The Last Exorcism Part II, hogy ne csak az ufók lézengjenek a horrorszínpadon, és egy tengeralattjárós thriller is érkezik Ed Harris és David Duchovny főszereplésével, Phantom címmel.

cím | becsült moziszám | nyitóhétvége-előrejelzés
Képszakadás | 2500 | $17,5m
The Last Exorcism Part II
| 2600 | $9m
Az óriásölő
| 3500 | $32m
Phantom
| 2000 | $5m

> a top 10(hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
össz-
bevétel
1 2 Személyiségtolvaj
$14,1m $93,3m
2 ú Csapda
$13,0m $13,0m
3 4 Escape from Planet Earth
$11,0m $35,1m
4 3 Safe Haven
$10,6m $48,1m
5 1 Die Hard - Drágább, mint az életed $10,0m $51,8m
6 ú Dark Skies
$8,8m $8,8m
7 8 Napos oldal
$6,1m $107,5m
8 5 Eleven testek
$4,8m $58,2m
9 7 Mellékhatások
$3,5m $25,3m
10 6 Lenyűgöző teremtmények $3,4m $16,4m

Címkék

horror box office sci fi die hard action dwayne the rock johnson

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr405101967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.24. 20:17:11

Nemzetközi viszonylatban viszont már 180+ milliónál tart a DH5, szóval nem szabad még temetni a szériát, bármennyire megérdemelné. :\

Dean6 2013.02.24. 21:14:37

@Zalaba_Ferenc: Lehetett volna sokkal több a bevétel,ha egy kicsit is komolyan veszik. :/ Azért szerintem nem fogják erőltetni a 6.részt.

Érdekes,hogy a Hansel and Gretel:Witch Hunters nem bukott meg,és úgy ahogy még sikeres is lett.

abelh 2013.02.24. 21:22:12

Jack valahogy nagyon szimpatikus produkciónak tűnik, remélem azért 40M kijöhet belőle (120-130 a vége) + szép nemzetközi pályafutás. Singer vajon megcsúszott 200M fölé a költségvetéssel?

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.24. 21:23:53

@abelh: Szegény óriások nagyon ergyán néznek ki. Szerintem a 15-20 milliós nyitány reálisabbnak tűnik, mint a 30 vagy a 40. :\

abelh 2013.02.24. 21:27:48

és az öreg Ewan is ott van még lélekvesztőnek..nem nagyon jön ki neki a lépés. Hoult viszont baromi nagy meglepetés, anno miatta kaszáltam a Skinst, annyira irritált a karaktere, aztán lehet lesz valami a gyerekből.

Andrews 2013.02.24. 22:11:57

Hobbithoz látom még nem adták oda a Kínai bevételeket. Kérdés azzal át tud-e libbenni az 1 milliárdon ami a minimum volt szerintem amit vártak tőle.

Hát, Jack az óriásölő jó eséllyel lehet hogy bukta lesz.

Die Hard 5 nem lesz bukta, a 4. rész isi inkább Amerikán kívül volt sikeres érdekesmód. Világszinten kb 300 millát hozhat. S 20 millióval olcsóbb volt mint a 4.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása