aeon flux

ready for the action now, danger boy?

filmszemle helyett Zalaba_Ferenc
2013. február 18. 19:50:00

Kategória: film 6 komment

Tavaly még volt - igaz, hogy már csak maroknyi film részvételével -, idén viszont már nem került megrendezésre a Magyar Filmszemle: negyvenegynéhány év után először. Hogy miért? Tarr Béla sajtóközleményben artikulálta a szomorú tutit: NINCS MIT VETÍTENÜNK! NINCS MINEK ÖRÜLNÜNK! Igaz, hogy Andy Vajna ezt a dolgot egészen másképp látja, de a tényeken még ő sem tud változtatni: az első idei magyar film (Nekem Budapest) bemutatójára március 7-ig kell majd várni, tavaly pedig mindössze húsz új magyar film jutott el a mozikba, melyek közel fele kísérleti, kisjáték- vagy éppenséggel dokumentumfilm. Szóval a helyzet nem túl rózsás, de most nem is ezért írok: az Indexnek köszönhetően az elkövetkező napokban ingyen megnézhetjük a tavalyi termés krémjét (ha lehet ilyet mondani), méghozzá mindenféle extrákkal kiegészítve. Lássuk a programot!

avizsga.jpg

1. nap (hétfő):

A Vizsga (r: Bergendy Péter)

2. nap (kedd):

Isztambul (r: Török Ferenc)

3. nap (szerda):

Drága besúgott barátaim (r: Cserhalmi Sára)

4. nap (csütörtök):

Az ember tragédiája (r: Jankovics Marcell)

5. nap (péntek):

Sherlock Holmes nevében (r: Bernáth Zsolt)

6. nap (szombat):

Kisfilm-saláta
Szavazás a nagyfilmekről Szabó Simonnal (videós bemutatókkal kiegészítve)

7. nap (vasárnap):

Magyarország 2011 (több rendező)
+ Final cut - Hölgyeim és Uraim: vetítés az Arénában, utána pedig eredményhirdetés

Címkék

filmfesztival magyar film jankovics marcell tarr bela

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr855087531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sofalwy 2013.02.18. 23:18:10

Érdekes a mai magyar filmgyártási helyzet. Két ember kezében van. Az egyik magyarul sem tud rendesen, a másik letolvajozza a régi elosztási rendszert, amiben ő volt az egyik főkedvezményezett. Ráadásul utóbbi mint magyar producer azt hirdeti, hogy a "magyar film nem kell senkinek". Azt hiszem ,hogy az elkészült filmek száma arányos ezen urak magyar filmhez, kultúrához való viszonyával.

nikodémus 2013.02.19. 06:01:31

Több éves néma olvasás után először szólok hozzá, üdvözlet mindenkinek!

@sofalwy: Hát bizony, érdekes ez a mai magyar filmgyártási helyzet. Sipákolnak itt jobbra-balra a kedves művész urak, de azt elfelejtik, hogy 2010-ben konkrétan a csőd okozta összeomlástól kellett megmenteni a magyar filmet, merthogy sikerült több milliárdos (!) adósságot felhalmozni. Erről az általam egyébként mélyen tisztelt Tarr Bélát vagy nem tájékoztatták (ahogy egyéb külföldi művészeket is szelektíven szokás értesíteni a magyarországi fejleményekről - vajon miért is?) vagy pedig tud a dolgokról, de rosszhiszeműen csúsztat.
Lehet szidni Andy Vajnát, de azonnal a magyar film legneuralgikusabb pontjánál fogta meg az ügyet: a forgatókönyvnél. Mert színész, rendező még lenne, de normális forgatókönyvet évek óta nem láttam.

nikodémus

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.19. 07:07:25

@nikodémus: Abszolút egyetértek: a forgatókönyv a kulcs, ezt már számtalan nullköltségvetésből sikerre vitt film bebizonyította. Sajna, itthon emellett - a jó történetek, jó forgatókönyvek kitalálása/megtalálása mellett - még az is nagy feladat lesz, hogy a teljesen kiábrándult magyarokat visszacsábítsák a mozikba, mert néhány tízezer néző egyszerűen nem elég arra, hogy bárki is befektessen - vagy különben jönnek az alkuk, a reklámok, a megszorítások, stb-stb.

.Lalee. 2013.02.19. 13:16:21

Sziasztok!
Tudom, hogy nem igazán témába vágó, de ha nem túl nagy kérés, le tudnátok írni az elmúlt 10-15 év legjobb magyar filmjeit. Gondolom külön cikket érdemelne, ha van ilyen akkor elnézést, hogy nem voltam körültekintőbb.
Az oldal nagyszerű, rendszeres olvasó vagyok.

IndavideóFilm 2013.02.22. 11:46:28

sziasztok: ingyen lehet megnézni, az Index szervezésében. itt lehet rá jelentkezni, ha lájkoltok a függönyös dobozban, ma délután kettőkor sorsolunk film.indavideo.hu/browse/filmszemle

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása